Dodaj do ulubionych

14-mcy i chrzest

02.03.12, 00:47
Mam pytanie czy są tu mamy dzieci ochrzczonych tak stosunkowo późno? Jak to u was wyglądało, w co maluch był ubrany, czy był w wózku w kościele itp.. Synek będzie chrzczony za 2 tygodnie i kompletnie nie wiem jak to ma wyglądać smile.
Obserwuj wątek
    • mamatin Re: 14-mcy i chrzest 02.03.12, 01:14
      Moja córka była dosc późno chrzczona, ubrana byla w sukienke i plaszczyk. Rozrabiala troche, gadala, chciala spacerowac, isc pod oltarz, wesolo bylosmile
      Wózek? nie bardzo, zwlaszcza jesli dzieci do chrztu jest wiecej. ksiadz podchodzi, za nim ministranci i ten wozek bedzie przeszkadzal.
      Z ubrankami dla takiego duzego dziecka nie jest lekko. W tych "typowych sklepach" na 86 nic nie znalazlam, poza swiecacymi kompletami. Ja wyszłam z zalozenia, ze nie musi byc na "bialo". Dla chlopca kupilabym jakies eleganckie spodnie z koszula i kamizelka,kurtke, moze kaszkiet na glowe? porzadne trzewiczki (akurat sie przydadza na wiosne).
      • kasialip5 Re: 14-mcy i chrzest 02.03.12, 08:25
        Mój synek tez byl chrzczony w takim wieku. Ubrany był w beżowe spodenki, beżową kamizelkę i koszulę białą, do tego białe buty. Mieliśmy ze sobą wózek, bo synek po intensywnym chodzeniu i raczkowaniu po kościele się zmęczył i na kazaniu zasnął.
    • bajkolubka Re: 14-mcy i chrzest 02.03.12, 08:46
      Syn mial chrzest w okolicach roczku. Ubrany w dzinsy i zielone, zarowiaste skarpetywink Niestety, bardzo sie przestraszyl calej ceremonii, ksiedza i w ogole. Plakal, wyszlam z nim z kosciola. Mlodsze dzieci po prostu spaly.
    • aura1508 Re: 14-mcy i chrzest 02.03.12, 09:01
      U nas chrzciny były w kwietniu podwójne bo chrzciliśmy i starszą córcię i młodszą jednocześnie. Starsza miała wtedy 2,5 roku a młodsza 1 rok. Dla młodszej mieliśmy wózek w kościele ale i tak obydwie chodziły sobie wszędzie. Takich dużych dzieci nie utrzymasz na miejscu, więc ja z mężem i chrzestnymi staliśmy i robiliśmy to co należało a dziećmi zajmowali się dziadkowie. Maluchy z nami były tylko w czasie samego chrztu. Ksiądz nasz nie miał nic przeciwko temu, nawet sam namawiał na swobodę dla dzieci. W końcu to święto a nie kara dla dzieci big_grin

Dziewczynki były ubrane jasno. Starsza miała sukienkę białą w kwiaty, na to jasny różowy sweterek + różowe balerinki i szydełkowa czapeczka a młodsza miała białą princeskę + różowy sweterek + balerinki + szydełkowa czapeczka. Były ubrane wiosennie, nie przywiązywałam uwagi do tego aby ubrania były tylko na chrzciny smile Oczywiście dodam, że zależało mi na ubrankach, które jeszcze będą maluchy nosić latem smile Ubranka dla takich starszych dzieci na chrzciny są bardzo drogie i jak dla mnie to szkoda mi było kasy smile
      Poza tym to nie o ubiór w tym chyba chodzi smile
      Jak dla mnie dziecko ma być ubrane schludnie i czysto smile

• zona_mi Re: 14-mcy i chrzest 02.03.12, 09:47
      Moja córka była chrzczona w lutym, miała 13 miesięcy.
      Ubrana była w biały komplet z czegoś w rodzaju miękkiego pluszu - ładna wyjściowa bluzeczka i spodenki 3/4, wygodne to było przede wszystkim - a na wierzch z białego polaru krótki rozkloszowany płaszczyk plus spodnie do kompletu, ładnie wykończone, ale bez atłasów i sztucznych róż.
      Była bez wózka, normalnie, na nogach - odpadła kwestia becika wink
    • camel_3d Re: 14-mcy i chrzest 02.03.12, 09:52
      mlody mial chyba 16 miesiecy... nie wiem w czym problem. bylo tez 2 dwulatkow na chrzcie..
      • acth Re: 14-mcy i chrzest 02.03.12, 10:44
        Mój synek mial 14,5 mca.ubrany był w jasne spodnie kupine w smyku ,jasne buty ,koszulę w krateczke i jasny sweter.chrzest 18.05.2011.absolutnie żadne garniturki,kamizelki czy kaszkiety.ubranka z chrztu jeszcze długo później nosił.pozdrawiam aaa chciał cyca i spać także na rękach przewył całą msze ,a przy ołtarzu ksiadz kazał go puscic bo nie szło utrzymac to siadł w rozkroku i głową walił w dywan ,wesoooooło było smile)))))))))))))
    • beliska Re: 14-mcy i chrzest 02.03.12, 11:02
      Córka była chrzczona mając 11 mscy. Było lato, średnio ciepły dzień więc miała bladorózową sukienkę, biały swetrek i sandałki. Była jedynym dzieckiem chrzczonym wtedy, dzień powszedni. Księża dostosowali mszę św. do okoliczności. Nie siedziała w wózku, ruszała się, chodziła koło ołtarza, bo blisko siedzieliśmy, a ja pilnowałam. Po uroczystości księża zaprosili nas na chwilę rozmowy, podziękowaliśmy za tak piękny chrzest zrobiliśmy foty, młoda dostała od proboszcza pamiatki z dedykacją i pojechalismy na imprezębig_grin
      Księża potrafili tak poprowadzić uroczystość, ze czuło się jaka to podniosła chwila, a równocześnie było mnóstwo usmiechów caly czas i luzusmile Podobało się wszystkim i młodej takżebig_grin Do dziś chrzest młodej wspominam z usmiechem na twarzy i ciesze się, ze była chrzczona jako spory maluchbig_grin
    • fasol-inka Re: 14-mcy i chrzest 02.03.12, 12:09
      mój miał 15 miesięcy, środek lata
      miał białe lniane spodenki, białą koszulkę (ale taka lekką, nie super elegancką), buty - normalne brązowe sandałki
      wózek mieliśmy, ale nie skorzystaliśmy wink w sumie całą mszę ktoś za nim biegał, sam sakrament z zaskoczenia, nawet się nie zezłościł bardzo, cały kościół się śmiał z niego i do niego (raptem jakieś 50 osób, bo maleńka parafia)
    • magata.d Re: 14-mcy i chrzest 02.03.12, 13:17
      Moje dziecko ma dwa lata i jest jeszcze nie ochrzczone. Myślę, że ochrzcimy latem, wiec bedzie miało jakieś 2,5 roku. Dla mnei to żaden problem, będzie ubrany pewnie w granatowe dżinsy, białą koszulkę (może w jasnoniebieską kratkę lub paseczki, jeszcze nie wiem), i chyba jeszcze dzianinkową kamizelkę, jasną. Do tego trzewiki normalne. Tyle. No przecież nie ubiorw go w garnitur i lakierkiwink Dziecko ma wyglądać ładnie i schludnie, ale ma też mu być wygodnie, to nie dorosły.
      • lala-111 Re: 14-mcy i chrzest 02.03.12, 13:21
        to przy okazji takiego pytania zapytam dlaczego w tak póznym wieku chrzcicie dzieci 14, 11 m-cy to juz duze dziecko?
        • magata.d Re: 14-mcy i chrzest 02.03.12, 14:00
          Bo nie mogę się zebrać, żeby to załatwić, tzn. iść do księdza itp., długo też myśleliśmy nad chrzestnym. Wielkiej imprezy nie planujemy, najbliższa rodzina i chrzestni. Dla nas nie ma znaczenia kiedy ochrzcimy dziecko.
        • mamanadii10 Re: 14-mcy i chrzest 02.03.12, 14:05
          Moja corka ma 20 m-cy i jeszcze nie jest ochrzczona. Kiedy miala kilka m-cy jakos sie nie zlozylo,pozniej tesc trafil do szpitala,wiec czekalismy az wroci do zdrowia. Niestety zmarl i jakos tak ciezko bylo myslec o chrzcinach. Planujem ochrzcic mala na wiosne. Wiem ,ze to juz duze dziecko,ale tak wyszlo niestety. Z drugiej strony Kosciol chyba nie okreslil w jakim maksymalnie wieku moze byc czlowiek ochrzczony smile
        • batutka Re: 14-mcy i chrzest 03.03.12, 22:10
          lala-111 napisała:

> to przy okazji takiego pytania zapytam dlaczego w tak póznym wieku chrzcicie dz
          > ieci 14, 11 m-cy to juz duze dziecko?

U mnie powodem było to,że bardzo szybko zaszłam w drugą ciążę. Pomyślałam wówczas, że poczekamy trochę i ochrzczę w tym samym dniu dwoje dzieci. Jak urodziła się druga córka, musieliśmy jeszcze poczekać 5 miesięcy, bo chrzestny pracuje na statku i akurat był w rejsie. Jak wrócił,od razu ochrzciliśmy dwie córki.
        • illegal.alien Re: 14-mcy i chrzest 03.03.12, 23:16
          Bo nie ma obowiazku chrzcic wczesniej?
          Moje dziecko ma 15 miesiecy i jezeli kiedykolwiek bedzie ochrzczone, to najwczesniej jak skonczy 5 lat - kompromis swiatopogladowy.
    • budzik11 Re: 14-mcy i chrzest 02.03.12, 13:22
      Mój miał 13 m-cy, był koniec października (czyli pogoda jak teraz). Był ubrany w granatową kurtkę, beżowe sztruksowe spodnie, pod spodem miał koszulę w kratkę i kamizelkę w beżowo-błękitne romby smile Wózka nie używaliśmy, młody siedział w chuście kółkowej, większość ceremonii przespał, na sam moment chrztu wyjęłam go z chusty i potem już siedzial na kolanach.
    • wanielka Re: 14-mcy i chrzest 02.03.12, 22:09
      mój młodziak chrzczony był w roczek, był ubrany w czarne, garniturowe spodnie, taką samą kamizelkę, białą koszulę i muchę. do tego skórzane brązowe buciki, wyglądał elegancko, a ubranko służyło nam jeszcze dosyć długo (chrzciny, wesele, niedziela). uważam, że są uroczystości, na których średnio się wygląda w jeansach. garniturek może być równie wygodny, a dziecko przyzwyczajone do koszul nie widzi w nich nic "gryzącego". dodam, że mój młodziak miał dokładnie takie samo ubranie jak jego kuzyn, który z nami do ołtarza podchodził (6 lat), jego mama była chrzestną młodziaka wink
      • listopadowka2008bis Re: 14-mcy i chrzest 03.03.12, 01:01
        Mlody mial prawie 2 lata, bylo lato, ubrany w biale spodnie z mark&spencer(zadne kanty,tylko letnie) i biala koszule z h&m. Do tego biale skarpetki i buty z emel.
        Ja wole dzieci ubrane 'luzniej', bo te male garniturki pogrzebowo mi sie kojarza.
        • batutka Re: 14-mcy i chrzest 03.03.12, 22:06
          Moja starsza córka była chrzczona z młodszą siostrą w tym samym dniu. Starsza miała 18 miesięcy, a młodsza 5. Chrzczone były w kwietniu. Starsza ubrana była w białe rajstopki, białą sukienkę do kolan (ale nie typowa komunijna), na to białe bolerko i białe lakierki. Siedziała u mnie na kolanach, nie denerwowała się, nawet była zaciekawiona smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka