22.02.11, 06:51
Moja córka ma 15 miesięcy i zawsze wieczornym rytuałem stała się kąpiel w wanience. Mam do was dwa pytania. Do jakiego wieku córeczkę powinien kąpać tata? Mąż jakoś tak z przyzwyczajenia od początku kąpał córeczkę i zastanawiam się kiedy jest juz czas by tylko mama myła dziecko? I czy kąpiel w wannie powinna jednak być codzienna czy wystarczy umyć dziecko czasami jedynie pod prysznicem bądź w umywalce obmyć pupsko?
Obserwuj wątek
    • mikams75 Re: Kąpiele 22.02.11, 07:57
      do jakiego wieku z tata? - nie wpadlam na to, ze sa jakies ograniczenia...

u nad od jakiegos czasu jest tylko prysznic, dzien dziecka tez sie trafia i myjemy tylko pupe albo i wcale. Latem stanowczo codziennie, ale zima to nic sie nie stanie jak sie nie umyje.
      Zakladam, ze i tak np. po kupie myjesz jej tylek.
      • wypady1 [...] 23.02.11, 14:47
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • budzik11 Re: Kąpiele 22.02.11, 08:29
      magda-28 napisała:

> Do jakiego wieku córeczkę powinien kąpać tata? M
      > ąż jakoś tak z przyzwyczajenia od początku kąpał córeczkę i zastanawiam się kie
      > dy jest juz czas by tylko mama myła dziecko?

A z jakiego powodu takie ograniczenie, że nagle tylko mama?

I czy kąpiel w wannie powinna jedn
      > ak być codzienna czy wystarczy umyć dziecko czasami jedynie pod prysznicem bądź
      > w umywalce obmyć pupsko?

Ja nie kąpię dzieci codziennie - codziennie tylko podstawowa toaleta w bidecie.
    • camel_3d boze,,ty na serio pytasz??? 22.02.11, 08:46
      bo nie wierze, ze ktos moze byc taki..

a do kiedy mama moze myc synka?
      czy od 15 miesiaca juz tylko tata? bo mama moglaby sie podniecic?
      czy uwazasz, ze twoj maz bedzie mial ertotyczna frajde z mycia dziecka??

• atrapcia Re: Kąpiele 22.02.11, 09:28
      Dziwne pytanie.

A dlaczego zakładasz, że wszystkie córeczki są kąpane przez tatusiów? Ja kąpię małą od urodzenia sama, tata tylko raz na jakiś czas mnie wyręcza.
      Kąpiel ma codziennie, chyba że mi się nie chce.
    • joanna_poz Re: Kąpiele 22.02.11, 09:46
      masz podobny watek do przestudiowania

forum.gazeta.pl/forum/w,567,122387725,122387725,maz_a_mycie_coreczki_w_miejscach_intymnych.html
    • zazou1980 Re: Kąpiele 22.02.11, 10:01
      u nas tatuś od urodzenia kąpie młodą i będzie do czasu aż ona zaprotestuje. kąpiele są co 2 dni, w lecie codziennie...
    • ancymon123 Re: Kąpiele 22.02.11, 10:09
      Do roczku kąpalismy codziennie (rutyna), potem juz co dwa dni, czasem pod prysznicem tylko (jak posika nogi), główke raz na tydzień. Latem oczywiscie nadal codziennie i z główką (upał, piasek).
      Choć mam synka, uwazam, że tata moze myć dziewczynke dopóki ona sama tego chce. I tak do okresu dojrzewania już na pewno kąpać bedzie sie sama. To samo dot. chłopca mytego przez mamę.
    • joshima Re: Kąpiele 22.02.11, 10:20
      magda-28 napisała:

> Moja córka ma 15 miesięcy i zawsze wieczornym rytuałem stała się kąpiel w wan
      > ience. Mam do was dwa pytania. Do jakiego wieku córeczkę powinien kąpać tata? M
      > ąż jakoś tak z przyzwyczajenia od początku kąpał córeczkę i zastanawiam się kie
      > dy jest juz czas by tylko mama myła dziecko?
      Moja córka ma prawie dwa lata i ciągle kąpie ją tata. Myślę, że nadejdzie taki moment, kiedy dziecko samo zacznie czuć pewne skrępowanie i je sygnalizować. Wtedy to będzie sygnał, żeby mama przejęła pałeczkę. To tyle teorii, bo praktyka jeszcze przede mną.

> I czy kąpiel w wannie powinna jednak być codzienna czy wystarczy umyć dziecko czasami
      O tej porze roku, kiedy dziecko się tak nie poci i nie brudzi kąpiemy ją co 2-3 dni. Pupę ma mytą pod bieżącą wodą przy każdej zmianie pieluchy.
    • anianiunia2507 Re: Kąpiele 22.02.11, 14:49
      Moja ma 23 miesiace i przewaznie kapie sie z Tata.
      Nie przyszlo mi do glowy zeby od jakiegos wieku mialam to tylko ja myc mala.
      Chyba sama da znac kiedy bedzie sie krepowac??
      Moj maz kiedys po jakiejs scenie z mala chcial zakladac do wanny kapielowki ale go nie wpuscila!!!-musial sie rozebrac i na golasa razem z nia wskoczyc do wody wink

Co do kapieli to w okresie jesienno zimowym to tak co drugi dzien,glowa raz w tygodniu a latem to codzienna kapiel obowiazkowa.
    • w_miare_normalna Re: Kąpiele 22.02.11, 15:34
      Mój chłop mył małą może ze 2-3 razy, a ma młoda ma już 2,5 roku. Kiedyś jak go poprosiłam, ż
      żeby młoda przewinął to powiedział, że ubrać pieluchę może jak najbardziej, ale nie będzie jej mył bo się boi, że zrobi jej "tam" krzywdę.
      Moją córkę w okresie jesień/zima kąpie raz w tygodniu bo najzwyczajniej w świecie mam w domu zimno. Ale wiosną/latem kąpie codziennie. Chyba, że wracamy skądś pózno, wtedy wkładam małą pod kran i myję rączki, buzkę i pupę.

• najma78 Re: Kąpiele 22.02.11, 16:14
        Kapiele wg potrzeb, sposob (wanna, prysznic, umywalka czy co tam) wedle uznania. Jesli podejrzewasz meza/partnera o dewiacje to lepiej myj dziecko samawink
        • magda-28 Re: Kąpiele 23.02.11, 07:14
          Hi,hi, niee o dewiacje męża nie podejrzewam, tak poważnie to chodzi mi o to, czy jest taki moment i kiedy, że dziecko troszkę zaczyna się wstydzić, teraz małe dzieci sa tak mądre, szybciej dojrzewają psychicznie, ostatnio ogladałam program w tv, gdzie C.Pazura chwalił się iż jego nie pamiętam dokładnie roczne czy 1,5 roczne dziecko obsługuje juz telefon komórkowy!!! Taki jest teraz świat, dzieci szybciej stają się doroślejsze niż było to za czasów mojej babci.
          • ancymon123 Re: Kąpiele 23.02.11, 09:11
            Pazury dziecko to pewnie juz czyta i pisze smile
            Co znaczy, że obsługuje? Ze potrafi do ucha przyłozyć, czy wybrać poprawnie numer 0508 XXX XXX?
            Ja obstawiam to pierwsze smile)
          • paliwodaj Re: Kąpiele 23.02.11, 10:05
            albo ty trolujesz, albo jaja z nas robisz?

wiem o co chodzi. Niektore tesciowe czy babcie maja swoje widzi mi sie ze dziewczynek nie powinien kapac tata, nie wiem skad to sie wzielo, ale czytalam kiedys podobny watek ze tata nie, bo zaraz nie wiadomo co. Pewnie Ci ktoras nagadal...

Nie przesadzaj z tym ekspresowym dojrzewaniem dzieci, znowu ten swiat nie taki inny niz ten za babci, ze dziecko 1,5 roczne bedzie sie wstydzic wlasnego ojca , no to pewnie matki tez, bo co za roznica
          • joshima Re: Kąpiele 23.02.11, 10:08
            magda-28 napisała:

> ostatnio ogladałam program w tv, gdzie C.Pazura chwalił się iż jego nie pamiętam dokładnie roczne czy 1
            > ,5 roczne dziecko obsługuje juz telefon komórkowy!!!
            I uwierzyłaś?
    • halapta Re: Kąpiele 23.02.11, 11:49
      Jeżeli podejrzewasz swojego męża o skłonności pedofilskie to już teraz powinnaś go trzymać z daleka od swojej córki, a nie tylko kąpieli zakazać. Zresztą synów też powinno się chronić przed ojcami pedofilami.
      Ja pamiętam, ze chyba jeszcze jako 10 latka potrafiłam goła przejść obok taty, ale nasze relacje były zdrowe, jak ojca i córki.
      Kiedy zaczęłam się rozwijać nadszedł wstyd i tak mi zostało do dziś.
    • justak1 Re: Kąpiele 23.02.11, 15:52
      Młoda się kąpie codziennie. Zawsze kąpałam ją ja. Od jakiś dwóch miesięcy kąpie ją mój ślubny. Córka ma 4 lata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka