martucha1 15.06.04, 12:13 Od kiedy ma sens czytanie? Jak na razie u mojej półrocznej córeczki raczej wchodzi w grę recytowanie wierszyków bo muszę na nią patrzeć żeby wiedziała, że do niej mówię. pozdrawiam Marta Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosiaaga Re: od kiedy czytać dziecku? 15.06.04, 12:33 Ja zaczęłam czytać mojej małej też tak od ok pół roku.Pokazywałam książeczki opowiadałam co było na rysunkach. Wtedy jeszcze dziecko jeszcze nie za bardzo rozumie co się do niego mówi, ale z czasem córka sama Cie zaskoczy, że jednak Twoje trudy nie poszły na marne. Małgosia ma teraz 11 mcy i ładnie pokazuje gdzie jest kotek, piesek i lubi jak jej recytuję wierszyki. U mnie jest tak samo, musze na nia patrzeć, bo jak czytam z ksiażeczki to traci cierpliwość. Także życzę cierpliwości i na pewno czytanie zostanie uwieńczone sukcesem.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ewa2233 Re: od kiedy czytać dziecku? 15.06.04, 12:54 Nasz Jacuś ma 9 miesięcy. Czytamy Mu "Ślimaka" Wandy Chotomskiej, "Słonia Trąbalskiego" J.Tuwima, "Pana Tralalińskiego" J. Brzechwy - wszystkie książeczki mają grube kartki. Synek lubi "podjadać" w trakcie czytania Odpowiedz Link Zgłoś
ewa2233 Re: od kiedy czytać dziecku? 16.06.04, 08:36 Uuuups! Oczywiście "Pana Tralalińskiego" napisał Tuwim... Odpowiedz Link Zgłoś
saba76 Re: od kiedy czytać dziecku? 15.06.04, 12:58 Od samego niemowlęctwa xczytanie wierzy i bajek ma sens Dziecko slyszy choć zajumuje sie czyms innym. Ja czytam dziwewczynom przed zasnieciem ,choc 13mc Werka bawi sie w tym czasie i gawozy po swojemu ,a Natka prawda słucha to czytam i czytam i odpowiadam na pytania.TO NASZ CZAS Odpowiedz Link Zgłoś
zlewozmywak1 Re: od kiedy czytać dziecku? 15.06.04, 13:12 Czytaj od kiedy chcesz. Pokazuj kolorowe obrazki i czytaj. Niech wyssie czytanie razem z twym mlekiem i uzna za normalne i potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: od kiedy czytać dziecku? 15.06.04, 13:18 Moim zdaniem czytanie tak malutkim dzieciom nie ma sensu - pod warunkiem, że sie z nimi duzo rozmawia, recytuje wierszyki, pokazuje obrazki. Dziecko w tym wieku nie jest w stanie uchwycić sensu czytanych utworów - i jak słusznie zauważyła autorka pierwszego postu - na tak małe dziecko trzeba patrzeć, aby uchwycić jego reakcje. Nie widze nic pozytywnego w czytaniu niemowlętom, za wyjątkiem dobrego samopoczucia rodziców. Z jednym wszakze wyjatkiem. Uważam, ze czytać powinny te osoby, które nie potrafią z dzieckiem rozmawiać, mało do niego mowią - wtedy czytanie poszerzy zakres słownictwa dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
go_ha verdana 17.06.04, 01:03 Zastanawiam sie, czy Verdana jest matka, bo tak dziwnego pogladu na czytanie jeszcze nie slyszalam od zadnej matki. Czytanie nie ma na celu zastepowania rozwomy z dzieckiem, to jakies nieporozumienie! Rozumiem, ze Verdana nie czyta sobie rowniez, wystarczaja jej rozmowy... Wszysktiego dobrego, jesli Verdana jest matka, to skrzywdzi dziecko nie czytajac mu od najwczesniejszych dni jego zycia. verdana napisała: > Moim zdaniem czytanie tak malutkim dzieciom nie ma sensu - pod warunkiem, że > sie z nimi duzo rozmawia, recytuje wierszyki, pokazuje obrazki. Dziecko w tym > wieku nie jest w stanie uchwycić sensu czytanych utworów - i jak słusznie > zauważyła autorka pierwszego postu - na tak małe dziecko trzeba patrzeć, aby > uchwycić jego reakcje. Nie widze nic pozytywnego w czytaniu niemowlętom, za > wyjątkiem dobrego samopoczucia rodziców. Z jednym wszakze wyjatkiem. Uważam, ze > > czytać powinny te osoby, które nie potrafią z dzieckiem rozmawiać, mało do > niego mowią - wtedy czytanie poszerzy zakres słownictwa dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
rebecca Re: verdana 17.06.04, 10:29 a ja wierze w verdane. i wydaje mi sie, ze mowienie o krzywdzeniu dziecka w kontekscie nie czytania niemowleciu to spoooooooora przesada. ja nie rozmawialam w ciazy ze swoim brzuchem i nie puszczalam mu mozarta, co nie znaczy, ze nie rozmawiam teraz z moim synem Odpowiedz Link Zgłoś
go_ha Re: verdana 17.06.04, 14:58 .. przeciez ja nie mam zamiaru nikogo do niczego przekonywac!kolejne nieporozumienie. A mysle ze sluchanie Motzarta i czytanie to sa dwie zupelnie odrebne filozofie. Zreszta, jak widze wiekszosc mam i tatusiow CZYTA, wiec tak tryzmac i powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
judytak Re: verdana 18.06.04, 09:04 go_ha napisała: > Zastanawiam sie, czy Verdana jest matka, bo tak dziwnego pogladu na czytanie > jeszcze nie slyszalam od zadnej matki. Czytanie nie ma na celu zastepowania > rozwomy z dzieckiem, to jakies nieporozumienie! Rozumiem, ze Verdana nie czyta > sobie rowniez, wystarczaja jej rozmowy... Wszysktiego dobrego, jesli Verdana > jest matka, to skrzywdzi dziecko nie czytajac mu od najwczesniejszych dni jego zycia. jeśli czytaniem nazywamy rzeczywiście czytanie (a nie "wspólne oglądanie i omawianie obrazków w książce"), to zgadzam się z verdaną, jak najbardziej a) na podstawie opinii psychologów, którzy piszą, że nawet jeszcze u przedszkolaków swobodnie "opowiadane" przez dorosłego bajki są o wiele korzystniejsze (z większym pożytkiem emocjonalnym, rozwojowym), niż czytane słowo w słowo z książki (ja rozumiem, że ostatnio w Polsce o tym się nie pisze, bo są lata "innej kampanii"...) b) na podstawie własnych doświadczeń z trójką własnych dzieci, którzy "dorastają" do słuchania słowa czytanego (mam na myśli coś, co trwa min. 10-15 minut, a nie ksążeczki typu "jedna strona-jedno zdanie") w wieku 2,5-4 lata, zresztą potem też "omawianie lektury" zajmuje nam więcej czasu, niż samo czytanie poza tym: lepiej, żebyśy rozmawiali poważnie skrzywdzić dziecko można bijąc, zamykając, głodząc nie można dziecka skrzywdzić nie czytając mu książek pozdrawiam Judyta Odpowiedz Link Zgłoś
ofusz Re: od kiedy czytać dziecku? 15.06.04, 13:55 Ja (i zona) czytamy dziecku od samego "poczatku" Ma obecnie 22 m-ce i zna czesc bajek na pamiec. Tzn. niepotrafi recytowac ale gdy zawieszam glos dopowiada kolejne wyrazy. Czytamy codzinnie 30-60 min albo dluzej (w ciagu calego dnia). Odpowiedz Link Zgłoś
maksidlo Re: od kiedy czytać dziecku? 16.06.04, 20:19 Czytam synkowi od pierwszych dni zycia. W tej chwili moje 12 m-czne dziecko samo przynosi mi ulubione ksiazeczki i kaze sobie czytac. Nie sposob mu odmowic, bo jest wtedy jest wielki placz. Ma ulubione i potrafi je wybrac z ksiazek stajacych na polce. Czytamu ok. 60 min. dziennie Jestesmy oboje z mezem bardzo z tego dumni i serdecznie polecamy innym rodzicom czytanie ksiazek ich pociechom. Zalet nie musze chyba wymieniac..... Odpowiedz Link Zgłoś
bazylea1 Re: od kiedy czytać dziecku? 16.06.04, 20:45 na początku tylko nazywałam rzeczy na obrazkach pokazując palcem, tak gdzies od 4 miesiąca. synek szybko się nauczył nazw i umiał pokazac co jest co (tak koło 10 m-cy), bardzo lubi takie "przepytywanie". pozniej zaczął wytrzymywac w skupieniu krótkie wierszyki i krótki tekst czytany a teraz ma niecałe 15 m-cy i słucha nawet kilku stron z Misia Uszatka gdzie jest mało obrazków! uwielbia czytanie, sam sie wciąż domaga. Odpowiedz Link Zgłoś
adrianna_c Re: od kiedy czytać dziecku? 16.06.04, 23:06 Czytałam synkowi od samego początku. Najpierw wierszyki Brzechwy, Tuwima (jak miał kilka m-cy znałam je już na pamięć więc mu opowiadałam patrząc na niego i obserwując reakcje). Teraz Michał ma 2.5 roku zna na pamięć kilka wierszyków tzn. wystarczy powiedzieć jeden wers a on mówi resztę; czytam mu teraz do snu bajki (muszą być takie których prawie nie zna, bo inaczej nie śpi tylko mówi ze mną) a w ciągu dnia często opowiadamy sobie i zabawkom znane już mu wiersze i bajki. Pozdrawiam! ADA Odpowiedz Link Zgłoś
go_ha Re: od kiedy czytać dziecku? 17.06.04, 00:51 Ja zaczelam czytac swojemu synkowi jak skonczyl 2 miesiace. Poniewaz jestesmy dwujezyczna rodzina, moj maz czytal po angielsku, ja oczywiscie po polsku. Zaprocentowalo to tym, ze w wieku dwoch lat zaczal pieknie mowic w obu jezykach, szybko uczy sie wierszykow ze sluchu, a wieczorem przed snem potrafi sluchac czytanych bajek nawet do dwoch godzin! Polecam goraco czytanie od URODZENIA> Odpowiedz Link Zgłoś
annakto Re: od kiedy czytać dziecku? 17.06.04, 10:06 dobrze że czytacie waszym dzxieciom moja przyjaciółka jak była w ciąży "czytała do brzuszka"dzisiaj w nocy urodziła syna .Ja ma 15 miesiecznego maluszka i uluibioną bajką jest paweł i gaweł,mocno już podniszczony ale z mężem z każdych zakupów przywozimy nową bajkę staram się żeby to była klasyka Tuwim Brzechwa Chotomska niektóre dzisiejsze bajki są głupie. nasz syn sam decyduje o czasie jaki jest poświęcony czytaniu czasem ponad godzine a czasem wcale. kśążki są njlepszym usypiaczem, zauwarzyłam że jest wsród swoich rówieśników dzieckiem które ma majwiekszy zasób słownictwa i dłużej może sie skupić na zabawie mama 16 miesiecznego" mola kjsiążkowego" Odpowiedz Link Zgłoś
biealka Re: od kiedy czytać dziecku? 17.06.04, 10:40 Ja też czytam do brzuszka. Dziecko słyszy i rozpoznaje potem znajome dźwięki, zarówno czytanych tekstów, jak i muzyki. Będę rodzić za 6 tygodni. I zamierzam czytać dużo i często od samego początku. Odpowiedz Link Zgłoś
cixi Re: od kiedy czytać dziecku? 17.06.04, 11:18 Ja czytałam dziecku od początku, czyli od urodzenia. Teraz nie ma jeszcze 2 lat i pięknie mówi. Książki są nieodłączną częścią naszej wspólnej zabawy. Nawet moja mama zaczęła się buntować i mówi, że za dużo książeczek kupuję córce. Nie traktowałabym tego jednak w kategoriach nakazu. Są dzieci, które nie potrafią się skupić na książeczkach a na przykład więcej czasu poświęcają rozwojowi koordynacji ruchowej. Nie można przesadzać w żadną stronę. Mamy tendencję do przeceniania samego czytania dla czytania, a przecież czytanie głupot jest tak samo bezsensowne jak oglądanie głupich programów TV. Ostatnio byłam z dzieckiem w ZOO i widziałam scenę, kiedy dwóch 10-11 latków kręcąc się na karuzeli recytowało sobie Hamleta. Hm... Wyglądało to dziwacznie i nie wiem, czy chciałabym, aby moje dziecko było przedwcześnie rozwinięte. Jaki z tego pożytek? Nic na siłę. Natomiast nie zgadzam się z poglądem, że nie ma sensu czytać niemowlętom, bo nic nie rozumieją. Przecież trzeba mówić do niemowlęcia jak najwięcej MIMO, że nie rozumie - tylko w ten sposób nauczy się mówić. A poza tym nigdy nie wiadomo co takie dziecko rozumie a co nie. Przekonałam się o tym gdy moje dziecko nagle zaczęło mówić całymi zdaniami. pozdrawiam Cixi Odpowiedz Link Zgłoś
agucha1 Re: od kiedy czytać dziecku? 17.06.04, 11:39 Hej! Moja córka ma 4 miesiace, a juz kupilam jej kolorowe książeczki z tekturki z wierszami Jana Brzechwy. Choc jeszcze nic nie rozumie, żywo reaguje na kolorowe obrazki i na mój głos. Mamy fajną zabawę. Pozdrawiam Mama czteromiesięcznej Gai Odpowiedz Link Zgłoś
mikelo75 Re: od kiedy czytać dziecku? 17.06.04, 13:30 Zgadzam się ze wszystkimi, którzy twierdzą, że warto czytać od urodzenia. Co z tego, że maluch nie rozumie (albo nam się wydaje, że nie rozumie), ale przecież na pewno sam głos go uspokaja. Poza tym mój Piotruś zaczął mówić dość późno, ale jakie było moje zaskoczenie kiedy pewnego razu zaczął recytować całą Lokomotywę, a przyznacie, że nie jest to krótki wiersz. Na początku było tylko dopowiadania typu: Ja: wagon pełen Piotrek: banianiów I tym podobne, a któregoś dnia usłyszałem jak mówi sam do siebie cały wiersz. Teraz ma 3,5 roku i codziennie przed spaniem domaga się czytania, ma też swoje ulubione tytuły, a obecnie "przerabiamy" bractwo srebrnej łyżeczki. Kiedyś była to forma usypiania, a teraz zauważyłem, że żeby zasnął to musze przestać czytać )) bo inaczej siedzi twardo i słucha... Pozdrawiam wszystkich, Michał Odpowiedz Link Zgłoś
iwona.durnas Re: od kiedy czytać dziecku? 17.06.04, 18:29 ja czytam od urodzenia brzdącowi przed snem. Teraz ma 9 miesięcy i woli książeczki trzymać w buzi i nie za bardzo nam wychodzi czytanie czegokolwiek. Myślę, że próbować warto. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiage Re: od kiedy czytać dziecku? 18.06.04, 09:28 Jestem pełna podziwu.Ja czytam mojemu synkowi od urodzenia i faktycznie lubił to jak miał jakieś 4-6 miesięcy i nawet patrzył na obrazki i słuchał ale później (i tak jest do teraz) to nawet przez minutę nie popatrzy na książkę ani nie posłucha. Ma teraz 11,5 miesiąca i tylko wszędzie chodzi, nawet podbieguje, rozrabia i wszystko dookoła jest ważniejsze niż książka. Nie wiem jak go zachęcić do książki żeby chciał ze mna popatrzeć na obrazki, pokazać jakiś obrazeczek. On pokazuje gdzie jest pralka, wyciągnie odkurzacz, pokopie piłkę - wszystko co wymaga ruchu, warczy,rusza się, albo zabawy w piaskownicy - to jest super ale nie siedzenie, (próbowalam też jak stoi) i oglądanie czy słuchanie książeczek. Co Wy na to? Może macie jakieś sposoby żeby np przed zaśnięciem chciał trochę pooglądać książeczki? Pozdrawiam Kasia i Piotruś Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandraantek Re: od kiedy czytać dziecku? 18.06.04, 09:37 Ja synkowi (4,5 m-ca) nie czytam! Ale nie dlatego że mi się nie chce tylko dlatego że dużo wierszyków (a te z rymami lubi najbardziej) znam na pamięć i mówię "z głowy"! Tak generalnie to ja cały dzień mówie do mojego synka (chyba trochę za dużo bo on ostatnio przestał wogle płakać a zamiast tego się żali)! Książeczki oglądamy - pokazuje i nazywam mu zwierzątka! Nie uważam żeby coś było nie tak tylko dlatego że nie czytam z książki - całe kampanie o czytaniu dzieciom polegają na tym żeby przekonać rodziców że do dzieci trzeba mówić a nie włączać TV albo komputer i mieć z głowy! Ja mówię do syna i to moim zdaniem wystarcza! Czytać zacznę za ok pół roku! Pozdrawiam ola od antka Odpowiedz Link Zgłoś