Dodaj do ulubionych

Pytanie o rozmiar bucika

04.02.11, 12:48
Ile cm ma zwykle stópka która nosi but rozm. 22 ?
I czy ten rozmiar to odpowiednik angielskiej 5 ?
Obserwuj wątek
    • koza_w_rajtuzach Re: Pytanie o rozmiar bucika 04.02.11, 13:10
      Mój syn nosi rozmiar 22. Ostatnio mierzyłam mu stopę i ma długość 13,5 cm.
      Choć tak dokładnie to takiemu biegającemu dziecku nie da się stopy wymierzyć.. ale mniej więcej tyle będzie.
    • tres09 Re: Pytanie o rozmiar bucika 05.02.11, 22:25
      Moje dziecko używa aktualnie różnych par butów o tej samej długości wkładki, ale różnych rozmiarach, więc chyba nie ma reguły.
      W przypadku ecco rozmiar 22 to odpowiednik 6, a długość wkładki to 14,5 (długości sprawdzam tu www.outletstore.pl/rozmiar.aspx).
      Buty powinny być większe o 6 do 12 mm od długości stopy, więc wychodzi na to że długość stopy w powyższym przypadku to 13,3 - 13,9 cm.
    • aniaimax Re: Pytanie o rozmiar bucika 06.02.11, 04:03
      tutaj niestety panuje dowolnosc. wszystko zalezy od producenta
      tu masz np. next content.next.co.uk/pdfs/x43_shoe_guide.pdf
      tutaj info z wiki (tabele na dole)
      en.wikipedia.org/wiki/Shoe_size
      zadna z tych tabel nie pokrywa sie np. z ecco.
      z ecco pokrywa sie tabela podeslana wczesniej przez tres, ale tylko w zakresie dzieciecych rozmiarow (przy mlodziezowych jest juz rozbieznosc 2 cm!).
      A nie lepiej zmierzyc dziecku stope i potem porownac z dlugoscia wkladki? czy sa jakies przeszkody?
    • wiola_wd Re: Pytanie o rozmiar bucika 06.02.11, 04:09
      ja kupuję buciki angielskie, Clarks i Next i w rozm. 5 na butach Clarks (na pudełku) jest podany rozm. 22.
      UK 5 w przypadku tych butów ma wkładkę o długości 14cm - dokładnie zmierzona od początku do końca, różnice między bucikami to max 2-3 mm (akurat wystawiam ten rozmiar po córce na Allegro stąd wiem, kilka par wiosennych i sandałki)
      Ale np. Ecco już są większe, rozm. 22 w przypadku trzewiczków ma długość całkowitą wkładki 14,7 cm czyli wypada jak UK 6, podobnie Elefanteny.

Stopka musi być mniejsza od całkowitej długości wkładki o około 5-10 mm

Czyli teoretycznie dziecko noszące rozm. 22 ma stopę o długości około 13-13,5cm - ale to wszystko zależy od firmy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka