Dodaj do ulubionych

odstawienie mm

26.10.11, 20:26
Dziewczyny,
zastanawiam się kiedy mogę ZUPEŁNIE odstawic dziecku mm?
Bardzo chętnie pije mleko krowie - przegotowane.
Żadnego uczulenia nie odnotowaliśmy.
Jogurty, twarogi, sery i inne również zjada bardzo chętnie.
Dziecko ma rok i 2 m-ce.
Proszę o radę.
Poruszyłam ten temat na "sąsiednim" forum, ale bez odzewu.
Mam nadzieję, że Wy mi pomożecie.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • bluemka78 Re: odstawienie mm 26.10.11, 20:39
      Jak je chętnie przetwory mleczne i inne stałe posiłki to nie ma potrzeby podawania mm.
    • mruwa9 Re: odstawienie mm 26.10.11, 20:40
      hm.. w innych europejskich krajach to jest norma i dzieci jakos zyja..Nikt nie slyszal o mieszankach dla 2-3-latka, jest mleko krowie i przetwory mleczne (oprocz lub zamiast mleka).
      • 3-mamuska Re: odstawienie mm 27.10.11, 02:17
        mruwa9 napisała:

> hm.. w innych europejskich krajach to jest norma i dzieci jakos zyja..Nikt nie
        > slyszal o mieszankach dla 2-3-latka, jest mleko krowie i przetwory mleczne (opr
        > ocz lub zamiast mleka).
        w uk jest mleko mm dla dzieci powyzej roku ,w zeszlym roku lekarz kazal przestawic 2.7 latka na mleko mm, bo ma wiecej zelaza i cala reszte.
    • malinowa_krowa Re: odstawienie mm 26.10.11, 20:48
      a Wasze dzieciaki piją jeszcze mm?
      • rulsanka Re: odstawienie mm 26.10.11, 20:55
        Mój w ogóle nie pił. Na zwykłe mm uczulony, hipoalergiczne ohyda. Jadł jogurty itp. W wieku 18 miesięcy zaczął pić normalne krowie, nie UHT.
        • malinowa_krowa Re: odstawienie mm 26.10.11, 21:14
          rozumiem, że podawałyście 3.2 %
      • bluemka78 Re: odstawienie mm 27.10.11, 09:52
        Moje dziewczyny odstawily sie od mleka i butelek same okolo 5 miesiaca zycia. Jedna nawet wczesniej. Jadly rozne kaszki na mm (pepti) ale duzo bardziej smakowaly im te jogurty dla niemowlat. Pozniej juz normalne jogurty, niestety pozniej im sie odmienilo i tylko danonki wchodzily w gre, ale juz od jakiegos miesiaca znowu wszelkiej masci danonki im nie smakuja i sie ciesze. Robie im rozne kaszki na mleku krowim, najbardziej im manna podchodzi od zawsze, czy to na mleku cz to w zupie, ale jedza tylko jeden typowo mleczny posilek na sniadanie. Pozniej juz dorosle posilki, za to zabielam im co sie da, czy to zupy czy sosy. A ostatnio lubia kefir pic wiec korzystam. Zawsze wyciagaja zakupy z siatki i ostatnio jedna sie wbila zebami w wielki kefir i nie chciala oddac wink
    • mummy83 Re: odstawienie mm 26.10.11, 22:12
      wlasnie,jakie podawac,2%,3,2%?
      • go-jab Re: odstawienie mm 26.10.11, 23:03
        do ukonczenia 2 lat - 3.2% - tluszcz jest wazny w rozwoju ukladu nerwowego... po ukonczeniu 2 lat 2% - coby sie nie roztylo i nie rozcholesterolowalo wink

przynajmniej takie sa u mnie zalecenia smile
      • mumi7 Re: odstawienie mm 27.10.11, 07:50
        Zdecydowanie 3,2% albo jeszcze wiecej zawaryości tłuszczu. dziecko potrzebuje masła, tłustego mleka, żółtego sera (tłuszcz i wapń)
    • fasol-inka Re: odstawienie mm 26.10.11, 22:33
      mój mm przestał pić tuż po skończeniu 7. miesiąca
    • imogen0 Re: odstawienie mm 26.10.11, 22:39
      Moja piła do 2 lat,teraz krowie albo kozie.
      • najma78 Re: odstawienie mm 27.10.11, 10:35
        Dzieci bez alergii, oboje przetwory mleczne jadaly od 6-7 m-ca zycia, mleko zwykle do picia od 11-12 m-ca zycia, wyrazna sugestia tut lekarza (uk). Do drugiego roku zycia mleko pelnotluste, pozniej niekoniecznie, moje pija nadal pelne maja prawie 9 i 4 lata, zwlaszcza syn jest mlekopijca, naleza do tych szczuplejszych. Mleko typu junior modyfikowane istnieje, czasem mozna zobaczyc jakas reklame w tut. tv, ale osobiscie nie znam 2-3 latkow pijacych takie mleko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka