Dodaj do ulubionych

Gra dla 1,5-2 latki

01.12.11, 10:23
Są jakieś gry dla dziecka w tym wieku? Czyli tak do dwóch lat? Coś, w co mogłabym grać razem z córą? Chodzi mi bardziej o grę wymagającą myślenia dziecka niż sprawności fizycznej.
Możecie coś polecić?
Obserwuj wątek
    • makurokurosek Re: Gra dla 1,5-2 latki 01.12.11, 10:51
      Jakie umiejętności posiada twoje dziecko, umie rozróżnia kształty lub kolory, pory roku,potrafi dostosować się do reguł ?

według mnie na gry za szybko, każda bazuje na umiejętnościach których półtoraroczniak nie opanował i raczej nie będzie zachwycony gdy przegra lub będzie musiał sie cofnąć.
      • pamplemousse1 Re: Gra dla 1,5-2 latki 01.12.11, 11:32
        allegro.pl/klocki-drewniane-balansujacy-ksiezyc-gra-ukladanka-i1932131496.html
        mamy tą od 2 roku życia chłopców
    • atrapcia Re: Gra dla 1,5-2 latki 01.12.11, 11:44
      Tak. Puzzle drewniane, a raczej kształty, które dziecko wkłada w rowki na desce. Mama wyjmuje kształty, miesza mówiąc "czary mary czary mary co wylosujemy...", wyjmuje jeden a dziecko układa. tongue_out
      Ewentualnie turlanie piłki na siedząco od mamy do dziecka i z powrotem, z entuzjazmem wymieniając litery i cyferki (oczywiście mama wymienia a dziecko słucha zazwyczaj w tym wieku).
      U nas i tak najlepszą zabawą umysłową jest rysowanie. Ona rysuje, ja rysuję, pokazuję kształty, literki, cyferki, ona rysuje po swojemu, koloruje, mówi co mam narysować (jak potrafi), czasem ja zgaduję a ona potwierdza lub nie, i jeszcze mi pokaże których kredek mam użyć (przy okazji nazywam kolory, wspominając przy tym nazwę rzeczy, np. żółty jak słońce) i w którym miejscu narysować.
      I czytanie książek, nazywanie obrazków itp. Raczej gier dla takich maluchów innych nie ma... smile
    • baduura.pl Re: Gra dla 1,5-2 latki 01.12.11, 12:05
      kiedys dostalam (w spadku) gry na komputer... jak miala 1,5 roku calkiem niezle sobie z nimi radzila.. nie mówie ze masz sadzac dziecko przed komputerem w tym wieku (nawet jestem przeciw) ale gry planszowe / ukladanki itp w takim klimacie pewnie jej by sie spodobaly, i jest to poziom trudnosci dzieci w tym wieku

filmik

nie wiem czy się otworzy /bo sciagniety link do fb
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka