guruburu 21.09.08, 20:55 Wlaczylam mozliwosc uzywania BBCodu w postach, poniewaz pojawila sie taka mozliwosc na forum gazetowym. Jesli chodzi o nasze forum to glownym udogodnieniem jest mozliwosc wklejania zdjec do postow, np. tutaj moje indio ultramarin z pchlego targu: Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
guruburu Znaczniki BBCode 21.09.08, 20:59 O podstawowych znacznikach mozne przeczytac np na wikipedii: pl.wikipedia.org/wiki/BBCode na koncu - ten interesujacy nas najbardziej czyli IMG Odpowiedz Link
roneczka Re: Nowosc techniczna - BBCode w tekstach postow 21.09.08, 21:42 ufff! Nareszcie:-) Odpowiedz Link
ithilhin Re: Nowosc techniczna - BBCode w tekstach postow 21.09.08, 22:05 na bazarku tez wlaczylam Odpowiedz Link
agamamaani Re: Nowosc techniczna - BBCode w tekstach postow 21.09.08, 22:21 no to czad to kolejne pytanie kiedy będzie dostępny zbiór smilesów :) ?? Odpowiedz Link
marta76 Re: Nowosc techniczna - BBCode w tekstach postow 22.09.08, 12:47 a to mój synek a skąd macie te cudne emotikiony? Odpowiedz Link
padthai Re: Nowosc techniczna - BBCode w tekstach postow 22.09.08, 13:32 no to teraz sie zacznie dziac :DDD Odpowiedz Link
andziulindzia Re: Nowosc techniczna - BBCode w tekstach postow 22.09.08, 14:04 Ja zawsze wrzucam z fotosika. Odpowiedz Link
mamalina Re: Nowosc techniczna - BBCode w tekstach postow 22.09.08, 21:41 nie na temat – andziulindzio, jaka by to ładna chusta była :) Odpowiedz Link
guruburu Roneczko 22.09.08, 21:00 www.phpbb2.pl/forum/faq.php?mode=bbcode#9 - to fragment o uzywaniu znacznikow IMG do wstawienia obrazka piszesz IMG w nawiasach kwadratowych, za nim za raz adres obrazka w sieci i zamykasz drugimi nawiasami kwadratowymi w ktorych wpisujesz /IMG - nie moge kodu napisac dokladnie, bo zniknie. Odpowiedz Link
krolowanocy Guruburu, a jak to jest z rozmiarem zdjęcia? 22.09.08, 23:11 widziałaś co mi się zrobiło ze zdjęciem, jak w końcu udało mi się je wstawić - ono jest duże i pokazał się tylko mały fragment, jak się dowiedzieć jak je zmniejszyć, żeby było ok? dziewczynom się wstawiają normalnie, całe, a mi takie coś wyszło :/ Odpowiedz Link
ithilhin Re: Guruburu, a jak to jest z rozmiarem zdjęcia? 22.09.08, 23:29 bo chyba maja ograniczony rozmiar czy jakos tak. trzeba wstawiac mniejsze Odpowiedz Link
roneczka Re: Guruburu, a jak to jest z rozmiarem zdjęcia? 23.09.08, 10:18 ja mam w fotosiku taką opcję, że moge zmienić rozdzielczość,no i zmieniłam na mniejszą. Program podpowiedział, że zdjęcie nie zmieśći sie na monitorze całe i oglądający bedzie musiał użuwać strzałek żeby je w całości zobaczyć:-) W fotosiku mam też link do oryginalnych rozmiarów zdjęcia. Odpowiedz Link
andziulindzia Re: Guruburu, a jak to jest z rozmiarem zdjęcia? 23.09.08, 14:52 Zdjęcia, które chcę wstawiać na fora umieszczam na fotosiku już zmniejszone. Tak mniej wiecej do 200kb Odpowiedz Link
krolowanocy Re: Guruburu, a jak to jest z rozmiarem zdjęcia? 23.09.08, 21:29 220 kb? ok, dzięki (fotosika nie używam i używać nie będę, wystarczy mi Picassa i Grono) Odpowiedz Link
roneczka Re: Roneczko 22.09.08, 22:28 Zalogowałam sie jednak na fotosik Rany, ile danych tam trzeba podać, brrrr.... Zdjęcie dodane losowo:-))) Odpowiedz Link
kathy.25 A propos Twojego zdjecia... 23.09.08, 19:04 piekna ta chusta!!! Az wierzyc sie nie chce, ze znalazlas ja na pchlim targu! Szczesciara:-) Odpowiedz Link
pas.ja Re: A propos Twojego zdjecia... 24.09.08, 05:29 ciekawe, czy kolorki działają :) Odpowiedz Link
ithilhin Re: A propos Twojego zdjecia... 24.09.08, 07:30 pas.ja napisała: > a emotki jak wklejac? trzeba znac adres emotki czyli tak jak obrazek. Odpowiedz Link
roneczka Re: A propos Twojego zdjecia... 24.09.08, 10:14 dziewczyny, wyczajcie jak wklejać zdjątka z gazecianej galerii, bo mi tak byłoby wygodniej:-) A tak jak radzicie ten adres z jpg jest jak najadę na zdjęcie,prawym wybiorę w łaściwości i skopiuje adres( z końcówką .jpg)i tgeż mi nie wyskakuje, tylko jakieś komunikaty i okienko na obrazek Odpowiedz Link
guruburu Roneczko ;) 24.09.08, 22:21 Przepraszam za stare zdjecie z galerii gazetowej - ale jest tak, jak juz ktos wczesniej pisal. Klikasz najpierw na zdjecie, zeby miec je z oknie a nie jako miniaturke. potem na zdjecie klikasz prawym klawiszem myszy i wybierasz opcje np view image (ja mam angielsko jeztcznego firefoxa) - po polsku to pewnie bedzie pokaz obraz albo cos w tym stylu, wtedy zdjecie jest otwierane pod adresem, ktory konczy sie na .jpg - to ten adres kopiujesz i wklejasz miedzy znaczniki IMG a tresci postu. Odpowiedz Link
roneczka Re: Roneczko ;) 24.09.08, 22:43 robiłam już tak wcześniej, tylko jak kliknę prawym przyciskiem to opcja pokaż obraz jest nieaktywna, na miniaturce i na pełnym zdjęciu też nie:-( Robiłam więc inaczej: prawym właściwości i kopiowałam adres i też nic nie wskoczyło. Soróbuję jeszcze raz:-) Odpowiedz Link
roneczka Re: Roneczko ;) 24.09.08, 22:45 fotoforum.gazeta.pl/photo/9/re/rf/maud/JBqqsdxcIk9Cmu4ZAB.jpg" border="0" alt="fotoforum.gazeta.pl/photo/9/re/rf/maud/JBqqsdxcIk9Cmu4ZAB.jpg"> Odpowiedz Link
roneczka Re: Roneczko ;) 24.09.08, 22:51 fotoforum.gazeta.pl/photo/9/re/rf/maud/rr1Kw62fq0ofJCjtvB.jpg" border="0" alt="fotoforum.gazeta.pl/photo/9/re/rf/maud/rr1Kw62fq0ofJCjtvB.jpg"> Np. takie zdjęcie Odpowiedz Link
guruburu Re: Roneczko ;) 24.09.08, 22:49 dodalam przed adresem fotoforum. etc i jus :-) Odpowiedz Link
roneczka Re: Roneczko ;) 24.09.08, 22:54 ja też dodaję przed adresem "" i nic? Nie kumam, bo z fotosika włażą bez problemu, czyli komendy znam:-( Odpowiedz Link
roneczka Re: Roneczko ;) 24.09.08, 22:57 dobra odpuszczam sobie tę gazetę, to chyba u mnie coś nie tak, bo teraz tak kojarzę, że kiedyś miałam informację, masz zdjęć O, a miałam 17-scie Odpowiedz Link
guruburu Re: A propos Twojego zdjecia... 26.09.08, 10:01 I widzisz - to nie takie trudne! A te wszystkie pary oczu lypiace z sznurka do suszenia - przerazajace :D. Odpowiedz Link
roneczka Re: A propos Twojego zdjecia... 26.09.08, 11:05 guruburu napisała: > I widzisz - to nie takie trudne! > A te wszystkie pary oczu lypiace z sznurka do suszenia - przerazajace :D. Trudne, trudne i nie do przejscia, z gazecianej galerii nie umiem, to z fotosiku, żeby sprawdzić, czy komendy jednak dobre pisze. A propo, misiek, po Mikołaju ma tylko jedno oko, bo drugie gdzieś się odpruło w praniu, buuuu.... Ale zobacz, że minki mają słodkie, to ich ostatnia wspólna kąpiel była przed sezonem zimowym:-) Odpowiedz Link
mama_frania1 Re: Nowosc techniczna - BBCode w tekstach postow 26.09.08, 12:42 proba :) :fala albo tak Odpowiedz Link
mama_frania1 Re: Nowosc techniczna - BBCode w tekstach postow 26.09.08, 12:43 albo tak ;) Odpowiedz Link
roneczka Re: Nowosc techniczna - BBCode w tekstach postow 26.09.08, 16:16 słuchajcie próbuję i prubóję wrzucić coś z gazetowej galerii i stosuje sie do waszych rad, ale na dowód tego, że coś jest nie tak wklejam print screena, może ktoś mpowie dlaczego tak jest i czy macie aktywne te opcje pokaż obraz i otwórz łącze? Odpowiedz Link
alilaa Re: Nowosc techniczna - BBCode w tekstach postow 26.09.08, 18:32 hej, roneczko, a może tak? skopiowałam tą część kodu od "fotoforum", dodałam img, które gdzieś sie zgubiło i http i działa... Odpowiedz Link
guruburu Re: Nowosc techniczna - BBCode w tekstach postow 26.09.08, 18:45 a probowalas w innej przegladarce? Ja nie uzywam IE, w firefoxie mam wszystkie opcje aktywne. Odpowiedz Link
guruburu Re: Nowosc techniczna - BBCode w tekstach postow 26.09.08, 18:57 Acha - jesli wybierzesz opcje wlasciwosci z tego okna pod prawym przyciskiem myszy to powinien tez pokazac Ci sie adres zdjecia. Ja widze przynajmniej. Odpowiedz Link
roneczka Re: Nowosc techniczna - BBCode w tekstach postow 26.09.08, 21:57 Ja przez właściwości też próbowałam. Nie działa, wyświetla sie ten kwadacik z czerwonym krzyżykiem i jakieś kody.Patrzę, że usunełaś guru ostanie posty wiec nie wskaże dokładnie, zaczynało sie coś <ref=..... Może i zmienię przeglądarkę, ale teraz mamy remont i korzystam grzeczmościowo z męza kompa:-( Spróbuję jeszcze raz przez właściwości. Odpowiedz Link
roneczka Re: Nowosc techniczna - BBCode w tekstach postow 26.09.08, 22:04 do bólu:-) fotoforum.gazeta.pl/photo/9/re/rf/maud/QLCtBTc1UaYv8BVr4B.jpg" border="0" alt="fotoforum.gazeta.pl/photo/9/re/rf/maud/QLCtBTc1UaYv8BVr4B.jpg"> Odpowiedz Link
alilaa Re: Nowosc techniczna - BBCode w tekstach postow 26.09.08, 22:08 Roneczko, wystarczy, że usuniesz ten początek i zamiast tego dodasz img i http: Odpowiedz Link
roneczka Re: Nowosc techniczna - BBCode w tekstach postow 26.09.08, 22:36 jaki początek???? robię dokładnie tak samo jak ty:-)))) Nie kopiuje kodu z dołu pod zdjęciem, tylko adres url zdjęcia z właściwości pliku. Skąd więc mam wziąć link do zdjęcia, napisz mi jak wiesz? Odpowiedz Link
roneczka Re: Nowosc techniczna - BBCode w tekstach postow 26.09.08, 22:39 to link do zdjęcia z właśćiwości. fotoforum.gazeta.pl/photo/9/re/rf/maud/QLCtBTc1UaYv8BVr4B.jpg Dodaję kody na początku i końcu i nie wyskakuje, tylko ten kwadracik z krzyżykiem. Kody wpisuje dobre, bo fotki z fotosika mi wchodzą, a ja chcę wrzucać gazeciane i tylko o to chodzi Odpowiedz Link
roneczka Re: Nowosc techniczna - BBCode w tekstach postow 26.09.08, 22:47 Jeszcze raz link 'fotoforum.gazeta.pl/photo/9/re/rf/maud/QLCtBTc1UaYv8BVr4 B.jpg' Wpisuję z kodami i http Odpowiedz Link
alilaa Re: Nowosc techniczna - BBCode w tekstach postow 27.09.08, 00:21 Adres po prostu skopiowałam z twojego posta powyżej: "do bólu:-) <br> <a href=" target="_blank">fotoforum.gazeta.pl/photo/9/re/rf/maud/QLCtBTc1UaYv8BVr4B.jpg[/img] " wywaliłam ten początek i przed fotoforum dodałam http, a wcześniej img w nawiasach Odpowiedz Link
alilaa Re: Nowosc techniczna - BBCode w tekstach postow 27.09.08, 00:30 A teraz kliknęłam prawym przyciskiem na odnośnik który podałaś i zaznaczyłam "kopiuj adres odnośnika", tak samo działa kiedy otworzę link do obrazka i najadę na obrazek prawym klawiszem, zaznaczam "kopiuj adres obrazka". Dodaję img i gotowe. Nawet jeśli coś ci tam się nie podświetla (nie zrozumiałam dokładnie, bo ja trochę noga z tych rzeczy), to z tego co ci się wklei możesz przeedytować i wyrzucić niepotrzebne części kodu, ja tak właśnie zrobiłam, przeedytowałam twój poprzedni post i poprawiłam kod tak, żeby działał. Odpowiedz Link
alilaa Re: Nowosc techniczna - BBCode w tekstach postow 27.09.08, 00:37 Ale ja żadnego kwadracika z krzyżykiem w twoich postach nie widzę... Widzę tylko goły kod, i właśnie ten kod poprawiałam, wygląda jakby coś się wykrzaczyło, nie wiem co, ale można to ręcznie poprawić, nie mam żadnej wiedzy na ten temat, po prostu pokombinowałam :) Odpowiedz Link
roneczka Re: Nowosc techniczna - BBCode w tekstach postow 27.09.08, 15:19 alilaa napisała: > Ale ja żadnego kwadracika z krzyżykiem w twoich postach nie widzę... Widzę tylk > o goły kod, i właśnie ten kod poprawiałam, wygląda jakby coś się wykrzaczyło, n > ie wiem co, ale można to ręcznie poprawić, nie mam żadnej wiedzy na ten temat, > po prostu pokombinowałam :) Wyobraż sobie, że ja wkleiłam do posta dokładnie taki sam link z takim samym http i takimi samymi kodami. Jak ja mam wklejać link do posta, a potem kopiować z posta i coś tam przekombinowywać, to ja dziękuję gazecianej galerii. alilaa, jak jesteś taka sprytna to wejdź do mojej galerii i spróbuj z mojej galerii wstawić to zdjęcie, bo inne sposoby mnie nie interesują:-( Zobaczymy czy tobie wejdzie:-)) Spróbuj proszę:-) Odpowiedz Link