Dodaj do ulubionych

dlaczego boi się zrobić kupkę?

14.05.04, 21:39
mam problem z moją 21 miesięczną córką- od jakiś trzech miesięcy moja Marysia ma ogromny stres przy robieniu kupki. Nie ma żadnych zatwardzeń a jednak strasznie sie boi załatwić, płacze, powtarza "kupa", chce na ręce, i to tak trwa prawie cały dzień. Dopiero wieczorem wreszcie skonana wypróżnia się. I tak się dzieje średnio dwa razy w tygodniu. Pediatra twierdzi, żeby się nie przejmować, ale mnie się serce kroi i nie mogę patrzeć jak Marysia cierpi. Poradżcie mi co robić; czy to minie; jak jej ulżyć? Karmię ją jeszcze piersią, ale niebawem zaczynam odstawkę. pozdrawiam ziazia17
Obserwuj wątek
    • milorzab Re: dlaczego boi się zrobić kupkę? 14.05.04, 22:21
      My mieliśmy trochę podobny problem. Czy córeczka załatwia się do nocnika. Może
      wolałaby na razie robić do nocnika? Może w pieluszcze na rękach byłoby lepiej?
      Może ją kupka przestraszyła? Może ją bolało? Przez długi czas musiałam czytać
      bajkę i trzymać za rękę, żeby w ogóle była mowa o kupce. I jeszcze odstawianie
      od piersi w momencie problemów z kupków - może je nasilić. Dobrze byłoby, żeby
      ta kupka była dość luźna. Czyli raczej śliwki niż czekolada smile Będzie lepiej.
      Pozdrawiam.
      • adriasc Re: dlaczego boi się zrobić kupkę? 14.05.04, 22:37
        Witam Serdecznie,
        mam coreczke ma 2 latka i 3 miesiace i ten problem mamy od 3 miesiecy...nam
        pediatra tez mowil zeby sie nie przejmowac, ze to przejdzie...to jest problem
        dzieci w wieku okolo 2 latka...mnie tez sie serce kroi jak Natalka tak cierpi...
        no ale niestety czasami jak to mowia : "czas leczy rany" wiec moze rzeczywiscie
        trzeba poczekac a wszystko bedzie dobrze.

Pozdrawiam
        A to moje 2 pociechy
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=12634553
    • ziazia17 Re: dlaczego boi się zrobić kupkę? 14.05.04, 23:01
      dziękuję Wam za pocieszenie, że nie jesteśmy osamotnieni. O nocniku mała w ogóle nie chce słyszeć, nie wiem czy ją boli robienie kupki, ale nie są to jakieś twardzielce, tylko normalny luźny stolec. Chyba więc zostają śliwki i czekanie. Ciekawe, że mój syn ( 16 letni) nigdy nie miał takich kłopotów, czy to może dotyczyć tylko dziewczynek? pozdrawiam wykończona ( właśnie dziś była kupka) ziazia17
      • lizbetka Re: dlaczego boi się zrobić kupkę? 15.05.04, 12:43
        Cześć ! Maoja Asia ma 23 miesiące i ten sam problem . U nas kupa idzie do
        nocnika a le po całym dniu płaczu , wskakiwania na ręce , przysiadania na
        podłodze itp. Kupa nie jest twarda , normalna i nie zbita ale Asia z miesiąc
        temu zrobiła " potwora " i chyba to ją zabolało i od tego czasu jest cyrk .
        Poza czekaniem nic nam chyba nie zostało . Ja podawałam małej Laktulozę , ale
        nie było poprawy .
        Czasami gdy Asia wyjątkowo mocno się boi zrobić kupę i przeciąga się to w
        czasie / dwa , trzy dni / to podaje małej czopek glicerynowy .
        Pozdrawiam . Lizbetka
        • utalia "płaczące kupki" 15.05.04, 18:25
          My tez mamy ten sam problem. Zabawne ale wlasnie sie czailam zeby zalozyc
          podobny watek i patrze jest cos dla nas. Wiec sie dopisujemy, moze bedzie
          razniej skoro nie ma konkretnego lekarstwa. Nasz lekarz rowniez powiedzial, ze
          to przejdzie i raczej problem zbagatelizowal. Ale Malwinka ma dopiero 15
          miesiecy a te "placzace kupki" trwaja juz chyba od pol roku. Kupy robi calkiem
          miekkie. Moze nie trwa to caly dzien ale jak sie juz zbliza to potrafi ok. pol
          godziny do dwoch, poplakiwac, przebierac nozkami, chce na rece. I w pewnym
          momencie tak sie zaczyna potwornie wysilac jakby ta kupa byla z kamienia.
          Sadzam ja na nocnik bo wtedy lepiej jej wychodzi niz na stojaco( juz to
          zauwazylam). I pozniej juz po zrobieniu histerycznie placze ok. 15 minut. Jest
          to potworne i juz nie mam sily dluzej czekac az samo przejdzie bo to sie odbywa
          prawie codziennie! Utalia
    • ziazia17 Re: dlaczego boi się zrobić kupkę? 15.05.04, 21:08
      Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi, mam nadzieję, że faktycznie "w kupie" będzie nam raźniej. Tylko ile może potrwać ten koszmar, bo jeśli pół roku, to nie wiem czy wytrzymam! I ciągle nie wiem czy ten problem dotyczy tylko dziewuszek, czy to po prostu zbieg okoliczności? Pozdrawiam ziazia17
      • milorzab Re: dlaczego boi się zrobić kupkę? 15.05.04, 23:11
        Mój Ignaś jest chłopcem wink Problemu już nie ma. Szczyt - 2.5 - 3 latka.
        • nela12 Re: dlaczego boi się zrobić kupkę? 16.05.04, 20:43
          moj chlopczyk ma to samosadniestety trwa to juz dlugo,pol roku.....niewiem juz
          rachube stracilam-narazie poprawy nie widacsadtyle ze potrafi pare dni nie
          robic,potem zatwardzenia,placz,noszenie,siadanie itd.wypil juz tone
          syropow,ostatnio juz czopek nie dziala..myslimy zeby pojsc do dobrego
          pediatry,bo ze samo przejdzie nadziei juz niemamsadmama 27 mis.Adamka p.s.
          sliwki tez sie nie sprawdzily
          • milorzab Re: dlaczego boi się zrobić kupkę? 17.05.04, 23:52
            U nas działał mus: rozgotowane suszone śliwki zmiksowane z surowym jabłkiem,
            codziennie rano i dużo picia, dodatkowo lakcid. Współczuję - dla mnie to był
            horror.
            • winiolka Re: dlaczego boi się zrobić kupkę? 18.05.04, 12:21
              Witam!!!!
              Mam ten sam problem z moja córeczka Zuzią,która ma 2 latka i 3
              miesiace.z "kupką"męczymy sie już chyba pół roku.Zuzia wypróżnia się co 3-4 dni
              i lekarz powiedział ze to normalne,ale ja nie moge patrzeć jak ona sie
              męczy.cały dzień "wyciska"robi sie czerwona ,płacze itp.stolec coprawda nie
              jest twardy ale za to bardzo obfity i pewnie stąd problem z jego
              wypchnięciem.Lekarz polecał mi Lactilosum(nie pomogło)na czczo pic herbatke z
              kminku(było troche lepiej),śliwki(nie pomagało)albo robic delikatna "wlewke"z
              ciepłej wody z mydełkiem(pare razy pomogło na 200% ale nie stosuje tego non
              stop gdyz nie pobudza to wtedy jelit do pracy)Nie wiemy jak z
              tym "kupkowym"problemem sobie poradzić,tym bardziej że we wrześniu Zuzia idzie
              do przedszkola i nie che aby ciągle w kącie "wyciskała"narazając sie na smiech
              ze strony innych dzieci.Trzymam mocno kciuki za to aby wszystki nasze pociechy
              miały ten problem juz dawno za sobą!!!!!Pozdrawiam serdecznie.Agnieszka,mama
              Patryka (5 lat)i Zuzi(2latkai 3 mies)
    • mamalgosia Re: dlaczego boi się zrobić kupkę? 18.05.04, 14:19
      Kolega wkłądał córeczkę do wanny z ciepłą wodą i tam robiła kupkę dopóki jej
      ten lęk nie minął
    • ziazia17 Re: dlaczego boi się zrobić kupkę? 18.05.04, 20:49
      Moje drogie, dziś po raz pierwszy Marysia zrobiła kupkę na nocnik (oczywiście nadal były problemy, płacze, spinania się itp.). Bardzo się z tego ucieszyła, wszyscy domownicy musieli obejrzeć "dzieło". Mam nadzieję, że nocnik będzie naszym wybawieniem. A ciepłą kąpiel w wannie+wypróżnienie też stosowałam- jakiś tam efekt jest. Pozdrawiam, szczęśliwa ziazia17 i śpiąca już Marysieńka
      • witwer Re: dlaczego boi się zrobić kupkę? 20.05.04, 11:33
        Witajcie mamuśki,
        mam ten sam problem ze swoim synkiem (2lata i 9 mies), sam juz nie wiem co mam
        zrobić. Dawałem mu wszystko: śliwki, siemię lniane, woda z miodem na czczo,
        musy z gotowanych jabłek, rodzynek i śliwek, ostatnio figi, były i kąpiele w
        wannnie. Czasami udaje się kupka w wannie, ale bardzo rzadko. Z reguły sukces
        jest 4 dnia, kupka jak u starego chłopa, ale serce mi się kraje, jak widzę jak
        on cierpi, chociaż chyba więcej krzyku i strachu niż tego bólu, gdyż stolec z
        reguły nie jest twardy. Ostatnio ćwiczymy kupkę na nocnik w wannie, ale to nie
        sprawia że dzieciaczek się nie męczy i nie krzyczy. I tak chyba sąsiedzi myślą,
        że go maltretuję. Czytałem te wszystkie porady, z których żadna się nie
        sprawdziła niestety, może ktoś ma inny pomysł? pozdrawiam.
        • milorzab Re: dlaczego boi się zrobić kupkę? 27.05.04, 01:23
          Nie wiem czy Pomoże, ale... Ja czasem dawałam panadol+sugestywny komentarz, że
          to jest syropek od którego nie będzie bolało. Nie piszesz o Trilacu? Dawałeś?
          Kefir? I ulubiona książeczka. I głaskanie główki. Boże! Jak to czytam, to mnie
          żoładek boli od wspomnień. Czy to trzylatki mają największe problemy? U nas od
          problemy się skończyły jak Ignaś miał 3,5 roku.
          • witwer Re: dlaczego boi się zrobić kupkę? 31.05.04, 14:08
            Dzięki za info, kefirek dawałem i maślankę też, nie pomogło. Aktualnie daję
            de...wyleciała mi z głowy nazwa, ale coś na d (przepisane przez lekarza na
            regulowanie tych spraw). póki co się nie zmieniło, ale może z czasem. Głaskanie
            po głowce plus przytulanie jest zawsze, ale niestety kończy się siłowo ja go
            scicska, żeby on nie ściskał pupy i po wielkim krzyku kupka wychodzi, czasami
            jak chałupa wielka. Tego tristanu nie znam, ale się dowiem . Pozdrawiam
    • e_madziq Re: dlaczego boi się zrobić kupkę? 21.05.04, 09:48
      Mój synek ma rok i jak narazie nas te problemy nie dotyczą. Ostatnio czytałam
      pare artykułów na temat wysadzania na nocnik i w zwiazku z tym nasuwa mi sie
      pytanie, czy czasem nie zaczeliscie wysadzać dzieci zbyt wcześnie, tzn ok. 7-8
      miesiaca życia? Sporo osób uwaza za wielki sukces, gdy dziecko jak tylko
      opanuje nauke siadania to już "potrfi" zrobić kupke do nocnika. Tymczasem
      psychologowie uważają, że dziecko odczuwa presje i chce za wszelką cenę
      zadowolic rodziców, początkowo sie udaje, ale w późniejszym wieku zaczynają się
      problemy, m.in. wstrzymywanie kupki. Nie chcę nikogo oceniać czy coś takiego,
      ale sama jestem ciekawa, czy te poglady psychologów sprwdziłyby sie w Waszych
      przypadkach.
      Odpiszcie proszę, pozdrawiam i życzę dużo, slicznych i bezbolesnych kupek, Magda
      • ziazia17 Re: dlaczego boi się zrobić kupkę? 22.05.04, 21:45
        Cześć, maja Marysia wogóle o nocniku do niedawna nie chciała słyszeć, a tym bardziej na niego usiąść. Więc w naszym przypadku nie sprawdzają się "wróżby" psychologów. Pozdrawiam ziazia17
        • nela12 wazne!!!!! 23.05.04, 14:42
          witamsmilewlasnie jestem na przepustce ze szpitala-jestem tam z malym przez te
          kupki wlasniesad(odpowiadajac na wczesniejsze pytanie,maly nie byl wczesnie na
          nocnik wysadzany-on nawet do pampersa wstrzymuje)wracajac do tematu:przeslismy
          juz wiele badan i jak narazie wszystko niby w porzedku,ale jest lub moze byc
          tyle powodow dla kturych dziecko kupki nie robi,o kturych nawet nigdy bym nie
          pomyslala(lacznie z brakiem unerwienia w jelitach)dlatego mysle ze warto
          najpierw sprawdzic,zeby lekarz zadecydowal,zrobic np. USG,a potem domowe
          sposoby.jutro wracamy na wziernikowanie,przeswietlenie,i wpuszczenie barwnika
          do jelitka czy cos takiego-potem dam znac co z tego wyszlo pozdrawiam pa
          • troojka Re: wazne!!!!! 23.05.04, 15:01
            U nas tez podejrzewali chorobę Hirschprunga (brak unerwienia w cześci jelsita), ale ona objawia się w pierwszym półroczu. TO, co dzieje sie z dzieckiem w okolicach drugiego roku, to jego naturalny etap rozwoju psychologicznego, zaczyna panować nad swoimi zwieraczami, czasem nie chce się pozbyć czegoś "swojego" - śmieszne, ale tak jest, czasem pamięta jakiś jednorazowy ból przy oddawaniu kału i w obawie przed nim wstrzymuje nastepne wypróżnienia...
            Mam nadzieję Nelu, że to właśnie będzie u Was i nic nie wykryją. Mi po opisanej wczesniej wizycie u chirurga przepisali wizytę u gastrologa miesiąc późńiej, na którą już nie poszłam nie chcąc stresować dziecka, bo wszystko dzięki lactulosie wróciło do normy...
    • troojka Re: dlaczego boi się zrobić kupkę? 23.05.04, 14:56
      Witam Was!
      Problem z kupką jest mi bardzo znajomy...Moja córka, kiedy miała 2 latka zaczęła bać się robić kupki. Wtedy urodził się jej braciszek, może to tez miało coś współnego. Wypróżniała się co 2-3 dni, później co 3-5, zdarzało sie nawet, że potrafiła wstrzymać kupkę na tydzień. Żadne czopki, ani lekkostrawna dieta nie pomagały, a dziecko płakało, wyło ze strachu przed kupą. Ja razem z nią. W końcu 11 dni nie robiła kupki i trafiliśmy na ostry dyżur chirurgiczny, gdzie chirurg dziecięcy - UWAGA!- na żywca palcem wyjmował córce zalegający kał, a właściwei już kamienie kałowe. Nie opiszę, jak ona płakała! Potem dowiedziałam się, że mógł to zrobić ze znieczuleniem (nie chciało mu się), a w takim przypadku mógł tez zrobić lewatywę (za długo czekać i brudno). potem zalecił nam nasiadówki w rumianku (po "zabiegu" miała popękaną śluzówkę) i lewatywę, żeby pozbyć się reszty. Dziecko do dzis wspomina "pana doktora", a ma 4 lata. Zrobiliśmy jej wtedy lewatywę, a znajoma lekarka poleciła syrop LACTULOSUM i t było wybawienie. Syrop, który nie uzależnia jelit, a rozmiękcza kał (powoduje, że nie wchłania sie z niego woda) i rewelacyjnie reguluje pracę jelit. Polecany nawet dla niemowląt, kobiet w ciąży i karmiących. Zapytajcie swojego lekarza o to, dzięki temu po prawie roku cierpień z moją córką w dwa tygodnie udało mi się przezwyciężyć jej lęk przed kupką. Ciągle mam go w apteczce, w razie czego . Jest bardzo delikatny, nie wystraszy dziecka "jeżdżeniem" po jelitach.
      • ollka02 Re: dlaczego boi się zrobić kupkę? 24.05.04, 08:53
        Ojej...biedne dzieciaczkisad Moja córka odkąd zaczęła przyjmowac stałe pokarmy
        zaczęła miec problemy z kupką. Później trochę jej przeszło (śliwki orzechy-
        bardzo ja rozluźniały, suszone owoce, słonecznik, peczywo ziarniste) a teraz
        znowu mamy problem (wstrzymuje kupke 2,3dni i jak robi to z płaczem nawet siku
        boi sie robic a robi juz na nocnik) podaję lactulosum i mam nadzieje znowu na
        poprawe. Podobno żurek jeszcze rozluznia ale ona nie lubi i kisiel.

POzdrawiam i zyczę szybko normalnej kupki
        • nela12 Re: dlaczego boi się zrobić kupkę? 26.05.04, 16:18
          hejsmileno i bylismy tylko na kontroli(wsumie bylismy w szpitalu dwie doby)i nic
          nie wykryli-naszczescie!doszli do wniosku ze maly za malo spozywa produktow
          bogatych w blonnik.Gdy dostal kroplowke doodbytniczo kupke zrobil
          oczywiscie,ale to bylo w sobotesada do tej pory znow ciszasadlekarze byli zgodni
          ze to nawet nie zatwardzenie bo chciarz Adas tak dlugo kupy nie robil to kal
          zbity niebyl...wiec co???co robic?????sad((mam pytanie w czym jest duzo tego
          blonnika???pozdrawiam
          • lizbetka Re: dlaczego boi się zrobić kupkę? 26.05.04, 18:11
            Witam ! U nas zmiana diety nic nie pomogła , zresztą przy tych ilościach
            płynów , które mała wypija / ok . 2, 5 l na dobe / kupy są miękkie . Ale Asia
            boi się zrobić kupkę i już . Dzisiaj od rana wskakiwała na ręce co 5 minut aż
            wreszcie gdy tak dreptała posadziłam ją na ubikację / bardziej zgięta niż na
            nocniku / i poszło smile . Stolce małej sa potężne więc nie dziwię się że ona się
            tak lęka wypróżnienia .
            Dodam że co drugi dzień , rano po wstaniu z łożka Asia obwieszcza : siku tak ,
            kupy nie ", i tak to powtarza jak mantrę aż ją " przyciśnie ". Dosłownie ręce
            opadają sad .
            Poazdrawiam Lizbetka
            P S Nelu dużo błonnika jest w otrębach , pomieszaj małemu z jogurtem może zje .
            Na mnie gdy byłam w ciąży działały rewelacyjnie smile
    • gaadzina Re: dlaczego boi się zrobić kupkę? 26.05.04, 18:54
      Ja mama stane sie dopiero w grudniu...
      Pozwolcie jednak ze podziele sie z wami tym co slyszalam...
      Ktos w rodzinie mial podobny problem ze swoja coreczka. Lekarz (francuski
      lekarz, bo mieszkam we Francji, ale to nie ma zazdnego znaczenia) wyjasnil ze
      dziecko ktore zaczyna siadac na nockik po raz pierwszy dostrzega ze kupa to cos
      co wychodzi z niego, z jego ciala i zostaje na zewnatrz. Dziecko ponoc boi sie
      wlasnie tego momentu, tego ze jakby kawalek jego sie oddziela. Mala malej
      zaczela jej wiec pokazywac jej kupe, tlumaczac, ze to ma zostac, ze tak trzeba,
      ze to wlasnie dobrze i pomoglo!
      Moze choc w przypadku jednej z Was na dziesiec tez pomoze.
      Pozdrawiam.
    • ziazia17 Re: dlaczego boi się zrobić kupkę? 26.05.04, 22:30
      cześć dziewczyny, u nas przytrafiło się okropne zapalenie jamy ustnej+ antybiotyk+rozstrój. W związku z tym na chwilę zniknął problem strachu, bo kupki wychodzą ( a właściwie wylatują) niepostrzeżenie. Zobaczymy co będzie dalej, ale jakoś mi raźniej, że nie jestem sama z tym problemem. Pozdrawiam ziazia17
      • milorzab Re: dlaczego boi się zrobić kupkę? 27.05.04, 01:16
        Magda! Mój synek miał problem z kupkami, a nie był do niczego zmuszany.
        Zaczęłam próby wysadzania, jak miał niecałe dwa latka, ale nie szło mu to
        zpełnie i w końcu nauczył się korzystać z nocniczka, jak miał ok. 2,5 roku. I
        zajęło mu to wtedy dwa dni. Natomiast psychika miała i ma coś do tej sprawy.
        Maksimum problemu - ok. urodzenia siostry. Generalnie przyjął ją super, ale z
        kupkami był wtedy koszmar.
        • nela12 Re: dlaczego boi się zrobić kupkę? 27.05.04, 16:33
          hejsmileniestety kupki od soboty znow niemasad(((((((az sie boje.....znow syrop?
          czopek?od znajomej wlasnie sie dowiedzialam ze to jest czestrzy problem niz by
          sie moglo wydawacsadale jej coreczce sliwki pomogly-i jest dziedziczne!
          przeprowadzilam wywiad z tesciowa,i sie okazalo ze moj maz do lat 4 kupki
          wstrzymywal!az sie boje zeby i z Adasiem tak dlugo to nie trwalo-bedziemy
          walczyc ,tylko ze pomyslow mi juz braksad lizbetko-otrebow ruszyc niechce:
          (nocnikowa opcja odpada bo nawet do pampersa zrobic niechce tylko na rece
          wskakuje...pozdrawiam wszystkie mamusie z kupkowym problemem
          • troojka Re: dlaczego boi się zrobić kupkę? 28.05.04, 13:06
            Jeszcze raz polecam syrop LACTULOSUM- szoruj do apteki po niego (kosztuje ok.10zl) i postepuj wedlug ulotki. Musi pomoc, a jest naturalny, reguluje rytm wyprozniania i nie uzaleznia. Sprawdzone.
            mam nadzieje, ze w krotkim czasie Wam pomoze.
            • troojka Re: dlaczego boi się zrobić kupkę? 28.05.04, 13:08
              Aha! No i trzeba go podawac (syrop LACTULOSUM) przez jakis czas- tydzien, dwa, moze dluzej, regularnie, az do ustalenia rytmu wyproznien, nie jednorazowo, kiedy powstaje proble! To wazne!
    • mandy5 Re: dlaczego boi się zrobić kupkę? 28.05.04, 16:01
      Witam. Jestem mamą prawie 5- latka i problem dotyczy również mnie. Mam jednak
      przyjemność " współpracować" z świetną pediatrą i praktycznie dzięki niej moje
      dziecko zaczyna powoli wracać na normalny tor. A zaczęło się od likwidacji
      nocnika. Mój syn tak panicznie bał się usiąść na ubikację, że wstrzymywał do
      momentu kiedy już nie był w stanie dłużej, a wszystko kończyło się prawie
      zawsze histerycznym płaczem z bólu. Pani pediatra do której chodzę zleciła
      szereg badań, by wykluczyć chorobę, po czym, upewniwszy się, że wszystko jest
      ok. stwierdziła, że problemy mojego dziecka mają podłoże gdzie indziej i tak po
      nitce do kłębka doszłyśmy w zasadzie do nocnika. Nie mogłam jednak przyznać się
      synowi, że go okłamałam ( a powiedziałam mu, że w nocniku była dziura i go
      wyrzuciłam)więc umówiłam się z nim, że jak będzie chciał zrobić kupkę to ja z
      nim pójdę.I tak właśnie robię. Ale najgorzej jest w przedszkolu, bo sam nie
      pójdzie i mimo, że panie są poinformowane to jednak moje dziecko nie powie, że
      chce, a pani w przedszkolu musi również zwracać uwagę na 20 innych dzieci więc
      nie zawsze zauważy i po całodziennym wstrzymaniu problem wraca. Pani doktor
      poleciła mi DUPHALAC LACTULOSUM i jak do tej pory skutkuje. No cóż, niewiem
      kiedy mój syn przestanie się bać sedesu ( u mnie trwa to już ponad rok)i
      skończy się problem kupki, ale gdy ten dzień nastąpi będę chyba najszczęśliwszą
      mamą na świecie. Takiego właśnie dnia życzę wszystkim mamusiom mającym ten
      właśnie problem
      • nela12 Re:do troojka 28.05.04, 16:48
        witajsmilewidzisz mam akurat na stanie takie syropy:normalac-laktulosum,debridat-
        gorzki i wazny tylko 30dni! i laktulosum zielono-biale opakowanie z czerwona
        kuleczka-jezeli mowisz o tym syropie to moze rzeczywiscie zle go podawalam bo
        2xdziennie az maly zrobil kupke,potem odstawialam i dopiero gdy kilka dni kupy
        niema znow podaje itd, wiec teraz zrobie tak jak radzisz czyli caly czas-
        pozdrawiam i napisze czy pomoglo!pa
        • lizbetka Re:do troojka 28.05.04, 17:54
          Cześć ! Nela jeśli Twojemu synkowi Lactulosum pomaga to podawaj go rzeczywiście
          bez przerwy nawet jekieś dwa , trzy miesiące . On się nie wchłania z przewodu
          pokarmowego więc jest naprawdę lekiem bezpiecznym i nieszkodliwym .
          Pozdrawiam . Lizbetka
    • kama_edziecko Re: dlaczego boi się zrobić kupkę? 01.06.04, 10:46
      Mam też taki problem.Zaparcia trwają już PONAD ROKsadBywają okresy lepsze i
      tragiczne,kończące się lewatywą.
      Jakiś czas temu sama napisałam post może sobie przejrzyj
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=6094610
      Chętnie porozawia z Tobą jakbyć chciała.
      Mój mail
      asiapapasia@wp.pl

Pozdrawiam
      • ziazia17 Re: dlaczego boi się zrobić kupkę? 01.06.04, 21:37
        kama_edziecko, dziękuję Ci za link- kopalenka wiedzy i pomysłów, no i świadomość, że inni też przez to przechodzą. U nas na razie "suche dni", pewnie jutro bądzie akcja. pozdrawiam ziazia17

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka