juswen 08.02.11, 12:37 Witam wszystkie mamy. Mam pytanie. Do jakiego wieku podaje sie wit. D dzieciom?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ylunia78 Re: Witamina D 08.02.11, 13:06 jejdziecko.pl/node/1763/1793b7b848e674082731637668e06354 życie jest jak papier toaletowy....szare i do doopy,ale niektórzy mają Velvet Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Witamina D 08.02.11, 13:08 podaję dwu latkowi i i pięciolatce w tranie w okresie jesienno zimowym. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Witamina D 08.02.11, 13:11 W okresie jesienno-zimowo-wiosennym - do 18rż (dopóki układ kostny się rozwija). Ja podaję dzieciom tran zamiast syntetycznej wit. D3. Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: Witamina D 08.02.11, 13:15 Witamina D jest w mleku modyfikowanym, wiec jesli dziecko sporo go pije, to nie musi juz dostawac wiecej. Ja daje corce mleko modyfikowane 3 razy dziennie i mysle ze wystarczy. W przyszlym roku planuje juz jej nie dawac, wiec w okresie jesienno-zimowym bede tran podawac. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Witamina D 08.02.11, 13:19 a czy w mleku kobiecym jest wystarczająca ilośc wit D czy może podobnie jak K należy ją suplementować dzieciom piersiowym? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Witamina D 08.02.11, 13:23 zależy w jakim kraju w Polsce trzeba suplementować, chyba zawsze trzeba było, K od niedawna. Odpowiedz Link Zgłoś
ancymon123 Re: Witamina D 08.02.11, 13:26 Podaje się dzieciom piersiowym. U nas było MM i nie podawałam wit. D. Teraz nie pije już MM, ale wit. D podawać na razie nie planuję. Nawet zimą jest jej wystarczajaca ilość produkowana przez ogranizm. W połowie lutego mamy kontrole, zapytam o tą witamine nowego lekarza, może bedzie miał inne zdanie niz poprzednia lek. rodzinna. Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: Witamina D 08.02.11, 13:40 Ja nie pamiętam kiedy skończyłam podawać taką w kropelkach. Teraz podaję tran w okresie od jesieni do wiosny. I pije mm (hydrolizat). Odpowiedz Link Zgłoś
mozyna Re: Witamina D 08.02.11, 20:57 Nie podawalam. 90% tej witaminy produkuje nasz organizm przy pomocy slonca. Wystarcza 2-3 ekspozycje sloneczne w tyg. (w okresie od kwietnia do wrzesnia) trwajace 20-30min (slonce pada na twarz i rece). Niedobor moga miec np. osoby, ktore maja zaburzony proces wytwarzania wit D, osoby, ktore nie dostarczaja jej w diecie, takze kobiety w ciazy (ktore przechodza kilka ciaz w krotkim odstepie czasu) i dzieci karmione piersia (ktorych matki maja niedobor tej wit oraz dlugotrwale karmione piersia). W tych dwoch ostatnich przypadkach chodzi o zuzycie zapasow zgromadzonych przez organizm w szybkim czasie (gdyz zapotrzebowanie wzroslo), a organizm nie zdazyl jeszcze wyprodukowac odpowiedniej ilosci. Wtedy warto spytac lekarza o suplement. Odpowiedz Link Zgłoś
lula_p Re: Witamina D 08.02.11, 21:34 ja podaję synkowi w kapsułkach (vitaD), wcześniej dostawał tran, ale niestety okazało się to niewystarczające i miał spory niedobór. Ale on ma problemu z wchłanianiem wit D3 więc dawkowanie ma ustalane idywidualnie przez lekarza, poziom kontrolujemy nawet co miesiąc, dwa. Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Witamina D 08.02.11, 21:53 jednemu do 7go m-ca (efekt - przedawkowanie i ostre komplikacje) drugiemu wcale, zaden nie pije mm już od dawna Odpowiedz Link Zgłoś
mama_amelii Re: Witamina D 09.02.11, 07:56 Córka ur się w sierpniu i podawałam do kwietnia(później lekarz kazał zaprzestać,bo ciemiączko za szybko się zrosło,no i od kwietnia było juz fajne słoneczko) Teraz przy młodszej też pewnie tak samo do kwietnia- maja. Odpowiedz Link Zgłoś
masafiu Re: Witamina D 09.02.11, 11:36 Pediatra zalecila do 1,5 roku podawac no wiec jeszcze dostaje. Odpowiedz Link Zgłoś
nonameuwb.eu Re: Witamina D 09.02.11, 19:33 ej, no co wy - moj maly skonczyl wlasnie 3 lata i jak bylismy niedawno u lekarki, to dopytywala sie czy aby Szymon witamine D przyjmuje; Odpowiedz Link Zgłoś