Dodaj do ulubionych

wysoka goraczk drugi dzien i nic wiecej co to?

24.03.11, 18:45
mój 4 latek od wczoraj ma wysoka goraczke ok 39 st.C, musze mu ja zbijac co 4 h. Bylam dzis u lekarki i powiedziała, ze osłuchowo czysty, gardło czyste, nawet kataru nie ma, wiec u diabła od czego ta goraczka??!!?? Nie je, ale tez nie wymiotuje ani nie ma biegunki, tylko oczka czerwone i łzawe, bo nawet po lekach goraczka spada tylko do 37,3.
Obserwuj wątek
    • mak-111 Re: wysoka goraczk drugi dzien i nic wiecej co to 24.03.11, 19:02
      my przerobilismy to z 6 letnia corka- caly tydzien, teraz konczymy z rocznym synem-tydzien i dzis ja dostalam goraczki. zarowno wezwany do corki lekarz jak i tydz. pozniej do syna lekarka stwierdzili, ze teraz panuje taki wirus przy ktorym goraczka moze sie utrzymywac do tygodnia. jestem zalamana, bo wlasnie dzwonil maz, ze lamie go w kosciach i zle sie czuje.aha corka miala tylko goraczke, a u syna doszedl katar. ja tylko goraczaka.
      • paliwodaj Re: wysoka goraczk drugi dzien i nic wiecej co to 24.03.11, 19:05
        ale umowmy sie 39 to jest po prostu goraczka, nie okreslilabym "wysoka" , wirus i tyle, nic tylko przeczekac
        • ambrozja Re: wysoka goraczk drugi dzien i nic wiecej co to 24.03.11, 19:40
          U nas po tygodniu tylko wysokiej gorączki okazało się że to początek zapalenia ucha był.
          Obserwuj więc i zbijaj gorączkę bo i tak nic nie zrobisz. Co ma być to będzie.
          • heca7 Re: wysoka goraczk drugi dzien i nic wiecej co to 24.03.11, 20:07
            U nas jakiś miesiąc temu syn coś takiego miał. Też żadnych innych objawów. Gorączka spadła po 2 dniach i choroba się skończyła. Zrobił się tylko blady i był osłabiony przez kilka dni.
    • frestre Re: wysoka goraczk drugi dzien i nic wiecej co to 24.03.11, 20:15
      no to właśnie przerabiamy od wtorku coś takiego z moim trzylatkiem
      gorączka i nic więcej-pediatra mówi, że wirus grypopodobny
      podaję xyzal (bo alergik), lipomal i czopki na zbicie gorączki-tyle, że synek bryka jak zawsze także przy 39 stopniachsmile
    • klubgogo Re: wysoka goraczk drugi dzien i nic wiecej co to 24.03.11, 20:55
      Przy gorączce oczy są łzawe, zbadaj mocz.
      • zjawa1 Re: wysoka goraczk drugi dzien i nic wiecej co to 24.03.11, 21:01
        Ewidentyny wirus! Tylko trzeba uwazac, zeby dziecko ,,nie doprawilo sie". A wiec nigdzie nie wychodzcie i zero kontaktu z osobami chorymi.
        W tym okresie zaleca sie podawanie witamin np. typu: Calcium czy witamina C.
        No i zbija goraczketak powyzej 38,4 maks-proces powstawania przeciwcial.
      • lupa_87 Re: wysoka goraczk drugi dzien i nic wiecej co to 24.03.11, 21:06
        Albo coś się rozwinie w ciągu następnych dni, albo to wirus. Na pewno trzeba zrobić badanie ogólne moczu i krew morfologia i crp. U nas raz okazało się, że to angina ropna, a innym razem, że ostre zapalenie uszu. Trzeba bardzo dużo poić dziecko, bo przy wysokiej gorączce mały organizm szybko się odwadnia i potem gorączka jest już prawie nie do zbicia - zostają kroplówy. W takich sytuacjach synka bada pediatra codziennie - aż się nie okaże co to, no i oczywiście ww. badania.
        • zjawa1 Re: wysoka goraczk drugi dzien i nic wiecej co to 24.03.11, 21:36
          Codziennie chodzicie przy takiej goraczce do pediatry albo Go domowa wizyta?
          Nie zmienia to raczej sytuacji, nic dziwnego, ze dziecko dostaje po takiej goraczce angine czy inne syfy.
          Na czlowieku tez przenosza sie bakterie i inne wirusysmile
          Ja zostawilabym dzieko w spokoju, nie wychodzila z nim z domu i sadze, ze po maks 4 dobie goraczka minie, ewentualnie moze pojawic sie po niej katar, wtedy tez siedzicie w domu do konca kataru i to wszystko.
          A co, do badan!!!! Co moze wykazac morfologia w takim przypadku... tyko tyle, ze organizm walczy z jakas infekcja i nic wiecej.
          Obserwuj gardlo dziecka zy nie jest zaczerwienione, jesli pojawia sie lekkie zaczerwienienie, to od razu ppryskaj Tamtum.
          • lupa_87 Re: wysoka goraczk drugi dzien i nic wiecej co to 25.03.11, 09:02
            zjawa1:
            Wizyta domowa.
            Poziom CRP wskaże kierunek infekcji - wirus czy bakteria.
            Mocz - wykluczy się infekcję dróg moczowych.
            Gdyby 4 dni twoje dziecko wysoko gorączkowało i regularnie co 4 godziny (bo nie da sią częściej) dostawało na zmianę leki przeciwgorączkowe - to nie poszłabyś do lekarza?
            Myślę, że gdyby raz czy drugi taka długo utrzymująca się gorączka o nie wiadomym pochodzeniu, zaskutkowała koniecznością pobytów w szpitalu - to inaczej byś na to patrzyła.
            Robiłabyś wszystko, żeby nigdy już nie doszło do kolejnych długich szpitalnych dni.
            Zaglądanie do gardła nie wystarcza, bo to mogą być np. uszy - a przy uszach to u nas 4 pediatrów NIC nie widziało, a jak zbadał laryngolog to od razu stwierdził przewlekłe zapalenie ucha z płynem i koniecznością szybkiej paracentezy.
            • zjawa1 Re: wysoka goraczk drugi dzien i nic wiecej co to 25.03.11, 09:45
              dni.
              > Zaglądanie do gardła nie wystarcza, bo to mogą być np. uszy - a przy uszach to
              > u nas 4 pediatrów NIC nie widziało, a jak zbadał laryngolog to od razu stwierdz
              > ił przewlekłe zapalenie ucha z płynem i koniecznością szybkiej paracentezy.
              Przepraszam Ciebie ale jak mozna nie zauwazyc, ze dziecko ma tak ciezki przebieg zapalenia ucha?
              Przeciez to jest potworny bol! Zreszta wystarczy ucisnac w okolicy chrzastki, tuz przy ujsciu ucha i sprawa jest jasna. Ja zauwazylam u swojego dziecka zapalenie ucha od razu! Mniej wiecej w okresie kiedy zaczela rozkrecac sie goraczka, zadzwonilam do pediatry, kazal mi odczekaac noc i przyjsc nastepnego dnia.
              Zaluje tylko, ze wtedy ,,obsesyjnie" nie sprawdzlam wczesniej stanu gardla, bo od gardla wlasnie najczesciej rozwijaja sie takie syfy.
              a co do ,,zdolnosci" lekarzy nie musisz mi pisac.... sporo przezylam z uszami mojego dziecka i gdyby nie moja, wlasna inwencja i analiza moje dziecko w dalszym ciagu mialobyplyny w uszach.
              Mimo tego, nie popadam w skrajnosci i przy goraczce nie pankuje.
              Maly raztak wlasnie mial: 4 dni goraczki bez rzadnych objawow. Potem pojawilo sie zaczerwienione gardlo i od razu ,,asekuracyyjnie" chciano podac mu antybol. Nie podalam, gardlo wyleczylam fioletem a dziecko od tego czasu ( odpukac) zdrowe jak rydz!

Jesli chodzi o Crp to nie okrasla to badanie czy mamy do czynienia z wirusem czy bakteriami, ale okresla czy wystepuje stan zapalny w organizmie. Crp moze wyjsc podwyzszone np. przy zwyklej grypie a ta jak wiadomo spowodowana jest wirusem, a nie bakteriasmile
              Wiec takie badanie absolutnie nie daje jednoznacznej diagnozy okreslajacej czy mamy do czynienia z bakteria czy z wirusem... Bez senus jesmi chcemy dzieki niemu upewnic sie z czym mamy do czynienia.
              A powracajac do Waszj kwestii ostergo zapalenia ucha.... Jak to mozliwe, ze lekarze nie wiedzieli o tym ze Twoje dziecko je ma?

Rozumiem , ze Ty moglas tego nie zauwazyc, bo nie jestes lekarzem( sadze tez, ze po takich przejsciach teraz zauwazylabys juz tosmile) Jednak nie widzieli blony bebenkowej??? rzeciez przy takim stanie jest ona maks czerwona, a nie biala jak przy zdrowym uchu?
              Faktycznie partacze...
              • rooms Re: wysoka goraczk drugi dzien i nic wiecej co to 25.03.11, 11:16
                zjawa1 napisała:
                >Nie podalam, gardlo wyleczylam fioletem a dziecko od tego czasu ( odpukac) zdrowe jak rydz!

tzn. pędzlowałaś fioletem gardło? słyszałam już o tym i ciekawa jestem metody. A dziecko nie miało odruchu wymiotnego??
                • zjawa1 rooms 25.03.11, 11:22
                  Potraktowalam to w formie zabawysmile Mowilam malemu, ze to taka farbka fioletowa i pomalujemy jezyk. Otworzyl mi buzie, a potem przegladal sie dumnie w lusterkusmile
                  Nie musisz dokladnie pedzlowac gardla i migdalow, wystarczy ze jak najglebiej pomazesz jezyk. A i tak odkaza. Ja mpczylam patyczek do uszu i smarowalam nim gardlo.
                  Nie zwymiotowal.... ale pewnie to tez zalezy od dziecka... kiedys stosowano ta metode bardzo czesto( napewno w moim srodowisku).
                  • zjawa1 Re: rooms 25.03.11, 11:24
                    Mozna tez kupic w aptece taki aplikator, buteleczke do pryskania. Wlewasz do niej fiolet i pryskasz tym jak sprejem do gardla, ale nie za duzo, tak minimum.
                    • lupa_87 Re: rooms 25.03.11, 22:32
                      - nie każde zapalenie ucha boli mocno, poza tym jak dajesz dziecku co 4 godziny leki przeciwgorączkowe, to daje też efekt przeciwbólowy przecież - synek nie skarżył się na uszy
                      - zapalenie rozwijało się powoli - pierwsze 5 dni sama bardzo wysoka gorączka - uszy nie były mocno czerwone, pewnie jakby od razu laryngolog obejżał to byśmy nie trafili do szpitala
                      - np. crp 20 a crp 70 - to duża różnica - oprócz wywiadu i badania lekarze idetyfikują wysokość crp z rodzajem infekcji - przyjmuje się, że poniżej 40 to wirus, a powyżej bakterie
                      • zjawa1 Re: rooms 25.03.11, 23:10
                        To my chyba jestesmy ewenementem.... Pierwszego dnia wystepowania goraczki zorientowalam sie, ze jest to zpalenie ucha...Zapewniam, ze jak rozkreca sie infekcja ucha, to lekarz badajacy powinien zauwazyc zmiany nawet na poczatku stadium....Widocznie jakis slepy... bywaja i tacy.
                        Wiesz co do tego CRP, co ci da to badanie na samym poczatku jesli to infekcja virusowa faktycznie, a do nadkazenia ( najczestsza pryczyna zapalenia ucha, a wiec interakcja wirusa z bakteria) jakpewnie mialo to miejsce w Waszym przypadku skoro zapalenie ucha rozkrecalo sie przez prawie tydzien. Tydzien wczesniej CRP wskaze na wirusa, a po paru dniach moze wskazac na zpalenie o podlozu bakteryjnym.... Kto bada codziennie przez te 5 czy 6 dni?
                        To nie jest miarodajne badanie w poczontkowym stadium.... w kulminacyjnym owszem, ale w pierwszej dobie wystepowania goraczki srednio miarodajne 50: 50.
                        • zjawa1 Re: rooms 25.03.11, 23:14
                          No chyba, ze dziecko lapie np. pacorkoowca i automatycznie ma goraczke.... Tylko po co wtedy robic CRP skoro zaraz po dobie od wystapienia goraczki na czerwony grdle robia sie nacieki ropne??? Wiadoma sprawa.... mozna robic.... w celu okreslenia czy nie jest to czasem mononukleozasmile a wiec jednak wirus... Slyszalam jednak, ze w obu przypadkach CRP wychodzi co do czau wzrastania podobnie... wiec tez srednio miarodajne badanie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka