Dodaj do ulubionych

Inhalacje z soli fizjologiczne;;

05.01.12, 14:51
czy inhalacje z soli fizjologicznej nawilżają śluzówke gardła czy działają , że kaszle się nasila...???...Pytałam kilku lekarzy i każdy z nich inna ma opinę...Pulmonolg stwierdzila ,ze przy suchym, napadowym kaszlu nie inhalować solą fizj.bo nasila kaszel..a Wy jakie macie zdnaie na ten temat???
Obserwuj wątek
    • margo_kozak Re: Inhalacje z soli fizjologiczne;; 05.01.12, 14:55
      moj syn ma od kilku dni suchy napadowy kaszel, wiec go 2 razy dziennie inhaluje berodualem i sola. no i wczoraj stwierdzialm, ze po inhalacjach ma wieksze napady kaszlu.
      moze to prawda?
      • numersiedem Re: Inhalacje z soli fizjologiczne;; 05.01.12, 15:10
        O tez bardzo jestem ciekawa odpowiedzi.
        Moja córka ma kaszel po infekcji juz dosc długo,raz suchy,raz jakby troche mokry,nie jestem w stanie okreslic jednoznacznie jaki to kaszel...
        Własnie chce sprobowac zrobic jej inhalacje z soli.Zaszkodzic nie powinny a moze pomoga.

Mam tez pytanie czy inhalacje (inhalatorem elektrycznym) robi sie z samej soli czy np.pół na pół z woda przegotowana? Ile minut inhalowac? Oraz czy mozna inhalowac na wieczor?

Mojej szwgaierce,która inhalowała swoja córke tez kiedys, jeden lekarz powiedział,żeby inhalowac do 16 a drugi (juz w szpitalu,do którego trafiła,bo kaszel długo nie przechodził a to byl noworodek) powiedzieli,że moze cały dzien nawet na wieczor.
        • mamusia.chlopca Re: Inhalacje z soli fizjologiczne;; 05.01.12, 16:53
          Inhaluje synka od ok tygodnia solą fizjologiczną i nie zauważyłam, żeby po inhalacji bardziej kaszlał. W naszym przypadku ani to nie "zaszkodziło" ani nie pomogło jak narazie.
          Inhalujemy się 4-5 razy dziennie bez względu na porę, samą solą fizjologiczną.
          • kinder0610 Re: Inhalacje z soli fizjologiczne;; 05.01.12, 16:59
            ostatnio córka była przeziębiona, zatkany nos i czerwone gardło. No i zaufana lekarka powiedziała, żeby nie inhalować, bo inhalacja podrażnia gardło. Inhalecję robię elektrycznym - z samej soli ok 10 min.
            • sonrisa06 Re: Inhalacje z soli fizjologiczne;; 05.01.12, 17:03
              A mojej córce inhalacja z soli fizjologicznej uspokaja kaszel. Nic jej tak nie pomaga jak właśnie inhalacja z soli. Więc jestem zdumiona tym co piszecie.
            • ulik80 Re: Inhalacje z soli fizjologiczne;; 17.04.12, 15:44
              Dla mnie to jakieś brednie. Moja mała miała robioną inhalację z soli i pulmicortu przy zapaleniu krtani (nasilony szczekający kaszel) i bardzo jej to pomogło.
              • ewczak6 Re: Inhalacje z soli fizjologiczne;; 10.06.12, 20:17
                Pomogło bo Pulmicort to SILNY LEK. Myslę że sol była w tym wypoadku bez znaczenia
                - - - - - - - - - -

<< - Porady farmaceutki - >>

zapytaj-farmaceute.blogspot.com/
        • monio-2 Re: Inhalacje z soli fizjologiczne;; 05.01.12, 17:53
          Sol fizjologiczna rozrzedza zalegająca wydzielinę z nosa która splywa do gardla lub oskrzeli i powoduje kaszel. Więc jesli inhalacja nasila kaszel to pewnie dziecko odkasluje to co mu zalega. najwazniejsze jest wlasnie to zeby kaszel z suchego zrobil sie mokry i dziecko ma je wlasnie "wyrzucic z siebie". Ja inhaluje solanką zablocką zamiast solą fizjologiczną . Solanka ma wieksze stęzenie niz sol fizj. i dodatkowo jod, brom, magnez... polecam. (www.zablocka.pl) jesli katar jest maly to po porannej inhalacji moja corka chodzi przez caly dzien bez kataru.
          • elcia12345 Re: Inhalacje z soli fizjologiczne;; 05.01.12, 23:13
            J tez posiadam sół jodobromową, ale w jaki sposób nią inhalować?
            Czy można dodawać do inhalatora ? Rozumiem, że dodajemy jakąś porcję do inhalatora wraz z wodą. Ale ile np. 5 ml wody lub soli fizjologicznej i ile dosypać tej soli?
            • monio-2 Re: Inhalacje z soli fizjologiczne;; 06.01.12, 14:56
              to sie dokladnie nazywa - mgiełka solankowa jodowo-bromowa i jest plynna. Sól raczej dodaje sie do kąpieli.
              • kropkaaga Re: Inhalacje z soli fizjologiczne;; 07.01.12, 15:53
                Ja też inhaluję solanką zabłocką lub solą fizjologiczną z kilkoma kroplami srebra koloidalnego.
                Jeśli jest gorzej to wtedy Berodual lub Pulmicort.
      • pysia2012 Re: Inhalacje z soli fizjologiczne;; 09.06.12, 12:13
        berodual jest na dusznosci i wysusza oskrzela a przy suchym kaszlu stosuje sie pulmikort z sola.
    • od.czasu.do.czasu Re: Inhalacje z soli fizjologiczne;; 06.01.12, 16:02
      1. do 16 inhaluje się lekami mocno rozrzedzającymi wydzielinę (mucosolvan)
      2. nie dodaje się żadnej wody przegotowanej
      3. polecam "robioną" sól fizjologiczną 3% lub 9% rozrzedzoną wodą destylowaną do proporcji 3-5% soli.
      U nas sól 3% sprawdza się świetnie.
      • mamka30 Re:sól 3% 06.01.12, 16:41
        my taką sól 3% dostaliśmy do inhaacji jesli dziecko mialo juz lekko mokry kaszel , aby łatwo było wykrztusić cos co tam ewentualnie zalegalo ale nigdy przy suchy bezproduktywnym kaszlu...
        • agnieszkaa16 Re:sól 3% 06.01.12, 21:19
          Moja lekarka tez zakazała nam inhalacji z soli.
        • dorek3 Re:sól 3% 06.01.12, 23:17
          Słusznie.Taki hypertoniczny roztwór pobudza kaszel co sprzyja oczyszczaniu z wydzieliny. Ale już izotoniczny będzie głównie nawilżał.
      • nadi_25 Re: Inhalacje z soli fizjologiczne;; 17.04.12, 12:54
        Witam, a jak dokladnie robisz ta sol 3%. Bo ja z 10% biore 1 ml i dodaje 2,5 ml wody do iniekcji i nie jestem pewna czy dobrze
        • dorek3 Re: Inhalacje z soli fizjologiczne;; 17.04.12, 13:01
          Dobrze robisz. Ja jestem mniej precyzyjna i dodaję 2 ml wody do iniekcji. Ale to tylko sól i takie drobne różnice nie zaszkodzą.
    • jerzozwierza Re: Inhalacje z soli fizjologiczne;; 06.01.12, 22:42
      U nas inhalacje są zalecane z powodu skłonności do zapadania na zapalenie oskrzeli. Mamy zalecone reagować inhalacjami z soli od razu gdy pojawi się kaszel (a pojawia się suchy), a gdy się sytuacja rozwija, dodajemy inne leki. Inhalujemy do skutku- bez względu na rodzaj kaszlu. No ale przy zapaleniu oskrzeli trudno inaczej.
    • ulik80 Re: Inhalacje z soli fizjologiczne;; 17.04.12, 15:38
      U nas inhalacje przy suchym napadowym kaszlu działają bardzo dobrze. Często przy infekcjach robię w nocy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka