Dodaj do ulubionych

usunięcie migdała

13.12.11, 12:06
mój syn ma mieć usunięty trzeci migdał i mam pytanie jak to wszystko wygląda ile leży się w szpitalu czy dzień wcześniej przychodzi się na badania i można iść do domu czy już trzeba zostać jak to u was wyglądało Zabieg ma być przeprowadzany w państwowym szpitalu.
Obserwuj wątek
    • mondovi Re: usunięcie migdała 13.12.11, 12:11
      napisz, czy pod narkozą ma być wykonany zabieg. Mój syn miał usuwany właśnie pod narkozą, wcześniej musiał mieć zrobioną morfologię, z wynikami szliśmy w dzień zabiegu. 2-3h po był wypisany do domu. Nic nie pamiętał z usuwania.
    • gwen_s Re: usunięcie migdała 13.12.11, 12:50
      my robiliśmy prywatnie, klinika jednego dnia, młody rano poszedł, po 15 wyszliśmy...
      badania były na 3 tygodnie przed zabiegiem, zalecone przez lekarza.
      Młody przeszedł to strasznie, rzygał przez tydzień, bolało go gardło... teraz za to śpi bez chrapania, przestał chorować i słyszy poprawnie!
    • dzidziunia_1 Re: usunięcie migdała 13.12.11, 13:35
      Przed nami także zabieg usuwania trzeciego migdałka+podcięcie bocznych. W szpitalu państwowym poinformowali mnie, że dzień przed zabiegiem mamy zgłosić się z dzieckiem do szpitala na badania, wracamy do domu. Jeżeli wyniki będą ok i zakwalifikują do zabiegu to na drugi dzień z samego rana mamy zgłosić się do szpitala na czczo. Przeprowadzają zabieg pod narkozą. Całość ma trwać ok 30 min./w naszym przypadku podczas zabiegu okaże się czy jest potrzebny drenaż? uszu wtedy czas zabiegu wydłuży się do ok 45 min. Zostajemy na noc. Na drugi dzień wypis ok godz. 12. Stresujemy się bardzo. Mam nadzieję, że cały ten stres wynagrodzą pozytywne rezultaty zabiegu, że obędzie się bez najmniejszych komplikacji. Dziecko ma troszkę ponad trzy latka.
    • monika3411 Re: usunięcie migdała 13.12.11, 15:50
      Moja córka miała usunięty trzeci migdał i podcięte boczne. Zabieg w Dziekanowie Leśnym. Wyglądało to od początku tak : pediatra dała skierowanie do laryngologa. Laryngolog dał skierowanie do szpitala. Zadzwoniłam do szpitala, gdzie zostałam umówiona na wizytę u ich laryngologa, który miał ostatecznie skierować córkę na zabieg. Kiedy mieliśmy już to skierowanie ichniego laryngologa, czekaliśmy na termin przyjęcia do szpitala. W szpitalu trzeba było być dzień przed planowanym zabiegiem. Zabiegi były od rana (tego dnia wycinali migdały kilkorgu dzieciom). Zaczynali od najmłodszego. Moja córka jako najstarsza (8 lat) poszła pod nóż ostatnia. Zabieg był w znieczuleniu ogólnym. Trwał niecałą godzinę. Do końca dnia była senna, smutna (maluchy, które przed nią miały zabieg po 3 godzinach brykały jak nowe). Następnego dnia do domu. Przez chyba 2 tygodnie nie chodziła do szkoły, bolało ją, ale znosiła wszystko dzielnie.
      Natomiast natychmiast przestała chrapać, głośno oddychać.
      Byłam zachwycona opieką lekarską, pielęgniarską, uprzejmością, życzliwością - świetni specjaliści.
      ---
      https://www.suwaczki.com/tickers/ex2btv738398h168.png
      • kaseta77 Re: usunięcie migdała 16.12.11, 16:09
        dziękuję za odpowiedzi. W poniedziałek idę do laryngologa ustalać szczegóły. ulżyło mi że nie leży się w szpitalu długo bo w domu zostawię małego synka i gdyby to miało trwać kilka dni było by kiepsko
        • magda1039 Re: usunięcie migdała 16.12.11, 19:31
          u nas było tak samo, po wycięciu zadnych komplikacji, nic go nie bolało
          • asvvsa Re: usunięcie migdała 26.01.12, 21:02
            Witam.

Czy Wasze dzieciątka miały badanie tego trzeciego migdałka przed wycięciem już w szpitalu lub wcześniej? Moja córcia dostała skierowanie na wycięcie migdałka ale nie miała żadnego badania. Czy myślicie że jest to możliwe, iż wytną jej go, bez żadnego badania?
            • tijgertje Re: usunięcie migdała 26.01.12, 21:22
              moj mlody przed pierwszym zabiegiem mial sprawdzanego migdala. Przy kolejnym juz nie, bo symptomy byly tak oczywiste, ze nie dalo sie ich usprawiedliwic niczym innym.
              • asvvsa Re: usunięcie migdała 27.01.12, 12:07
                i miał robioną "fiberoskopię" czyli to badanie przez nosek? Gdzie mieliście zabieg?
                • margo_kozak Re: usunięcie migdała 27.01.12, 15:21
                  a mój młodszy nie mial sprawdzanaego migdala zadnym badaniem.
                  a zabieg mial w Kajetanach.
                  lekarz powiedził, ze nie musi robic badan, bo widzi przez gardlo taki wielki migdal!
                  i po zabiegu okazalo sie, ze sie nie mylil. zreszta objawy w 100% wskazywaly na migdal
                  • asvvsa Re: usunięcie migdała 28.01.12, 08:45
                    no tak, jak widać przez gardło to się zgodzę. Nasz pediatra mówił że żeby zobaczyć go przez gardło to musi być bardzo dużo przerośnięty. U nas przez gardło nie widać go a mimo to laryngolog dał skierowanie do szpitala na wycięcie. Zapisał nas od razu na to wycięcie do Dziekanowa Leśnego. Mam nadzieję że zbadają ten migdał przed wycięciem a nie tak po prostu wytną bo wytną.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka