Dodaj do ulubionych

Jak szybko rosnie stopa 2latka?

11.08.11, 14:24
Jestem ciekawa, jak dlugo jeszcze bede kupowala nowe buty co 3 miesiace. Syn majac 1,5 roku nosil buty rozmiar 23, po 2 miesiacach byly za male. Teraz wlasnie wyrasta z 24, najpozniej w przyszlym tygodniu musze kupic nowe buty. Za kilka dni konczy 2 lata. Jak to wyglada u Waszych, mniej wiecej, 2latkow drogie mamy?
Obserwuj wątek
    • jagabaga92 Re: Jak szybko rosnie stopa 2latka? 11.08.11, 14:28
      Mojemu synowi buty zawsze wystarczały na półtora sezonu - np. przez wiosnę i pół jesieni. Sandałki co rok nowe. Zawsze kupowałam mu buty z niewielkim zapasem.
    • v.f Jak długo? 11.08.11, 15:01
      Tak do 18-21 roku życia. Ale pocieszę, trochę częściej w okresie skoków wzrostu.
    • sagittarius_84 Re: Jak szybko rosnie stopa 2latka? 11.08.11, 15:11

Córce stanęła noga (oczywiście chwilowo) od ok. 20 mcy, czyli jak kupiłam buciki w połowie kwietnia tak na dobre do dziś smile
    • koza_w_rajtuzach Re: Jak szybko rosnie stopa 2latka? 11.08.11, 15:50
      nie wiem, ale mój syn równy rok temu nosił o 5 rozmiarów mniejszy rozmiar niż obecnie. Ogólnie nieprzewidywana sprawa z tym wzrostem stopy wink.
    • karolina17w Re: Jak szybko rosnie stopa 2latka? 11.08.11, 16:03
      Średnio co 3 miesiące. Aktualnie syn ma 2 lata i 1 miesiąc - nosi rozmiar 26, ale już na jesień będę musiała kupić 27. Sandałki co roku nowe - wiadomo, są na 1 sezon, ew. potem jako kapcie w domu. Rok temu, jak zaczął chodzić w czerwcu zmienialiśmy co 1,5 miesiąca. Zimę przebiegał w 1 śniegowcach, potem buty na wiosnę, 2 pary kupowałam, aktualnie chodzi w tych drugich wiosennych półbutach.
    • leneczkaz Re: Jak szybko rosnie stopa 2latka? 11.08.11, 17:25
      Na 2 lata nosił ecco 25, Bartek- 24, obecnie (3 lata w październiku) 26 Adidas, 27 Ecco..
      Buty kupuję wciąż NA SEZON.
      • koza_w_rajtuzach Re: Jak szybko rosnie stopa 2latka? 11.08.11, 19:45
        ale jak na sezon starczą buty, to i tak dobrze smile. Mojemu synowi tego lata rozmiar nogi urósł o dwa rozmiary, na początku miał 23, potem musiałam mu wymienić buty na 24, a niedawno na 25 i te 25 też nie mają jakoś dużo luzu, ale może starczą..
    • wanielka Re: Jak szybko rosnie stopa 2latka? 11.08.11, 20:39
      szczęściarą jesteś, że tylko co 3 miesiące kupujesz.
      mojemu małemu od kwietnia do lipca zmieniałam buty 3 razy i teraz znowu muszę, aktualnie na tapecie rozmiar 24 smile nie liczę to, że jakoś szczególnie wystopuje, wiadomo, że buty, przynajmniej w pierwszych 3 latach kupuje się bardzo często.
      na szczęście mój młodziak biega głównie w trampkach na zmianę z crocsami i lekkimi sandałkami smile
    • mamaurwisa Re: Jak szybko rosnie stopa 2latka? 11.08.11, 21:08
      Córka ma 2lata nosi rozm 23 chłopcy w tym wieku zapewne ok 2nr większe
      • tobisia13 Re: Jak szybko rosnie stopa 2latka? 12.08.11, 00:13
        Mojemu synkowi ostatnio bardzo szybko.Na lato sandalki 23,a tydzien temu buciki po domu juz 25,bylam w szoku,zeby o dwa numery w tak krotkim czasie?Chyba nadrabia wink
    • ivaz Re: Jak szybko rosnie stopa 2latka? 12.08.11, 10:08
      Mojej córce (2.5) wolno rośnie noga w zeszłym roku w wakacje młoda nosiła rozm 21 teraz 22.
      • agaja5b Re: Jak szybko rosnie stopa 2latka? 12.08.11, 10:29
        Moja 2,5 latka rok temu 18, teraz 23/24
    • hanalui Re: Jak szybko rosnie stopa 2latka? 12.08.11, 10:42
      Nie mam pojecia jak sie dobiera buty dzieciom w PL, bo nigdy nie kupowalam.
      W tutejszych sklepach dobiera wykwalifikowany personel, mierzac pierwsze stope dziecku potem dobierajac buty pod wzgledem szerokosci stopy oraz rozmiaru stopy. Szczerze, nawet nie nie wiem jaki dziecie ma rozmiar
      Zszokowana jestem postami w ktorych mamy twierdza ze buty rozmiarowo wystarczaja maluchom na 3 miesiace. Zarowno z moich doswiadczen jak i znajomych z dziecmi, buty wystarczaja rozmiarowo na 10-12 miesiecy.
      Ostatnio kupowalam dziecku buty w wrzesniu 2010, tydzien temu kupilam kolejne, choc i jeszcze w tych starych spokojnie moglby jeszcze pochodzic
      • wanielka Re: Jak szybko rosnie stopa 2latka? 12.08.11, 11:01
        hanalui, to nie wiem jak duże buty kupujesz wink mojemu synkowi noga od kwietnia do lipca urosła o 1,5 cm! więc nie wyobrażam sobie, że biega w butach z zapasem np. 2 cm.
        • hanalui Re: Jak szybko rosnie stopa 2latka? 12.08.11, 13:32
          wanielka napisała:

> hanalui, to nie wiem jak duże buty kupujesz wink mojemu synkowi noga od kwietnia
          > do lipca urosła o 1,5 cm! więc nie wyobrażam sobie, że biega w butach z zapasem
          > np. 2 cm.

Ja tez nie wiem, szczerze powiedziawszy nawet mnie rozmiar nie interesuje i zapas jaki ma tez nie smile, przychodzi pani, mierzy noge, ja wybieram but jaki chce i mi sie podoba, a ona przynosi odpowiedni rozmiar, potem sprawdza czy z pewnoscia pasuje, dobrze lezy, dobrze sie zapina, czy nie za wasko czy nie za szeroko w stopie, czy dziecie ma odpowiedni zapas, maly ma zrobic w butach rundke dookola polek, zeby widziala jak mu sie idzie, czy but odpowiednio sie trzyma itp.
          Mam zaufanie, bo te panie sa do tego szkolone by dobrac wlasciwy but do dzieciaka (ekonomiczniej z biznesowego punktu widzienia, lepiej byloby dla sklepu dobierac mi buty tak zebym czesciej wracala, czyli mniejsze, nieprawdaz wink, a jednak tak nie jest) .
          Ostatnio mierzylismy z 8-9 par, przy czym roznice w szerokosci stopy az o 3 zakresy (F-H) w zaleznosci od rodzaju buta. Jeden model byl tak waski ze nie dalo sie dobrac zadnego buta dla mojego dziecka, ktore ma wysokie podbicie, musielismy wybierac z innego modelu.
      • aleks_199 Re: Jak szybko rosnie stopa 2latka? 12.08.11, 13:27
        Tez nie wiem, jak sie dobiera buty w Polsce. Mieszkam w Niemczech i kupuje synowi buty w specjalistycznym sklepie z obuwiem dla dzieci. Pod koniec lutego kupilam buty rozmiar 23, pod koniec kwietnia po zmierzeniu stopy okazalo sie, ze buty juz sa za male a stopa ze sredniej szerokosci zmienila sie w szeroka. Dlatego mnie akurat nie dziwi, jak inne mamy pisza, ze buty wystarczaja dziecku na gora 3 miesiace. Jak widzisz moj syn tez ma dopasowane buty co do dlugosci i szerokosci stopy, do tego ma stope typowa dla jednej marki butow (w tych najlepiej mu sie noga uklada i najlepiej mu pasuja). Moze Twoje dziecko jest starsze i juz tak szybko mu noga nie rosnie.
    • deodyma Re: Jak szybko rosnie stopa 2latka? 12.08.11, 10:59
      do 3 roku zycia, noga rosla mojemu dziecku np 1-2 rozmiary na sezon i na kazdy z sezonow musialam kupowac buty o ten 1-2 rozmiary wieksze.
      na dzieen dzisiejszy noga juz mu tak szybko nie rosnie, ale juz syn i tak nie zalozy we wrzesniu butow, w ktorych paradowal np w kwietniu, bo stopa jest jednak o ten rozmiar wieksza i nie zalozy zimowek z zeszlego roku, bo wtedy nosil rozm 28, teraz 29.

• kaskahh Re: Jak szybko rosnie stopa 2latka? 12.08.11, 13:45
      a to roznie.
      w zeszlym roku 2 razy sandaly, w tym tez - jedne w kwietniu, drugie w polowie lipca...
      • darolisek Re: Jak szybko rosnie stopa 2latka? 12.08.11, 21:48
        U nas dwie pary sandałów jedne 23 a drugie 25 i oczywiście teraz znowu adidaski w rozm 26
        • merci77 hanalui 18.08.11, 22:30
          Szczesciara z Ciebie,ze masz takie dziecko co sobie z łatwoscia pozwoli mierzyc 8-9 czy i wiecej par butow.Mam dosc spokojne dziecko,ale przymierzyc 2 pary to u nas juz sukcessmile poza tym nie wyobrazam sobie zeby mała miała chodzic przez 10 mc w jednych butach,bo u nas wyglada to tak,że sprzed 10 mc był rozmiar 22 a teraz jest 24 i juz palce wystają z sandałów.Na kolejne jesienne miesiace kupilam 25,bo na dana chwile dlugosc stopy ma 15,3 cm,a rozm 25 z ecco ma 16,5 cm,wiec mysle ze bedzie w sam raz.Moze Twojmu dziecku nie rosnie tak nozka i stad Twoje zdziwienie,ze tak czesto mamy zmieniaja buciki swoim pociechom.
    • jerzozwierza Re: Jak szybko rosnie stopa 2latka? 21.08.11, 06:23
      Mój kończy dwa lata za miesiąc i "kończy rozmiar" 25, kupujemy 26. Normalkasmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka