Dodaj do ulubionych

Krzywe nóżki??

03.03.11, 20:39
Mam taki problem, przyuważyłam, że moja mała przy chodzeniu wykrzywia nóżki, a w szczególności jedną, na boska bardzo tego nie widać, jednak gdy ubierze buty, to zdarza jej się o tą druga potknąć...są to dopiero początki chodzenia i może to normalne, a potem się nauczy stawiać prosto nóżki??
jak siedzi czy leży, wydaje mi się że są one ładne i proste tylko przy chodzeniu...w zły sposób stawiane...czy to może pampers?? sama już nie wiemsad
Obserwuj wątek
    • martita1987r Re: Krzywe nóżki?? 03.03.11, 20:52
      Jeśli Cię coś niepokoi odwiedź ortopedę, chodź z doświadczenia wiem, że ten dobry każe czekac, a z tych drugich przepisze bez sensu drogie buty. Czasem jest to spowodowane takim ułożeniem dziecka w życiu płodowym. Wiem, że jeśli noga wchodzi do środka(bo chyba o to chodzi) jak dziecko dobrze chodzi wystarczy zakładac buty na opak i nóżki same się prostują, bądź masaże kostki i lekkie odchylanie w drugą stronę
      • sueno Re: Krzywe nóżki?? 03.03.11, 20:55
        Masaze tak- lekarz Tobie pokaze.
        Ale zakladanie butow na opak to chyba cos nie tak. Spowoduje to odksztalcanie sie palcow, poza tym moze dojsc do zwichniecia kostki przez brak prawidlowego trzymania kostki w bucie.
    • sueno Re: Krzywe nóżki?? 03.03.11, 20:53
      Idz do pediatry po skierowanie do ortopedy dzieciecego. Kazde dziecko ktore chodzi juz kilka miesiecy powinno isc do ortopedy, tak jak bylo obowiazkowo z bioderkami. Oczywiscie w przychodni tego Tobie nie powiedza, bo oni to maja w .....
      Na wizyte pewnie poczekasz ze 2 miesiace, czyli akurat tyle ile dziecko zacznie dobrze chodzic, ale lekarz odrazu sprawdzi czy wszystko jest ok.
      -
      https://www.suwaczki.com/tickers/zrz6wn157c3jqlfb.png
      • martita1987r sueno 03.03.11, 21:07
        Moja chrześniaczka tak miała i zalecił to ortopeda, a nawet 2 bo też nie mogli uwierzyc jakoś nóg nie połamała i wręcz przeciwnie po 4 miesiącach chodzi już normalnie. Dla potwierdzenia rechabilitantka zaleciła to samo. A masaż to nic skomplikowanego rozgrzewasz nogę smarujesz oliwką i cwiczysz mięśnie.
        • sueno Re: sueno 03.03.11, 22:12
          Ok, nie bede polemizowala, bo nie znam tematu twojej chrzesniaczki. Niech nvera pojdzie do lekarza i dostosuje do wskazowek. Bo ten sam ortopeda mojemu zalecil cwiczenia, a dalekiej kuzynce synka kazal czekac jeszcze pol roku i nic nie robic, a wedlug mnie maja ten sam problem. I badz tu madrywink
          • motylek-28 Re: sueno 04.03.11, 00:39
            konsultacja na pewno nie zaszkodzi, a ja tylko dodam z doświadczenia u synka -zwracaj uwagę aby mała nie siadała z nogami skierowanymi do tyłu i na boki jednoczesnie..mam nadzieje ze rozumiesz o co mi chodzi...w sensie o jakie ułozenie nozek..moj syn uwielbial tak siadac a ja nie wiedzac ze to szkodzi nie zwracalam uwagi i potem jak sie okazalo chodzac jedna stopke kierowal do srodka..jak sie o tym dowiedzialam zeby zwracac uwage po kilku miesiacach po krzywiznie sladu niema..ale to tak tylko pisze bo moze u was tego problemu wogole nie mawink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka