Dodaj do ulubionych

Witamina D

08.02.11, 12:37
Witam wszystkie mamy. Mam pytanie. Do jakiego wieku podaje sie wit. D dzieciom??
Obserwuj wątek
    • ylunia78 Re: Witamina D 08.02.11, 13:06
      jejdziecko.pl/node/1763/1793b7b848e674082731637668e06354
      wink

życie jest jak papier toaletowy....szare i do doopy,ale niektórzy mają Velvetwink
    • slonko1335 Re: Witamina D 08.02.11, 13:08
      podaję dwu latkowi i i pięciolatce w tranie w okresie jesienno zimowym.
    • budzik11 Re: Witamina D 08.02.11, 13:11
      W okresie jesienno-zimowo-wiosennym - do 18rż (dopóki układ kostny się rozwija). Ja podaję dzieciom tran zamiast syntetycznej wit. D3.
      • twitti Re: Witamina D 08.02.11, 13:15
        Witamina D jest w mleku modyfikowanym, wiec jesli dziecko sporo go pije, to nie musi juz dostawac wiecej. Ja daje corce mleko modyfikowane 3 razy dziennie i mysle ze wystarczy. W przyszlym roku planuje juz jej nie dawac, wiec w okresie jesienno-zimowym bede tran podawac.
        • marghot Re: Witamina D 08.02.11, 13:19
          a czy w mleku kobiecym jest wystarczająca ilośc wit D czy może podobnie jak K należy ją suplementować dzieciom piersiowym?
          • slonko1335 Re: Witamina D 08.02.11, 13:23
            zależy w jakim krajuwink w Polsce trzeba suplementować, chyba zawsze trzeba było, K od niedawna.
          • ancymon123 Re: Witamina D 08.02.11, 13:26
            Podaje się dzieciom piersiowym.
            U nas było MM i nie podawałam wit. D. Teraz nie pije już MM, ale wit. D podawać na razie nie planuję. Nawet zimą jest jej wystarczajaca ilość produkowana przez ogranizm.
            W połowie lutego mamy kontrole, zapytam o tą witamine nowego lekarza, może bedzie miał inne zdanie niz poprzednia lek. rodzinna.
            • ma_niusia Re: Witamina D 08.02.11, 13:40
              Ja nie pamiętam kiedy skończyłam podawać taką w kropelkach.
              Teraz podaję tran w okresie od jesieni do wiosny.
              I pije mm (hydrolizat).
    • hanalui Re: Witamina D 08.02.11, 16:22
      Nigdy nie podawalam.
    • mozyna Re: Witamina D 08.02.11, 20:57
      Nie podawalam.
      90% tej witaminy produkuje nasz organizm przy pomocy slonca. Wystarcza 2-3 ekspozycje sloneczne w tyg. (w okresie od kwietnia do wrzesnia) trwajace 20-30min (slonce pada na twarz i rece).
      Niedobor moga miec np. osoby, ktore maja zaburzony proces wytwarzania wit D, osoby, ktore nie dostarczaja jej w diecie, takze kobiety w ciazy (ktore przechodza kilka ciaz w krotkim odstepie czasu) i dzieci karmione piersia (ktorych matki maja niedobor tej wit oraz dlugotrwale karmione piersia). W tych dwoch ostatnich przypadkach chodzi o zuzycie zapasow zgromadzonych przez organizm w szybkim czasie (gdyz zapotrzebowanie wzroslo), a organizm nie zdazyl jeszcze wyprodukowac odpowiedniej ilosci. Wtedy warto spytac lekarza o suplement.
      • lula_p Re: Witamina D 08.02.11, 21:34
        ja podaję synkowi w kapsułkach (vitaD), wcześniej dostawał tran, ale niestety okazało się to niewystarczające i miał spory niedobór. Ale on ma problemu z wchłanianiem wit D3 więc dawkowanie ma ustalane idywidualnie przez lekarza, poziom kontrolujemy nawet co miesiąc, dwa.
    • deela Re: Witamina D 08.02.11, 21:53
      jednemu do 7go m-ca (efekt - przedawkowanie i ostre komplikacje)
      drugiemu wcale, zaden nie pije mm już od dawna
    • mama_amelii Re: Witamina D 09.02.11, 07:56
      Córka ur się w sierpniu i podawałam do kwietnia(później lekarz kazał zaprzestać,bo ciemiączko za szybko się zrosło,no i od kwietnia było juz fajne słoneczko)
      Teraz przy młodszej też pewnie tak samo do kwietnia- maja.
    • masafiu Re: Witamina D 09.02.11, 11:36
      Pediatra zalecila do 1,5 roku podawac no wiec jeszcze dostaje.
      • pitu_finka Re: Witamina D 09.02.11, 11:50
        Nigdy nie podawałam ani D ani K.
        • nonameuwb.eu Re: Witamina D 09.02.11, 19:33
          ej, no co wy - moj maly skonczyl wlasnie 3 lata i jak bylismy niedawno u lekarki, to dopytywala sie czy aby Szymon witamine D przyjmuje;

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka