Dodaj do ulubionych

6 latek w szkole

11.03.12, 11:58
Witam,
ostatnio usłyszałam ,że szwagierka swoja córkę puści do szkoły jako 7 latkę. Jak czytam posty to większość tak chce zrobic. Zaczynam sie obawiać o to jak moja córcia (2008) da sobie rade w grupie 7 laków. Wiem, że intelektualnie jest bardzo rozwinięta i raczej z nauką nie będzie miała problemów, no ale to zawsze o rok, a nawet ponad rok starsze dzieciaki. Gdybyśmy mieszkały bliżej to dziewczynki mogłyby chodzić razem do klasy :\ Trochę wydaje mi się to dziwne ( moja co prawda zna więcej piosenek, ładniej rysuje, lepiej liczy ale starsza jest większa, silniejsza, sprytniejsza, bardziej pewna siebie. No i zawsze wiedziała, że siostrzyczka jest starsza.) A jak wy to widzicie, mamy dzieciaczków z rocznika 2008?
Obserwuj wątek
    • camel_3d moj idzie nie majac 6 lat 11.03.12, 12:45
      bo tu dzieciaki rocznikami ida. czyli te ze stycznia i grudnia razem. A ze tu sie idzie od 6 roku zycia rocznikowo to nawet dzieciaki z 30 grudnia beda musialy isc do pierwszej klasy..moj jest z pazdziernika..wiec nawet nie bedzie mial 6 lat... mysle, ze da sobie rade..ale szkoa.. bo o rok wczesniej skonczy sie mozliwosc dlugiego podrozowania,...
      • betty842 Re: moj idzie nie majac 6 lat 11.03.12, 13:11
        Tyle,że wg mnie nie można porównywać polskiej szkoły do np.niemieckiej...Wydaje mi się że jednak te nasze szkoły nie są odpowiednio przystosowane na przyjecie 6-latków...Już nie piszę o salach czy ubikacjach ale również o nauczycielach.Te pierwsze roczniki to bedą króliki doświadczalne,może za kilka lat juz faktycznie 6 latki spokojnie pojdą do 1.klasy i dają radę ale teraz mam pewne obawy.
        Mój syn jest 2007 rocznik i na dzień dzisiejszy nie poślę go wczesniej do szkoły.Wychodzę z założenia,ze "niech się bawi jak najdłużej" bo w szkole juz tyle czasu na zabawę nie bedzieWiem,ze w niektórych polskich zerówkach dzieci uczą sie duzo i mało bawią wiec w sumie czasem bez róznicy czy dziecko chodzi drugi rok do zerówki czy do pierwszej klasy.Ale w naszym przedszkolu dzieci jednak większą cześć dnia spędzają na zabawie,wiec niech sie bawi jak najdłużej.No chyba,że bedzie taka sytuacja,ze dzieci mieszkające "po siąsiedzku" (rówieśnicy syna) pójdą rok wczesniej to i mój syn pojdzie wczesniej,zeby miał blisko kolegów.
      • q_fla Re: moj idzie nie majac 6 lat 13.03.12, 09:04
        Camel, gdybym mieszkała w Niemczech posłałabym dziecko do szkoły nawet w wieku trzech lat. Nie ma porównania...
      • kamelia04.08.2007 Re: moj idzie nie majac 6 lat 13.03.12, 10:16
        u nas tak samo. Rocznikami, w moja jest z konca grudnia, wiec zaledwie 5 i poł roku.

Szkoła obowiazkowa jest od 6 roku, ale rodzice i tak posyłaja masowo od 3 roku życia (też rocznikowo), wszyscy i wykształceni, i niewykształceni, i imigranci też.
    • karro80 Re: 6 latek w szkole 12.03.12, 23:15
      normalnie widzimysmile ale ja mam w sumie dziecię społeczne i łatwo nawiązujące kontakty. I takie co lubi zajęcia zorganizowane - tak jak miałam zero obaw puszczając do przedszkola, tak wiem, że w szkole sobie spokojnie da radę i będzie zadowolona, obojętnie czy grupa 6 czy 7 latków to będzie.
      Jeśli zdecydowałabym się na odroczenie<a podstawy by się znalazło> to tylko i wyłącznie z powodu, że chyba ten rocznik będzie tym podwójnym i to nie jest fajne.
    • budzik11 Re: 6 latek w szkole 13.03.12, 08:26
      ananiasza napisała:

Zaczynam sie obawiać o to jak moja
      > córcia (2008) da sobie rade w grupie 7 laków.

Najprawdopodobniej roczniki będą rozdzielone (jeśli oczywiście będzie wystarczająco dużo 6-latków, żeby stworzyć dla nich klasy - a tak będzie, bo przecież wszystkie 6-latki będą musiały iść) więc się nie martw. Moja córka poszła do I klasy przed 6 urodzinami (jest z końca października) i dzieci są rozdzielone - 2 klasy 7-latków i jedna 6-latków.
    • karro80 nawiedzona jakaś czy co... 13.03.12, 13:16
      U nas wyboru nie będzie raczej<mowa o roczniku 2008> i nie ma się co zastanawiać, chyba, że ktoś pokombinuje na własną rękę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka