koza_w_rajtuzach
16.03.12, 07:12
Oglądałyście ten program?
Ja oglądam teraz, akurat mam czas przed przedszkolem córki... i jakoś tak nie mogłam się powstrzymać przed nie założeniem wątku. Dosłownie jestem oburzona zachowaniem pani Zawadzkiej, na każdym kroku ocenia matkę dziecka, krytykuje, robi jakieś sprawdziany umiejętności dla czteroletniego chłopca (rysowanie, wycinanie, sprawdza zasób wiedzy itd.) i po każdym takim sprawdzianie beszta matkę. Zamiast powiedzieć normalnie, że tu trzeba będzie popracować mam wrażenie, że atakuje matkę, obwinia ją za to, że dziecko ma jakieś braki. Oburza mnie to tym bardziej, że sama mam dwójkę dzieci i moja córka w wieku 4 lat myślę, że wszystkie te testy przeszłaby śpiewająco, umiała ładnie malować, wycinać, miała bogaty zasób słownictwa, no ogólnie zdolne dziecko. Syn ma 3 lata, ma braki, nie umie rysować, tylko kółko mu świetnie wychodzi, zresztą nadal jeszcze nie wiadomo czy jest prawo czy leworęczny, na razie raczej oburęczny, wycinać nie potrafi, buduje jakieś tam zdania, ale dość niezręczne jeszcze, wiele słów nie potrafi wypowiedzieć, choć robi postępy, zasób wiedzy ma mniej więcej jak 2,5-latek, więc moim zdaniem i tak nie jest źle, cały czas do przodu i postępy robi. Jakby do mnie przyszła Zawadzka, to okazałoby się, że jestem kiepską matką, bo urodziło mi się dziecko, które (na razie ) rozwija się nieco gorzej. Ona widziałaby tylko moje zaniedbanie w tym i nic ponadto. Chodzę z synem do psychologa, logopedy, nikt nigdy mnie nie obwiniał za ten stan rzeczy, po prostu nakierowują mnie jak z nim pracować i doceniają, że robi postępy.
A Wy oglądałyście? Macie podobne wrażenia?