bb12 20.01.08, 21:07 Tak gra Kajka na pianinie - w domku. Co prawda to nie główny instrument, ale jak widać gra chętnie. video.google.pl/videoplay?docid=2280075599503015225 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiask Re: Tak gra ... 21.01.08, 07:58 Pieknie gra! Kiedy ona ma czas na to wszystko? I wiolonczela, która nie należy do łatwych instrumentów i pianino. IK do tego takie efekty! Gratulacje! Odpowiedz Link
skarolina Re: Tak gra ... 21.01.08, 09:26 To ja też wkleję. Co prawda jakość obrazu marna, a i jakość grania nie do końca taka, jakiej możnaby sobie życzyć, ale trzymamy się wersji, że najważniejsze, że wybrnęła i nie straciła głowy. Zresztą to jest popis z listopada, na egzaminie było dużo lepiej na szczęście video.google.pl/videoplay?docid=3592545933348997112&hl=pl Odpowiedz Link
skarolina Re: Tak gra ... 21.01.08, 09:40 O, tam pod obrazem jest taka strzałka w dół i można dać "Rozmiar oryginalny", to wtedy trochę lepiej widać. Odpowiedz Link
skarolina Re: Tak gra ... 21.01.08, 09:57 Aaaa, tak mnie zafrapowało odkrycie gdzie można wrzucić plik wideo (nie wiedziałam o googlu), że nawet nie pogratulowałam Kajce. Bardzo fajnie gra Odpowiedz Link
bb12 Re: Tak gra ... 21.01.08, 23:59 Fajniutka Twoja Gabrysia. Mnie się podoba ta sonatinka. Może inni też coś zamieszczą i sobie posłuchamy. Odpowiedz Link
bb12 Re: Tak gra ... 21.02.08, 12:11 Wczorajsze granko video.google.pl/videoplay?docid=-3564395090260321303&q=kaja+etiuda&total=1&start=0&num=10&so=0&type=se arch&plindex=0 Odpowiedz Link
nann Re: Tak gra ... 09.03.08, 14:18 No to macie jeszcze próbke Zuziowego cwiczenia w domu pl.youtube.com/watch?v=_8BfjuWPm0g Odpowiedz Link
bb12 Re: Tak gra ... 09.03.08, 18:04 Lubię Bacha. Szkoda, że tylko my zamieszczamy linki. Może inni też się przyłączą. Odpowiedz Link
ivovita Re: Tak gra ... 09.03.08, 21:39 Slicznie wyglądają i bardzo mi się podoba jak grają. BRAWA!!!! Odpowiedz Link
bb12 Re: Tak gra ... 27.04.08, 14:56 video.google.pl/videoplay?docid=6832443597884320392&q=kaja+moderato&total=1&start=0&num=10&so=0 &type=search&plindex=0 Na wiolonczeli, jeszcze dużo pracy ... Odpowiedz Link
netaip Re: Tak gra ... 06.05.08, 11:05 fajnie gra podziwiam takie maluchy ćwiczące rzetelnie nigdy nie widziałam dziecka grającego na wiolonczeli - wyobrazam sobie ze na poczatku boli rączka ktora trzyma smyczek - jest tak nienaturalnie wygięta i elastyczna... gdy moj syn zacznie grać (co nie wiadomo czy sie stanie) tez wkleję film Odpowiedz Link
bb12 Re: Tak gra ... 24.05.08, 14:29 video.google.pl/videoplay?docid=-693856067039739949&q=menuet+bach+pianino&ei=sAQ4SNiQGqfijQKU1cjxAw Na pianinie w domku. Kaja klasa 1. Odpowiedz Link
netaip Re: Tak gra ... 25.05.08, 20:53 pieknie gra pamiętam gdy sama grałam ten utwór i na pewno nie byłam w I klasie tylko w II, także brawa dla córki Odpowiedz Link
bb12 Re: Tak gra ... 25.05.08, 23:04 Dziekuję! Jestem zadowolona, mimo ,że do idealnego wykonania daleko. Lekcje ma tylko raz w tygodniu, więc radzi sobie całkiem ,całkiem... video.google.pl/videoplay?docid=-7279669417877374039&q=kaja+ziarnka&ei=9NE5SPDCFIfcjAK7v6z1Aw Odpowiedz Link
skarolina Re: Tak gra ... 03.06.08, 14:03 Gabi z czwartkowego popisu pl.youtube.com/watch?v=oz1i1Fz9yU4 Odpowiedz Link
zgagusia Re: Tak gra ... 14.09.08, 18:39 Tak cwiczy moj Michal w domu na gitarce: www.youtube.com/watch?v=KWKpKiq1COc www.youtube.com/watch?v=2mPe29Fuov8 Wiem ze daleko mu do przedstawianych tu dzieci grajacych kilkustronnicowe koncerty ale czytam to forum od kiedy Michalek zaczal grac i w koncu przestane byc niemym uczestnikiem Uczy sie niecale 6 m-cy z podrecznika T. Stachak "Gitara pierwsza klasa" , ma lekcje 1x w tygodniu 30 min. Nikt u nas w rodzinie nie jest muzykiem pozdrawiam Aga Odpowiedz Link
bb12 Re: Tak gra ... 14.09.08, 19:29 Prześlicznie wygląda taki maluch z maleńką gitarą i gra rewelacyjnie Odpowiedz Link
bb12 Re: Tak gra ... 12.10.08, 00:10 Tak dzisiaj zagrała w domu Kaja. Utworek Majkapara "W ogródku" znany i popularny. video.google.pl/videoplay?docid=-6808857323667815261&ei=9hTxSLy7NIqwiAKD9qTnDg&q=kaja+majkapar+w+ogr% C3%B3dku Odpowiedz Link
donnaef Re: Tak gra ... 12.10.08, 20:12 Lubie posłuchac tych dzieci grających jest w tym coś uroczego . Nie znam sie za dobrze ale dla mnie to super zagrała.Pozdrawiam Kaje a ja urodziłam się w Rybniku. Odpowiedz Link
bb12 Nieuchwytna zjawa- Majkapar- pianino- Kaja kl.2 29.10.08, 00:10 video.google.pl/videoplay?docid=-6553956622202661539&ei=EG8HSf2SII-o2wL- mY3EDg&q=majkapar+nieuchwytna+zjawa Świeżo wyuczone. Odpowiedz Link
bb12 Białoruska pieśń-wiolonczela- Kaja kl.2 02.11.08, 17:10 video.google.pl/videosearch?q=wiolonczela+bia%C5%82oruska+pie%C5%9B%C5%84&emb=0&aq=f# Odpowiedz Link
kasiask Re: Tak gra ... 03.11.08, 17:12 scerzzino julka pl.youtube.com/watch?vqO1B5TmooM Odpowiedz Link
bb12 Re: Tak gra ... 07.11.08, 09:13 Jestem zachwycona Julkiem. Zauważyłam, że chodzi do tej samej szkoły co Agata [poznałam po pani akompaniator ]Agatę kojarzę z konkursów. Odpowiedz Link
kasiask Re: Tak gra ... 18.11.08, 06:46 Ten występ Julka nie wypadł najlepiej. Dużo w tym utworze nieczystości, niestety. Fatalnie się złożyło, że Julek grał jako 16, a przy jego skłonności do nadpobudliwości, to trochę za długie czekanie. Dekoncentrował się zupełnie i zagrał poniżej swoich możliwości. Ale trudno. I tak uważam, że robi duże postępy. Odpowiedz Link
bb12 Re: Tak gra ... 16.12.08, 23:40 Sfilmowałam część egzaminu. Wiem ,że mogło być o wiele lepiej, ale i o wiele gorzej . video.google.com/videosearch?q=wariacja+kaja+wiolonczela&emb=0&aq=f# video.google.com/videoplay?docid=3628064820180346136&ei=SS5ISdP0FqTgiAKExJTrBQ&q=etiuda++S.+Lee+ wiolonczela Odpowiedz Link
skarolina Re:Gabi w Zgorzelcu 11.01.09, 15:32 pl.youtube.com/watch?v=Il9h_Wc_854 Jakość obrazu marna, ale co tam Odpowiedz Link
villi Harfa - pierwszy występ 17.01.09, 19:14 To ja też mogę się pochwalić Michu, harfa, I klasa OSM - koncert klasowy z cyklu "Słuchamy siebie". www.youtube.com/watch?v=q2-hNCrw7Ls Odpowiedz Link
bb12 Re: Harfa - pierwszy występ 18.01.09, 22:02 Wow! Michu jest fantastyczny U nas nie ma nauki gry na harfie. Odpowiedz Link
villi Re: Harfa - pierwszy występ 19.01.09, 07:49 U nas jest to ponoć eksperyment pedagogiczny - po raz pierwszy w historii szkoły, naukę gry na harfie jako instrumencie głównym zaczynają już pierwszaki. I chyba jednak udany ten eksperyment Odpowiedz Link
tijgertje Re: Harfa - pierwszy występ 19.01.09, 11:40 Super! Harfa jest piekna, ale faktycznie ciezko znalezc szkole, gdzie mozna sie na niej uczyc. Ja mam w promieniu 10km 2 szkoly, w jednej maja harfe, ale wygodniej mi jezdzic do drugiej i nie musze placic za parking na cos sie trzeba zdecydowac, nie da rady uczyc sie na 5 instrumentach na raz Odpowiedz Link
tijgertje Re: Harfa - pierwszy występ 19.01.09, 21:38 Ech, nie moghlam sie powstrzymac Znalazlam jedyna ostatnio reklame, przy ktorej nie zmieniam kanalu Pic nie pije, jak juz, to winko do obiadu www.youtube.com/watch? v=LB9JuvI4H18&eurl=http://video.google.com/videosearch? q=jameson&rls=com.microsoft:IE-SearchBox&oe=UTF- 8&sourceid=ie7&r&feature=player_embedded Odpowiedz Link
nann koncerty 28.01.09, 12:50 Zu na wczorajszym koncercie pl.youtube.com/watch?v=h15bH8Xi9NU&feature=channel_page Odpowiedz Link
bb12 Re: koncerty 29.01.09, 11:02 Nasze dzieci rosną, zmieniają fryzury i coraz piękniej grają. Ślicznie) Odpowiedz Link
kasiask Julek dzisiaj na szkolnej audycji 06.02.09, 20:37 www.youtube.com/watch?v=aNbF45lFRRc Odpowiedz Link
bb12 Re: Julek dzisiaj na szkolnej audycji 06.02.09, 21:37 Postępy ogromne Zagrał ślicznie. Czy nastąpiła zmiana wiolonczeli, czy tylko mam takie wrażenie, że ciut większa? U nas dzisiaj ostatani dzień ferii, wracamy do nauki Odpowiedz Link
kasiask Re: Julek dzisiaj na szkolnej audycji 09.02.09, 16:23 Julek faktycznie ma inną wiolonczele. ) Od początku roku gra już na "połówce". Wiolonczela pożyczona ze szkoły, mocno skatowana, ale dzwiek ma ładny. Odpowiedz Link
tijgertje Re: Julek dzisiaj na szkolnej audycji 08.02.09, 18:39 Fajny kawalek i fajnie zagrany. Jak dlugo Julek juz gra? Ja teraz morduje wibrato Nauczycielka sie ze mnie smieje, bo sluch mam bardzo dobry i nieraz mnie zeby bola, jak sie sama slysze Tylko i wylacznie dlatego zgodzila sie na nauke wibrato po pol roku nauki. Frajde mam niesamowita, tylko coraz bardziej denerwuja mnie te krotkie kawalki, wole grac 3-5 dluzszych niz 30 krotkich w dodatku u mnie ferie sie zblizaja dopiero i kobieta biedna ma twardy orzech do zgryzienia, nie bedzie mnie widziec przez 3 tygodnie wiec musi mi zadac cos, z czym sie nie zanudze. gralam juz tance Jelicza, gram juz w pozycjach (IdoIV), prawdopodobnie na feriach bede musiala sie zabrac za etiudy Lee (op. 131,31), na razie mnie przerazaja nieco, ale za kilka tygodni jakos bede musiala sie przez nie przegryzc. Miesiac temu menuet Boccheriniego wydawal mi sie koszmarnie trudny, teraz sobie pluje w brode, ze wiecej trudniejszych nut nie kupilam, hehe. No, ale niedawno dostalam z wypozyczalni nowa wiolonczele (stara, niemiecka lutnicza 7/8) i w koncu nie musze nienaturalnie lapuchw wyciagac, brzmienie cieple i wyrownane, sama przyjemnosc na niej grac chlop sie tylko zaczyna wkurzac, ze za duzo gram Nagraniami sie pochwalic nie moge, ale dumna z siebie jestem, w dodatku przyjeli mnie do zespolu fletowego, zeby grac basso continuo Odpowiedz Link
kasiask Re: Julek dzisiaj na szkolnej audycji 09.02.09, 16:24 Julek jest w 3 klasie szkoły podstawowej. Gra od 1 klasy, czyli dwa lata z okładem. Odpowiedz Link
skarolina Re: Julek dzisiaj na szkolnej audycji 09.02.09, 20:01 Ma chłopak rozmach Fajnie gra, z temperamentem. Odpowiedz Link
nann Zu i Chopin 07.03.09, 16:42 bardzo robocza wersja z drugiego tygodnia zmagan z polonezem g moll sorrki za jakosc, ale ciemno www.youtube.com/watch?v=-rnv3z8cpMA Odpowiedz Link
tijgertje Re: Zu i Chopin 07.03.09, 23:31 Drugi tydzien i juz gra z pamieci??? Dobra jest szkoda tylko, ze tak jej sie strasznie spieszy, bo ten polonez jest przepiekny, ale cwiczac w takim tempie gra nierowno i niedokladnie tylko utrwalajac bledy. Sama kiedys tak gralam, dopoki nie poszlam na konsultacje do wspanialego profesora przed egzaminami na studia. Kazal mi kupic metronom i najpierw bezblednie zagrac w najwolniejszym tempie, albo nie przychodzic na egzaminy Nienawidzilam metronomu, ale przynajmniej zaczelam grac w jednym tempie, a nie to co mi lepiej szlo szybciej od reszty Odpowiedz Link
zgagusia Re: Tak gra ... 08.03.09, 13:33 Moj Michal wczoraj Co prawda chory (na antybiotyku + p/goraczkowych) i nie gra z takim zapalem jak zwykle ale akurat mielismy kamere... www.youtube.com/watch?v=Be4p-KBIgT8 www.youtube.com/watch?v=I7cpR1k1aj0 pozdrawiam Aga Ps. wlasnie mocno rozwazamy decyzje czy zdawac do szkoly muzycznej czy pozostac przy prywatnych lekcjach... Odpowiedz Link
ivovita Re: Tak gra ... 16.03.09, 20:47 Brawo!!!! Dla Michała, miło bylo słuchać .Widać ,że gra z przyjemnością. Odpowiedz Link
kasiask Re: Tak gra ... 20.03.09, 18:26 Michał gra rewelacyjnie!!! Jak długo się uczy??? Tylko w tym drugim utworze gitarę ma koszmarnie rozstrojoną Odpowiedz Link
zgagusia Re: Tak gra ... 23.03.09, 14:40 Wlasnie mija rok i 1 m-c od kiedy Michal rozpoczal nauke na gitarze. Gitara troche rozstrojona byla, wiem, tylko my nie umiemy jej stroic - a z trzymaniem stroju przez ten instrument jest tak sobie, zwlaszcza w zimie trzeba dostrajac praktycznie na kazdej lekcji (czyli co tydzien). Aga Odpowiedz Link
tijgertje Re: Tak gra ... 23.03.09, 16:17 zgagusia, jak slyszycie jako tako, to poszukaj w sklepach muzycznych, na pewno sa urzadzenia, ktore moga podac okreslony ton i wystarczy wtedy tylko dostroic, zeby brzmialo tak samo. Nie wiem tylko, ile to kosztuje. Zawsze mozna nauczyciela dopytac, na ktorym progu nuty musza sie zgadzac z kolejna struna i stroic do kamertonu. Przy zmianach temperatury instrumenty strasznie sie rzstrajaja, zwlaszcza te nowsze, albo po wymianie strun. gra na rozstrojonym instrumencie to koszmar A potem trafiaja sie tacy nauczyciele, z jakim sie kiedys spotkalam... Facet uczy gry na klarnecie i saksofonie, ale dyryguje tez orkiestrami. Kiedys razem prowadzilismy koncert ( ja mialam super chor, ktory wymordowalam, zeby spiewal czysto), ale orkiestra to byl koszmar Grali jeden kawalek z 2 saksofonami solo, na koniec rzucilam facetowi komentarz, ze bardzo fajny kawalek, szkoda tylko, ze saksofony nie zestrojone, a on na to "co masz dokladnie na mysli???" Normalnie mnie zatkalo. Instrumenty graly z ponac cweirctonowa roznica, a on tego nie slyszal! To samo mam z pianiniem. Byl kiedys stroiciel, szybko sie uwinal, ale ze musialam wyjsc z domu, to nie spraewdzilam. Od tego czasu na nim nie gram, bo bym chyba wszystkie zeby polamala Odpowiedz Link
kasiask Re: Tak gra ... 24.03.09, 15:34 my kupiliśmy Mateuszowi eloktronicznego stroiciela. Maz nauczył się go obsługiwac i dzięki temu dało się nastroić gitarę, a potem nawet i wiolonczele w domu. Na allegro kupilismy za jaies 40 zł. Odpowiedz Link
bb12 Kaja - wiolonczela klasa 2 08.04.09, 00:24 www.youtube.com/watch?v=BJO42Go2IlQ www.youtube.com/watch?v=ZYwYobzdxPI Odpowiedz Link
bb12 Kaja - fortepian dodatkowy klasa 2 15.04.09, 10:13 www.youtube.com/watch?v=Zh-1UOQ0PuE Odpowiedz Link
tijgertje Re: Kaja - fortepian dodatkowy klasa 2 15.04.09, 13:26 Suuuper Pamietam, jak sie mordowalam z Bachem na poczatku mojej edukacji fortepianowej Mimo tego jednak ten menuet strasznie mi sie podoba, mam nuty na duet wiolonczelowy, gora do zagrania w I i IV pozycji, jak chcesz, to daj znac. acha, pianino dziecku nastroj, bo to istne zabojstwo dla uszu wiolonczelistki wlasnie mam dzwonic za PORZADNYM stroicielem do mojego Odpowiedz Link
bb12 wiolonczela, Bach, nutki itp. 15.04.09, 22:39 Chyba mam problem z pianinem, albo stroicielem . Pół roku temu był fachowiec....ponoć znakomity. Na razie muszę odczekać. Moje dziewczę przystępuje za trzy tygodnie do I Komunii Św. stąd niezłe zamieszanie. W pracy też młyn. Kaja na razie gra Etiudy S.Lee, co tydzień kolejna, po kolei utworki ze zbiorku otrzymanego od Ciebie "Klassische Stucke" [chyba nauczycielce bardzo przypasowało], nadal szlifuje Koncert Riedienga h-moll i chyba tylko tyle. Gra tylko w I pozycji [ w tym półpozycja, I pozycja podwyższona ]. Jeśli będzie chciała grać Bacha na wiolonczeli , to uśmiechnę się szeroko do Ciebie z prośbą o nutki. Dobrze wiedzieć , że je masz. Pa! Odpowiedz Link
tijgertje Re: wiolonczela, Bach, nutki itp. 16.04.09, 12:36 Ze stroicielami to roznie bywa. U mnie na uczdelni co miesiac rzychodzil niewidomy stroiciel, fortepiany i pianina byly rewelacyjnie nastrojone. sama mam ponoc swietne pianino odziedziczone po tesciowej, ale chyba 2 lata temu byl polecony przez kogos stroiciel, uwinal sie migiem, a ze ja akurtat musialam z domu wyjsc, to nie sprawdzilam od razu i od tego czasu wlasciwie na nim nie gram, bo normalnie zeby mozna polamac Dobry sluch to czasem istne przeklenstwo No, ale mam nadzieje,z e w przyszlym tygodniu bede mogla wreszcie zaczac grac do ciebie mam prosbe... Bylam wczoraj na lekcji, nauczycielka stwierdzila, ze 15 maja jest popis uczniow fletow i wiolonczeli, zarowno dzieci jak i doroslych i mam cos wybrac do zagrania. Juz sie ucieszylam, ze Menuet Boccerinniego zagram, bo mam doszlifowany, ale okazalo sie, ze inna dziewczyna bedzie go grac (grajaca od 7 lat, hehe). Moglabys podpytac nauczycielki Kaji, czy ma jakis pomysl dla mnie? Mamy grac jakis kawalek z tubylczego serialu dla dzieci i chodzi mi o cos niekoniecznie z klasyki, ale za to fajnego, co sie dzieciarni spodoba. Zmiany pozycji to dla mnie nie problem, gram czysto, gorzej ze smyczkowaniem, jak cos jest za szybko, to sie spinam i smyczek mi podjezdza za wysoko Gram w zasadzie we wszystkich pozycjach do VII wlacznie, ale pomyslow brak. Sonata to raczej malo interesujacy kawalek dla dzieci Cos zabawnego w stylu kociego koncertu byloby bardziej odpowiednie, ale sama sobie nie skomponuje Moge co najwyzej przetransponowac w innej tonacji albo z innego instrumentu. Jakbys miala jakis pomysl, to daj znac. Trzeba ci dla Kai cos w I pozycji? Odpowiedz Link
bb12 Re: wiolonczela, Bach, nutki itp. 17.04.09, 22:38 Rozmawiałam z nauczycielką Kajki, telefonicznie, bo ja tylko we wtorki bywam w muzycznej, a tak to moje dziecko samo chodzi. Obiecała , że przyniesie jakieś ciekawe miniaturki. Może akurat coś Ci się spodoba. Kaja na razie niczego nie potrzebuje, chociaż jak wspomniałam o nutach menueta Bacha to od razu się napaliła, mimo, że tak naprawdę nie przepada za muzyką baroku. Ma fioła na punkcie Mozata. Ja też, więc pewnie stąd ta miłość. Dlatego moje ukochane miasta to Salzburg i Wiedeń. Odpowiedz Link
tijgertje Re: wiolonczela, Bach, nutki itp. 18.04.09, 18:52 Menuety Mozarta wlasnie wczoraj zakupilam Ja jednak wole Bacha, jest mniej "plaski", choc kilkanascie lat trwalo, zanim go zrozumialam i pokochalam. Odpowiedz Link
zgagusia Re: Kaja - wiolonczela klasa 2 17.04.09, 19:31 Brawo Kaja, bardzo ladnie!!! )) Odpowiedz Link
dorotatrybala Strojenie instrumentu 18.05.09, 10:14 Też mieliśmy ostatnio ten problem ze skrzypcami. Słuch niby mamy, ale ze strojeniem na zasadzie porównywania dźwięków obawialiśmy się. Rozwiązanie znalazło się bardzo prosto. Jest taki darmowy program, który wymaga tylko najprostszego mikrofonu, podłączonego do komputera. NA ekranie pokazuje wskazówką ile jeszcze brakuje. Co ciekawe, to sam wyłapuje która struna jest strojona. POLECAM GORĄCO. DLA MNIE TO REWELACJA. Wystarczy wpisać w google "Jak nastroić skrzypce" i jest (ciekawe, że wpadłam na to po 3 dniach szukania w sieci, jak wyczerpałam wszystkie kombinacje słów kluczowych): [url=http://www.szkolasuzuki.pl/SZKOLA/pobierz_program.html]link[/url] Co więcej, można tym stroić także gitarę, wiolonczelę ... Odpowiedz Link
dorotatrybala Re: Strojenie instrumentu 18.05.09, 10:16 Podaję jeszcze raz, teraz chyba zadziała www.szkolasuzuki.pl/SZKOLA/pobierz_program.html Odpowiedz Link
dorotatrybala Re: Strojenie instrumentu 18.05.09, 10:26 Inna strona do ściągania: www.instalki.pl/programy/download/dodatki_multimedialne/AP_Tuner.php Ale doczytałam się on nie jest niestety. Autor pisze, że jak odpowiada, to powinno się zapłacić 35$. Ja zapłacę, jestem z zawodu programistą i wiem ile pracy kosztuje napisanie programu, a ten jest rewelacyjny. Odpowiedz Link
basia.barbara Re: Strojenie instrumentu 27.03.10, 20:05 Ten tuner jest super! Właśnie córka skończyła stroić. Ja oczywiście musiałam trzymać mikrofon Odpowiedz Link
mama_dorota Re: Strojenie instrumentu 28.03.10, 12:19 Coś mi się wydaje, że przeglądasz forum od deski do deski . Ja tak przynajmniej na początku zrobiłam, włącznie z archiwalnymi wątkami. Odpowiedz Link
kasiask Mateusz przed egzaminem 17.05.09, 13:11 www.youtube.com/watch?v=nVXhBJtn8GU www.youtube.com/watch?v=ApIjTnjLg9U www.youtube.com/watch?v=m8aoHm2iyFY Odpowiedz Link
mama_dorota Re: Mateusz przed egzaminem 21.07.09, 20:44 Piękne koncerty w skarpetkach. Odpowiedz Link
kasiask Julek przed egzaminem... 17.05.09, 13:33 www.youtube.com/watch?v=VTgFi3_mnNo www.youtube.com/watch?v=wlu07s5KF4w Odpowiedz Link
kasiask Re: Julek przed egzaminem... 17.05.09, 21:17 jeden z utwórów na życzenieJulka musiałam z youtube usunąć. Twierdził, że grał go słabo i zagroził, że więcej w ogóle nie zagra. No to wywaliłam. Odpowiedz Link
bb12 Re: Julek przed egzaminem... 20.05.09, 10:27 Bardzo fajnie się słucha i ogląda Wiesz, że ja Julkiem jestem dodatkowo zachwycona, bo wiekowo podobny do Kai i instrument ten sam Gitarę też lubię i starszy też jest extra!! Pozdrawiam i życzę powodzenia! Odpowiedz Link
bb12 Kaja - wiolonczela 01.06.09, 20:20 www.youtube.com/watch?v=qXbiTfL_nss Rozgrzewka przed egzaminem Odpowiedz Link
mama_dorota Re: Kaja - wiolonczela 02.06.09, 08:22 Wspaniale! Powodzenia na egzaminie. Odpowiedz Link
tijgertje Re: Tak gra ... 02.06.09, 07:42 Po niespelna 8 miesiacach nauki w 3tygodnie przygotowalam "Lot czarownic". Nie badzcie zbyt krytyczne, bo sama malo zawalu nie dostalam, jak uslyszalam ile w tym falszow Druga polowe gralam jak w transie, nauczycielka spoznila sie ze swoim wejsciem a ja malo nie zemdlalam z przerazenia Tak, tak, nauczycielk jest ode mnie mlodsza www.youtube.com/watch?v=Jj3UHn7zfGI Odpowiedz Link
mama_dorota Re: Tak gra ... 02.06.09, 08:18 Gratuluję postępów, zapału i tego, że się nam tu pokazałaś! Odpowiedz Link
bb12 Lot czarownic :) 02.06.09, 22:45 Trudny utwór, również w odbiorze. Wiesz , że dopiero po kilkakrotnym przesłuchaniu zaczął mi się podobać i teraz mogę się nim delektować Jesteś niesamowita! Odpowiedz Link
tijgertje Re: Lot czarownic :) 03.06.09, 08:16 Dziekuje Wiesz, z tym odbiorem masz racje. Dla mnie od rozczytania to byl koszmar, pierwszy raz w duecie chyba z 5 razy zaczynalysmy, bo uszy musialy sie przyzwyczaic. Moj mlody od poczatku pala do tego kawalka miloscia ogromna, dzieci nauczycielki rowniez (1,5 1 prawie 4 lata). Na popisie dzieciakom bardzo sie podobalo i sadze, ze wynika to z faktu, ze maluchy nie maja tak jak my przez lata wytresowanych uszu zdolnych tylko do sluchania kawalkow w zdecydowanym systemie dur-mol. Podobnie z polifonia, trzeba sie jej nauczyc sluchac, dzieci maja z nia znacznie mniejsze problem, ich sluch jest bardziej "elastyczny". W niedziele mam popis doroslych uczniow szkoly (rozne instrumenty), gram baaaardzo tonalny duet Kummera, inna publicznosc, inny repertuar, odpowiedni do mozliwosci odbiorcow Na nagraniu mam juz moja Klementyne, zwrocilas uwage jaka ma fajna nozke? Polamania nie rzucaja sie tak w oczy, ale nozke widac Odpowiedz Link
skarolina Re: Gabi - popis końcoworoczny 19.06.09, 08:24 Na początku się trochę wkurzałam, że będzie musiała jeszcze ćwiczyć po egzaminie, ale w końcu na dobre jej wyszło Ten utwór zrobiła praktycznie w 2,5 tygodnia, bo zaczęła po egzaminie, który był 1 czerwca. Przed egzaminem zdążyła go tylko rozczytać osobno. www.youtube.com/watch?v=NNb236p3c1s Odpowiedz Link
zgagusia Re: Gabi - popis końcoworoczny 19.06.09, 16:36 Bardzo ladnie, dojrzale, bardzo, bardzo mi sie podoba Wielkie brawa Aga Odpowiedz Link
0.marimagxxx ... a to nasze początki... 31.08.09, 20:42 Witam . Wszyscy się chwalą to i ja sobie na to pozwolę ... Emilka gra na pianinie ponad rok jednak lekcji jak na rok było napewno dużo mniej niż gdyby chodziła do szkoły . W tym roku rozpoczyna naukę w szkole i gdyby nie to że dostała się na skrzypce to nadrobiłybyśmy zaległości ale niestety nie udało nam się . Pianino zostaje jednak w domu i nasza kochana Pani od pianina też także kontynuujemy stary i zaczynamy nowy instrument... www.youtube.com/user/marimagxxx Odpowiedz Link
mama_dorota Re: ... a to nasze początki... 05.09.09, 21:29 Dopiero teraz mogłam przesłuchać. Świetnie gra i to jeszcze jedną z moich ulubionych melodii. Odpowiedz Link
marimagxxx Re: ... a to nasze początki... 04.01.10, 22:55 ... dawno tu nie zaglądałam ... cieszę się że Wam się spodobało . Wrzuciłam ostatnio filmik z pierwszego popisu skrzypcowego . Zapraszam i pozdrawiam Odpowiedz Link
marimagxxx Re: ... a to nasze początki... 05.01.10, 15:16 www.youtube.com/user/marimagxxx#p/a/u/0/rvFRkyF2XKc teraz chyba widzisz Odpowiedz Link
mama_dorota Re: ... a to nasze początki... 05.01.10, 20:38 Fajnie gra! A tak w ogóle to ja tu ciągle filuję za małymi skrzypkami. Tym bardziej się cieszę, że pokazałaś swoją. Odkąd ja tu zaglądam, nie było filmików ze skrzypkami forum. Ja chyba jako pierwsza zamieściłam niedawno swoją córkę. Gratulacje!!! A twoja córka nie żałuje, że gra na skrzypcach zamiast pianina? Moja od początku mówiła o skrzypcach, ale tuż przed egzaminem do SM coraz częściej mówiła o fortepianie. Ostatecznie skrzypce wygrały i mała nie żałuje, ale fortepian kocha. Odpowiedz Link
marimagxxx Re: ... a to nasze początki... 05.01.10, 22:15 Ciesze się ze Ci sie spodobało Co do Emilki to myślę że jest zadowolona ze skrzypiec chociaż kiedy w szkole sie dowiedziała ze to jednak nie bedzie fortepian ... widziałam takie małe łezki w jej oczach , teraz widzę radość z grania . Ponagrywałam już kilka nowych filmików ze skrzypcami ale nie mogę nic wrzucić ani obejrzeć , strasznie mi neta zrywa , ale przy najbliższej okazji zerknę i na Twoją pociechę i popodziwiam Pozdrawiam ... Odpowiedz Link
mama_dorota Re: Tak gra ... 23.09.09, 19:29 W końcu otrzymałam zgodę Piotrka, żeby puścić w eter króciutkie nagranie z początku września. Utworek niezbyt ciekawy, tylko mała etiudka na ćwiczenie sekund, ale coś przynajmniej słychać. Widać niewiele, bo się tajniaczy. Absolutnie nie pozwolił mi nagrać swojej twarzy. www.youtube.com/watch?v=mNxQbL9Rpdg Odpowiedz Link
kasiask Re: Tak gra ... 24.09.09, 07:20 Super!!! Wielkie gratulacje!! Wcale nie wyglada to na proste! Odpowiedz Link
mama_dorota Re: Tak gra ... 24.09.09, 09:16 Dziękuję Nie miałam na myśli tego, że łatwo to zagrać, tylko to, że melodia niezbyt skomplikowana, nic takiego do posłuchania, jak te fortepianowe czy wiolonczelowe utworki. Tak szczerze, to chyba i tak jest najmilsza dla ucha z tych wszystkich, które miał dotąd zadane. Co się dziwić jednak, to dopiero niespełna 4 tygodnie i chyba z 5 lekcji z nauczycielem. Wczoraj trochę poszperałam, żeby znaleźć dla niego coś odpowiedniego, a w miarę ciekawego i znalazłam "Kalinkę". Powinna mu się spodobać. Może nauczyciel pozwoli zagrać coś fajniejszego przynajmniej czasami?! Odpowiedz Link
nann Re: Tak gra ... 15.10.09, 20:05 Dawno nie było Zu, w miedzy czasie klasa 5 www.youtube.com/watch?v=x2-0q5pxXU4 Odpowiedz Link
zgagusia Re: Tak gra ... 03.12.09, 12:29 23 listopada Michal mial wystep we wroclawskim Klubie Muzyki i Literatury. Wystepu nie dalo sie nagrac ale tu jest link na ktorym jest nagrane 'szlifowanie' reperturaru na kilka dni przed wystepem: www.youtube.com/watch?v=_8ZJingdhek Aga Ps. na wystepie wypadl bardzo dobrze ) Odpowiedz Link
tijgertje Re: Tak gra ... 03.12.09, 13:04 Michal jest kapitalny Gra tak, jakby robil to od niechcenia, jakby to byla najnormalniejsza rzecz na swiecie. Strasznie mi sie podoba. Wyslalam ci zaproszenie Odpowiedz Link
marimagxxx Re: Nasz nowiutki kawałek :-) 07.02.10, 21:45 www.youtube.com/watch?v=8pDLZjMqkhc Jeszcze trochę pracy nad nim ale pomalutku posuwamy się do przodu Odpowiedz Link
marimagxxx Re: Nasz nowiutki kawałek :-) 08.02.10, 09:37 ...Tak , Emilka gra na połóweczkach - od jakiegoś miesiaca...Niestety ale przez to dużo rzeczy się rozsypuje Mam nadzieje że to minie . Odpowiedz Link
marimagxxx Wiki na akordeonie 08.02.10, 10:09 www.youtube.com/watch?v=vtBBhiUHjTw www.youtube.com/watch?v=yHhxyaz4R00 I jeszcze dwa króciutkie kawałeczki Wiki . Niestety to nie jej wymarzony instrument , no ale jakoś sie trzyma Odpowiedz Link
mama_dorota Re: Wiki na akordeonie 08.02.10, 11:12 Rozumiem ją doskonale, ale pocieszające jest to, że akordeon stał się ostatnio całkiem nagle bardzo modny. Odpowiedz Link
mama_dorota Re: Nasz nowiutki kawałek :-) 09.02.10, 08:22 Oglądałam, wczoraj razem z córką i bardzo nam się podobało Odpowiedz Link
marimagxxx Re: Nasz nowiutki kawałek :-) 09.02.10, 10:15 No bardzo się cieszymy że się podobało. Ja też wczoraj posiedzialam troche na YT i zaczęłam się zastanawiać jak to jest że tym dzieciom to jakoś tak łatwo przychodzi . Wiadomo napracowac się muszą , ale wciąż posuwają się do przodu . Ja sama kupiłam dla siebie skrzypce i niby rano mam tych kilka godzin , mogłabym poćwiczyć , ale nie...nie daje rady tak jak np Emilia . A dzieci? Matka stoi nad glową , często gęga , krytykuje , krzyczy ...bo przecież chyba każda z nas czasem ma dość i nie wytrzymuje...a one grają , coraz więcej , coraz ładniej...podziwiam je wszystkie - NAPRAWDĘ ! Odpowiedz Link
marimagxxx Zuzia na gitarze 09.02.10, 10:20 Jeszcze Zuzią muszę się pochwalić , żeby nie miała mi nic do zarzucenia . Zuza dopiero raczkuje , bardzo się stara i pomimo tego że czasem jej nie wychodzi , gra i nie poddaje sie. Miała dopiero trzy lekcje , dziś idziemy na kolejną www.youtube.com/watch?v=l2OmmsK1mzs www.youtube.com/watch?v=ALDRntginVQ Odpowiedz Link
tijgertje Re: Zuzia na gitarze 09.02.10, 12:36 W jakim wieku te twoje cory sa? wszystkie muzykalne i baaaardzo do siebie podobne. Nie musisz zdjec podpisywac, zeby za pare lat wiedziec, ktora to byla? Odpowiedz Link
marimagxxx Re: Zuzia na gitarze 13.02.10, 23:15 Moje dziewczyny mają 12, 7 i 6 lat . A wiesz ? One wcale nie są do siebie podobne , przynajmniej dla mnie , chociaż Zuza i Wiki jako niemowlaki były identyczne -i kiedy mam problem z poznaniem która to była , to patrze na umeblowanie albo jakieś inne szczegóły na zdjęciu . Zuza ma juz wyuczony nowy kawałek , całkiem ładny i bardziej skomplikowany , może jutro wrzuce a co do tych nut to narazie dam sobie spokój - pomęczę Emilkę przy koncerciku Ale dzięki jeszcze raz za chęci ... Odpowiedz Link
marimagxxx Re: Zuzia na gitarze. Nowy utworek ;-) 15.02.10, 20:49 www.youtube.com/watch?v=HwJ1tdqmKL8 Odpowiedz Link
mama_dorota Re: Zuzia na gitarze. Nowy utworek ;-) 16.02.10, 07:56 Ależ takie maluchy mają elastyczne paluszki! Widać, że ma z tego trochę radości. Gratulacje dla ciebie, że to wszystko ogarniasz. Odpowiedz Link
marimagxxx Concertino nagrane :-) 16.02.10, 13:56 Niewierze !!!! Wczoraj udało się po raz pierwszy zagrać to w całości Widać , że jest wiele potknięć , fałsze też się wdzierały ale pomimo tego radość była tak wielka że łez nie mogłam opanować - nie moich oczywiście , chociaż i ja cieszyłam się baaardzo Emilka nalegała żeby dać to na YT wiec dałam . Od dzis praca nad całokształtem www.youtube.com/watch?v=fBslaIWOlFw Odpowiedz Link
mama_dorota Re: Concertino nagrane :-) 16.02.10, 15:16 Obejrzę za chwilę, bo teraz się właśnie specjalnie dla was ładuje ta sama etiuda co poprzednio, tylko grana dokładnie wg nut. Poprzednio nutki były grane podwójnie. Mam tylko pytanie, czy to Concertino przygotowujecie na jakiś egzamin albo popis? W ogóle to jak jest u was z egzaminem w I klasie? Odpowiedz Link
marimagxxx Re: Concertino nagrane :-) 16.02.10, 15:34 U nas egzamin jest chyba w połowie czerwca i właśnie na ten egzamin mamy concertino . Zrobione już jest więc mamy spokojną głowę . Właśnie Emilka skończyła grać i już jest o wiele lepiej . Właściwie to teraz pracuje nad dynamiką - a jest tam tego sporo . Do czerwca będzie grała zawodowo Chyba że wcześniej obrazi się na skrzypce . Czekamy na etiudę . Z chęcią posłuchamy . Zachwilkę biore sie za Zuze i jeszcze tylko Wiki - No i będzie już wieczór Pozdrawiamy Odpowiedz Link
mama_dorota Re: Concertino nagrane :-) 16.02.10, 15:59 Już jest. Niby to samo, ale jednak co innego. www.youtube.com/watch?v=xKhJxT0zKx0 Odpowiedz Link
mama_dorota Re: Concertino nagrane :-) 16.02.10, 16:46 Doskonale cię rozumiem. Po trochu wszystko dopracujecie, wykonałyście sporo pracy dużo przed czasem, ale fajnie, że nauczyciel/ka dał/a wam znać, co to ma być. Koncert naprawdę długi i niełatwy. A my nie mamy żadnego egzaminu w I klasie, podobno tylko koncert pod koniec roku szkolnego, ale ciągle nie wiem, czy będzie traktowany jak egzamin, czy tak jak na I półrocze nauczyciel postawi ocenę. Odpowiedz Link
mama_dorota Re: Tak gra ... 13.02.10, 22:16 Małgosia, I klasa. www.youtube.com/watch?v=RD4VXDiruvU www.youtube.com/watch?v=kkTDk3QVNvM Odpowiedz Link
tijgertje Re: Tak gra ... 13.02.10, 22:43 Sprawdz ustawienia, dostaje komunikaty,z e te filmy sa prywatne i nie moge ich obejrzec Odpowiedz Link
mama_dorota Re: Tak gra ... 14.02.10, 21:32 Przepraszam, faktycznie były prywatne. Teraz już można obejrzeć. Odpowiedz Link
marimagxxx Re: Tak gra ... 15.02.10, 12:09 No dzis udalo mi sie zobaczyc . Ale musiala sie napracowac ta Twoja corcia . Etiuda straaaaasznie dlugasna i fajnie zagrana . Wrzucaj na YT co tylko mozesz , ja bardzo lubie sobie tak popatzrec i posluchac (czegos innego) Z jakiego podrecznika kozystacie? Nie kojaze tego ze Skrzypcowego ABC... czy gracie cos same tzn z wlasnej inicjatywy - cos poza programem ze szkoly? Odpowiedz Link
mama_dorota Re: Tak gra ... 15.02.10, 12:52 Dzięki za słowa zachęty. Napracowała się trochę, szczególnie, że to jednak nieco nadpobudliwe dziecko i samo to, że widzę ją skupioną i w miarę, bo niezupełnie panującą nad nadgarstkami i smyczkiem pokazuje mi, że jednak trochę już nam się udało osiągnąć. Jest to etiuda 109 z Felińskiego i jeszcze "Od Warszawy do Krakowa" z tej samej książki. Ta druga melodia ma 2 głosy. Nauczyła się obu, ale dopiero wczoraj miała okazję zagrać z córką znajomych, która jej akompaniowała też na skrzypcach. Wyszło świetnie, ale różnica w barwie pomiędzy jej ćwiarteczkami, a całymi skrzypcami tamtej dziewczynki ogromna. W sobotę nauczyła się naprędce "100 lat" na urodziny kuzynów, a teraz będziemy pracować nad różnymi melodiami, które zna i lubi, żeby w końcu miała trochę więcej radości z tego grania. Dzisiaj mam zamiar wyłuskiwać nuty dla syna na trąbkę z partytury do Marszu Imperium z Gwiezdnych Wojen. Syn ma to grać z kolegą klarnecistą. Może i ona się do tego dołączy, chociaż tam są chwilami nuty na 2 struny, ale ze 3 linie powinna pociągnąć, bo one są w miarę łatwwe. Zobaczymy. Ostatnio mąż trochę inicjuje z nią wspólne granie. On na gitarze, ale z nut dopiero się uczy, dotąd grywał sobie troszkę akordami. Śmiesznie było, gdy tatusiowi nutki podpisywała. Jak wczoraj dałam nuty obojgu dzieciom, to stwierdziłam, że sama powinnam wziąć na siebie rolę dyrygenta, bo każde grało sobie a muzom, nie zwracając uwagi na drugie. A ja, niestety, nie jestem muzykiem ani odrobinę. A kto akompaniował Emilce w tym waszym nagraniu? Odpowiedz Link
marimagxxx Re: Tak gra ... 15.02.10, 13:45 Emilce akompaniuje płyta - dlatego pytałam czy same od siebie tez coś robicie , mogłabym Ci podesłać kilka utworów i akompaniamentów ,przy tym gra się naprawde świetnie , mam tylko problem z zeskanowaniem nut wiec musiałabym zrobiś zdjecie i w takiej formie Ci to posłć . To nie problem bo są programy do pisania nut wiec w razie zlej jakości wydruku moglabys w wolnej chwili to zrobic... A czy Twoja Córka gra już legato? My mamy teraz ferie wiec czas tylko na granie i zabawę . Napewno troche nadrobimy - może za tydzien koncercik bedzie nagrany , juz jest porządnie rozczytany i w miare zagrany ale do perfekcji jeszcze długa droga . Felińskiego nie miałam w rękach . Fajnie ze Twoja córka ma z kim czasem pograć . Ja niestety nie mam nikogo takiego , sama mam skrzypce ale zostałam na etapie kurek, Emilia wystartowała jak rakieta do przodu a mi przy trzech grających dziewuchach zabrakło już czasu na naukę , może gdyby nie te walki o granie było by go więcej no ale nie ma co dumać . Z teorii mogę jej pomóc , przynajmniej na tym etapie na którym jest teraz- nie ma oszukiwania . Dokładność to moje przekleństwo i biedna Emilka jak coś jest nie tak. Ona bardzo bierze sobie granie do serca i każdą zle zagraną rzecz stara sie poprawić , Wiki z kolei walczy ze mną jak tygrysica twierdząc że wszystko zagrała idealnie i nie przyjmuje żadnych uwag A Zuza narazie denerwuje się i płacze jak coś nie wychodzi ale gra . Odpowiedz Link
mama_dorota Re: Tak gra ... 15.02.10, 15:37 Wyślij, co możesz. Legato gra, w tym utworku "Od Warszawy do Krakowa" jest legato i staccato. Zwróć uwagę. Jak chcesz, to tez mogę się postarać ci to wysłać. Ja "skanuję" też aparatem. Trochę legato było też w kolędach. Nagrałam jak gra "Cichą noc" na etapie nauki, ale przegapiłam moment jak szło dość dobrze, a potem już tak miała dosyć kolęd, że nie udało mi się jej na nagranie namówić. Tylko że to legato jest na razie dość proste. Dwie nuty na smyczku. Nie potrzebujecie mieć specjalnych nut na legato. Wystarczy, że na znanych nutach Emilka sobie popróbuje. Narysuj jej nuty tam, gdzie powinno się jej to stosunkowo łatwo udać i niech gra. Mój syn na trąbce ma ćwiczyć gamy zwyczajnie i legato, więc pewnie i na skrzypcach Małgosia tak będzie musiała. Z Felińskiego chyba już długo nie pogramy. Wygląda na to, że nasz pan traktuje go mocno wybiórczo. Samego grania na pustych strunach były chyba tylko 2-3 utworki. Z dokładnością też nie można przegiąć. Ja przez ostatnich kilka tygodni tak mocno zwracałam Małgosi uwagę na błędy, że dopiero rozmowa z koleżanką, która skończyła I stopień na skrzypcach kilka lat temu uświadomiła mi, ze dziecku trzeba mocno dawać do zrozumienia, że ma sukcesy, a jak za wiele krytyki, to mu nie pomoże. Zmieniłam trochę swoje zachowanie w czasie ćwiczeń, więcej chwalę, w trakcie gry raczej mówię, co robi dobrze, zamiast zwracać uwagę na błędy, choć o nich też rozmawiamy. Dzięki temu mała się trochę rozluźniła i lepiej sobie radzi. Odpowiedz Link
mama_dorota Re: Tak gra ... 15.02.10, 15:47 Czyli też nie jesteś muzykiem? Jak to się stało, że na raz zaczęły grac wszystkie twoje dziewczynki? Odpowiedz Link
marimagxxx Re: Tak gra ... 15.02.10, 20:37 Nie , ja nie jestem muzykiem , granie to takie troche niespełnione marzenie , chociaż nie do konca bo troszkę gram na gitarze...ale tylko troszkę . U nas było tak , że Emilka wykazywała jako małe dziecko wielką wrażliwość na muzykę - płacz , śmiech , strach . Wpadłam na pomysł żeby spróbować gry na pianinie, kupiliśmy instrument no i się zaczęło .Pani która uczyła Emilkę stwierdziła że bardzo dobrze słyszy i zrodził się pomysł żeby spróbować szkoły muzycznej , potem przygotowania do egzaminu no i tam też wyszło że słuch bardzo dobry więc padło na skrzypeczki. Tak trafiła do szkoły Emilka .Wiki też chciała , wcześniej próbowała grać na gitarze ale marzyła o flecie , egzamin zdała ale dostała sie na akordeon ...a Zuza chodząc z nami do szkoły marudziła że tez chce . Narazie ma lekcje prywatne , no bo jest jeszcze za mała ale już szykujemy sie do egzaminu -psychicznie oczywiście. Niewiem co z tego wszystkiego powychodzi - jedno jest pewne JA OSIWIEJE !!! Odpowiedz Link
marimagxxx Re: Tak gra ... 15.02.10, 20:45 zapomniałam . Jutro postaram sie cos wyszperać w nutkach , i wyślę Ci na meila . Ja narazie dziękuje Ci za nuty , mam ich trochę , kilka w kolejce czeka i nie ma czasu się za to zabrać . Dziś udało nam się zagrać całe Concertino . Właśnie przerabiam zeby na YT wrzucić . Kulawe troche ale dziś po raz pierwszy zagrała całe. Płakała jak niemowle kiedy jej się udało , a ja prwie z nią Jak wrzuce to poślę linka . Ja wrzucam swoje no i czekam na Twoje filmiki . Odpowiedz Link
marimagxxx Re: Tak gra ... 16.02.10, 18:24 Wysłuchane i to kilka razy . Czy to naprawde ta sama etiuda? Brzmią zupełnie inaczej Zdolne te dzieciaczki , przy etiudach , nawet tych króciutkich też jest sporo pracy ,z tego co obserwuje u Emilki to własnie etiudy zajmują jej najwięcej czasu . Odpowiedz Link
mama_dorota Re: Tak gra ... 16.02.10, 18:49 Tak, to ta sama etiuda, tylko poprzednio grała każdą nutę z tekstu 2 razy, a teraz 1 raz. Pan kazał jej ćwiczyć nawet granie razy każdej nuty. To jest dość dobry sposób na wyćwiczenie stawiania palców. Ale inny fajny sposób podała Tijgertje. Warto ćwiczyć w różnych tempach. A że etiudy są trudne, to oczywiste. Zgodnie z definicją etiudy to utwory pisane celowo aby coś wyćwiczyć. Szkoda, że nie każda fajnie brzmi. Jak któreś dziecko gra ze słuchu zamiast z nut, to pan mówi, że za karę dostanie zupełnie niemelodyjną etiudę Odpowiedz Link
marimagxxx Re: Tak gra ... 16.02.10, 19:28 No właśnie , z tymi etiudami różnie bywa . Niektóre są naprawde fajne a niektóre - porażka totalna . Emilia ostatnio bardzo polubiła grać game G-dur ( dwuoktawową ) gra ją różnymi sposobami i nawet ta gama potrafi fajnie zabrzmieć . U nas z kolei pan zaleca granie ze słuchu , jak najwiecej na pamięć , Twierdzi że nuty sa po to żeby je rozczytać . Właściwie to prawie wszystko gramy na pamięć . Emilka uwielba grać z nut bo tak uczyła się na pianinie , obowiązkowe patrzenie w nuty było . Teraz jest jej o wiele łatwiej niż na pianinie no bo jeden klucz do rozczytania , na szczęście wiolinowy Basowy zawsze jakoś oporniej szedł. Concertino już po kawałku leci na pamięć -wtedy więcej uwagi można przyłożyć do smyczka bo czasem kosi niesamowicie a zdaży się że i smyczek powędruje gdzieś.... Odpowiedz Link
mama_dorota Re: Tak gra ... 16.02.10, 20:25 Oczywiście, że na pamięć, ale nadal z nut. Pan nie pozwala za bardzo ze słuchu grać, a nie na pamięć. Dziecko grając z pamięci w SM nadal ma w głowie nuty. Granie ze słuchu polega na czymś innym. Uważam, że powinno się uczyć i tego i tego, ale to już nie ten temat, zresztą były tu już o tym dyskusje. Odpowiedz Link
sylwik30 Re: Tak gra ... 29.03.10, 22:35 Jestem pod wielkim wrażeniem wyczynów wszystkich dzieci. Pokazywałam dziś filmiki moim dzieciom. Do tej pory myślałam, że granie na gitarze polega na przyciskaniu lewą ręką strun i walenie po strunach prawa ręką, a tu moje wielkie zdziwienie Odpowiedz Link