Dodaj do ulubionych

Czterolatek-dlugie

13.02.11, 20:56
Czy wasze czterolatki,tez sa takie uparte.Moj dzisiaj przeszedl samego siebie,ze az pod koniec dnia sie poplakalam.Jest strasznie uparty,pyskuje a dzisiaj na dodatek zaczal na nas podnosic reke i pluc.Mowi"ja wiem czego ja chce" albo "ty mi nie bedziesz mowil".Rano dzien zapowiadal sie super.Maly pogodny,wesoly pomagal mi w kuchni robic kluski i mieso na obiad,"sam" zrobil sobie mizerieja mu tylko potarlam ogorka a on doprawil,wymieszal ze smietana.Bylo super.Po obiedzie maz zabral go na spacer bo byla przecudna pogoda-po dwutygodniowym siedzeniu w domu.No ale potem sie zaczelo.Przyszli do nas sasiedzi,bo David bardzo chcial zeby przyszedl do niego Grzesiu bo chcialby sie z nim pobawic.lecz nietrwlo nawet piec minut jak Grzesiu przyszedl do goscinnego a David za nim z pretensjami ze Grzesiu sie z nim nie potrafi bawic.Obojetnie jaka gre wyciagnelam aby ichzabawic to David wszystko zabieral i mowil ze on niechce sie z nim bawic.Prosilam tlumaczylam,a on tu mi zaczyn akrzyczec i podnosic reke na mnie.Kazalismy mu isc do swojego pokoju i przemyslec to co robi,a on jeszcze glosniej zaczal ryczec i pyskowac.Musielismy zamknac drzwi bo nie mozna bylo wytrzymac-owszem co chwile wchodzilismy do pokoju patrzec co robi i probowalismy z nim rozmawiac,tlumaczyc ze tak sie nie robi,ze Grzesiu jeszcze wszystkiego nie rozumie co do niego mowi(jestesmy w niemczech,Grzesiu jest o rok starszy ale dopiero miesiac temu tu przyjechal)David rozumie w obydwoch jezykach ale w wiekszosci rozmawia po niemiecku. Nie poskutkowaly zadne prosby,rozmowy.Wstyd mi bylo za takie zachowanie syna.Poradzcie jak mam z nim postepowac,moze ja popelniam jakies bledy w wychowaniu,a moze ta jego reakcja na to ze tak dlugo siedzi w domu i nie jest wyzyty,nie mial takiego duzego kontaktu z dziecmi.Poradzcie.
Obserwuj wątek
    • tusia-mama-jasia Re: Czterolatek-dlugie 13.02.11, 21:18
      Nie, czterolatek zupełnie nie jest uparty. Rozumny i negocjujacy.
      Gdzie Twój syn zaobserwował takie zachowania, gdzie usłyszał takie teksty?? W domu ktoś w ten sposób się odezwał kiedyś, czy bajek za dużo? Sam nie wymyślił takiego modelu zachowania... Gdzieś błąd byl na pewno, ale to trudno powiedzieć, znając jedną sytuację. A jak zachowywał się dotąd? Jak spędza czas? Wróciliście do tematu, kiedy się uspokoił, wyjaśnił, o co mu tak naprawdę chodziło? Czterolatek to już duży człowiek przecież...
      • david-jonas Re: Czterolatek-dlugie 13.02.11, 21:34
        nasze dni wygladaja tak,ze maly jak nie jest chory przebywa w przedszkolu.Jak ja mam druga zmiane to ja go zawoze do przedszkola kolo 9.00 a maz odbiera przed 17.00,natomiast jak ja mam pierwsza to maz go zawozi przed 7.00 a ja go odbieram o 15.00.Po przedszkolu przewaznie gotujemy razem obiad,David bardzo mi pomaga w kuchni,razem jemy no i potem zabawa,owszem czasami sie musi zabawic sam jak musze jeszcze cos zrobic ale to jest bardzo rzadko.Lubi budowac klockami,bawic sie samochodami.czesto siadamy razem przy stole i malujemy,kredkami,farbami.Jak jest jeszcze w miare fajna pogoda po naszym przybyciu do domu wyruszamy na spacer.David spedzil teraz 2 tygodnie w domu gdyz przechodzil grype,moze to to spowodowalo ze jest troche rozdrazniony,caly czas tylko w domu z rodzicami.owszem bylo teraz pare dni gdzie ogladal troche wiecej bajek niz normalnie ale niestety wszystkich nas rozlozylo,ja lezalam w domu z temp. ponad 39 stopni,bolaly mnie kosci wiec moja jedyna szansa na troche odpoczynku bylo puszczenie mu bajki.Dodam ze u nas maly nie moze ogladac bajek gdzie sie bija,strzelaja czy brzydko mowia.Zawsze szlo sie z nim w miare dogadac,owszem zdazaja sie lepsze czy gorsze dni tak jak i my mamy ale tak jak dzis to jeszcze nie bylo.Ciezko mi gdyz caly czas zastanawiam sie gdzie popelnilam blad aby go naprawic.
        • paliwodaj Re: Czterolatek-dlugie 13.02.11, 21:59
          tak, tylko tego czekalam az pojawi sie glos "to twoja wina!!!"
          w gruncie rzeczy sa dzieci ktore maja , jakby tu powiedziec "wrodzona agresje" moze za dosadnie brzmi, ale jest cos takiego ze chlopcy np ciagna do ogladania filmow typu SpiderMAn, bajek gdzie ktos tam jednak z kims walczy ( duzo jest takich bajek np Disney) , chociazby zwyciezajac zlo dobrem, ale to tez jest walka. Nie wiem czy to testosteron u nich czy co, ale oni potrzebuja byc czasami mini macho
          Uwazam ze sa dzieci ktore przynosza na swiat jakis zasob energii pozytywnej czy negatywnej, ktora w ktoryms momenci zycia musia dac ujscie.
          Znam coreczke moich znajomych, trzecia z kolei, znajomi - rodzice istne anioly, zero jakiejkowiek zlosci , negatywnych odruchow, dwie starsze dziewczynki idelanie grzeczne i madre, a najmlodsza chodzi i zabiera im zabawki, bijac je przy okazji, popisala im pokoje

Oczywiscie fakt popelniania bledow wychowawczych tez ma miejsce bardzo czesto.
          Co moge ci radzic, nie ustepuj, neguj zachowania nieporawne, nie ulegaj emocjom - raczej badz stanowcza a nie wybuchowa, wprowadz system kar i nagrod, ktore dziecko zna i ktore sa adekwatne do zachowania
          Dobre efekty daje tez dobre przedszkole, u nas bardzo pozytywnie wplynelo na dzieci, a juz na pewno na czekanie na swoja kolej i dzielenie sie zabawkami
    • pajesia Re: Czterolatek-dlugie 14.02.11, 09:43
      w trudnych sytuacjach, jakie opisałaś, dobrze robisz, że rozmawiasz i tłumaczysz, każesz pomyśleć nad postępowaniem i odsyłasz do pokoju; dziecko musi się nauczyć nazywania uczuć jakiekolwiek one są, i musi się nauczyć rozładowywania złości/frustracji w akceptowalny przez Was sposób (to trzeba ćwiczyć, czasem nawet bardzo długo) .
      dobrze, by bywał w towarzystwie dzieci, to też dobrze robi na zachowanie. U nas sprawdza się, w momentach konfliktowych, poproszenie: "wymyślcie coś razem, jakąś fajną zabawę, jesteście pomysłowi, macie różne fajne pomysły, i tu jest tyle zabawek". Dobrze jest też ująć: "widzę, że jesteś (tu nazwać uczucie) zmęczony, zadowolony..." ; "widzę dwóch chłopców, którzy chcieliby się ładnie bawić, są takie a takie zabawki..., co z tym zrobić? wymyślicie coś? "
      Czy popełniłaś błąd wychowawczy? nie wiem, nie jestem specjalistą od oceniania.
    • mama_amelii Re: Czterolatek-dlugie 14.02.11, 10:02
      "Nie, czterolatek zupełnie nie jest uparty. Rozumny i negocjujacy."big_grinDobrebig_grin
      Moja 4 latka do tej pory była spokojnym i bardzo grzecznym dzieckiem.Od września poszła do przedszkola,do tego urodziła jej się siostrzyczka i dopiero teraz wiem co to znaczy mieć małego diabełka w domu.Stała się uparta,potrafi pyskować,wpadac w histerie(my jesteśmy bardzo spokojni,poświęcamy jej dużo czasu).Z tego co pani mówiła córka jest najgrzeczniejsza w grupie.Czterolatki są bardzo różne.Fajnie jak sie komuś trafi taki mądry,rozumny,negocjującysmileJa znam starsze dzieci o wiele gorsze od mojej 4 latkismile

Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia,
      nie obleka tego faktu w słowa.
    • ciufcia.pl Re: Czterolatek-dlugie 15.02.11, 15:47
      Dzieci nie mają od małego jakichś oporów przed uleganiem stereotypom, czy korzystaniem z dyskryminacji - a wydaje mi się, że właśnie do tego doszło w sytuacji, którą opisujesz.
      Zrobiłaś to co mogłaś i to co było najlepsze w tym momencie. Bardzo dobrze smile Teraz już na spokojnie porozmawiaj z dzieckiem o wspólnej zabawie z innymi, dzieleniem się zabawkami, a także trochę o tolerancji.
      Dodatkowo w innych odpowiedziach znajdziesz różne porady co jeszcze można zrobić, by w przyszłości wasze dzieci zgodnie się bawiły. Powodzenia!
    • longpath Re: Czterolatek-dlugie 15.02.11, 16:00
      Oczywiście, że popełniliście błędy wychowawcze. Każdy je popełnia i nie da się tego wyeliminować. Dzieci się zmienieją, bywają inne niż sobie zamierzymy. Sama się przekonałam. NIe ma tu recepty innej niż dawanie dobrego przykładu i zignorowanie drobnych incydentów. Moja trzylatka jest uparta jak wół i ma to niestety po mnie (pracuję nad tym całe życie). Nie mam pojęcia jak to u niej zmienić, ale też i nie chcę tego. Może sama w końcu się zmieni, a może będzie uparta jak ja i mimo to szczęśliwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka