Dodaj do ulubionych

Próchnica butelkowa -LECZYĆ? używał ktoś OZON?

27.04.11, 15:35
Witam!
mój synek ma na 4 górnych zębach PRÓCHNICĘ BUTELKOWĄ początkową. Kazdy uważa że jestem głupia jak będę kase dawać na mleczne zęby-skoro i tak wypadną.
W moim mieście jest oferta leczenia OZONEM-zabieg całkowicie bezbolesny i trwa ok 3 min, tylko koszt jednego ząbka to 60zł, ale zatrzymuje próchnicę.

Wydaje mi się że takie czarne ząbki bolą dziecko!
Leczyć czy nie!!!???
proszę o rady!!!!!
Obserwuj wątek
    • ponponka1 Re: Próchnica butelkowa -LECZYĆ? używał ktoś OZO 27.04.11, 15:53
      Pewnie ze leczyc. Prochnica nie wypada wraz z mleczakami bo nie wszytskie zeby sa mleczne.

A malenstwu ktore sie urodzi dac piers i trzymac z dala od butelki. Nie tylko zdrowiej ale i taniej (koszty mm, butelek, smoczkow i dentysty) smile
      • monka1977 Re: Próchnica butelkowa -LECZYĆ? używał ktoś OZO 27.04.11, 16:04
        skąd wiadomo,że to próchnica butelkowa, próchnica chyba jest jedna?
        kiedyś pewna pani dentystka powiedziała,że moja córka ma próchnicę butelkową - zaśmiałam się jej w twarz, bo moje dziecko nigdy nie piło z butelki (zęby myje 2 razy dziennie, porządnie, mało je słodyczy, a jak zje, to od razu myje zęby, pije wodę, a nie słodkie napoje)
        teraz nadużywa się terminu próchnica butelkowa - jakby to miało jakieś znaczenie (jaka ta próchnica): i wątpię, żeby zęby się psuły, bo ktoś pije z butelki mleko przez 2 minuty (po prostu zębów nie myją i tyle, albo skłonność genetyczna czy po prostu inne powody)
        • andziap90 Re: Próchnica butelkowa -LECZYĆ? używał ktoś OZO 27.04.11, 22:16
          monka1977 napisała:

> skąd wiadomo,że to próchnica butelkowa, próchnica chyba jest jedna?
          > kiedyś pewna pani dentystka powiedziała,że moja córka ma próchnicę butelkową -
          > zaśmiałam się jej w twarz, bo moje dziecko nigdy nie piło z butelki (zęby myje
          > 2 razy dziennie, porządnie, mało je słodyczy, a jak zje, to od razu myje zęby,
          > pije wodę, a nie słodkie napoje)
          > teraz nadużywa się terminu próchnica butelkowa - jakby to miało jakieś znaczeni
          > e (jaka ta próchnica): i wątpię, żeby zęby się psuły, bo ktoś pije z butelki ml
          > eko przez 2 minuty (po prostu zębów nie myją i tyle, albo skłonność genetyczna
          > czy po prostu inne powody)

no tak to taka nazwa którą użyłam-karmiłam Synka 13 miesięcy i butli nie miał w buźi tylko jak coś to kubek nie kapek, słodycze tylko od święta i pije wodę soczki też czasami i nie ma tego z nie mycia ząbków bo też myłam 2 razy dziennie i jakoś się zrobiła....
      • q_fla Re: Próchnica butelkowa -LECZYĆ? używał ktoś OZO 27.04.11, 16:35
        Ciekawe skąd się wzięła próchnica u córki mojej koleżanki, która nigdy z butelki nie piła i była karmiona piersią do czwartego roku życia. Obecnie ma pięć lat i wszystkie zęby popsute.
        I ciekawe również jakim cudem moja od początku butelkowa córka jako jedyna w grupie przedszkolnej ma zęby idealnie zdrowe (genetyka w tym przypadku odpaada odpada)?
        • mruwa9 Re: Próchnica butelkowa -LECZYĆ? używał ktoś OZO 27.04.11, 16:38
          bo oprocz piersi liczy sie to, co dziecko dostaje pomiedzy karmieniami ,a przede wszystkim jak czesto, oraz kto i jak czesto, jak i czym myje dziecku zeby.
        • annubis74 Re: Próchnica butelkowa -LECZYĆ? używał ktoś OZO 26.04.13, 00:01
          bo rpóchnica butelkowa brzmi lepiej niż "daję dziecku za dużo słodyczy" lub "źle dbam o jego zęby"
          moja córka - też nomen omen głownie butelkowa ma idealnie zdrowe zęby w wieku lat prawie 5smile i to też raczej nie jest zasługa genów
      • andziap90 Re: Próchnica butelkowa -LECZYĆ? używał ktoś OZO 27.04.11, 22:14
        ponponka1 napisała:

> Pewnie ze leczyc. Prochnica nie wypada wraz z mleczakami bo nie wszytskie zeby
        > sa mleczne.
        >
        > A malenstwu ktore sie urodzi dac piers i trzymac z dala od butelki. Nie tylko z
        > drowiej ale i taniej (koszty mm, butelek, smoczkow i dentysty) smile
        >
        Kochana dwa miesiące temu skończyłam go karmić-też popieram nature!!!big_grin
    • mruwa9 Re: Próchnica butelkowa -LECZYĆ? używał ktoś OZO 27.04.11, 16:37
      Ozon to pic na wode i lep na naiwnych rodzicow.
      Przede wszystkim trzeba zlikwidowac przyczyne prochnicy , bo w przeciwnym razie niezaleznie od ponoszonych kosztow choroba bedzie postepowac. Czyli- bezwzglednie i pilnie zakonczyc okres butelkowy. Zamiast butli i smoczka- kubek. regularne pory posilkow , zadnego podjadania, slodyczy, zadnego zasypiania przy butli, a po wieczornym myciu zebow do picia mozna podac tylko wode (nieslodzona, bez dodatkow smakowych), nic wiecej. Obowiazkowo mycie zebow 2 razy dziennie (starannie, zwlaszcza przy dziaslach) szczoteczka i pasta do zebow Z FLUOREM (jesli dziecko ma ponizej 2 lat - 500 ppm fluoru, jesli powyzej 2 lat- 1000 ppm F, trzeba czytac na tubkach). Nie trzeba plukac ust po myciu zebow, wrecz jest to niewskazane. Wyszorowac i zostawic pozostalosci pasty na zebach. prochnica poczatkowa nie wymaga zadnych innych zabiegow, poza likwidacja przyczyny, weryfikacja nawykow zywieniowych i fluoryzacja.
      • ella_nl Re: Próchnica butelkowa -do mruwa9 27.04.11, 20:41
        Skąd wiesz, że pasty nie powinno się wypłukiwać?Dla mnie byłaby to fajna i ważna info bo moja nie zawsze chce ją wypluwać, często połyka a o płukaniu ust nie ma mowy. Zawsze sądziłam, że może Jej to zaszkodzić. Zwłaszcza na żołądeksmile
        Używa pasty zgodnej z Jej wiekiem.
        • tijgertje Re: Próchnica butelkowa -do mruwa9 27.04.11, 21:40
          Powiedz jakiemukolwiek Holendrowi, ze paste mozna wyplukac, to zobaczysz, jak wszystkim szczeny do na ziemie opadajawink a potem powinnas zobaczyc, jakie maja zeby! Mnie w Polsce wszyscy chwalili, ze mam piekne zeby, co z tego, ze latane, w wieku 36 lat niektorzy sie DZIWIA, ze mam wszystkie swoje zeby. A wsrod Holendrow znam ludzi starszych ode mnie, ktorzy nawert jednej dziury nie maja. Dentysci zalecaja mycie zebow z odpowiednia do wieku pasta i nie plukanie, wypluwanie, jesli dziecko potrafi, polykanie, jesli jest maluchem, ktory nie potrafi tego zrobic. Ilosc fluoru w pastach dla malych dzieci jest liczona tak, zeby bez szkody na zdrowiu i uzebieniu mogly ja polykac. Zalecaja mycie PRZYNAJMNIEJ pol godziny po posilku, gdyz zwlaszcza u dzieci zmienione pH w ustach znacznie oslabia szkliwo i myjac zeby natychmiast po jedzeniu mozna wiecej zaszkodzic niz pomoc. Do 8 lat to rodzic powinien myc, czy poprawiac po dziecku, ktore w tym wieku nie fizycznie nie jest w stanie umyc zebow dokladnie. Z tego samego powodu zalecaja juz dla malych dzieci szczoteczki elektryczne (ciekawostka: w Polsce przy kazdej kontroli u dentysy mialam usuwany kamien za przednimi dolnymi zebami. odkad myje szczoteczka elektryczna jest to zupelnie zbedne, kamienia 0 ). U starszych dzieci poza szczoteczka elektryczna i dobra pasta zalecaja wpowadzanie nawyku nitkowania zebow i ewentualnie plukania odpowiednim plynem antybakteryjnym. Szczerze musze przyznac, ze tylko po takiej wiazance czuje, ze mam naprawde czyste zeby.
        • kj-78 Re: Próchnica butelkowa -do mruwa9 27.04.11, 21:40
          Male dzieci nie umieja pluc, tak wiec pasty do zebow dla maluchow sa tak skonstruowane, zeby mozna bylo nimi myc zeby bez wypluwania (mam na mysli sklad itp).
        • agus2616 Re: Próchnica butelkowa -do mruwa9 27.04.11, 21:44
          a ja mam jeszcze pytanie,jak sie nazywaja te pasty,bo moja 2letnia corka ma prochnice takze na 4 zebach z przodu,a myje jej zeby pasta bez fluoru.
        • andziap90 Re: Próchnica butelkowa -do mruwa9 27.04.11, 22:23
          ella_nl napisała:

> Skąd wiesz, że pasty nie powinno się wypłukiwać?Dla mnie byłaby to fajna i ważn
          > a info bo moja nie zawsze chce ją wypluwać, często połyka a o płukaniu ust nie
          > ma mowy. Zawsze sądziłam, że może Jej to zaszkodzić. Zwłaszcza na żołądeksmile
          > Używa pasty zgodnej z Jej wiekiem.

wiesz z tego co ja wiem to pastę trzeba kupić bez fluoru dla dzieci które nie potrafią jeszcze wypłukiwać ust-aby nie było zbyt dużej dawki w organiźmie fluoru, pasty takie dostępne w aptece.
          • ponponka1 Re: Próchnica butelkowa -do mruwa9 28.04.11, 14:59

> wiesz z tego co ja wiem to pastę trzeba kupić bez fluoru dla dzieci które nie p
            > otrafią jeszcze wypłukiwać ust-aby nie było zbyt dużej dawki w organiźmie fluor
            > u, pasty takie dostępne w aptece.

Bzdura, dziecom podaje sie pasty z fluorem - te dla dzieci maja mniejsza zawartosc niz dla doroslych. Dla doroslych tez mozna podac ale nie wiecej niz ziraneko groszku smile Fluor powinien byc od poczatku.

Higiena jamy ustnej to nie tylko mycie zebow ale unikanie podjadania pomiedzy posilakmi i picia napojow z zawartoscia cukrow (mleko tez ma cukier). Stad popularna nazwa prochnica butelkowa....ale tak naprawde jest wykiem nieprawidlowego odzywiania.
          • tijgertje Re: Próchnica butelkowa -do mruwa9 28.04.11, 17:50
            Elmex ma bardzo dobre pasty dla dzieci w kazdym wieku.
            • mruwa9 Re: Próchnica butelkowa -do mruwa9 28.04.11, 18:05
              Elmex ma swietny i bardzo skuteczny marketing, to przede wszystkim.
              Badan na temat skutecznosci fluorku sodu (najczesciej stosowanego w pastach do zebow) jest znacznie wiecej, niz na temat aminiofluorkow ( obecnych w pastach Elmex). Nie ma powodu, zeby uwazac jedynie pasty Elmex za najlepsze i najskuteczniejsze z wszystkich na rynku.
              • shinee5 Re: Próchnica butelkowa -do mruwa9 29.04.11, 07:22
                Z mojego doświadczenia - elmexem (wyłącznie i regularnie) myję zęby od jakiś 10 lat. Przez ten czas nie miałam żadnego nowego ubytku, a wcześniej - szkoda gadać... Nie tylko elmex się do tego przyczynił, tym niemniej coś w tej paście chyba jest.
                • ponponka1 Re: Próchnica butelkowa -do mruwa9 29.04.11, 15:29
                  W Norwegii, gdzie mieszkam nie ma Elmex. Sa za to Colgate i miejscowa marka Solidox. Tu prochnica w zasadzie nie wystepuje.
                  Za to w Polsce Elmex i Blend-a-dent.....i chyba cos sie zgadza z tym co napisalal mruwa - marketing smile
              • aleksandra1977 Re: Próchnica butelkowa -do mruwa9 26.04.13, 16:09
                omijam elmex szerokim łukiem. U mnie powoduje ekspresowe odkładanie się kamienia nazębnego, co przy noszeniu apartatu ortodontycznego jest dość niekomfortowe. Dosłownie raz w miesiącu z powodu tej pasty musiałam być u dentysty i mieć scaling. Podobnie reaguję na pasty z chlorheksadryną np. curasept (polecane zarówno przez dentystów jak i ortodontów).
                Za to bardzo lubię pasty blend-a-med.
      • andziap90 Re: Próchnica butelkowa -LECZYĆ? używał ktoś OZO 27.04.11, 22:20
        mruwa9 napisała:

> Ozon to pic na wode i lep na naiwnych rodzicow.
        > Przede wszystkim trzeba zlikwidowac przyczyne prochnicy , bo w przeciwnym razie
        > niezaleznie od ponoszonych kosztow choroba bedzie postepowac. Czyli- bezwzgled
        > nie i pilnie zakonczyc okres butelkowy. Zamiast butli i smoczka- kubek. regul
        > arne pory posilkow , zadnego podjadania, slodyczy, zadnego zasypiania przy but
        > li, a po wieczornym myciu zebow do picia mozna podac tylko wode (nieslodzona, b
        > ez dodatkow smakowych), nic wiecej. Obowiazkowo mycie zebow 2 razy dziennie (
        > starannie, zwlaszcza przy dziaslach) szczoteczka i pasta do zebow Z FLUOREM (je
        > sli dziecko ma ponizej 2 lat - 500 ppm fluoru, jesli powyzej 2 lat- 1000 ppm F,
        > trzeba czytac na tubkach). Nie trzeba plukac ust po myciu zebow, wrecz jest to
        > niewskazane. Wyszorowac i zostawic pozostalosci pasty na zebach. prochnica poc
        > zatkowa nie wymaga zadnych innych zabiegow, poza likwidacja przyczyny, weryfika
        > cja nawykow zywieniowych i fluoryzacja.

ok, mój Mały zawsze miał tak jak wypisałaś wyżej więc co mam eliminować?? sad właśnie Mały nie pije dużo soków-woda jest numerem jeden, myję ząbki dwa razy dziennie, je w miarę regularnie, słodyczy unikam, po myciu ząbków na noc nie ma mowy o jakimś jedzeinu lub piciu...
        a co do ozonu to czemu nic nie warty?? masz więcej wiadomośći na ten temat??
        • andziap90 Re: Próchnica butelkowa -LECZYĆ? używał ktoś OZO 27.04.11, 22:21
          no i nie używałam butelek tylko kubka a teraz tylko słomka i zwykły kubek, i karmiłam piersią więc mi ręce opadają....
          • niesia22 Re: Próchnica butelkowa -LECZYĆ? używał ktoś OZO 04.05.11, 10:06
            moja córka miała 2x ozonowanie na górnej jedynce...bez efektu, obszar próchnicy powiększał się, w końcu zrobiliśmy normalną plombę i jest ok....przez rok szukałam dentysty który chciałby zaleczyć ząbek, niestety proponowali tylko lapisowanie, nie poddałam się i udało się...
        • mruwa9 Re: Próchnica butelkowa -LECZYĆ? używał ktoś OZO 27.04.11, 22:56
          gdzies musi tkwic chcochlik. Butelek i smoczkow , jak twierdzisz, nie ma. Ok. Piszesz, ze pasta bez fluoru- mamy cie. Wprowadz paste z fluorem, to bardzo wazne. Takie sa europejskie zalecenia. Zrob dzienniczek , przez 2-3 dni spisuj dokladnie, co i kiedy dziecko je: co (kazdy kes, kazdy lyk) + godzina. Bedzie co komentowac i nad czym dyskutowac, bo na razie to wrozenie z fusow. Piszesz, ze zeby dziecku myjesz sama. Napisz, jaka szczoteczka . Jest mozliwe, ze myjesz niedokladnie i pomijasz okolice przydziaslowe, gdzie moze sobie zalegac plytka, dajac poczatek prochnicy, przypominajacej prochnice butelkowa (zmiany wzdluz przebiegu dziasel), Czy dzieckiem zajmujesz sie sama, czy chodzi do zlobka/przedszkola/ jest pod opieka niani czy babci? Jesli tak, to obraz tego, co dziecko robi (je, pije, itd) w ciagu dnia mozesz miec bardzo niepelny.
          Zeby zaistniala prochnica, musza nalozyc sie 3 czynniki: dieta (bylo wyzej), higiena (na podstawie opisu nie mozna stwierdzic, jak ona wyglada; spotkalam tysiace ludzi, ktorzy twierdza, ze przeciez myja zeby, ze robia to od kilkudziesieciu lat i nie potrzebuja zadnej pomocy ze strony profesjonalistow; niestety obraz jamy ustnej najczesciej przeczy deklaracjom o rzekomo bezblednym szczotkowaniu zebow) oraz bakterie (tu najtrudniej jest zadzialac, a bakteriami zarazaja dziecko bliscy- calujac czy oblizujac sztucce dziecka). Ta ten trzeci czynnik mamy bardzo ograniczony wplyw, realnie mozemy wplywac na czynnik pierwszy i drugi. Czyli - dieta i higiena.
          • lacitadelle Mruwa 28.04.11, 19:12
            > giena (na podstawie opisu nie mozna stwierdzic, jak ona wyglada; spotkalam tysi
            > ace ludzi, ktorzy twierdza, ze przeciez myja zeby, ze robia to od kilkudziesiec
            > iu lat i nie potrzebuja zadnej pomocy ze strony profesjonalistow; niestety obra
            > z jamy ustnej najczesciej przeczy deklaracjom o rzekomo bezblednym szczotkowani
            > u zebow)

Mruwa, wyglądasz na taką, co się zna na temacie smile więc podpytam - czy w tej kwestii szczoteczka elektryczna robi dużą różnicę? Pytam, bo sama zawsze jakieś tam ubytki miałam, w tym także postępującą paradontozę - od kiedy kilka lat temu zaczęłam używać szczoteczki elektrycznej - wszelkie problemy z zębami zniknęły, paradontoza nawet trochę się cofnęła, nie muszę też na każdej wizycie kontrolnej usuwać kamienia. U męża bardzo podobnie. Czy to możliwe, że to dzięki szczoteczce, czy też zadziałał przypadek?
            • mruwa9 Re: Mruwa 28.04.11, 20:14
              szczoteczka elektryczna jest znacznie skuteczniejsza, niz zwykla, a idealna higiena to podstawa w leczeniu paradontozy. Nie ma leczenia chorob przyzebia bez idealnej higieny. Ale oprocz szczoteczki niezbedna jest tez nitka/wykalaczki/szczoteczki miedzyzebowe (stosowane codziennie). Moja uwaga jest tylko taka, czy stomatolog podczas wizyt kontrolnych bada tez stan przyzebia (kieszonki dziaslowe, specjalna sonda)? Samo ogladanie, czy nie ma kamienia, nie wystarcza, zeby ocenic, jak czuje sie przyzebie, czasem moze wygladac idealnie (zwlaszcza u palaczy), a mimo to moze sie toczyc choroba na bardzo zaawansowanym poziomie sad
              • andziap90 [...] 28.04.11, 23:22
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • ponponka1 Re: Mruwa 29.04.11, 15:42
                  andziap90 napisała:

> a od czego może to zależeć że synek mojej cioci która nie myje mu ząbków albo b
                  > ardzo rzadko z tego co mówiła, ma wszytskie ząbki super, ma 13 miesięcy, je ws
                  > zytsko, pije mleko z butli, soczki słodycze też czasem...
                  Poczekaj, a na pewno bedzie mial prochnice, to tylko kwestia czasu przy takim sposobie zycia malego. Geny nie maja z tym nic wspolnego smile
          • andziap90 [...] 28.04.11, 23:18
      • lilka69 dziekuje ci mruwo 28.04.13, 09:40
        i inni tez powinni za kapitalne wyjasnienie smile
    • kinmalek Re: Próchnica butelkowa -LECZYĆ? używał ktoś OZO 27.04.11, 21:47
      no ja bym uważała na pastę z fluorem,a płukanie jak najbardziej wskazane,to mit żeby pozostawiać pastę niewypłukaną.
      www.zdrowylink.pl/zdrowie/leczenie-naturalne/pasty-bez-fluoru
    • ochra Re: Próchnica butelkowa -LECZYĆ? używał ktoś OZO 27.04.11, 22:34
      Dzieciaki zarażają się próchnicą od mam które oblizują ich łyżeczki.
      • mgd3 Re: Próchnica butelkowa -LECZYĆ? używał ktoś OZO 28.04.11, 11:14
        Apelujemy do wszystkich mam - nie oblizujcie łyżeczek to dzieci nie będą miały próchnicy smile
        A wy głupie myślicie, że ograniczanie przekąsek, albo mycie zębów coś da tongue_out

Od dziś wszystkie łyżeczki mego dziecka każę oblizywać tatusiowi big_grin Żeby się próchnicą nie zaraziła od mamusi smile
        • margo_kozak Re: Próchnica butelkowa -LECZYĆ? używał ktoś OZO 28.04.11, 11:53
          moje dzieci myją zęby pastą TYLKO Z fluorem. nie wyobrażam sobie innej.
          nie płuczemy zębów. nawet 4-latek nie płucze.

dlaczego boicie się fluoru?
          dawka w paście do zębów smiertelna nie jest!

mój 2,5 latek ponad 2 lata karmiony piersią. ząbki idealne. duzo w nocy ssał. moim zdaniem to zasługa mleka piersiowego.
          • andziap90 [...] 28.04.11, 23:20
          • tatfer Re: Próchnica butelkowa -LECZYĆ? używał ktoś OZO 25.04.13, 15:35
            A moje dziecko choć karmione piersią ponad 28 miesięcy własnie z powodu nocnych "przekąsek" ma próchnice 4 górnych środkowych zębów. Pedodonta stwierdził, ze w mleku jest cukier , a w nocy praktycznie nie wydziela się ślina, która mogłaby ten cukier zmyć i akurat te cztery zęby przez które mleko przepływa sa chore. Resztę chroni ułożenie języka przy ssaniu. Dziwne tylko, ze poprzednia dwója była karmiona identycznie a próchnicę poznały dopiero pod koniec przedszkola...
        • ochra Re: Próchnica butelkowa -LECZYĆ? używał ktoś OZO 28.04.11, 17:09
          Nie wiem co cię tak rozbawiło, poczytaj sobie trochę na ten temat to pożałujesz że w taki głupi sposób sprzedałaś dzieciakowi bakterie które wywołują próchnicę.
          • ochra Re: Próchnica butelkowa -LECZYĆ? używał ktoś OZO 28.04.11, 17:11
            Pierwszy lepszy : www.poradnikmedyczny.pl/mod/archiwum/579_pr%C3%B3chnica_z%C4%99bach_mlecznych.html
            • paliwodaj Re: Próchnica butelkowa -LECZYĆ? używał ktoś OZO 28.04.11, 17:29
              zabki leczyc oczywiscie, co do metody leczenia ozonem - nie mam zdania- ale leczyc na pewno.
              Inna mozliwosc , nie wiem jak bardzo dostepna to leczenie pod narkoza, ale tylko w przyszpitalnych gabinetach lub w szpitalu, ( w miejscach gdzie dziecko moze byc moniotorowane i personel ma ogromne doswiadczenie w tego typu zabiegach ) moj syn mial leczone zabki w narkozie.
              • mruwa9 Re: Próchnica butelkowa -LECZYĆ? używał ktoś OZO 28.04.11, 18:02
                leczenie prochnicy to nie tylko leczenie chirurgiczne (wiertlo). leczyc trzeba prochnice jako przewlekla chorobe infekcyjna, wypelnianie ubytkow to nie leczenie choroby, tylko likwidacja jej skutkow. Dlatego tak wazne jest przede wszystkim zdiagnozowanie przyczyn choroby, weryfikacja nawykow dietetycznych i higienicznych, czasem leczenie przeciwbakteryjne (np. szczotkowanie zebow preparatem zawierajacym chlorheksydyne - w porozumieniu z lekarzem!), fluoryzacja, a dopiero na koncu likwidacja skutkow, czyli wypelnianie ubytkow. I nei kazdy ubytek nalezy traktowac wiertlem i plombowac. Sa na to mocne badania, ze przezywalnosc (w sensie- czas przebywania, przetrwania zeba w jamie ustnej) zeba z wypelnieniem jest znacznie krotsza, niz zeba bez wypelnien, nawet, jesli ow zab ma zmiane prochnicowa. To oczywiscie nie znaczy, ze mamy olac ubytki i ich nie leczyc, trzeba wiedziec kiedy, w ktorym zebie (i u ktorego pacjenta) mozna taki zab zostawic w spokoju, a kiedy wiercic, to jest wyzsza szkola jazdy. W kazdym razie leczenie prochnicy a wypelnianie ubytkow to nie jest to samo. Dlatego - leczyc prochnice (jako przewlekla chorobe) - oczywiscie trzeba. Wypelniac te mleczaki - niekoniecznie, mozna dyskutowac, nie sposob to ocenic na forum, ocena nalezy do stomatologa, ktory badal dziecko, ale koniecznosc narkozy, wiercenia , itd itp wcale nie jest taka oczywista.
                • agus2616 Re: Próchnica butelkowa -LECZYĆ? używał ktoś OZO 28.04.11, 20:06
                  a wiec jaka pasta mam myc zeby mojej 2letniej coreczce?(w styczniu dwa lata miala).uzywam elmex,ale z tego co wiem ona fluoru nie zawiera.dodam,ze corka tez ma na 4 zebach przednich prochnice(przy dziaslach wlasnie)
                  • mruwa9 Re: Próchnica butelkowa -LECZYĆ? używał ktoś OZO 28.04.11, 20:19
                    Oczywiscie, ze Elmex zawiera fluor. Wybieraj pasty z zawartoscia 1000ppm fluoru (konkretnych nazw nie podam, czytaj sklad na tubkach z pastami dla dzieci). Co do prochnicy na przednich zebach - odsylam do moich postow powyzej (dieta!!!- butelka??- higiena!!). Zeby myj dziecku sama, szczoteczka i pasta z fluorem, rano i wieczorem, szczegolnie starannie przy dziaslach, niech czesc wlosia lezy na dziadslach podczas mycia. I myj kazdy zab z kazdej strony.
                    • mamabeauty Re: Próchnica butelkowa -LECZYĆ? używał ktoś OZO 28.04.11, 22:05
                      No coz mruwa,oprocz tego,ze fluor nie chroni zebow przed prochnica to w dodatku w nadmiarze jest szkodliwy.Ponadto polecam dokladnie przeczytac sklad pasty elmex.Higiena jamy ustnej jak najbardziej,ale raczej zdecydowanie pasta bez fluoru,bez parabenow,bez slodzikow,sztucznych aromatow i smakow.
                      • mruwa9 Re: Próchnica butelkowa -LECZYĆ? używał ktoś OZO 28.04.11, 22:29
                        Bzdury pleciesz. Korzystne dzialanie fluoru w profilaktyce i leczeniu prochnicy ma silne umocowanie w literaturze, badaniach, klinice. Nadmiar, oczywiscie, jest szkodliwy, ale nie grozi on nikomu, kto stosuje paste do zebow zgodnie z przeznaczeniem i w ilosci zgodnej z zaleceniami. Przedawkowanie fluoru moze sie zdarzyc przy nadmiarze fluoru w wodzie pitnej, zatruciu chemikaliami i przedawkowaniu np. tabletek czy kropli fluorkowych. Literatura na ten temat jest bardzo bogata, a Twoje zdanie , ze fluor nie wplywa korzystnie na zeby jest po prostu nieprawda, bajka z cyklu - a Ksiezyc jest zbudowany z sera.
                        A co do skladu pasty elmex- prosisz i masz:
                        www.gaba.com/htm/402/en/elmex-CARIES-PROTECTION-Toothpastes.htm?Brand=elmex&Subnav=Toothpastes
                        pasta dla dzieci ma 250/500 ppm fluoru, dla doroslych 1400 ppm.
                        • mamabeauty Re: Próchnica butelkowa -LECZYĆ? używał ktoś OZO 28.04.11, 23:22
                          No coz rownie silne umocowanie w literaturze,badaniach itd ma niekorzystne dzialanie fluoru na organizm czlowieka.Odkad pamietam mylam zeby pasta z fluorem i jakos tego zbawiennego wplywu nie zauwazylam.Moja corka dla odmiany myje pasta bez fluoru i zeby bez ubytkow,przebarwien,czegokolwiek,wiec mozna miec piekne zeby bez fluoru.Co do skladu pasty to znam go i dlatego nie kupuje tej pasty.
                  • aleksandra1977 Re: Próchnica butelkowa -LECZYĆ? używał ktoś OZO 26.04.13, 16:18
                    elmex nie zawiera fluoru? czytałaś choć raz to, co jest napisane na opakowaniu tej pasty?

Pytasz o pastę dla dwuletniego dziecka - każda jest dobra, pod warunkiem, że jest dostosowana do wieku dziecka.
                    Używamy różnych past. Od początku zawierały odpowiednią do wieku dziecka ilość fluoru. Zaczynaliśmy od pasty Perlodent Benjamin Bluemchen, ok. 6 m-ca życia dzieci.
                    Teraz zamiennie Signal Kids, Vademecum 2w1, Bobini, Colgate Smiles.
              • andziap90 [...] 28.04.11, 23:23
          • mgd3 Re: Próchnica butelkowa -LECZYĆ? używał ktoś OZO 29.04.11, 13:25
            ochra napisała:

> Nie wiem co cię tak rozbawiło, poczytaj sobie trochę na ten temat to pożałujesz
            > że w taki głupi sposób sprzedałaś dzieciakowi bakterie które wywołują próchnic
            > ę.

A czy ja gdziekolwiek napisałam, że oblizuję łyżeczki czy cokolwiek innego? Albo, że nie wiem/wierzę, że tak się można zarazić próchnicą?
            Po prostu ubawił mnie Twój post - bo na pytanie czy leczyć próchnicę w mleczakach udzielasz odpowiedzi, żeby nie oblizywać łyżeczek big_grin
            Takie w stylu "jak naprawić połamane, drewniane krzesło? kupuj tylko krzesła metalowe". Prosto i kompletnie nie na temat.
    • zona_mi andziap90 28.04.11, 23:04
      Proszę zmniejszyć sygnaturkę - nie powinna przekraczać wysokości czterech wersów.
    • kunnegunnda Re: Próchnica butelkowa -LECZYĆ? używał ktoś OZO 28.04.11, 23:09
      leczyc.
      ozon super- jezeli chodzi o prochnice butelkowa, czyli taka powierzchniowa, stan poczatkowy. moj syn mial- po tym tylko trzeba bylo co jakis czas fluorowac- jak wypadly, to widac bylo ze mimo poczatków prochnicy- zupelnie zdrowe.
      • andziap90 [...] 28.04.11, 23:29
        • kunnegunnda Re: Próchnica butelkowa -LECZYĆ? używał ktoś OZO 29.04.11, 13:39
          nie, to nie jest pic na wode. nie jestem dentysta, ale ewidentnie proces prochniczy został zatrzymany- na kilka lat- az zeby nie wypadły. cel zostal osiagniety- zeby zdrowe nie byly zarazane, nie bolały, prochnica sie nie posuwala do przodu. jest to duuuuzo lepsze niz lapisowanie (od tego czarne zeby wlasnie).
          co za ciemnogrod- ludzie, jak czytam te wasze posty to mi sie plakac chce- wy naprawde myslicie, ze prochnica butelkowa jest tylko od picia mleka z butelki??? uncertain
          • ponponka1 Re: Próchnica butelkowa -LECZYĆ? używał ktoś OZO 29.04.11, 15:39
            kunnegunnda napisała:

wy
            > naprawde myslicie, ze prochnica butelkowa jest tylko od picia mleka z butelki??
            > ? uncertain
            Nie widze, zeby ktos napisal, ze prochnica butelkowa jest od butelki. Jest to potoczna nazwa na prochnice, ktora jest efektem "kapieli" zebow w cukrach (pod rozna postacia: slodyczy, napojow, mleka). Poniewaz najczesciej dzieci lazece z butelka lapia te prochnice (w butelce sok, mleko ale nie woda) stad nazwa.

A leczyc trzeba, tak jak pisala mruwa nie tylko zaatakowane zeby ale calosciowo. Znalezc przyczyne!
    • zona_mi andziap90 29.04.11, 23:17
      Prosiłam o zmianę sygnaturki.
      Dodam jeszcze, że nie należy cytować całych wypowiedzi poprzedników - wystarczy fragment, do którego się odnosisz. A jeżeli do całego postu, to wcale nie cytuj.
      Zapraszam do lektury Netykiety - zakładając tu konto zobowiązałaś się do jej przestrzegania.
      • andziap90 Re: andziap90 30.04.11, 23:56
        jaką sygnaturkę??

https://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=14359
        https://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=14360
        • swoja_wlasna Re: andziap90 01.05.11, 10:40
          o Twoje suwaczki chodzi.
          • andziap90 Re: andziap90 01.05.11, 23:07
            w porządku
    • annubis74 Re: Próchnica butelkowa -LECZYĆ? używał ktoś OZO 25.04.13, 23:58
      leczyć - bo zarażą się próchnicą zęby stałe. A jeśli chodzi o terapię ozonem to rzeczywiscie niezła metoda - nie wiem tylko czy stosuje się ją u dzieci i nie wiem czy sama ozonoterapia załatwi sprawę. ja przetesowałam na sobie - ale byłą to część leczenia
      • agata.redakcja Re: Próchnica butelkowa -LECZYĆ? używał ktoś OZO 26.04.13, 10:10
        Myślę, że najlepiej zapobiegać takim sytuacją, polecam artykuł:
        www.edziecko.pl/edziecko/56,128330,12470525,Higiena_jamy_ustnej_dziecka___jakie_bledy_popelniamy.html
        Natomiast próchnicę zawsze trzeba leczyć, niezależnie czy są to zęby stałe, czy mleczne.
        • beakarp Re: Próchnica butelkowa -LECZYĆ? używał ktoś OZO 26.04.13, 14:47
          nam stomatolog poleciła używanie ksylitolu, i młody po każdym myciu zębów dostaje szczyptę na język.Ma wszystkie zęby zdrowe.
          Dodatkowo ksylitol chroni przed grzybicą układu pokarmowego
    • camel_3d Skad wiesz, ze butelkowa? 26.04.13, 15:16
      Moze po prostu nie wlasciwa pielegnacja zebow i zla dieta.

Co nie zmienia faktu, ze nalezy leczyc.
    • aleksandra1977 Re: Próchnica butelkowa -LECZYĆ? używał ktoś OZO 26.04.13, 16:31
      co za pytanie? masz wątpliwości? oczywiście, że leczyć! Zepsute zęby to siedlisko szkodliwych bakterii, które mają wpływ na ogólną kondycję organizmu. Poza tym zepsute zęby bolą, niezależnie od tego, czy są mleczne, czy stałe. zainfekowany ząb jest źródłem infekcji w innym, zdrowym zębie. Pomijam fakt, że zepsute zęby wyglądają koszmarnie.
      A tym wszystkim, którzy twierdzą, że mleczny ząb wypadnie, możesz powiedzieć, że owszem, ale pierwsze mleczne zęby wypadają naturalnie ok. 6 r.z. (jedynki), a ostatnie mleczne trzonowe (piątki) wypadną ok. 12 r.z. Pytanie, co do tego czasu, gdy próchnica je zaatakuje?
      • carrie.bradshaw-preston LECZYC !!!!! 26.04.13, 17:37
        jestem asystentka stomatologiczna i powiem krótko, próchnice w mleczakach trzeba leczyc !! Jak pod chorym mleczakiem wybija sie zab stały to od samego poczatku zanim się wyrżnie cały juz jest zarazony próchnica. No i pamietajcie rodzice ze szóstki rosna tylko raz bo wielu rodziców mysli, a wypadnie i nie lecza chorych szóstek, a potem okazuje sie ze nie ma co leczyć
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka