16.11.11, 11:01
w nocy mój synek skarżył się na ból ucha dałam mu łyzeczka syropy przeciwbólowego i jest o.k teraz w dzień mówi, że go nie boli czy mimo tego powinnam isc do lekarza dziecko ma 4 lata
Obserwuj wątek
    • obasic Re: ból ucha 16.11.11, 11:08
      Ja przy swoich dzieciach raczej czekam i obserwuję .... zazwyczaj samo przechodziło.
      • manala Re: ból ucha 16.11.11, 15:08
        Po 2 takich akcjach trafiliśmy do laryngologa - okazało się, że płyn w uszach

Na razie może obserwuj ale jak się powtórzy to bym poszła.
        • mamaivcia Re: ból ucha 16.11.11, 15:21
          u nas było tak jak manala pisze
          gdybym wtedy była taka mądra jak teraz ;P
          to bym od razu poszła do laryngologa
    • afro.ninja Re: ból ucha 07.10.14, 14:01
      Podobnie i u mnie. Dziecko w nocy skarzylo sie na bol ucha, ale delikatny. Poszlam do lekarza, on stwierdzil zapalenie ucha, jest zaczerwionione i przepisal krople dicortineff. Dziecko po przyjsciu dostało goraczki (38), skarzy sie na bol, ale tak delikatnie. Dziecko ma 4 lata.
      W tamtym roku juz raz dostalam antybiotyk na ucho, oczywiscie bezcelowo, wiec stad moje pytane, czy mzona poczekac i obserwowac?!
      Dodam, ze od tygodnia ma mega katar i kaszel.
      • slonko1335 Re: ból ucha 08.10.14, 09:58
        Standard postępowania u dzieci powyżej dwóch lat to dwie doby wyczekiwania na lekach p.bólowych jeśli pomagają. My się stosujemy i przeważnie"zapalenie" mija samo. Antybiotyki młody dostawał jak było ostre ucho lub jak leki standardowe typu ibuprofen i paracetamol sobie nie radziły i ból ucha był lub gorączka nie spadała.
    • fasol-inka Re: ból ucha 07.10.14, 14:42
      ja bym poszła
      • afro.ninja Re: ból ucha 07.10.14, 14:55
        fasol-inka napisała:

> ja bym poszła

Wyciagnelam stary watek. smile Ale sytuacja identyczna, teraz znow malej zmierzylam temperature i ma 37,4, nie skarzy sie na ucho, czy jednak isc w dicortineff?
        • fasol-inka Re: ból ucha 07.10.14, 15:00
          albo otinum

aczkolwiek ja w lekkich infekcjach usznych doświadczenia nie mam, u mojego czterolatka do tej pory każde "coś" z uszami to było ogromne obustronne zapalenie, z wysiękiem i głębokim niedosłuchem, z gorączką sięgającą 41 stopni, leczone wiele dni antybiotykami
          uncertain

przeszłabym się albo do innego pediatry albo do laryngologa
        • tijgertje Re: ból ucha 07.10.14, 23:26
          przede wszystkich udrazniaj nos i podloz cos pod materac czy nogi lozka od srony glowy, wtedy szansa, ze katar "pojdzie w uszy" jest duzo mniejsza. Uszy najczesciej "odzywaja sie" w nocy, wiec warto tego nosa dopilnowac. Testowane wielokrotnie, mlody przy byle kichnieciu mial od razu koszmarne zapalenia uszu. Ma 10 lat, od kilku lat z uszami spokoj, ale nadal przy katarze spi na podniesionym materacu, inaczej od razu "czuje" uszy.
    • mynia_pynia Re: ból ucha 07.10.14, 22:51
      My mieliśmy pierwszy ból ucha 2 tygodnie temu (prawie 3 latek). poszłam na drugi dzień do lekarza rodzinnego bo pediatry nie było, uszy były lekko zaczerwienione, dostałam krople dla dziecka i lekarka kazała na kontrole na drugi dzień się umówić do pediatry. Na drugi dzień pediatra powiedziała, że jest jeszcze trochę zaczerwienienia i nadal zakrapiać i jakby dziecko przez kolejne 3 dni wspomniało coś o bólu ucha to przyjść po antybiotyk.
      Nie było potrzeby.
      • fasol-inka Re: ból ucha 08.10.14, 09:09
        jakie krople? i którędy podawane (do ucha czy przez nos)?
    • afro.ninja Re: ból ucha 08.10.14, 09:18
      U mnie wczoraj od 12 do 20 goraczka 37,8-38, duzy apetyt, brak narzekania na ucho. Wieczorem goraczka minela, dziecko przespalo cala noc. Rano dziecko radosnie obwieszcza, ze zadne uszko juz nie boli. Katar i kaszel (mega mokry), jak byl tak byl. Juz sama nie wiem, jeszcze nic nie podalam do tego ucha...

• afro.ninja Re: ból ucha 16.10.14, 14:11
      Bol ucha wrocil. Dziecko nie ma goraczki, a do lekarza nie ma juz terminow, dopiero jutro, ale mam przepisany dicortineff.
      Podac dziecku dicortineff, czy jednak poczekac i dac nurofen? Dziecko nie ma goraczki, bol jest, ale dziecko nie placze, tylko informuje, ucho boli.
    • kalipso30 Re: ból ucha 16.10.14, 15:57
      Niby mówią, ze jak nie ma gorączki to zapalenie może samo ustąpić...ale u nas np jak był ból ucha, taki z płaczem, bez temp...to okazało się, że tylko lekkie zapalenie kataralne...a jak było zapalenie ucha wewnętrznego, na które córka od razu dostała antybiotyk to poskarżyła się tylko raz, temp. również nie było...a jak otolaryngolog spojrzał na monitor to stwierdził,że zapalenie jak ta lala...każde dziecko, każdy człowiek inaczej odczuwa ból, różne dolegliwości...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka