Dodaj do ulubionych

Moda przedszkolna..

16.09.13, 14:45

jak to u was jest?

u nas sie zaczelo...
nie wiem jak dzeiwczynki..ale chlopaki..no trzeba cool wygladac. najlepije czapka z daszkie, zalozona do tylu, koszulki z autami, smokami, spidermanem, boty geoxy, najlepiej swiecae i im wiecej blyska tym lepiej. Do tego jeszcze ciemne okulary... bo cool.

No..i jak z tym walczyc smile

Juz wyobrazam sobie co sie dzieje w szkolach... i coraz bardziej marzy mi sie jednolity stroj szkolny smile)

Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: Moda przedszkolna.. 16.09.13, 15:05
      Ani w przedszkolu (dwoje dzieci chodziło) ani w szkole (córka jest już w 3 klasie, młodszy w 1) nie ma żadnej mody, dzieciaki w ogóle nie zwracają uwagi na strój, a szczególnie na markę. Wiadomo, że syn lubi przedmioty (w ogóle, nie tylko ubrania) z ulubionymi bohaterami, ale to nie ma nic wspólnego z modą, tylko z jego osobistymi preferencjami.
      • ciociacesia no nie, moja ewidentnie zwraca uwage na stroj 16.09.13, 15:24
        ale wybiera z tego co ma i najchetniej chodzilaby caly czas w stroju belli z pieknej i bestii
    • illegal.alien Re: Moda przedszkolna.. 16.09.13, 15:23
      Moja corka (lat niecale 3) na marke nie zwraca uwagi oczywiscie.
      ale na ubranie (styl, kolor) juz tak.
      Uwielbia sie 'stroic' po swojemu - np. kalosze, sukienka, slomkowy kapelusz i najlepiej jeszcze moja torebka do tego. Albo zegarek mamie skubnac i sie przystroic, jaki czad.
      Nie ma w tym nic 'stadnego', ona jest po prostu sroka-strojnisia.
      Musze powiedziec, ze niektore z jej pomyslow sa czadowe, ja tego w ogole nie ograniczam i nie kwestionuje - niech szaleje.
      Niestety zaczyna wchodzic w faze na kolor rozowy, od czego pobolewaja mnie zeby.
      • ciociacesia zalej ją różem 16.09.13, 15:25
        do przesytu. mojej juz powoli przechodzi
        • illegal.alien Re: zalej ją różem 16.09.13, 15:36
          Serio? Nie wiem, czy ja to wytrzymam wink
          W ogole ona jakas taka dziwna jest tongue_out Sukienki lubi, torebki, kremem sie posmarowac, jakby mogla to by sie malowala (zadnej okazji, zeby sobie twarz pomalowac nie przegapi - na szczescie najczesciej prosi, zeby ja pomalowac na dinozaura albo tygrysa). Wlosy jej uczesz, gumeczke zaloz, spineczke przypnij - po kim ona to ma??? Po mnie na pewno nie, po mojej mamie tez nie.
          • zuwka Re: zalej ją różem 17.09.13, 22:42
            Moja też taka. W weekendy potrafi przebierać się z 5 razy. Sukienki przywdziewa, spinki przypina, jakieś kolorowe piórka wynajdzie i wsunie w czuprynę, buty kolorowe wkłada, korale plasticzane.... Słowem kobieta mi się rodzi pod nosem. Nie walczę, chociaż od tego różu i koralików bolą mnie zęby. Ja sama głównie na czarno chodzę. Nie ograniczam jej. na szczęście widzę, że ukierunkowanie na róż powoli słabnie. Ale tej radości- kiedy w sobotę rano biega i udaje że jest w obcasach, w jakiejś kiecce, umalowana moim sztyftem do ust i w brokatowej opasce- nieee nie odbiorę jej
          • aniaurszula Re: zalej ją różem 18.09.13, 21:46
            moja 3 latka dokladnie wie do czego sluzy cien, roz itp i uwielbia sama sie malowac. do rozowego mozna sie przyzwyczaic
      • gazeta_mi_placi Re: Moda przedszkolna.. 16.09.13, 16:48
        A co złego w tym kolorze? Małe dziewczynki (zwłaszcza jasnowłose) wyglądają w nim słodko.
        Może na czarno ubierajcie dzieci albo szaro jak za PRL-u.
        • koza_w_rajtuzach Re: Moda przedszkolna.. 16.09.13, 19:03
          > A co złego w tym kolorze? Małe dziewczynki (zwłaszcza jasnowłose) wyglądają w n
          > im słodko.

Zgadzam się.
          Moja córka co prawda nie jest fanką tego koloru (uprzedzeń nie ma - kolor jak kolor), ale gdyby była, to nie widziałabym w tym niczego złego. Zresztą, ma sporo ubrań w tym kolorze, bo najbardziej lubi ubrania ze zwierzętami, a one często są różowe, a tak ogólnie to nie wybieramy po kolorze ubrania, tylko po tym, żeby zwierzak był możliwie największym słodziakiem wink).
          Mój syn za to kocha żółty kolor wink). Nie jest to nic lepszego ani gorszego od umiłowania do różu.
          Różowy jest przyjemnym dla oka kolorem.
        • gato.domestico Re: Moda przedszkolna.. 16.09.13, 19:43
          jest wiele ladniejszych kolorów a nie roz od stop do glow smile a jesli roz to mozna jakos ladnie zestawic np z szarym a nie wszelkie odcienie rozu...zyg
        • illegal.alien Re: Moda przedszkolna.. 16.09.13, 22:36
          W samym kolorze nic. Gorzej jak jest go za duzo. Poza tym wiele ubran w kolorze różowym pozostawia wiele do życzenia stylistycznie (w inny kolorach rownież, ale np. różowe są parasole z hello kitty, jakieś gadżety z barbie i inne badziestwa).
          Jak pisałam - staram sie nie ograniczać, ale czasem zeby bolą.
      • aniaurszula Re: Moda przedszkolna.. 18.09.13, 21:44
        faza rozowego trwa max 2 lata z roznym natezeniem niestety jest faza ze rozowe musi byc wszystko , po przesileniu zaczyna mijac.
    • mikams75 Re: Moda przedszkolna.. 16.09.13, 15:50
      moja dziwczynka uwielbia sie stroic, uwielbia kolor rozowy, kwiatki, serduszka, ksiezniczki, brokat, cekiny itd. A w ogole to najlepiej wygladac jak ksiezniczka w calosci. Gumeczki, spineczki nosi w ilosciach hurtowych wink Tez nie wiem po kim ma to strojenie sie, nie po mnie.
      Kolezanki tez sie stroja. Nie walcze z tym, wyrosnie i zanim sie obejrze bedzie chodzic cala na czarno ubrana wink Wiec niech nosi roze itp.
      Marka czy cena nie odgrywa roli, wiec mi to nie przeszkadza.
    • aguar Re: Moda przedszkolna.. 16.09.13, 16:02
      Mojemu czterolatkowi jest doskonale obojętne w co się ubiera. Jak był młodszy, to zdarzało się, że miał różne preferencje co do koloru albo obrazka na bluzce, ale teraz jest w takiej fazie, że zupełnie go to nie interesuje.
      • bbuziaczekk Re: Moda przedszkolna.. 16.09.13, 16:50
        Mojemu ponad 4,5 latkowi jest wszystko obojetne co ma ubrane. Innym dzieciom w przedszkolu tez. Duzo dzieci jest ubrana byle jak. Jakies "domowe" ubrania dzieci maja do ciorania po przedszkolu.
        Moj jedynie co to czasami sie wykloca ze chce ubrac bluzke z jakims obrazkiem czy napisem. I tyle! Obrazek czy napis to juz obojetnie jaki.
        Butow swiecacych nie zna suspicious
        Chodzi z zwyklych adidasach z CCC
        Spodnie dresowe ma z targu, bluzki roznych firm: od bez firmowych do firmowych.
        Nie ma pokazu mody wogole. o

Mlodsza jak narazie chodzi w getrach. Raz miala spodnie dresowe. Do teg bluzki, tuniki i tyle. Ona dopiero przedszkole zaczela wiec jak narazie udziwnien co do ubioru nie ma.
    • camel_3d aaa...marki... 16.09.13, 17:00
      no nie...tzn tymi geoxami to napisalem tak, bo chyba tylko geoxy maja lampki i blyskaja...smile

marki sa tez obojetne... nie ma znaczenia czy to bedzie ciucholand czy no nie wiem ..cos innego.

• 1maja1 Re: aaa...marki... 16.09.13, 17:28
        jak to u was jest?

u nas sie zaczelo...
        nie wiem jak dzeiwczynki..ale chlopaki..no trzeba cool wygladac. najlepije czapka z daszkie, zalozona do tylu, koszulki z autami, smokami, spidermanem, boty geoxy, najlepiej swiecae i im wiecej blyska tym lepiej. Do tego jeszcze ciemne okulary... bo cool.

No..i jak z tym walczyc

Juz wyobrazam sobie co sie dzieje w szkolach... i coraz bardziej marzy mi sie jednolity stroj szkolny )

mi osobiscie bardzo podobaja sie mundurki szkolne jakie nosza dzieci w UK, dlatego dla corki sprawilam kilka kompletow, wyglada uroczosmile W jej grupie w zdecydowanej wiekszosci przewazaja dziewczynki, wiekszosc nosi sukienki, spodniczki, ogolnie kolorowo, ksiezniczek brak, na to przeznaczony jest specjalny dzien. U syna w grupie jest roznie, jedni nosza koszule do jeansow, lub zwykle materialowe spodnie, no i zwykla bluzka, pstrokatych z nalepkami bajkowymi nie zauwazylam, ale tez nie przygladam sie innym dzieciom, nie mam czasuwink swiecacych butow tez brak.
      • mikams75 Re: aaa...marki... 16.09.13, 19:41
        jest duzo swiecacych butow, u dziewczynek hitem jest sketchers ze wzgledu na swiecacy wyglad, nie tylko lampki. Ale sa tez tansze wersje swiecacych butow.
        • camel_3d Re: aaa...marki... 17.09.13, 19:10
          ja znam tylko geoxy... no ale na razie may "zapas" do wiosny... moze do tego czasu moda minie )
      • ola33333 Re: aaa...marki... 16.09.13, 22:25
        camel_3d napisał:

> no nie...tzn tymi geoxami to napisalem tak, bo chyba tylko geoxy maja lampki i
        > blyskaja...smile

No co ty, dzis w Aldi Süd byly buty z lampkami blyskajace za 12,99 eur. Moje dziecko jest zachwycone smile
        -
        • camel_3d Re: aaa...marki... 17.09.13, 19:11
          nie chodze do aldi bo nie mam nigdzie blisko... ew Lidl bo pod blokiem smile))
          • anulka_1 Re: aaa...marki... 24.09.13, 21:08
            w CCC albo Deichmannie są świecące, duuużo tańsze niż geoxy. Mój czterolatek nie patrzy na marki, natomiast najbardziej "szpanuje" ubraniami ze Spidermanem.
    • ania_kr Re: Moda przedszkolna.. 16.09.13, 17:43
      Dla mojego syna (4l) ważne jest, żeby spodnie były bez guzika, a majtki i koszulka miały obrazek z przodu (wtedy wie gdzie jest przód).
    • wzeta Re: Moda przedszkolna.. 16.09.13, 18:26
      Mój 4 latek koszulki chcę mieć ze spaidermenem, majtki i skarpetki najlepiej też (ma kilka par i zawsze te wybiera). Pewnie jakby spodnie miał ze spaidermenem to też tylko w takich chodziłby, ale nie zgupiałam jeszcze i chodzi w jeansach lub materiałowych na gumce, bo dresów ja osobiście nie lubię do przedszkola, po domku owszem.
      • camel_3d Re: Moda przedszkolna.. 16.09.13, 18:30
        u nas dzieci tez nie nosza dresow.
        nie m oficjalnego "zakazu", ale kultura przedszkolana, niepisana wymaga spodni smile))

dresy sa na sport i na zmiane, kiedy ktos sie ubrudzi smile))
        • wzeta Re: Moda przedszkolna.. 16.09.13, 18:38
          W grupie młodego większość dzieciaków w dresach chodzi, w zimie to nawet chłopców w getrach widziałam, ja mojego tylko w spodnie ubieram, żeby wygodnie było to na gumce, no nie podobają mi się dresy w przedszkolu, dziecko tez ma prawo wyglądać ładnie.
        • gato.domestico Re: Moda przedszkolna.. 16.09.13, 19:41
          kulturalnie to jest nie isc w dresie do restauracji ale do przedszkola to jak najbardziej adekwatny strój bo wygodny
          • anetchen2306 Re: Moda przedszkolna.. 16.09.13, 20:07
            Takowego samego zdania jestem: do turlania po podlodze, do zabawy w chowanego, na wyjscia do przedszkolnego ogrodka, do zjezdzania po zjezdzalni pelnej blocka, do czolgania sie po dywanie najlepsze sa luzne spodnie, getry, wszystko, byle nie jeansy ... Zadne z moich dzieci nie chcialo nosic jeansow w domu, do przedszkola zakladaly tez od wielkiego dzwonu. Z czystej wygody a raczej niewygody.
            U Mlodej w przedszkolu dzieci ubieraja sie kolorowo. Chlopcow raczej nie widuje w koszulach, raczej rozne bluzy, pod to tshirt lub kolorowa bluzeczka. Duzo dzieci ma buty "blyskajace" (wcale nie sa to zadne markowe), marka nie gra zadnej roli, zarowno w obuwiu jak i w odziezy. Bardzo duzo dzieci biega po przedszkolu w samych rajstopkach (chlopcy tez), getrach lub dresopodobnych spodniach.
            Nie lubie, gdy dzieci ubieraja sie jak "stary-maly". Dzecinstwo powinno byc kolorowe, nieco szalone (i co z tego, ze balerinowata spodniczka nijak nie pasuje do czegos tam, dziecie ma fantazje!), bo jak nie w tym okresie to kiedy?
            No wlasnie: pojdzie do szkoly - bedzie moze mundurek.
            Pojdzie do gimnazjum: mundurek.
            Liceum: nie wypada, co nauczyciele powiedza.
            W zyciu doroslym: co ty, jak malolata sie pstrokato ubierasz? Za dziecka sie nie wyszalalas? big_grin
            Moj syn do pewnego czasu tez zakladal wsio, co rodzicielka mu kupila. Pozniej stal sie wybredniejszy (nadal ma awersje do koszul, obojetnie w jakim wydaniu). Corka za zadne skarby swiata nie chce zalozyc szarosci ani czerni, bo sa "takie smutne" ... Lubi nosic kolorowe sukienki, spodnice. Ulega modzie na kucyki, Mia&me, Hallo Kitty i ksiezniczki tez przerobilysmy (jakies 3 lata temu). I przezylysmy. Minelo. Bedzie cos innego. Jak to zawsze z moda bywalo: jest i mija.
            • wzeta Re: Moda przedszkolna.. 16.09.13, 20:27
              Dlaczego uważasz, że jeansy czy spodnie materiałowe na gumce są mniej wygodne od dresów? Jeansy nie muszą być twarde i grubę, zaręczam Ci że w jeasach cieńszych i miękkich dziecie ma ten sam komfort swobody co w dresach, a efekt wizualny bez porównanie, nie wspominając już o samych rajtach czy getrach dla chłopców.
              Mój też koszulki nasi z ulubionym bohaterem, ale nie ukrywam , że najbardziej podoba mi się w polówkach.
              • anetchen2306 Re: Moda przedszkolna.. 16.09.13, 20:52
                Tradycyjne jeansy sa niewygodne. Nie mowie o meterialach "jeansopodobnych". Mowie o jeansach jakie kroluja na polkach sklepowych, nawet jezeli sa z gumka do regulacji w pasie, mowie takze o szwach w jeansach (zazwyczaj sztywne, na zakladke). Moj 15-letni syn, przychodzac ze szkoly w jeansach do domu ... natychmiast przebiera sie w spodnie dresowe. Dla mnie takze siedzenie na kanapie w jeansach do komfortu nie nalezy.
                Tylko jedne spodnie jeansopodobne (bo nie jest to prawdziwy Jeans, chociaz optycznie tak wyglada) sa wygodne: z szerokim gumkowym sciagaczem w pasie oraz sciagaczami przy dole nogawek ... ale sa to nie klasyczne jeansy, tylko wlasnie "jeansopodobne".

" nie wspominając już o samych rajtach czy getrach dla chłopców ..."
                Tyle tylko, ze to dzieci same sie przedszkolu niewygodnej odziezy dosc szybko pozbywaja (w przedszkolu malej kazde dziecko ma skrzynke z zapasowymi ciuchami) i o dziwo: pierwsze co sciagaja to wlasnie przyslowiowe jeansy wink I szukaja sobie same czegos ze swojej skrzynki: przewaznie wybieraja jakies spodnie dresowe (sa uzywane takze do cwiczen gimnastycznych) lub wlasnie rajstopy/getry (zdeponowane juz na sezon jesienno-zimowy) ... dlatego wlasnie ogrom dzieci biega po przedszkolu w w/w. big_grin
                No i wlasnie: to TOBIE podoba sie w polowkach.
                Mnie Mloda podoba sie w zamaszystych sukienkach do kostek ... ktorych ona nienawidzi tongue_out
                • wzeta Re: Moda przedszkolna.. 16.09.13, 21:03
                  Są różne rodzaje jeansów, świat poszedł na przód i nie mamy początku lat 90-tych gdzie jeansy były faktycznie niewygodne, ale mniejsza z tym.
                  Sorry, ale w samych rajtach dziecko wygląda fatalnie, nie wspominając o wygodzie, bo sama pamiętam, że w przedszkolu nieniawidziałam rajtuz, getry spoko, ale dla dziewczynek które na to spódniczki ubiorą, dla chłopców, no cóż nie sądze, że dziecię samo sobie takie coś zafunduje, pamiętam w tamtym roku jak chłopak na oko 5 letni rozpłakał się jak mama go w zimie do getrów rozebrała, no traume dzieciak jak nic będzie miał tongue_out
                  • wzeta Re: Moda przedszkolna.. 16.09.13, 21:07
                    Co do polówek dlatego pisze, że mi się tak podoba, a chodzi różnie, w spaidermeny, w carsy, a jak nie ma z bohaterami to mu wszystko jedno czy zwykła koszulka czy polówka.
                  • anetchen2306 Re: Moda przedszkolna.. 16.09.13, 21:17
                    " no cóż nie sądze, że dziecię samo sobie takie coś zafunduje ..."
                    Dziecie ubiera to, co mu akurat pasuje i wyglada na malo klopotliwe do zalozenia.
                    Moja Mloda chodzi do niemieckiego przedszkola.
                    Tutaj rodzice nie rozbieraja dzieci w szatni: dzieci rozbieraja/przebieraja sie same.
                    Wiem, co czasem zakladam malej do przedszkola i widze, w czym biega, gdy ja odbieram ...
                    Potrafi sie tam przebrac kompletnie, lacznie ze zmiana bielizny tongue_out
                    Jak czasem sie pytam, gdzie jest sukienka, ktora miala rano: jest w skrzynce, z ciuchami zapasowymi. A moja Mloda w rajstopach i jakims t-shircie gania, bo stwiedzila, ze jednak w skukience to jej niewygodnie bylo koziolki fikac (a moga fikac, bo maja w sasiedniej sali maty gimnastyczne) ...
                    Skoro biegaja w tych rajstopach lub getrach i nie Mama im je ubrala (bo przychodza ubrane w jakies-tam spodnie), to KTO? wink
                    • wzeta Re: Moda przedszkolna.. 16.09.13, 21:30
                      A widzisz u nas w przedszkolu nie widzę pomykających w samych rajtach czy getrach dziewczynek, zawsze mają na to ubrane krótkie spódniczki, już pominając nawet niewygodę rajtuz, a chłopców 4, 5, 6 letnich ubiera się w same getry, no nie sądzę, żeby dzieciak w tym wieku chciał tak być ubrany i narażać się na zaczepki kolegów.
                      Dla mnie dziecko w przedszkolu powinno być ubrane wygodnie i ładnie, ja bym młodego w dresy czy getry nie ubrała, bo mimo, że w przedszkolu (poza moimi oczami) zależy mi na tym żeby wyglądał dobrze.
                      • gato.domestico Re: Moda przedszkolna.. 16.09.13, 22:41
                        chyba jestes na bakier z moda ...dziecieca...przejdz sie np do zary czy h&M i kup/poogladaj tzw dresy...to nie obrzydliwe lachy z wyciagnietymi kolanami...to nie te czasy smile
                        • wzeta Re: Moda przedszkolna.. 17.09.13, 17:02
                          oczywiście jak brak argumentu to i taki dobry, że pewnie na bakier z modą jestem smile , a sieciówki droga koleżanko nie robią na mnie żadnego wrażenia smile
                          • anetchen2306 Re: Moda przedszkolna.. 17.09.13, 18:09
                            No widzisz, a na niektorych dzieciach i rodzicach jeansy tez nie robia zadnego wrazenia big_grin
                            Mojego dziecka (a takze innych rodzicow) w przedszkolu moda nie interesuje. Wygoda jak najbardziej. I nie bede sila przekonywac dziecka do zalozenia czegos, czego nosic nie lubi, w imie wyimaginowanej "mody", bo komus sie Taki czy siaki ciuch akurat podoba. No niech sie podoba. Mojemu dziecku nie musi sie podobac i ma prawo czuc sie w czyms niekomfortowo. I absolutnie zadna "moda" czy zagrozenie "obiciachem" (obciachem jest gadanie o chlopcu w rajsopach, ze obciachem jakoby byl i trume mial do konca zycia: KTOS z doroslych musial mu glupot do glowy naklasc, bo dziecko samo na takie kretynizmy nie wpadnie) nie przekona mnie czy mojego dziecka, by wlozylo rzecz mu nie pasujaca, ktora mu "przeszkadza", w ktorej zle sie po prostu czuje.
                            • wzeta Re: Moda przedszkolna.. 17.09.13, 18:48
                              Coś się kłania czytanie ze zrozumienie, proszę mi napisać w którym miejscu napisałam że chłopiec w rajtuzach to OBCIACH hmmm, że nie podoba się ,to ma prawo mi się nie podobać, bo chłopiec w rajtach czy getrach wygląda mało estetycznie tak samo jak w dresach i w cale nie o kwestię wygody tu chodzi, bo jeansy czy spodnie materiałowe mogą być tak samo wygodne. Potem mamy włąśnie dorosłych facetów, którzy na skarpety zakładają sandały, bo tak wygodnie smile
                              Jednak jak tobie i twojemu dziecku to odpowiada to proszę bardzo, mnie to nie razi, jedynie o estetykę ubioru swojego dziecka dbam i cieszy mnie jak się pozytywnie wyróżnia na tle innych.
                              • lofmitender Re: Moda przedszkolna.. 17.09.13, 22:43
                                smile kocham ten argument !a jak 3 latek leje pod plotem to jako dorosly mezczyzna bedzie szczal w bramie smile litosci...

nie wiem w jakim wieku masz dziecko i co robi w ciagu dnia, moze stoi jak mimoza w kacie i kontempluje zycie przedszkolne? ale moj 3 latek w przedszkolu wyciera podlogi, turla sie tarza, tanczy, biega wiec dres jest dla niego adekwatnym strojem smile pewnie wyrosnie na dresiarza ale co tam smile
                                • wzeta Re: Moda przedszkolna.. 18.09.13, 16:18
                                  Tak właśnie tak tylko stoi i pachnie tongue_out
                                • camel_3d Re: Moda przedszkolna.. 18.09.13, 22:24
                                  >ale moj 3 latek w przedszkolu wycie
                                  > ra podlogi, turla sie tarza, tanczy, biega wiec dres jest dla niego adekwatnym
                                  > strojem smile pewnie wyrosnie na dresiarza ale co tam smile

moj mial jeansy... albo bojowki... tez sie dalo..smile
                                  teraz ma 5 lat i tez spedzaja czas na bieganiu, chodzeniu na kolanach itd.. i tez a jeansy..a i jeszcze koszule czasmesmile))
                  • gato.domestico Re: Moda przedszkolna.. 16.09.13, 22:39
                    co za glupia dyskusja...dziecku ma byc wygodnie...smile a jak sie synus zasmarka i ufajda zupka w tej twojej polówce i rurkach to bedzie pieknie smile
                    jeszcze krawacik proponuje i bedzie git majonez ;D
                    https://suwaczki.maluchy.pl/li-44889.png
                    • camel_3d Re: Moda przedszkolna.. 16.09.13, 22:42
                      a jak syus zasmarka i zaleja zupka dresy i t-shirta...to... nie bedziesz prala tylko zostawisz bo to dresy...

fakt nie o tym byla mowa..tylko o tym czy dzeiciaki chca juz "konretne" ciuchy
                      • gato.domestico Re: Moda przedszkolna.. 16.09.13, 22:47
                        przeciez nie o pranie chodzi tylko o wygode...
                        moje dziecko jest z tych nie wymuszajacych...jak mu kupie to sie cieszy a jak ubralabym w rozowa bluzke to byloby tez ok smile
                    • wzeta Re: Moda przedszkolna.. 17.09.13, 17:00
                      Jak się w dresach twój usmarka to jeszcze piękniej będzie, nie dość że obdartek to jeszcze zagilowany smile
                      • anetchen2306 Re: Moda przedszkolna.. 17.09.13, 18:17
                        "obdartek", czyli Twoim zdaniem to okreslenie na dziecko noszace spodnie lub bluze od dresu ... I potem sie dziwic, ze dzieci w przedszkolu lub pozniej w szkole wysmiewaja inne dzieci, skoro wynosza takie okreslenia z domu, od wlasnych rodzicow ...
                        Posty tego typu coraz bardziej upewniaja mnie w tym, ze w polskich przedszkolach bufonada kwitnie. Smutne sad
                        • wzeta Re: Moda przedszkolna.. 17.09.13, 18:53
                          Oczywiście i jako argument padło powtarzane jak mantra " bo w polskich przedszkolach.........." smile
                          I naprawdę ten obdartek tak Cię zabolał, to raczej pieszczotliwie było napisane, ale nich Ci , że chciałam obrazić tongue_out
                          • anetchen2306 Re: Moda przedszkolna.. 17.09.13, 19:16
                            Tak, bo mialam tez dziecko w polskim przedszkolu i wiem, ze z "rewia" mody, wysmiewaniem dzieci przez inne dzieci z powodu ubioru problem spory byl. Zwlaszcza w starszych grupach wiekowych. I glownym winowajca byly tutaj nie dzieci a wlasnie rodzice (komentujacy niewybrednie lub tez wlasnie "pieszczotliwie" ubior innych dzieci przy swoim dziecku, np. w szatni).
                            Mnie twoje okreslenie ani ziebi, ani parzy.
                            Dzieci bywaja bardziej wrazliwe. I jezeli Twoje dziecko takiego okreslenia uzyje (zna je pewnie od Ciebie) w stosunku do innego dziecka, to to dziecko raczej "pieczczotliwie" tego nie przyjmie. "Obdartek" zawsze jest okresleniem pejoratywnym. Nigdy pozytywnym.
                            • wzeta Re: Moda przedszkolna.. 17.09.13, 20:10
                              To , że jakiegoś określenia używam na forum nie oznacza z automatu, że takiego określenia używam przy dziecku, to tylko cyberprzestrzeń.
                              Moje dziecko drugi rok chodzi do "polskiego" przedszkola i jakoś nie zauważyłam, żeby "bufonada kwitła".
                          • camel_3d Re: Moda przedszkolna.. 17.09.13, 19:27
                            >" bo w polskich przedszk
                            > olach.........." smile

no z pewnoscia nie ode mnie... mnie ineresowalo, czy w przedszkolach panuje juz "Moda na cos"...np na bluzy z autami, na czapi z daszkiem zalozone do tylu..i co tam jeszcze..

• pyzarogata Re: Moda przedszkolna.. 24.10.13, 12:31
          Jezu ludziom to już się w głowie poprzewracało - współczuję dzieciom które musza chodzić w dżinsach i koszuli do przedszkola (a większość dzieci jakie widzę w dżinsach ma sztywne, proste dżinsy z guzikiem). Żeby mnie dobrze zrozumiano - dżinsy "pumpy" na gumkę, lub takie legginsy-dżinsy są ok - da się w nich ukucnąć i podobnie jak dresowe, nie cisną w brzuszek.
          Choć i tak uważam, że do przedszkola najlepsze sa spodenki dresowe - robią tez bardzo ładne, niemal eleganckie dresy - nie musza być jasnoszare z powypychanymi kolanami i zwisająca pupą. Najbardziej mi się podobają takie z gumką w nogawkach.
    • saszanasza Re: Moda przedszkolna.. 16.09.13, 18:36
      moja 5 latka nie ulega przedszkolnej modzie ( na szczęście).
      ma swój styl ubierania się (im mniej pstrokacizny tym lepiej), nie trawi wręcz księżniczek i innych postaci bajkowych.
      w ogóle reaguje nerwowo na samo określenie "księżniczka" skierowane pod jej adresem (zapewne z powodu długich włosów).niestety obcy ludzie mają, jak zauważyłam, tendencje do nazywania dziewczynek w ten sposób a moja jest rzekotką drzewną(sic!)
    • koza_w_rajtuzach Re: Moda przedszkolna.. 16.09.13, 18:54
      > Juz wyobrazam sobie co sie dzieje w szkolach... i coraz bardziej marzy mi sie j
      > ednolity stroj szkolny smile)

U nas w szkole są mundurki wink)).

Takie małe dzieci to przeważnie jednak rodzice ubierają. Wiadomo, dzieciaki pewnie nie wszystko chcą nosić, ale jakiś tam styl zawsze rodzice narzucają, na ile oczywiście też pozwolą dzieciaki wink. Więc myślę, że to co widzisz, to głównie pomysłowość właśnie rodziców.
      Mój syn w wieku 4,5 lat ubierze wszystko, co mu dam/zaproponuję. Cieszy się jak mu coś nowego kupię, docenia to (w przeciwieństwie do siostry, które nienawidzi dostawać nowych ubrań, a dodatkowo ma specjalne wytyczne co do ubrań, wiele rzeczy odpada). Nie zależy mu na ubraniach postaci z bajek, żadne tam Zygzaki, Tomki, czy Stacyjkowa (zresztą nie jest fanem tych bajek) i właśnie pod tym względem jest fajny, że nosi wszystko i na nic nie narzeka, chętnie też mierzy w sklepach.
    • majarzeszow Re: Moda przedszkolna.. 16.09.13, 19:13
      eee tam, camel chcial sie znowu pochwalic swoim skarbuniem smile
      • gazeta_mi_placi Re: Moda przedszkolna.. 16.09.13, 19:44
        Babę mu trzeba znaleźć bo takie wpatrzenie się w dziecko nie jest niczym dobrym/zdrowym na dłuższą metę.
    • klubgogo Re: Moda przedszkolna.. 16.09.13, 20:11
      Dzieci marek nie zauważają, chociaż byłam świadkiem, jak nauczycielka mówi do chłopca:
      - jakie masz świetne adidaski! (adidasy w znaczeniu ogólnego obuwia sportowego)
      A chłopiec odpowiada: - to nie adidaski, to najki!

Dzieci zauważają postaci bajkowe, wszystkie te symbole, dziewczyny dobrze jak mają rzeczy świecące, z falbankami, tiulowe, a już koniecznie spódniczkę lub sukienkę. Spodnie dopuszczalne tylko na mróz, po przyjściu do przedszkola zamieniane na spódnicę.
    • wro-tka Re: Moda przedszkolna.. 16.09.13, 20:44
      nie zauważyłam.... dzieci są w dresach, wygodnie.
      moja córka nie używa różowego, ubiera się w to co przygotuję. czasami jej daję wybór i coś tam kompletuje. nigdy nie zrobiła afery o ubranie.

chłopcy to już tylko w dresach.
    • dziennik-niecodziennik Re: Moda przedszkolna.. 16.09.13, 21:27
      > No..i jak z tym walczyc smile

nie poddawac sie.

u nas mody brak, dzieciaki ubrane dowolnie, choc trzeba przyznac ze dziewczynki w duzej mierze różowe...
    • slonko1335 Re: Moda przedszkolna.. 16.09.13, 22:29
      Młodemu dokładnie obojętne co ma na sobie w przeciwieństwie do wybrzydzającej wiecznie siostry - do ubrań nie przywiązuje najmniejszej wagi...na szczęście bo zwariowałabym z cudującą w tym względzie dwójką...
    • aniasa1 Re: Moda przedszkolna.. 17.09.13, 00:21
      a po co walczyc? ma ochote na dinozaura zaklada, na motory zaklada. Po co mam walczyc? Czy to cos zlego?
      Moj mlody lubi niektore ubranka bardziej ze wzgledu na nadruk a niektorych chocbym nie wiem co nadrukowala nie wlozy na siebie i juz, czy powinnam walczyc z nim? Jak kupujemy cos w sklepie to sama czesto go pytam : ktora wolisz bluzczke? ta czy tą? Wypaczam mu psychike?
    • kaskahh Re: Moda przedszkolna.. 17.09.13, 08:14
      jest chlopiec, ktory ma ubrania tylko z dinozaurami, reszta normalnie.
      moja corka bardziej w kierunku: te rajstopy pasuja do te sukienki, konkretnie kolor. "woli" tez bluzke np z kwiatkiem, rysunkiem, niz bez niczego...
      Marki nie sa dzieciom znane.
      • camel_3d Re: Moda przedszkolna.. 17.09.13, 19:30

> Marki nie sa dzieciom znane.

u nas to bardziej marki w sensie "mc queen" czy "spiderman"..a czy t bedzie koszulka oryginalny disneya czy z kik to juz nie ma znaczenia.
    • kasia79a Re: Moda przedszkolna.. 17.09.13, 08:29
      też jestem zdania, że dzieciom marka nie robi różnicy. Co innego wzór- niektórzy mają swoje ulubione postaci z bajek, inni lubią zwierzątka, jedni bardziej kolorowo, inni bardziej spokojnie... Jeśli chodzi o firmę, to raczej niektórzy rodzice mają z tym problem- chcą różne rzeczy udowodnić, pokazać innym lub samym sobie. I tym razem camel sam siebie zdemaskował zakładając wątek o modzie przedszkolnej..... hi, hi smile
    • ewcia1980 Re: Moda przedszkolna.. 17.09.13, 16:14
      moje dzieci chodzą do wiejskich placówek
      syn do przedszkola
      córka do szkoły

i tu dzieci nie przychodzą wystrojone jak z katalogu.
      dzieci noszą czyste schludne ale skromne ubrania.
      więc nie ma tu jakiejś "mody" i poglądu, że "trzeba cool wyglądać"
      ot po prostu chcą ubierać to co IM sie podoba.

owszem - moje dzieci mają jakieś swoje upodobania odnosnie ubrań ale to na zasadzie "nie chcę jeansów tylko legginsy" (córka) czy "ja chcę bluzkę jak żołnierz" (syn) a nie preferencji bo inne dzieci mają czy chcą wyglądać lepiej niż koleżanka/kolega.

> No..i jak z tym walczyc smile

z tym sie nie da "walczyć" - to niestety jest "wyniesione" z domu.

• angelkochanie Re: Moda przedszkolna..camel 17.09.13, 18:17
        Gdzies Ty mieszkasz w De , ze dresy sa czystym zlem ? : D
        Ja jeszcze osobiscie sie z tym nie spotkalam, a mam 2 dzieci i mieszkam naprawde w bardzo dobrych okolicach, jesli to jest wazne.
        • camel_3d Re: Moda przedszkolna..camel 17.09.13, 19:19
          nie sa zlem... sa strojem sportowym. Mowie o naszym przedszkolu. nie wiem jak w innych jest.
          U nas wszytskie dzieci nosza spodnie... poza zlobkiem. tam maja dresowe spodnie..albo rajtuzy. ALe tak od 3 roku w zasadzie wszytsie maja jeansy lub cos w styu bojowek.
        • klubgogo Re: Moda przedszkolna..camel 17.09.13, 19:23
          Dresy są strojem do zabaw sportowych, na boisko, salę gimnastyczną, względnie po domu, ale nie do przedszkola. Przedszkole jest placówką edukacyjną i chyba wypada, by dzieci były uczone wyrażania szacunku do nauczycieli również strojem, czy to dziwne?
          • saszanasza Re: Moda przedszkolna..camel 17.09.13, 19:34
            klubgogo napisała:

> Dresy są strojem do zabaw sportowych, na boisko, salę gimnastyczną, względnie p
            > o domu, ale nie do przedszkola. Przedszkole jest placówką edukacyjną i chyba wy
            > pada, by dzieci były uczone wyrażania szacunku do nauczycieli również strojem,
            > czy to dziwne?

nie wiedziałam że noszenie przez dzieci dresów to przejaw braku szacunku dla nauczycielabig_grin
            a noszenie bluzeczek z hallo kitty czy myszką miki, tudzież zakładanie innych różowych wstrętnych ubrań nie godzi przypadkiem w poczucie estetyki takiego nauczyciela? może i takie stroje warto byłoby wyeliminowaćbig_grin
            • camel_3d Re: Moda przedszkolna..camel 17.09.13, 19:39

> nie wiedziałam że noszenie przez dzieci dresów to przejaw braku szacunku dla na
              > uczycielabig_grin

w przedszkolu pewnie nie..ale w szole juz niewatpliwe jest to forma braku szacunku do tej instytucji.
            • camel_3d a swoja droga...saszanasza 17.09.13, 19:41
              zastanawiam sie czy np ubrala bys 3-4 latka w dresy do kosciola, na wigilie, na wielkanoc...

• saszanasza Re: a swoja droga...saszanasza 17.09.13, 20:06
                camel_3d napisał:

> zastanawiam sie czy np ubrala bys 3-4 latka w dresy do kosciola, na wigilie, na
                > wielkanoc...

camel, ja nie widzę żadnej analogii. wigilia czy wielkanoc to święta przypadające raz w roku i rzeczywiście wskazany jest tu strój bardziej uroczysty.
                do przedszkola dziecko chodzi codziennie. przedszkole powinno bardziej kojarzyć się dziecku z domem rodzinnym a nie kościołem.

czy ty w domu chodzisz w jeansach, czy przebierasz się w coś w czym jest ci wygodnie? dziecko w przedszkolu niekiedy spędza długie godziny, i o ile sama nie praktykuję unierania córki w dresy, nie uważam by byly one czymś niestosownym.
                • camel_3d Re: a swoja droga...saszanasza 17.09.13, 20:15

> czy ty w domu chodzisz w jeansach, czy przebierasz się w coś w czym jest ci wyg
                  > odnie?

w jeansch zawsze. chyba ze jest goraco, wtedy krotkie.
            • wro-tka Re: Moda przedszkolna..camel 17.09.13, 20:15
              hello kity to szatan wink
              wiadomosci.onet.pl/trojmiasto/hello-kitty-symbolem-szatana-tak-twierdzi-ksiadz-z-gdanska/nbjcr
              • camel_3d a nie? 17.09.13, 20:22
                https://reducethepanic.com/files/2011/11/Evil-Demon-Hello-Kitty-Bad.jpg
                • aniaurszula Re: a nie? 19.09.13, 08:29
                  dobre takiej maskotki corka nie miala, obecne lalki monster bardziej wygladaja na dzielo szatana, ale po przesyceniu rozu, barbi itp mila odmiana
          • kawka74 Re: Moda przedszkolna..camel 17.09.13, 19:57
            W takim razie nauczycielki w przedszkolu same siebie nie szanują, bo prosiły, żeby dzieci przychodziły w miękkich, wygodnych ubraniach, najchętniej w dresach.
            Oprócz tego moda dziecięca zmieniła się biegunowo, dzianiny, w tym dresowe, to już nie są wyłącznie szmaty na WF czy do łażenia po domu.
            • ewcia1980 Re: Moda przedszkolna..camel 17.09.13, 20:14
              kawka74 napisała:
              > W takim razie nauczycielki w przedszkolu same siebie nie szanują, bo prosiły, ż
              > eby dzieci przychodziły w miękkich, wygodnych ubraniach, najchętniej w dresach.

W przedszkolu moich dzieci tak samo.
          • wro-tka Re: Moda przedszkolna..camel 17.09.13, 20:16
            umarłam ze śmiechu, razem z całą moją rodziną (w tym babcie) wink
          • beataj1 Re: Moda przedszkolna..camel 17.09.13, 22:27
            Dresy są do zabaw sportowych tu się zgadzam. Ale jeansy to też żaden szał. To odzież robocza. Zastanawiałabym się czy odzież do kopania rowów ewentualnie zaganiania bydła do obory przekazuje większy szacunek dla instytucji nauczyciela niz dresy.
            Zasada jeansy na salony ma tyle samo sensu jak dresy na salony. Jak ktoś chce być w tej kwestii purystą to ani sportowych dresów ani roboczych jeansów dziecku do szkoły nie założy.
          • anetchen2306 Re: Moda przedszkolna..camel 17.09.13, 22:43
            " Dresy są strojem do zabaw sportowych, na boisko, salę gimnastyczną, względnie p
            > o domu, ale nie do przedszkola"
            Rozklad tygodniowy zajec mojej corki w przeszkolu:
            - poniedzialek: rytmika (godzina),zajecia ruchowe (tzw. malpi gaj, specjalna sala do tego), zajecia ogolne (w miedzyczasie dzieci moga bawic sie nawet w piachu, bo maja piaskownice na sali),
            - wtorek: od 8.15 do 12 pobyt w lesie (panie nauczycielko takze Ida w dresach i traperach, pewnie szycunku za grosz dla mojego dziecka nie posiadaja) big_grin
            - sroda: zajecia ogolne, przerywniki ruchowe w sali "ruchu" (chodzenie po i przez rozne przeszkody, turlanie sie po matach, materacach ... tzw. motopedagogika)
            - czwartek: wyjazd na 2--3 godziny na pobliska hale sportowa, co drugi czwartek zajecia w kuchni - dzieci gotuja sobie z nauczycielkami same cieply posilek obiadowy
            - piatek: muzyczne zabawy ruchowe (na sepcjalna prosbe nauczycielki ze szkoly muzycznej, tez pewnie nie wie, co to szacunek dla edukatora, dzieci powinny miec stroj "sportowy").

Zajecia w przedszkolu sa w godzinach 8-14.

W naszym przedszkolu stroj "sportowy" jest strojem codziennym wiekszosci dzieci (maluchy sa wyjatkiem, bo nie uczestnicza we wszytskich zajeciach). No chyba, ze z szacunku dla nauczycieli przebierac by sie mialy ze 3-4 razy w ciagu 5-6 godzin ...
            • angelkochanie Re: Moda przedszkolna..camel 17.09.13, 23:03
              Padlam ....big_grin z tego tekstu ,ze dresy swiadcza o braku szacunku do nauczycieli big_grin
              Camel kup malemu true religion jeansy, ralph lauren koszule , bikkembergs buty i wtedy dziecko bedzie mialo szacun do nauczycielki bo bedzie za tyle ubrane co jej pol miesiecznej wyplaty wink
              Pewnie napiszesz , ze chodzi tak ubrane , ok niech chodzi , ale zapewne nie do przedszkola tongue_out
              • camel_3d Re: Moda przedszkolna..camel 18.09.13, 03:03
                No to jak psalem, ubierz swoje dziecko w dresy do:

Ksciola
                Na wigilie
                Na wielkanoc

Hmmm....i jak? Skoro to taki wygodny i normalny stroj. smile

Btw, nie ja zaczalem dyskusje o dresach i najwyrazniej dobrze sie w markach orientujesz wink
                • angelkochanie Re: Moda przedszkolna..camel 18.09.13, 08:44
                  Orientuje wink zgadles : P
                  Jak powyzej to me dzieci chodza ubrane do "ludzi" . Ale do przedszkola , plac, zabaw itd. To w dresach. Tylko trzeba dodac ze sa dresy i dresy wink
                  Ok. Koncze, bo to temat rzeka. Milego dnia.
                  • lillaj Re: Moda przedszkolna..camel 18.09.13, 10:10
                    Uwielbiam dresy i zgadzam się, że są dresy i dresy:

riskmadeinwarsaw.com/browse/risk-for-kids_3149-k.html
                    www.kidsonthemoon.com/pl/kolekcja/
                    flawless.pl/
                    lamama.sklep.pl/
                    www.facebook.com/pages/Dekopaka-w-Szafie/582032138475462?id=582032138475462&sk=photos_stream
                    to tylko kilka propozycji. My uwielbiamy dresy i jest to podstawa codziennego stroju mojego dziecka.
                    • angelkochanie Re: Moda przedszkolna..camel 18.09.13, 11:13
                      Cudne tongue_out pozniej zamowie katalog big_grin
                      A jak jakosciowo sa te ubranka? I jak wypada rozmiaroeka?
                      • lillaj Re: Moda przedszkolna..camel 18.09.13, 11:36
                        A o które pytasz?
                        Z riska córka ma szarą sukieneczkę - jakościowo rewelacja, rozmiarówka zgodna, mniej fajna cena.
                        Kids on the moon - mamy bluzkę, jakość ok, rozmiarówka zgodna, niestety ceny wygórowane.
                        Flawless - najfajniejsza jest zimowa kolekcja, bardzo ciepła, miękki dres, slyszałam narzekania na jakość, nam się nic nie zniszczyło, rozmiarówka moim zdaniem nieco zaniżona, ceny wysokie, ale często są atrakcyjne obniżki.
                        Lamama - córka ma spodnie i czapkę - często prane i noszone, jakość świetna - jak nowe, ceny ok, rozmiarówka zgodna.
                        O dekopace nie napiszę, bo niczego jeszcze nie kupowałam.
            • mikams75 Re: Moda przedszkolna..camel 18.09.13, 15:33
              no akurat do lasu dresy nie sa dobrym pomyslem, chlona wilgoc duzo bardziej niz np. jeansy.
              U nas jak dzieci ida do hali sportowej to biora woreczki gimnastyczne ze strojem sportowym do przebrania.
              Mnie tam dresy nie oburzaja szczegolnie ale tez nie popieram noszenia dresow przez caly tydzien, no moje dziecko by sie tak nie ubralo, choc lubi wygodne i miekkie ubrania. Ale moze dlatego ze jest bardzo chuda, to na niej wszystkie ciuchy wisza i ja nie widze opcji, zeby w czyms moglo byc jej niewygodnie. Niewygodnie jest zazwyczaj w waskich, ciasnych ubraniach ze sztywnych materialow. Takich nie kupuje.
              • anetchen2306 Re: Moda przedszkolna..camel 18.09.13, 19:39
                No widzisz: u nas kazde dziecko ma zdeponowane spodnie "gumowe" i takowaz kurtke i zaklada to na odzienie wierzchnie. I zalatwiaja sie tez pod krzaczkiem wink I jak myslisz, jakie spodnie im latwiej wtedy sciagnac? Te dresowe na gumke (bo maja jeszcze na to zalozone "gumowce" na szelkach) czy tez jeansy zapinane na guziki i zamek (nawet te z regulowana gumka w pasie, bo tylko takowe posiadamy, maja zapinanie na haftke/guzik i zamek blyskawiczny)?
                W przypadku wyjazdu na hale sportowa (bo dzieci jada autobusem 7 km): dzieciaki nie maja swoich "workow" (nie praktykuje sie u nas tego w zadnym przedszkolu), kazde dziecko ma podpisane kapcie (takie skarpety ze skorzana podeszwa), zdeponowane w wielkim zbiorczym worku, ktory zabieraja panie i kapcie tez panie rozdzielaja (kapcie sa wzuwane, odpada problem z zapinaniem wiazaniem). Zajecia sportowe sa jeszcze przed sniadaniem (!), dzieci jedza zabrane przez siebie sniadanie w sali do tego przeznaczonej przy hali sportowej. I zeby nie tracic czasu na przebieranie, dzieci maja byc dostarczone do przedszkola juz w strojach sportowych, gdyz 10 min pozniej podjezdza autobus ...
                Dzisiejsze "dresy", gdyby ktos nie powiedzial, ze to dres, wcale na dresy nie wygladaja: sa fajne wersje ze spodniczka i leginsami, z sukienka, luznymi spodniami "pumpami" w kroku, z poszerzanymi nogawkami ... cuda na kolku. I czesto nadniejsze i oryginalniejsze wzornictwo niz przy tradycyjnej bluzeczce i jeansach wink
                • mikams75 Re: Moda przedszkolna..camel 19.09.13, 09:28
                  u nas tez dzieci maja spodnie gumowe i tez zalatwiaja sie pod krzaczkiem (a raczej na kibelki zrobionym z patykow), bo jak sa w lesie od 9 do 17 to sie nie da inaczej. Spodnie gumowe jednak nadaja sie na wieksze bloto czy deszcz i pod takie spodnie faktycznie najlepsze sa dresy czy legginsy. W lesnych warunkach przy dobrej pogodzie zawsze jest wilgoc (no chyba tylko jak lipiec jest upalny to jest sucho) i dzieci nie kisza sie w gumie cale dnie.
                  Moje dziecko spokojnie zapnie sobie jeansy a jak byla mlodsza to wlasnie dzieki tej gumce nawet nie rozpinala. U nas wiekszosc dzieci wlasnie w jeansach idzie do lasu. Jeansy tez najtrudniej podrzec o patyki czy galezie. A u nas bywalo, ze stroj do lasu byl jednorazowy.
                  Co do kapci - u nas tez sa podpisane luzem, ale stroj gimnastyczny jest w worku po to zeby go latwo wziac ze soba. A samodzielne przebieranie sie na gimnastyke to czesc "edukacji".
          • illegal.alien Re: Moda przedszkolna..camel 18.09.13, 12:04
            Najwazniejsze, to zeby dzieci wyrazaly szacunek do nauczycieli swoim zachowaniem. A czy beda w dresie czy pod krawatem to naprawde sprawa drugorzedna.
            Z mojego doswiadczenia wynika, ze im bardziej ktos probuje szacunek do kogokolwiek wymusic, m.in. strojem, tym mniej na niego zapracowal czy zasluguje.
            • lillaj Re: Moda przedszkolna..camel 18.09.13, 12:17
              Nauczycielki zainteresowane są głównie tym, żeby ubranie było proste w obsłudze dla dzieci. Najważniejsze żeby było wygodne, powinno być też czyste, przynajmniej ranosmile
            • camel_3d Re: Moda przedszkolna..camel 18.09.13, 12:56
              > Najwazniejsze, to zeby dzieci wyrazaly szacunek do nauczycieli swoim zachowanie
              > m. A czy beda w dresie czy pod krawatem to naprawde sprawa drugorzedna.

szkoda, ze niestety to czysta teoria.
              szacunek do ubioru i wygladu jest bardzo istotna rzecza. I zachowanie w zwiazku z tym takze.

nie dotyczy to przedszkoli, bo takie maluchy nie maja jeszcz e"nawykow"

ale...

inaczej zachowuje sie gosc ubrany jak raper,
              inaczej w garniturze
              inaczej zachowuje sie blachara
              inaczej dziewczyna dziewczyna w kostiumie biznesowym
              kazda grupa spoleczna ma swoje style i pasujace do nich zachowanie. Ubiorem podkresla sie przynaleznosc do roznych klas i grup...

itd...
              • ponponka1 Re: Moda przedszkolna..camel 18.09.13, 13:18
                U nas szacunek dla przedszkolanek wykazuje sie sluchajc ich rad w sprawie ubran dla dzieci. A norweskie rady sa takie, teraz na zime:
                - Podkoszulek i legginsy z welny (tak, sa takie), i ta dziecko biega po przedszkolu! i do tego w samych skarpetkach.
                - na polce: sweter, nalepiej wielniany a le tez moze byc polarowy.
                - w szatni: kombinezon jednoczesciowy nieocieplany, jak przyjada mrozy ocieplany.

Jakbym wyslala moja corke w sukience i bawelnianych rajstopkach po dwoch dniach bylaby chora. Dlaczego? Bo jak sie dziecko zamoczy lub zapoci w trakcie zabawy na dworzu bawelniane rajstopki u sukienke to szybko bedzie mu zimno.

Zatem welniana bielizna, taka jak to:
                www.ulltoy.no/produkt/ulltoy-overdel/ullsett-jente
                kroluje w norweskich przedszkolach. Z szacunku dla przedszkolanek smile
              • illegal.alien Re: Moda przedszkolna..camel 18.09.13, 13:24
                Ech, widzisz Camel, tak sie sklada, ze ja np. zmienilam liceum i poszlam ze skrajnosci w skrajnosc - moim pierwszym liceum na przyklad wymagano zeby do nauczycieli mowic per 'profesorze', mature pisalo sie pod krawatem, zadnych ekstrawagancji, traktowanie mlodziezy jak gownarzerii i ciagle pokazywanie miejsca w szeregu.
                W moim drugim liceum ubior byl dowolny (rowniez na maturze! wiekszosc z nas pisala ja w t-shirtach i jeansach, niektorzy nawet w dresach), do nauczycieli mowilo sie po imieniu, po godzinach chodzilismy z nimi do pubu na piwo (szkola z internatem).
                I zgadnij, do ktorych nauczycieli uczniowie mieli ogolnie wiekszy szacunek? Oczywiscie do tych drugich.
                Dodam, ze osiagniecia akademickie oba licea mialy na podobnym poziomie (wysokim), z tym, ze to drugie bylo duzo przyjazniejsze uczniom i oferowalo cos wiecej niz tylko nauka i nauka.
    • saszanasza Re: Moda przedszkolna.. 18.09.13, 00:01
      do przedszkola mojej córki do grupy 3 latków zaczął chodzić chłopiec, ktory wystylizowany jest totalnie, każdego dnia inaczej, zresztą jak jego tatuś. oboje zwracają uwagę, ogólnie wizerunek in plus. niestety ubrania im tak śmierdzą stęchlizną, że nie sposób koło nich przejść a już na pewno przebywać w jednym pomieszczeniu.
      myślę sobie że to dopiero jest "profanacja zawodu nauczyciela", przy tym smrodzie dresy innych wydają się być najmniejszym problemembig_grin
    • ponponka1 Marka nie gra roli ale kolor :) 18.09.13, 13:02
      Migajace buty i sandalki tez byly MUST tego roku.

Kolor, jak to dziewczynka, zdecydowanie kroluje rozowy. W te tony wpadaja tez kolekcje w sklpeach, wiec nie am duzego wyboru sad

Bardzo sie ciesze, ze juz od kilku sezonow w asortymencie welnianym (a taki bedzie teraz krolowal, bo jesien i zima) jest kolorstyczna roznorodnosc a nie tylko roz i niebieski wink
    • leneczkaz Re: Moda przedszkolna.. 18.09.13, 14:17
      Mój syn ma dobry gust, ale lubi 'bajery' w postaci napisów (dziś poszedł w nowej koszulce z wielkim napisem 'NIE!', zrobionej na zamówienie, jako, że to jego ulubione słowo), makoweczki.pl/wp-content/uploads/2013/07/sanna-682x1024.jpg ...
      Lubi wzory w wąsy, dinozaury, rekiny.
      Raz tylko odmówił noszenia butów bo koledzy orzekli, że były 'babskie'.
      • saszanasza Re: Moda przedszkolna.. 18.09.13, 19:59
        Dla odmiany moja córka nie przepada za "maziajami" na ubraniach. Wybiera (jak widać poniżej) jednolite wzornictwo i szczerze mowiąc raczej mało "trendy"smile

http://i42.tinypic.com/2rg15zm.jpg
    • aniaurszula Re: Moda przedszkolna.. 18.09.13, 21:42
      u dziewczynek dochodza roznego rodzaju, tuniki, leginsy (obecnie wzorzyste) kiecki, szaliczki itp i wszystko z modna postacia z bajki. a wszkole tornister, przybory szkolne wszystko z modna postacia u dziewczynek obecnie monster nigh tak jest w klasie 2, ale wystarczy popatrzec starsi tez maja swoje style. ja juz przeszlam faze rozowego, hello kitt, kucykow pony a teraz sie zastanawiam co bedzie modne wsrod kilkulatkow jak mlodsza ruszy w swiat.
      • saszanasza Re: Moda przedszkolna.. 18.09.13, 22:14
        aniaurszula napisała:

> przeszlam faze rozowego, hello kitt, kucykow pony a teraz sie zastanawiam co be
        > dzie modne wsrod kilkulatkow jak mlodsza ruszy w swiat.

jak tak dalej pójdzie to wizerunek ojca Bałwasabig_grin

www.youtube.com/watch?v=qMFCq3ynyOg&feature=share
        • aniaurszula Re: Moda przedszkolna.. 19.09.13, 08:27
          jestem tolerancyjna i uwzgledniam upodobania dzieci, nie przerazaja mnie mlode osoby w stylu panka czy metalowca. gorzej jesli idzie o tatuaze bo taka malolata sobie wymysli tatuaz a za kilka lat problem bo moda minela a tatuaz zostal.moda zmienna jest a juz kilka powaznych zmian zaliczylam z racji wieku
    • camel_3d 100... 19.09.13, 08:51
      i juz koniec..bo sie towarzystow zapetlilo..
      • north-man Re: 100... 19.09.13, 09:21
        camel_3d napisał:

> i juz koniec..bo sie towarzystow zapetlilo..

Ej chyba ty się zapętliłeś. Bronisz jakiejś dziwacznej teorii o braku szacunku. Nie tylko jeansy mogą być świetne. Dresy teraz nie przypominają rozciągniętych łachów. Przeczytaj, obejrzyj. Fajne dzieciaki, fajne dresy:
        crazyjz.wordpress.com/2013/08/19/dres/

• camel_3d Re: 100... 19.09.13, 10:03
          sie czytac nie umie to sie pisze brednie.. prawda?

pokaz mi gdzie napisalem, ze dresy w przedszkolu to brak szacunku...he?

• north-man Re: 100... 19.09.13, 10:18
            Nie będę się z tobą bawić w cytowania. Nie znoszę, gdy się odwraca kota ogonem, ale cieszę się, że coś dotarło i zmieniasz zdaniebig_grin
    • silje78 Re: Moda przedszkolna.. 19.09.13, 17:21
      w przedszkolu córki było kilkoro rodziców, którzy na początku trzylatków "fisiowali" z ubieraniem dzieci, głównie dziewczynek. nawet pojawiły się pretensje do rodziców, że dzieci wracają ubrudzone od jedzenia... po kilku tygodniach wszystkie dzieci były ubierane wygodnie, jedne ładnie inne mniej. ja akurat zwracam uwagę na to by było wygodnie, czysto (przynajmniej rano big_grin ) i żeby kolorystycznie/stylistycznie grało. ubrania nosi córka różne. w trzylatkach było jej lotto co ma na sobie, w czterolatkach zaczęła mieć swoje preferencje, głównie kolorystyczne. tak jest do teraz.
      wybór butów to nie kwestia mody, a komfortu użytkowania, a że niektóre są dobre i świecą to w czym problem?
      w szkole córki jest podobnie. chłopcy latają w bluzkach ze spidermenem, carsami, samolotami, dziewczynki z lps, mlp i podobnych. dzieciaki to lubią to rodzice kupują. sama ostatnio córce kupiłam legginsy i tunikę z mlp za grosze (w carrefourze).
      dla mnie absurdem było ubieranie trzylatek w bluzeczki z kołnierzykiem, jeansowe kamizelki itp.
      • joanna100-19 Re: Moda przedszkolna.. 25.10.13, 21:41
        Moja córka (4 l) po prostu chce wciąż zakładać sukienki, najlepiej jedną ulubioną, która jest na ramiączkach. Panie przedszkolanki zwracają mi uwagę, że za chłodno ją ubieram, bo w końcu juz jesień. Ale ja nie wiem jak ją przekonać, zakładam jej bolerko, żeby coś miała na ramionach, ale ona je zaraz ściąga. O sweterku nie ma mowy, bo zakrywa sukienkę. Cóż przynajmniej będzie zahartowanawink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka