26.09.11, 15:59
Mój 3-miesięczniak prawdopodobnie ma refluks-piszę tu, bo interesuje mnie opinia mam dzieci, obecnie przedszkolnych-które w niemowlęctwie miały tę przypadłość. Usg niby nic nie wykazało, ale mały pręży się przy jedzeniu, ulewa cały dzień, kiepsko śpi, płacze, jakby był głodny-a ssać piersi nie potrafi... Mocz niby ok, uszy ok, pleśniawek nie ma. Podawałam debridat przez m-c-efekt prawie żaden, nutriton-ulewa i tak, tylko trudniej i gęściej. Pani doktor chyba myśli, że przesadzam i chciałabym mieć dziecko z promocji...,a mały przestał ładnie przybierać sad . Jak i kiedy skończył się u Was ten problem?
Obserwuj wątek
    • linkap_wawa Re: Refluks 26.09.11, 16:38
      ok. 8 miesiaca zycia
      • bluemka78 Re: Refluks 26.09.11, 16:54
        Najgorzej było ok. 4 miesiąca. Dziecko nie chciało nic jesc, a jak już się coś udało to były zwroty właśnie. Poprawiło się przy stałych posilkach (gestych) a jakos ok. 8m zapomnieliśmy o problemie.
        • maman3 Re: Refluks 26.09.11, 17:01
          a zdiagnozowano Was?, jakieś leki były w użyciu? ulewanie było serkiem czy mlekiem?
          • bluemka78 Re: Refluks 27.09.11, 09:21
            Mieliśmy badania USG jamy brzusznej, nie wykazało nic, ale USG nie musi nic ukazać. Nie szliśmy na dalsze badania, gdyż są bardzo nieprzyjemne dla dziecka, a stan nie był jeszcze taki zły, jako tako przybierala na wadze, a leki są szkodliwe na serce wiec wprowadza się je już w przypadku konieczności. Dziecko ulewalo obezposrednio po jedzeniu zwykłym mlekiem, kaszka, a także pózniej już serkiem. Dopóki nie ulewa krwią, jako tako przybiera na wadze to nie ma co kombinować. Moja rada to zacznij rozszerzać dietę w 4m, stałe posiłki znacznie poprawiają stan, a dziecko często chętnie je nowości. Do tego ważna jest pozycja dziecka. U najlepiej się dziecko czuło w bujaczku w polsiedzacej pozycji, a łóżeczko było uniesione od strrony głowy. Stało na dwóch grubych klockach drewnianych.
            • maman3 Re: Refluks 27.09.11, 11:17
              Mały od urodzenia "chowany" jest w pozycjach antyrefluksowych-noszony tylko w pionie, odbijany, śpi na brzuszku pod kątem 30st. Staram się go karmić w jak najbardziej pionowej pozycji, ale ciężko nam to idzie (karmię piersią). Zmartwiłaś mnie tymi lekami, w nich widziałam nadzieję-mały stanął z przybiieraniem, widać, że głodny, ale ból przeszkadza mu ssać sad
              • bluemka78 Re: Refluks 27.09.11, 14:51
                Jeśli waga zaczyna niepokojąco stać w miejscu wtedy należałoby sie udać do dobrego gastrologa i ustalić dalsze postępowanie czy tez ew. leczenie. U nas nie było może jakichś spektakularnych postępów wagowych, ale było wszystko mniej wiecej w normie.
          • linkap_wawa Re: Refluks 27.09.11, 14:27
            Mielismy USG ktore potwierdzilo refluks - ale widac przypadek niegrozny, bo zadnych lekow lekarz wtedy nie przepisal. Potem trafilismy raz na ostry dyzur, bo synek ulewal krwia - dostal leki, lekarz podejrzewala, ze to od podraznionej krtani i prawdopodobnie tak bylo, bo ulewanie krwia przeszlo i juz potem nigdy sie nie zdarzylo. Maly ulewal mlekiem, najczesciej niedlugo po posilkach, ale zdarzalo sei tez ulewanie w nocy, wtedy tresc byla gestsza. Oczywiscie zmienilismy mleko na to zageszczone - troche pomagalo, ale i tak nie niewlowalo ulewania calkowicie. Zaczelismy wprowadzac pokarmy stale ok. 5 mieisiaca ale na poczatku i to nie dawalo spektakularnych rezultatow, co jakis czas odbijalo mu sie i ulewal. Coraz lepiej zaczelo sie robic gdy maly zaczal przyjmowac pozycje pionowa - wiecej siedzial, stal niz lezal. Tyle ze u nas nie bylo porblemow z waga.
    • amulka1987 Re: Refluks 26.09.11, 17:11
      U mojego brata zdiagnozowano refluks jak miał może ze 2 tygodnie. Od razu operacja. Teraz ma 11 lat i prócz tego, że jest super ekstra leniem to nic mu nie dolegasmile Jak dziś pamiętam moment, kiedy przyszłam ze szkoły, a mama z małym po szpitalu byli w domusmile I widzę go oczami wyobraźni w tym łóżeczku jak spał- taki skulony jeżyk...
    • amulka1987 Re: Refluks 26.09.11, 17:13
      Ach, zapomniałam dodac, że jedna z moich kuzynek- bliźniaczek też miała refluks około 2 mies. Też od razu operowana. W sumie teraz dwie siostry różni jedynie blizna na brzuszku u jednej- i tak je rozróżniamysmile
      • listopadowka2008bis Re: Refluks 26.09.11, 17:54
        U nas byl wyjatkowo dlugi refluks fizjologiczny. Mlody mial robione w ciagu 1 roku zycia usg okolo 5 razy zeby to sprawdzac. Wykluczono patologiczny i kazano czekac. Refluks mial przejsc ok 1 roku. Utrzymal sie do 1 roku 4 msc zycia.
        • maman3 Re: Refluks 26.09.11, 18:21
          listopadówka, kazano czekać? bez leków? a waga nie stała w miejscu?
    • mynia_pynia Re: Refluks 26.09.11, 18:03
      Jestem teraz pod koniec ciąży i nabawiłam się refluksa i w dodatku mam zgagę.
      I jestem też na bieżąco po szkole rodzenia - z racji stanu smile
      Ogólnie testuje na sobie wytyczne położnej, czyli:
      śpię z górki (wyżej układam sobie poduszkę) - dla niemowląt jest specjalny klin albo encyklopedia pod materacem smile
      na boku (ale to bardziej dlatego że w ciąży)
      po jedzeniu nic nie piję albo w bardzo małych ilościach (karmiąc dziecko piersią przystawia się je tak żeby nie miało cofki)
      przed snem nic nie piję
      po jedzeniu nie kładę się tylko sobie siedzę na Internecie albo chodzę
    • julia-zosia Re: Refluks 27.09.11, 14:39
      Moje dziewczynki miały tak do 4 miesiąca życia - potem przeszło - lekarz po wywiadzie stiwrdził, że słabo wykształcony przewód pokarmowy. Możesz sprawdzić jakie są objawy refluksu na stronie pediatria.mp.pl/lista/show.html?id=61940.
      Oby się okazało, że to tak jak u moich dziewczyn smile
    • julia-zosia Re: Refluks 27.09.11, 14:45
      Moje dziewczynki miały tak do 4 miesiąca życia - potem przeszło - lekarz po wywiadzie stwierdził, że słabo wykształcony przewód pokarmowy. Możesz sprawdzić jakie są objawy refluksu na stronie pediatria.mp.pl/lista/show.html?id=61940.
      Oby się okazało, że to tak jak u moich dziewczyn smile
    • tijgertje Re: Refluks 27.09.11, 16:28
      maman, jesli usg nie potwierdza refluksu, to mysle, ze powinnas wziac pod uwage mozliwosc nietolerancji laktozy. moj 7-latek ja ma, objawy jak przy refluksie. Pogadaj z lekarzem, sprobojcie z mlekiem bezlaktozowym (pojecia nie mam, ktore to, w aptece powinni wiedziec). Jak karmisz piersia, to sciagnij najpierw troche pokarmu, bo na poczatku stezenie laktozy jest najwyzsze, momentalnie powoduje bol i uniemozliwoa dziecku dalsze ssanie, dziecko kojarzy bol z karmieniem i mimo glodu ssac nie chce. Przerabialam na poczatku z moim mlodym, wtedy nie wiedzialam, ze nietolerancja w jego przypadku nie byla stanem przejsciowym, zwlaszcza, ze pozniej i tak wyszly alergie i byl na diecie bez mlecznej do skonczenia 4 lat. wiele niemowlat w pierwszych miesiacach zycia ma przejsciowa nietolerancje laktozy, wynikajaca z niedojrzalosci ukladu pokarmowego, co jest najczestsza przyczyna kolek i ulewania. Przy refluksie wlasciwym dziecko nie ulewa, a chlusta zawartoscia zoladka na odleglosc. objawy u niemowlat czesto sa mylone, a nietolerancje laktozy mozna potwierdzic tylko metoda prob i beldow obserwujac reakcje na pokarm, bo na testy obciazeniowe (odechowe) sa za maleuncertain
      • maman3 Re: Refluks 27.09.11, 19:14
        Na początku myślałam, że to nietolerancja laktozy-ale po delicolu nie było żadnej poprawy, a było nawet gorzej. Fakt, że problem pojawił się w okolicy 8 tygodnia również wskazuje bardziej na refluks.
    • aniaurszula Re: Refluks 28.09.11, 22:13
      a moze ma kolki,placze ty go karmisz,za duzo zje, ulewa, znowu karmisz, znowu ulewa, placze bo przejedzone dziecko tez boli brzuszek i kolo sie zamyka. moze cos na gazy np plantex ktory ty tez mozesz pic
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka