forum.gazeta.pl/forum/w,97434,124796627,124796627,polecam_przecztac.html
tlumaczenie (na szybko i skrotami

)
Wypadki są straszne, ale czasami nieuniknione. Anny w Phoenix była uczetsnikiem strasznego wypadku, w którym jej samochód zostal całkowicie zniszczony. Tylko jej dwuletnia corka, siedzaca tylem w szwedzkim foteliku Brio Zento, nie poniosla obrazen. Przeczytaj jej historię poniżej:
W drodze do Phoenix, w odległości kilku kilometrów, mój mąż udzerzyl i wpadł w poślizg na żwirze. Van uderzył w barierę (z prawej z tyłu po stronie kierowcy, gdzie siedziala moja 4-letnia córka) Następnie obrócil sie na autostradzie. Wpadlismy do rowu bokiem. Moje córki (w wieku 4 lat, prawie 5 i jej 2 siostry, 6 prawie 7 i 2 prawie 3) krzyczaly. Oznaczało to, że żyły. Mój mąż i ja wisielismy na pasach bezpieczeństwa. Miałam znaczny ból szyi. Mój mąż był w stanie wyjść z pojazdu dość łatwo, ale ja bylam w zakleszcozna, miałem być wyciagnieta za pomoca Jaws of Life.
Moje 4 i 6-latki były w odpowiednioch fotelikachi prawidlowo zainstalowanych i używanych, moja 2 latka była tyłem do kierunku jazdy. W samochodzie pelno bagazy.
Mój mąż ma łagodne stłuczenie płuc i otarcia z jego pasów bezpieczeństwa. Ja mam dużo szwów na reku (która wlokła się po ziemi na zewnątrz samochodu) i na mojej twarzy i siniaki na całym ciele. Moja 6 latka ma drobne otarcia siniaki. Moja 4-latka ma najpoważniejsze obrażenia, poważne uszkodzenia stóp (całkowicie naprawione przez wielkich lekarzy) i złamaną noge (pamiętaj, była na pierwszym miejscu uderzenia, zderzenia bocznego.)
Moja 2 latka, który była w foteliku montowanym tylem, była całkowicie bez szwanku. Brak znaku. Nic. Pomimo faktu, że wylądowaliśmy na boku samochodu (była za mną, ja bylam w drugim rzedzie).
Historia Anny jest dobrym przykładem tego, jak bezpieczne jest posadzenie dziecka tylem do kierunku jazdy. Jak wiadomo, Szwecji dzieci sa tak wozone od 1965 roku. Zalecenie jest by dzieci jezdzily do tyłu wieku 4 lub dłużej. Dlaczego?
Dzięki Ania za zdjęcia, twoja historia i wszystkie jej ciężkie skutki pomaga innym w wyborze bezpiecznego fotelika. Mamy nadzieję, że wszyscy maja sie dobrze.
Nasze prawdziwe doświadczenia życiowe pokazuje bardzo wyraźnie. To prawie niemożliwe, aby dziecko siedzace tylem do kierunku jazdy ponioslo śmierc lub poważnie obrazenia w wypadku drogowym, niezależnie od okoliczności.