Dodaj do ulubionych

jaki cukier ?

08.02.12, 09:59
Witam. Ostatnio kupilam corce do slodzenia np budyniu, kakao cukier brazowy. Do tej pory slodzilam cukrem bialym. Zastanawiam sie czy ten brazowy jest zdrowszy bo niby tak kiedys czytalam. A wy jakim cukrem slodzicie rozne potrawy?
Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: jaki cukier ? 08.02.12, 10:04
      Ostatnio słuchałam wypowiedzi dietetyka na ten temat i była jasna - cukier to cukier, bez względu na kolor to ten sam związek chemiczny.
      • anetchen2306 Re: jaki cukier ? 08.02.12, 10:27
        Dokladnie: cukier to cukier, obojetnie jak sie nazywa (sacharoza, glukoza, fruktoza ...).
        Cukier trzcinowy, brazowy, melasa to tez cukier, tylko mniej oczyszczony i w zwiazku z tym zawiera oprocz czystego cukru tylko nieznaczna ilosc "pozytywnych" mineralow no i ma nieco inny (bardziej karmelowy, przez co lepiej komponuje sie z wypiekami) posmak.
        • jotka_k Re: jaki cukier ? 08.02.12, 10:38
          niczym nie słodzę
    • dagas88o Re: jaki cukier ? 08.02.12, 10:45
      prawdziwym miodem lub cukrem
    • anszetka Re: jaki cukier ? 08.02.12, 10:49
      Prawdziwy cukier trzcinowy zawiera wieksza ilosc zelaza, wapnia, fosforu, manganu, cynku i innych mineralow, wiec niby jest lepszy smile Tylko ze brazowy cukier sprzedawany w hipermarketach niekoniecznie jest cukrem trzcinowym !!! Czesto jest to bialy cukier połaczony z melasa, która nadaje mu zlocisty kolor, ot i cala prawda o cukrze uncertain
      Tak czy owak my uzywamy "brazowego" wink
      • mamalbrun Re: jaki cukier ? 08.02.12, 12:37
        Ja używam bardzo zdrowego cukru brzozowego (ksylitol).
        • karro80 Re: jaki cukier ? 08.02.12, 12:52
          Ale z tym trzeba uważać, bo bywa, ze brzuchol boli po większej dawce - ja nie mogłam młodej dać więcej niż łącznie niecałą łyżeczkę dziennie, więc został tylko jako "zabezpieczacz" zębów.
          Natomiast przez dość długi czas córka przepadała za smakiem melasy buraczanej<paskudne jak dla mnie>.
    • silje78 Re: jaki cukier ? 08.02.12, 12:42
      nie używam cukru. do picia dostaje wodę, soki, sok z owoców do rozpuszczania. jak już je mleko to z płatkami. budyniów nie jada, ale gdyby tak było to bym nie cyrkowała tylko kupiła zwykły cukier.
    • joshima Re: jaki cukier ? 08.02.12, 13:15
      aischa26 napisała:

> Witam. Ostatnio kupilam corce do slodzenia np budyniu, kakao cukier brazowy. Do
      > tej pory slodzilam cukrem bialym. Zastanawiam sie czy ten brazowy jest zdrowsz
      > y bo niby tak kiedys czytalam. A wy jakim cukrem slodzicie rozne potrawy?
      Najczęściej nie słodzę, a jak już naprawdę nie da się jeść bez cukru (np ciasto domowe bez cukru jest raczej niejadalne) to zwykłym.
      • to.ja.esmeralda Re: jaki cukier ? 08.02.12, 15:07
        A od jakiego wieku ksylitol jest bezpieczny w diecie dziecka?
        Mam 2 latkę niemal bezcukrową, czasem slodzę syropem daktylowym lub z agawy, ale mam chęć na ten ksylitol z uwagi na właściwości przeciwpróchnicze.
        A moze stewia?
        Ktoś wie?
    • lolamama Re: jaki cukier ? 09.02.12, 09:57
      Musisz zoaczyć czy to cukier brązowy czy taki "pobrązowiony" bo to ogromna różnica.
      A może cukru wcale...?
      • aischa26 Re: jaki cukier ? 09.02.12, 10:00
        Kupilam go w Norwegii wiec sadze ze to jest prawdziwy brazowy...
    • budzik11 Re: jaki cukier ? 09.02.12, 10:30
      Ja nie mam cukrowej schizy, używam normalnego, białego cukru.
      Brązowy cukier to po prostu cukier mniej oczyszczony, czyli nie jest mniej szkodliwy od białego, ma tylko więcej minerałów.
      Kiedyś używałam fruktozy. To nie prawda, że to to samo co zwykły cukier, czyli sacharoza - kalorycznie pewnie podobnie, ale trawi się zupełnie inaczej niż sacharoza (fruktoza jest cukrem prostym, sacharoza - złożonym), nie podnosi tak poziomu cukru we krwi.
      Jakiś czas używaliśmy też ksylitolu, nawet pastę do zębów mieliśmy z ksylitolem, ale na dłuższą metę to za drogie do codziennego stosowania a osoby nieprzyzwyczajone mogą mieć biegunkę (trzeba się przyzwyczajać od małych ilości). Ale to jest najzdrowszy cukier, hamuje mnożenia się grzybów i drożdży w jelitach (np. ciasto drożdżowe na ksylitolu też nie wyrośnie), pomaga w "łataniu dziur" w zębach.
    • mikams75 Re: jaki cukier ? 09.02.12, 11:41
      Budyniu itp. robionych dla dziecka nie slodze, mleko samo w sobie jest slodkie.
      Omleta/nalesnika smaruje jej miodem.
      Jak pieke ciasto to dodaje normalny bialy cukier.
      Poza tym mam brazowy z trzciny kupiony w cukrowni na wakacjach. Ale stoi i stoi, ladnie wyglada w cukierniczce i tyle. Ja i tak nic nie slodze.
      • stefa_ja Re: jaki cukier ? 09.02.12, 12:57
        Cukier to cukier - należy unikać każdego, takie są fakty.
        • mikams75 Re: jaki cukier ? 09.02.12, 13:12
          ale tez bez przesady, nie mozna przeginac w druga strone.
    • beakarp słodycze z ksylitolem? 09.02.12, 13:03
      gdzie kupić stacjonarnie?... Skoro takie dobre na zęby
      • ciastolina84 Re: słodycze z ksylitolem? 09.02.12, 13:06
        Ja jak juz słodzę to fruktozą (np kisiel, owoce z jogurtem). Zwykłego cukru nie uzywam.
    • asia744 Re: jaki cukier ? 09.02.12, 13:48
      Słodzę okazjonalnie, podobnie jak niektóre koleżanki, używam ksylitolu. Jest dość drogi, ale wydajny. Kilogram wystarcza nam na bardzo długo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka