Dodaj do ulubionych

czysto teoretyczne pytanie o laktacje

30.03.12, 21:50
Witajcie,

Byc moze nie jest to odpowiednie miejsce do zadawania tego typu pytan,ale wierze,ze odpowiecie mi na moje pytanie.
Dziecko przestalam karmic piersia 14 msc temu i do dzis mam pokarm,po scicsnieciu sutka sa dni kiedy tryska mi mleko,nie wyglada to w kazdym razie jak siara.Nie jest tego jakos szczegolnie duzo ale jest.W zwiazku z tym mam pytanie,oczywiscie ta wiedza jest mi potrzebna do mojej edukacji a nie dlatego,ze chce zaczac dziecko karmicwink
Czy jesli tak hipotetycznie,bym przystawiala regularnie dziecko,pobudzala laktatorem to nastapilaby produkcja mleka umozliwiajaca karmienie dziecka????Dodam,ze w ciazy nie jestemsmile
Jak dlugo u Was utrzymywal sie w piersiach pkarm bo zakonczeniu karmienia?
Jesli moje pytanie wyda sie komus glupie,to prosze darujcie sobie jakies niemile komentarze.
Obserwuj wątek
    • emila.dudek Re: czysto teoretyczne pytanie o laktacje 30.03.12, 22:07
      Było o tym ostatnio na e-matce, poczytaj.
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,134574738,134574738,Mleko_w_piersiach_prawie_rok_po_odstawieniu_.html
    • semi-dolce Re: czysto teoretyczne pytanie o laktacje 30.03.12, 22:10
      Tak, jest to możliwe. Niemniej tak długo utrzymujący się wyciek z piersi nie jest normalny. Prawdopodobnie masz za wysoki poziom prolaktyny we krwi, warto także zbadać hormony tarczycy. U mnie laktacja zanikła całkowicie w niespełna 2 tygodnie po zupełnym odstawieniu.
      • annex81 Re: czysto teoretyczne pytanie o laktacje 30.03.12, 22:40
        Córkę karmiłam 13 miesięcy jedną piersią. Drugą odrzuciła jak miała jakoś 2-3 miesiące. Obecnie dziecko ma 26 miesięcy, a ja w dwóch piersiach mam pokarm, tzn. po naciśnięciu sutka parę kropel poleci. Ginekolog zrobił mi usg piersi i kanaliki zamknięte. Podobno przy odstawianu bez hormonów plamienie może utrzymywać się do 5 lat. Inny lekarz polecił mi picie oleju z wiesiołka i szałwię, bo hormonów nie chciałam. Jak nie pomoże to dostanę hormony.
        • ponponka1 Re: czysto teoretyczne pytanie o laktacje 02.04.12, 09:59
          to ze dziecko jadlo z jednej piersi nie oznacza ze w drugiej nie bylo (jakby possalo) mleka. smile
    • gemmi18 Re: czysto teoretyczne pytanie o laktacje 30.03.12, 22:59
      Córkę karmiłam pół roku, wtedy też zaszłam w kolejną ciążę, więc ciężko mi określić, czy . była ciążowa siara, czy pełnowartościowe mleko utrzymywało się po odstawieniu córki. Syna karmiłam niecałe 4 miesiące i laktacja zanikła ok. miesiąc temu, a syn ma obecnie 8 miesięcy.

Natomiast moja siostra ma 3 dzieci, które rodziła co 5 lat. Najstarszy syn ma 14 lat, a najmłodszy 5 i mleko ma do dziś. Nie wycieka jej, ale gdy uciska piersi, to powoli wypływają krople. Twierdzi, że gdyby zaszła taka potrzeba, to wykarmiłaby cudze dziecko wink.
      Dodam, że siostra należy do tych kobiet, które mają podczas laktacji morze mleka, za to ja bardzo męczyłam się karmieniem.
    • rulsanka Re: czysto teoretyczne pytanie o laktacje 31.03.12, 22:17
      W jakim wieku jest teraz twoje dziecko? Bo być może produkujesz jeszcze instynktownie (nie wiem czy to dobre słowo) tzn. na sam widok malucha.
      Ja przestałam karmić lewą piersią jak młody miał 10 miesięcy, a prawą, jak miał ponad 2 lata. Młody sam się odstawił. Natomiast pokarm, w obu piersiach, miałam jeszcze przez 9 miesięcy od całkowitego zakończenia karmienia. Z tym, że to były pojedyncze kropelki przy naciśnięciu.
    • mika_p Re: czysto teoretyczne pytanie o laktacje 31.03.12, 23:23
      Tak, gdybyś przystawiała dziecko i pobudzała laktatorem, to mogłabyś karmić dziecko.
      KP jest mozliwe u matek adoptujących dziecko, u nich stosuje się laktator i oksytocynę.
      Ty pokarm masz, więc to by była kwestia rozkręcenia laktacji.

O tym, jak długo się utrzymywał u mnie pokarm, nie mogę się wypowiadać, bo za każdym razem po karmieniu stosowałam antykoncepcję hormonalną

Zbadaj sobie poziom prolaktyny
      • zjawa1 Re: czysto teoretyczne pytanie o laktacje 01.04.12, 01:05
        U mnie laktacja zniknela calkowice jakies chyba 3 tygodnie po tym, jak definitywnie odstawilam synka od piersi. Pamietam, ze w sumie raczej nic mi chyba nie wyciekalo, ale mialam przez te 3 tygodnie nabrzmiale piersi, po czym zrobily sie miekkie.
        Karmilam tak do 1,5 roku.
        Odstawialam stopniowo. Tj po pierwszym roku zycia z kazdym tygodniem co raz zadziej, a syn uwielbila wisiec na piersi non stopsmile
        Nie mialam tez okresu, pojawil sie dopiero wlasnie jakies 3 tygodnie pod calkowitym odstawieniu.
    • budzik11 Re: czysto teoretyczne pytanie o laktacje 02.04.12, 11:13
      To jest możliwe, nazywa się relaktacja. Co więcej - przy odpowiedniej stymulacji (hormony, ssanie) mozna wywołać laktację nawet u kobiety, która nigdy nie rodziła i nie karmiła, np. jeśli bardzo chce karmić adoptowane dziecko.
      Czy i jak długo ja miałam mleko po odstawieniu - nie wiem, nie sprawdzałam, nawet mi to do głowy nie przyszło (po co?).
      • dzoaann Re: czysto teoretyczne pytanie o laktacje 02.04.12, 12:15
        a ostatnio ogladalam program, gdzie wywolywano laktacje u faceta po zmianie plci, tzn juz u kobietysmile
        • ania_kr Re: czysto teoretyczne pytanie o laktacje 02.04.12, 14:40
          Ja też mam taki problem. Nie karmę już prawie dwa lata, a jak ucisnę pierś to wypływa mleko. Lekarz zlecił mi badania hormonalne. Miałam jeszcze niezbyt nasilone inne objawy - przetłuszczanie się skóry itp. Wyszła hiperprolaktynemia czynnościowa - nie jestem pewna, ale jakoś tak się to nazywało. Badanie krwi było podwójne, dostałam tabletkę i po godzinie drugi raz badano krew. Bo na początku prolaktyna była w normie, później bardzo przekroczona. Można też sprawdzić czy nie ma guza przysadki, robiąc tomografię. Takie zaburzenie może pojawić się w przypadku stresu, przemęczenia, wysiłku fizycznego. Dostałam na to tabletki hormonalne i jak dla mnie to koszmar. Najpierw Bromergon, później norprolac - przy jednych ani drugich nie mogłam normalnie funkcjonować.
          • zjawa1 ania_kr 02.04.12, 21:11
            Nie styrasz z guzem przysadki! Bo to aburdalne w takich okolicznosciach jak przedluzona laktacja. Najczestrza przyczyna guza przysadki jest wczesniejsza jej niedoczynnosc, albo nadczynnosc.
            A jesli juz masz jedno lub drugie to zapewniam Ciebie ze szybko sie o tym zorientujesz nawet bez rezonansu( przysadke bada lepiej i przejrojowo rezonans) TK jest do d... w takim wypadku.
            Guzy wystepuja przysadki najczesciej wystepuja przy dlugiej nie leczonej niedoczynnosci lub nadczynnosci przysadki mozgowej.
            Zreszta nie trzeba robic ani tK ani rezonansu, zeby zorientowac sie, ze w organizmie jest cos nie tak. Wystarczy zrobic sobie badanie kriw tzw. pulpitu hormonalnego.
            W skladzie masz kilka hormonow, Andriogeny, Estrogeny, Prolaktyna, Testosteron.
            • zjawa1 Re: ania_kr 02.04.12, 21:16
              Dodam, ze to sa podstawowe hormony dozorientowania sie czy kobiecie cos dolega.
              Kazdy z nich powiazany jest z innymi, wspopracujacymi ze soba. Jest ich cale mnustwo.
              Jednak, jesli wyjda jakies odchyly choc w jednym to bada sie szczegolowiej podlegajace temu hormonowi inne, tak aby dobrze wyprowadzic i przepisac odpowiedni lek.
              Ja tez, bralam Bromergon, ale nie mialam zadnych negatywnych objawow. Byc moze mialas zle trafiony lek. Dysproporcje prolaktyny wcale na 100% nie upowazniaja do podania akurat tego leku, bo moze zdarzyc sie tak, ze wyrownaja poziom prolaktyny a rozwali on inne hormony!
              Jednak lek ten bralam kilka lat przed zajsciem w ciaze.
    • mummy83 Re: czysto teoretyczne pytanie o laktacje 02.04.12, 20:52
      jutro ide do ginekologa porozmawiac o sprawie.Mi skora sie nie przetluszcza ale wlosy to jakis dramat,powinnam na dobra sprawe myc codziennie zeby miec takie jakie chce....ja stawiam tutaj byc moze na niedoczynnosc tarczycy,ktora to powoduje wzrost prolaktyny.Zobaczymy.Najgorsze jak sobie poczytalam o jednym i drugim,dr google mnie nastraszyl pozadnie - ten guz przysadki.....Boze....
      • zjawa1 Re: czysto teoretyczne pytanie o laktacje 02.04.12, 21:18
        Nie tylko niedopczynnosc tarczycy powoduje dysproporcje prolaktyny!
        Ja tarczyce mialam i mam w super stanie.
    • mummy83 bromergon..... 05.04.12, 09:21
      Bylam u ginekologa,zalecil mi branie bromergonu,jeden dzien pol na dzien,pol na noc i potem 2 x dziennie po jednej i tak przez tydzien.Wzielam wczoraj polowke rano...po 3 godzinach myslalam,ze umre,prawie zemdlalam,wymioty,biegunka,potem temperatura,bylam tak slaba,ze nie mialam sily mowic.Dostalam tez jakiejs jazdy,siedzialam gapilam sie w jedne punkt,potem na zmiane smialam sie i plakalam-jak jakies psychotropy to dziala,na mnie.Dzis juz nie wzielam,minel ponad 25 godzin od zazycia polowki tableti a ja dalej jakas skolowana chodze........nie wezme tego g****wna wiecej,juz wole chodzic z moimi kropelkami mleka niz sie czuc jakbym miala zejsc z tego swiatasad
      • zjawa1 Re: bromergon..... 05.04.12, 13:41
        To powinnas jak najszybciej poinformowac lekarza o tych objawach!
        Widocznie lek nie jest odpowiedni dla Twojego organizmu.
        W ogole dziwne sie, ze lekarze podaja Bromergon, a wiec dosc mocno dzialajacy lek na przysadke mozgowa, bez wczesniejszych ustalen przyczyn nadprodukcji
        PRL.
        Odpowiednio dobrany, u osob zdrowych, a wiec : nie chorujacych na zaburzenia psychiczne, nie majace wad serca, powaznych problemow gastrycznych, raczej nie wystepuja skutki uboczne.
        Zdarzaja sie jednak sporadyczne wystepowania takich przypadlosci jak: hipotonia, omamy, ogolnie zaburzenia natury psychicznej, sennosc czy mdlosci.

Lekarze zamiast ,,grzebac" w przyczynach nadprodukcji PRL wala-bo najlatwie- bromergon myslac, ze ewentualne zwalczenie przyczyn jest ok.
        Jednak cos dzieje sie nie tak w organizmie, skoro powstal taki problem.
        Trzeba leczyc od korzeni i podstawy, ale zeby to uczynic to chociaz zbadac czesc podstawowych hormonow kobiecie. To wymaga jednak obciazenia NFZ-u kosztami badan-hormony, zwlaszcza niektore nie naleza do tanich badan.

Ponadto, trzeba pamietac, ze ten bromokryptyna nie jest srodkiem antykoncepcyjnym, a wrecz przeciwnie moze zwiekszyc plodnosc i dlatego-w celu zapobiegniecia kolejnej ciazy-nalezy rownoczesnie brac srodki antykoncepcyjne.
        • mummy83 Re: bromergon..... 05.04.12, 14:15
          z tego co czytalam 3/4 kobiet stosujacych ten lek ma jakies akcje po nim,wiec dotyczy to nie tylko mnie.Na codzien czuje sie dobrze wiec mysle ze nie mam wad serca,zaburzen psychicznych czy powaznych schorzen gastrycznych.
          Lekarze zamiast przed podaniem leku zrobic podstawowe badania czy dokladny wywiad zapisuhje te wszystkie leki jak witamine C!nawet sie mnie nie zapytal czy nie mam problemuw z cisnieniem?!a mam bardzo niskie wiec teoretycznie moglam dostac po tym leku zapasci.
          Tak samo jest z tabl.antykoncepcyjnymi,przepisuja rowno kazdej ktora tylko chce brac,bez robienia badan.To jest skandal.
          • zjawa1 Re.mummy83 05.04.12, 14:22
            mummy83 napisała:
            > Tak samo jest z tabl.antykoncepcyjnymi,przepisuja rowno kazdej ktora tylko chce
            > brac,bez robienia badan.To jest skandal.

Widzisz ja wlasnie jestem takim przypadkiem, o ktorym piszesz!
            Bylam mloda, glupia i bralam hormony, ktore idiota ginekolog przepisal mi bez zadnych badan.
            Zaprocentowalo to tym, ze hormony, ktore bralam rozwalily mi bardzo powaznie cala gospodarke hormonalna do tego stopnia, ze mialam niedoczynnosc przysadki mozgowej!
            Trafilam na swietnego endokrynologa, dzieki ktoremu teoretycznie moge sie cieszyc z faktu bycia matka, bo bylam bezplodna przez dlugi okres czasu.
            Leczona jednak latami, non stop badana, na lekach miedzy innymi bromergonem.
            • zjawa1 Re: Re.mummy83 05.04.12, 14:26
              A tobie radze, zebys odstawila ten lek jak najszybciej, bo wystepowanie takich objawow jak ty masz, swiadczy o tym, ze organizm Twoj nie toleruje tego leku i najwidoczniej jest on zle dobrany!
              On ma bardzo duzy wplyw na dzialanie przysadko mozgowej! Stosowany jest rowniez przy takich chorobach jak np. Parkinsonizm.
              • mummy83 zjawa 05.04.12, 14:58
                a jest jakas alternatywa dla tego leku?jakis lek ktory nie ma takich skutkow ubocznych?ktory jest lepiej tolerowany.
                Moze wystarczylyby w moim przypadku jakies mniej radykalne ormy zahamowania laktacji?Dodam,ze po polowce brogermonu,tak jakby mam zdecydowanie mniej tego pokarmu,to juz nie jest mleko tylko pojedyncze kropelki czegos co wyglada jak siara-mozliwe ze po jednej dawce problem minal?
                A moze ja mam jakiegos guza,skoro tak zareagowalam na ten lek?Boze....popadam w jakas paranoje.
                • mummy83 Re: zjawa 05.04.12, 15:00
                  a powiem Ci jeszcze ze ja przez 7 lat bralam tabl.anty.bez jakichkolwiek badan,bez najmniejszego wywiadu przepisywano mi hormony jakie chcialam-jeden lekarz na te 7 lat zlecil wykonanie mi prob watrobowych.Ciesze sie ze u Ciebie mialo to szczesliwy final,ze udalo sie Ciebie wyleczyc - Ty bys nie mogla zostac Matka,a pan ginekolog idiota by dalej mial sie swietnie i "okaleczal" inne kobiety.
                  • dagmara-k Re: zjawa 05.04.12, 15:17
                    bron jest jednym z wielu dostepnych lekow na prl. kazdy pieerwsza eczuje sie kiepsko, ale moze warto sprobowac innego. ergolaktyna to to samo, a troche mneijsze skutki uboczne. prawie zadnych nie daje norpolac, ale to juz duzo drozszy lek, choc takie samo dzialanie.
                  • zjawa1 Re: moje ,,wyleczenie" 05.04.12, 21:16
                    Hmm, to byla pani ginekolog w moim przypadku, juz nie pracuje w tamtej poradnii przyszpitalnej dzieki bogu i czesciowo wplyw na to mialy kroki, ktore ja podjelam za namowa mojego endokrynologa.

mummy83 Tak naprawde to calkowicie nie da sie juz z tego wyleczycsad
                    Do konca zycia bede miala widoczne zmiany zwyrodnieniowe na przysadce mozgowej.
                    Lekarz tlumaczym mi, ze wizualnie jest z tym tak, jak ze zlamaniem kosci. Kosc ci sie zrosnie, ale zawsze na rendgenie bedzie to widoczne. Tj. bedzie widoczne, ze w danym miejscu mialas zlamana kiedys konczyne.
                    Tyle, ze z przysadka jest troche gorzej.
                    Zmiany jakie w jej strukturze zaszly, moga zawsze znow dac znac o sobiesad
                    Dlatego zalecane mam co 7 lat robienie rezonansu przysadki.
                    Jestem juz po jednym, takim konrolnym 2 lata temu.
                    Hormony choc idealnie wyprowadzone, a moje dziecko ponoc w tamtym okresie i tak zalicza sie do wyjatku z reguly statystycznej, bo otwarcie powiedziano mi, ze najprawdopodobniej starania o dziecko moga potrwac jeszcze kilka lat dluzej, jesli wogole zajde w ciaze.

Dlatego nie mozna bagatelizowac tej sprawy!
                    Im szybciej zbadasz sie tym szybciej i sprawniej przejdzie leczenie.
                    Ja tak naprawde zglosilam sie do endokrynologa gdy nagle organizm zaczal pokazywac, ze cos dzieje sie nie tak. W ciagu miesiac nagle garsciami zaczely wypadac mi wlosy, pojawil sie tradzik( w wieku dojrzewania nie mialam pryszczy,a po 20-tym roku zycia masowo zaczely mi wyskakiwac).
                • zjawa1 mummy83 zacznijmy od poczatku. 05.04.12, 21:01
                  Na poczatku nie pankuj tylko idz do dobrego endokrynologa, ktory zleci Ci poziom PRL i innych hormonow.
                  Poziom PRL w celu dokladniejszej diagnostyki bada sie nawet 3 razy na dobe, bowiem hormon ten ma to, do siebie, ze w ciagu doby wykazuje tendencje spatkowe lub wzrostowe. Tj. nie jest on stale wytwarzany przez przysadke w identycznych ilosciach.
                  Napewno patologie mozna juz uchwycic w jednym tylko pobraniu krwi w ciagu doby-to wiem napewno, bo z tym hormonem gl. mialam problemy.

Po drugie Bromergon moglas miec zle dobrane w dawkach, nie koniecznie lek ten mialby u ciebie takie konsekwencje.
                  Chodzi o to ze, jak moglas miec dobrane dobrze dawkowanie, skoro lekarz nawet nie wiedzial ile faktycznie tego hormonu w nadmiarze masz?!!!
                  Takie problemy hormonalne to nie zwykla infekcja wirusowa typu kaszel, a leki na nie to nie jest przepisywanie syropku odksztusnego, gdzie jedyna norma jest podawanie wedele wieku osoby na przyklad.
                  Kazda kobieta ma indywidualny problem czesto indukowany skarjnie odmiennymi przyczynami pierwotnymi.

I dalej nigdy nie jest tak, ze duza nadprodukacja PRL powstaje samoistnie, bez jakiejs przyczyny.
                  Wlasnie dlatego, zeby leczyc skutecznie, to trzeba ja znalesc. Nadprodukcja prolaktyny zwiazana jest z wieloma przyczynami pierwotnymi.
                  Najgorsze z mozliwych to: gruczolaki( a wiec potocznie guzy przysadki mozgowej), guzy nawet pourazowe, niedoczynnosc lub nadczynnosc przysadki mozgowej.
                  A najlagodniejsze przyczyny to branie jakis lekow, ktore moga powodowac niewlasciwy poziom hormonu PRL.

Nie koniecznie trzeba leczyc bezposrednio i objawowo PRL, czesto wystraczy sprawdzic jaki inny hormon spowodowal te nadprodukcje PRL i leczyc wczesniej tamten hormon powodujacy przyczyne nadprodukcji PRL. Jak tamten sie ,wyrowna" to automatycznie i prolaktyna wraca do normy.
                  Nadmiar prolaktyny bardzo szybko i niekorzystnie wplywa na inne horomny, burzac ich proporcje tj.: Estrogeny, ktore w swojej grupie maja 3 inne hormony.
                  Progesteron, Testosteron (androgeny) jednym slowem PRL wplywa na wszystkie hormony plciowe.
                  Ja radzilabym Ci zbadac PRL, estrogeny, Progesteron i testosteron.
                  Pamietaj, ze PRL jako jeden z nilicznych hormonow musi badany byc naczczo.
                  Z tego, co pamietam.

• mummy83 zjawa 06.04.12, 11:52
      Chcialam Ci podziekowac za Twoje rady i za pomoc.Zdrowych i Wesolych Swiat!!!!smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka