Dodaj do ulubionych

córka mamusi

08.01.11, 21:42
Może doradzicie mi jak nauczyć 16 miesięczne dziecię, że mama moze na sekundę wyjść do kuchni, oddalić się na 20 cm w celu sięgnięcia telefonu, odebrać telefon itd...
Mała siedzi w ciągu dnia z opiekunką, ok 6 godzin - opiekunka twierdzi, że jest super grzeczna ( jakoś nie wierzę smile)
kiedy mała zostaje z tatą - bierze zabawki, siada i sie bawi, coś tam sobie gada po swojemu, zadowolna coś pokazuje, kładzie sie na tacie i robi aaa ktoki dwa, czytają bajki...

Poswięcam jej każdą swoją minutę, razem z nią robię pranie, wstawiam zmywarkę, odkurzam,obieram włoszczyznę itd... ale jak chcę na sekundę, dosłownie dojścia do kuchni i powrót z herbatą zniknąć jest wrzask, rzucanie się, łzy... czasami musze odebrać telefon - juz niewiele, bo wszyscy wiedzą ze jak do mnie zadzwonią to za sekundę będzie wrzask i nie dzwonią - jesli musze pogadać jest wrzask, zabieranie telefonu, wieszanie się na mnie...

Nie chce postepowac z nia metodą siłową, odstawić niech ryczy ( choć taki mi kazała psycholog), mała robi tak od 8 miesiąca...
Przejdzie jej ? czy tak będzie do osiemnastki ?
Może podpowiecie mi jakieś metody samodzielności na 5 sekund ?
Obserwuj wątek
    • mama-anusi Re: córka mamusi 08.01.11, 21:45
      aha - jak tata i mama sa w domu to nie ma mowy zeby do niego poszła, podsępem zwabiamy ją do jej pokoju ( choć pomachamy Kubusiowi, zobaczymy wrony ttd), tata z nią zostaje matka ucieka.
      Ostatnio nawet kąpię się w obecności taty i małej w łazience ...smile
      • kasia191273 Re: córka mamusi 08.01.11, 22:09
        moja ma 4 lata i oczywiście nie ma histerii przy moim wychodzeniu gdzieś na moment, ale odkąd pamiętam, zawsze robiła wszystko, by mieć mnie dla siebie na 100% i ciągle mnie do czegoś angażować, natomiast i tatę, i nianię oszczędza, bawi się sama i w przedszkolu też nigdy nie skupia uwagi na sobie, nie żąda asysty nikogo
      • joshima Re: córka mamusi 09.01.11, 00:34
        mama-anusi napisała:

> tata z nią zostaje matka ucieka.
        I dziwisz się, że mała boi się, kiedy znikasz?

> Ostatnio nawet kąpię się w obecności taty i małej w łazience ...smile
        1. Możesz się kąpać jak Mała śpi.
        2. Możesz się równie dobrze kąpać z dzieckiem.
    • joshima Re: córka mamusi 09.01.11, 00:33
      mama-anusi napisała:

> Może doradzicie mi jak nauczyć 16 miesięczne dziecię, że mama moze na sekundę w
      > yjść do kuchni, oddalić się na 20 cm w celu sięgnięcia telefonu, odebrać telefo
      > n itd...
      Cierpliwie poczekać aż miną typowe dla tego wieku lęki separacyjne smile

A tak na marginesie. Czemu córka nie może z Tobą iść do kuchni czy odebrać telefon? Jest w tym jakiś problem? Szczególnie, że nie ma cie przez tyle godzin... To warte rozważenia.

> Nie chce postepowac z nia metodą siłową, odstawić niech ryczy ( choć taki mi ka
      > zała psycholog)
      Że co?
    • pyzateszczescie Re: córka mamusi 09.01.11, 00:59
      Moja prawie 17-miesięczna ma identycznie. Atak paniki, kiedy zamknę drzwi od łazienki albo kabiny prysznicowej itp... A jak wychodzę to muszę ją przekupywać: "zaraz wrócę, a tata w tym czasie zbuduje Ci domek dla zwierzątek / pojeździcie samochodem / poczyta Ci książkę" - z tata zawsze bawią się świetnie, kiedy wracam smile Ja tam bynajmniej nie chcę jej oduczać, bo ją kocham i cieszę się każdą chwilą razem, choć pod prysznicem to marznę raczej ostatnio smile

Reasumując - taki etap powtórnego lęku separacyjnego, chyba.
      • pyzateszczescie Re: córka mamusi 09.01.11, 01:07
        A, i zawsze nasila się, kiedy jest głodna albo zmęczona - wtedy tylko tylko tylko mamusia. A psycholog chyba jednak co innego miała na myśli, niż rozwiązania "siłowe".... chyba raczej, żebyś po prostu robiła swoje, a nie np. nosiła ją na rękach cały czas.

Byłaś u psychologa z 16 mies. dzieckiem, które ma lęk separacyjny?!! Masz za dużo wolnego czasu? Wejdź sobie na kalendarz rozwoju dziecka np. na babyonline.pl - może pomoże Ci to rozumieć zachowania Twojego dziecka, bez wycieczek po specjalistach smile
    • ola33333 Re: córka mamusi 09.01.11, 07:54
      moja tez taka byla, odkad nauczyla sie przemieszczac, to zawsze byla przy mnie, nawet nie moglam pojsc sama zrobic siku. Poprawilo sie jakos po drugich urodzinach.
      Tak tez w ksiazkach pisza, ze ok drugich urodzin lek separacyjny mija.
      Jak moja miala 2 i pol to bylo juz bardzo dobrze, poszla do przedszkola bez zadnych placzow.
    • jakw Re: córka mamusi 09.01.11, 09:27
      Nie ma obaw, przed 18-tką to nieraz zdążysz zatęsknić do "mamusinej" córeczki wink
      • monika7895 Re: córka mamusi 09.01.11, 12:25
        Moja mala ma dwa latka i juz jest o wiele lepiej niz tak pol roku temu,jeszcze niedawno chodzilam nawet do toalety z corka,teraz zostaje sama na 15,20 minut sama w pokoju,mowie jej ze ide na dol do kuchni cos tam zrobic i zostawiam ja sama,ale jeszcze niezostanie dluzej niz pol godziny sama np.u moich rodzicow,ewentualnie zostanie sama w bawialni(na kulkach)z pania do opieki,max 30 min.troszke jestem tym podlamana ale licze na to ze jak przyjda wakacje to bedzie chetniej zostawac na placu zabaw z kims innym niz jasmilemysle,ze minie jej to z wiekiem.
    • atrapcia Re: córka mamusi 09.01.11, 19:20
      Moja 15-miesięczna idzie za mną do kuchni ("chodź, mamusia zrobi am am, chodź chodź"), siedzi ze mną w łazience kiedy się kąpię i oczywiście chce wejść do brodzika (korzystam z prysznica - jest szybko i sprawnie), wkłada rączki, ochlapuje się wodą... Czasem jak się już całą zachlapie to już ją rozbieram i razem się myjemy. Do ojca nie za bardzo chce iść, ale jak muszę gdzieś wyjść to jest grzeczna i akceptuje to, bo nigdy nie robiłam długich pożegnań itp. (mamusia niedługo wróci, zostań z tatusiem). Obecnie jest chora i ciągle chce być na rękach, przy piersi, inaczej płacze. Ale jak ją odstawię na podłogę i sama wstanę, to nie ma problemu - jak zaczyna jęczeć to mówię żeby szła ze mną i tyle. Taki to już egzemplarz + wiek. Za miesiąc będzie bardziej kumata, za 2 jeszcze bardziej, i w końcu ogarnie, że wiszenie na mamie jest zupełnie niepotrzebne smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka