ligia76 23.04.04, 22:21 Jeśli możecie to baaaardzo Was proszę wpiszcie Pozdrowienia Ligia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaimek Re: Obwód główki u 2 - latka 23.04.04, 22:26 Mój synek w wieku 2lat miał obwód głowki = 51cm, ale zawsze wydawało mi się, że ma dosyć dużą główkę Odpowiedz Link Zgłoś
minkapinka Re: Obwód główki u 2 - latka 23.04.04, 23:16 Moja córka ma obwod glowy ok. 48 cm Odpowiedz Link Zgłoś
agneli Re: Obwód główki u 2 - latka 24.04.04, 00:58 Moja coreczka 2 latka i 4 miesiace ma 47cm. Ja sie martwie, ze ma zamala glowke A Twoje dziecko jaki ma obwod? Martwisz sie za mala czy za duza glowka? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
minkapinka Re: Obwód główki u 2 - latka 24.04.04, 12:23 47 cm to raczej mało, co na to mówi lekarz? A może taka uroda Twojej córeczki? Głowa powinna być proporcjonalna do reszty ciała. Moja córka ma raczej małą głowę w porównianiu do innych dzieci (ale jest tez duzo drobniejsza od swoich rówieśników - 10,4kg przy wzroście 87 cm), ale po urodzeniu miała obwód głowy 24 cm... Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
a.g9910 Re: Obwód główki u 2 - latka 24.04.04, 12:36 Mójsyn,kiedy urodził się prawie 3 laa temu ważył 4 kg,57cm,obwód główki 37. Oczywiście lekarze wzięli go pod lupę,bo uważali że za duża głowa,chodziłam z nim na usg,do neurologa itd. Mój mąż ma w sumie dużą głowę,zresztą sam nie jest mały ,obecnie syn ma praaaawie 3 latka,ale kady daje mu znacznie więcej,tzn nawet 4-4,5 lat,jest duży,wygadany,może dlatego,a i lekarze niczego się nie dopatrzyli w tych swoich badaniach,owszem chcieli dalej drążyć temat,ale uznałam to za nonsens,skoro rozwija się dobrze itd. Dlatego uważam że każdy ma swój typ urody,ale dla bezpieczeństwa,idż do neurologa,niechzrobi usg,będziesz miała pewność o co chodzi. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
a.g9910 Re: Obwód główki u 2 - latka 24.04.04, 12:37 apomniałam dodać iż obecnie syn ma rozmiar 54,na początku po urodzeniu szybko rosła mu główka ,ale od jakiegoś czasu wszystko stanęło w miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
agneli Re: Obwód główki u 2 - latka 24.04.04, 13:46 Lekarz twierdzi, ze to moze taka uroda ale mnie to martwi. Bo ona ma wzrost 91cm i wazy 13,5 kg. Wiec jest raczej duza! Gdy sie urodzila miala glowke 35cm. Coreczka ma przekroczony podwojnie fosfor we krwi i wapn w gornej normie. Nie wiem czy to moze miec cos wspolnego z przyrostem glowki. Odpowiedz Link Zgłoś
a.g9910 Re: Obwód główki u 2 - latka 24.04.04, 14:25 U mojego syna był ównież podwyższony fosfor i wapń,wtedy lekarka chyba chod już nie pamiętam dokładnie zmniejszyła wigantol,ale chętnie posłucham,poczytam innych wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
asiaap Re: Obwód główki u 2 - latka 24.04.04, 14:23 moj synek ma 20 mcy i obwod glowki 49 cm Odpowiedz Link Zgłoś
sgosia5 Re: Obwód główki u 2 - latka 24.04.04, 23:51 Moja córcia - 50 cm i wydaje mi się, że jest dość proporcjonalnie zbudowana, chociaż zaraz po urodzeniu też zaliczyliśmy usg, które nic nie wykazało. Odpowiedz Link Zgłoś
ligia76 Re: Obwód główki u 2 - latka 25.04.04, 12:04 Mój Macius ma ok. 48,5 cm. Jest raczej drobnym dzieckiem, także główka wygląda proporcjonalnie. Tez się martwię że to mało, jesteśmy pod kontrolą okulisty (badanie dna oka co 1/2 roku) i neurochirurga. Ja również do "głowaczy" nie należę ponieważ obwód mojej głowy to niecałe 54 cm . Na razie jest wszystko OK i mam nadzieję że tak będzie nadal. Pozdrowienia Ligia Odpowiedz Link Zgłoś
minkapinka Re: Obwód główki u 2 - latka 26.04.04, 10:43 Nie rozumiem dlaczego się martwisz skoro twierdzisz, że głowka wygląda proporcjonalnie a Twoj synek jest raczej drobnej budowy. Pozdrawiam kasia Odpowiedz Link Zgłoś
ligia76 Re: Obwód główki u 2 - latka 26.04.04, 21:40 Hej Ponieważ ciemię zarosło mu już ok. 6 m-ca, i wiem (od neurochirurga) że istnieje ryzyko przedwczesnego zarastania szwów czaszkowych. Pozdrowienia Ligia Odpowiedz Link Zgłoś
minkapinka Re: Obwód główki u 2 - latka 27.04.04, 11:41 Twoj synek jest pod opieką neurochirurga, powinnas liczyc się z opinią lekarza. Jesli głowka jest mniej więcej na samym samym centylu, co wzrost i waga, to nie ma powodu do niepokoju. Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś