Dodaj do ulubionych

stawianie do kąta i krzesełko karne w przedszkolu

04.04.12, 09:13
czy w przedszkolach Waszych dzieci stosuje się tego typu kary? Pytam ponieważ zastanawiam się czy nie ma innych metod ukarania dziecka. Nie twierdzę, że wogóle dzieci nie powinny być karane w przedszkolu ALE:
biorąc pod uwagę dzieci, które z domu "nie znają" kąta i krzesełka karnego wydaje mi się, że może to być trochę upokarzające i trochę traumatyczne przeżycie zwłaszcza dla wrażliwych dzieci.
A biorąc pod uwagę dzieci, których rodzice stosują takie kary w domach to i tak inaczej iść do kąta gdy widzi to mama czy tata a inaczej jak 20 innych małych ludzików.
Podkreślam, że nie krytykuję rodziców za takie kary,ale chciałabym poznać Wasze zdanie nt.stosowania ich w przedszkolach. Pytam m.in. dlatego że mój młody ostatnio kiedy zwróciłam mu na coś uwagę, żeby czegoś tam nie robił poszedł do przedpokoju i usiadł w kącie na zimnych kaflach i powiedział "idę do kąta"..Byłam lekko zdziwiona o co chodzi i pytam po co tam siedzi, że zimno w pupę itp. no i wyszło że jedna pani w p-lu każe dzieciom chodzić do kąta i na krzesło. Wszystko byłoby może ok ale jeśli jednego dnia słyszę że mojemu dziecku fotograf zrobił zdjęcia artystyczne (nie wyrażałam chęci) BO: synek byłby smutny i byłoby mu przykro że większość dzieci siada, pozuje itp a on nie więc pani zadecydowała że też będzie miał te fotki. A nagle innego dnia słyszę że stosuje się kary tego typu i jeszcze nagrody w postaci kolorowych naklejek dla tych którzy będą grzecznie leżeć na dywanie.
Czy w takim przypadku gdy dziecko przy całej grupie siedzi w kącie to wtedy nie jest mu smutno i przykro??
Być może część z Was powie, że jestem przewrażliwiona na punkcie dziecka- zapewniam, że nie i nie uważam go za aniołka, którego nie wolno karcić. Wolno- ba -nawet trzeba, ale czy nie ma jakiś innych sposobów? Chciałabym aby moje dziecko chętnie chodziło do przedszkola a są momenty gdzie widzę że idzie tam "BO MUSI". A nie zawsze tak było.
Ok- rozpisałam się trochę. Napiszcie proszę co myślicie o takich sposobach ALE w przedszkolu a nie u Was w domach.
Obserwuj wątek
    • gosi-a-k Re: stawianie do kąta i krzesełko karne w przedsz 04.04.12, 09:29
      W przedszkolu do którego chodzi moja córka jest "krzesełko" i dzieci siadają na nim w ostateczności. Pani powiedziała mi o tym więc ja nie mam z tym problemu, myślę że tego typu kara( odizolować na chwilę od dzieci) jest zupełnie do przyjęcia. Dziecko się wycisza i po chwili wraca do wspólnej zabawy. Kąta nie ma, a krzesełko nie jest nadużywane. Córka chętnie chodzi do przedszkola.
      Co do tych nagród w postaci naklejek za leżenie, to dziwne to jest, u córki czegoś takiego nie ma na szczecie. Pani w nagrodę czyta im bajki smile.
      A z fotografem to przeginają i to chyba w każdym przedszkolu, zawsze wszystko wiadomo jest po fakcie sad.
      • pamplemousse1 Re: stawianie do kąta i krzesełko karne w przedsz 04.04.12, 09:55
        nie wszędzie, u nas była wywieszona informacja na tydzień przed wizytą fotografa. Było dokładnie napisane, że Kodak sponsoruje zabawę, będą zdjęcia (można nie wyrażać zgody), których nie trzeba kupić.
    • slonko1335 Re: stawianie do kąta i krzesełko karne w przedsz 04.04.12, 09:42
      U starszej w celu wyciszenia się i przemyślenia dzieci siadają na chwilę przy stoliku. U syna jest krzesełko. Wczoraj stwierdził, że siedział na nim z osiemdziesiąt razywink Z "karnym" krzesełkiem w ich grupie było tak iż najczęstszy "przesiadywacz" zrobił awanturę, że przecież to jego krzesełko jak ktoś inny na nie trafił, więc raczej traumy z tego powodu nie mawink
      Odnośnie zdjęć, na zdjecia takie legitymacyjne, portretowe są zapisy dla chętnych, poza tym są robione zdjęcia w czasie przedszkolnych uroczystości wszystkim dzieciom i te mogę potem wykupić lub nie.
      W tym roku w grupie mojej córki(grupa zerówkowa pięciolatków-wcześniej takiego wymysłu nie było) pojawiły sie kropki za ...w sumie nie wiem za co bo póki co nie potrafię znaleźć sensownego wspólnego mianownika dla kropek które dostała moja córka.....co 2-3 miesiące pani wiesza listek/serduszko/kwiatek z imieniem dziecka i zaznacza na nim kropki, dziecko które uzbiera ich najwięcej dostaje nagrodę.
    • sonrisa06 Re: stawianie do kąta i krzesełko karne w przedsz 04.04.12, 09:54
      W przedszkolu córki karne krzesełko jest. Siadają na nim ciągle te same dzieci. Kiedyś nawet pytałam córkę kto siedzi na tym krzesełku, wymieniła chyba ze trzy czy cztery imiona. Podobno zdecydowana większość dzieci z grupy (w tym moja córka) nigdy na krzesełku nie siedziała. Podejrzewam, że na tych regularnie sadzanych dzieciach krzesełko nie robi żadnego wrażenia.
      Nagród nie ma i nigdy nie było.
    • male_a_cieszy Re: stawianie do kąta i krzesełko karne w przedsz 04.04.12, 09:55
      W przedszkolu mojej córki stosowane jest "karne krzesełko" - nie jest to jakieś specjalne krzesełko - po prostu gdy jakieś dziecko za bardzo rozrabia, pani sadza je na krześle przy stoliku aby ochłonęło. Nie wiem czy to ma jakiś bardzo negatywny wpływ na psychikę dziecka. Pewnie w momencie gdy nie może się bawić jest mu smutno no ale przecież nie tylko to jedno dziecko ciągle jest odizolowane bo jednego dnia jedno dziecko innego inne.
      A co do zdjęć, to u nas przed zdjęciami musimy podpisać zgodę, jak któryś rodzic nie podpisze to jego dziecko nie jest fotografowane.
      • nika1310 Re: stawianie do kąta i krzesełko karne w przedsz 04.04.12, 10:11
        w przedszkolu córki jest krzesło, ale nie karne, tylko krzesło przemysleń. Dziecko tam siada celem zastanowienia sie nad swoim postepowaniem. Nie nazywa sie to kara tylko czas na zastanowienie, uspokojenie sie. wg mnie to jest ok. A o co ci chodzi z tymi zdjeciami to nie wiem, przeciez nikt Cie nie zmusi do kupienia
    • mag_pie Re: stawianie do kąta i krzesełko karne w przedsz 04.04.12, 10:11
      U mojej córki tez jest krzesełko ale raczej jest stosowane w sytuacjach wyjątkowych. Mówie raczej ponieważ moja córka dużo mówi o tym co się dzieje w przedszkolu i kiedyś powiedziała że dziś siedziała na krzesełku bo się nie słuchała czy coś takiego i musiała tam "odpocząć".
      Nagrody to pieczątki na rączki i naklejki za różnego typu osiągnięcia np ładne wykonywanie ćwiczeń czy posprzątanie.
      Cóż to za aktywność: grzeczne leżenie na dywanie ?
    • eweliska18 Re: stawianie do kąta i krzesełko karne w przedsz 04.04.12, 10:19
      w przedszkolu córki jest krzesełko mądrości w pokoju pani dyrektor, jak dziecko bardzo narozrabia to musi na nim usiąść i pomyśleć co źle robiło, jeśli chodzi o nagrody to są to pieczątki na rączce, odnośnie zdjęć tydzień wcześniej jest ogłoszenie i kto chce ten wpisuje się na listę i już
      • motylek-28 odnośnie zdjęć 04.04.12, 10:35
        Tak jak piszecie są akcje typu zbiorowe fotki i potem selekcja -jeśli chcę to mogę kupić (jeśli dostaję do ręki 8 sztuk ze swoim dzieckiem mogę wybrać wszystkie lub ile chcę). Teraz była akcja typu zdjęcie na płótnie -obraz różnej wielkości do wyboru i tutaj faktycznie trzeba było podpisać papierek jaki i ile.
        Opisana sytuacja dotyczyła tego, że przed dniem babci i dziadka była możliwość zrobienia dziecku kalendarza z jego fotkami(że niby super prezent dla babci i dziadka). Podano datę i przybliżoną cenę i była lista ale bez podpisu rodzica.
        W dzień zdjęć pani pytała mi się czy może się zdecydowałam- ja że dziękuję ( mam w domu fotografa więc mogę zrobić sobie kalendarz i obraz z jakim tylko chcę zdjęciem) . Dzieci do zdjęć do kalendarza miały pozować przy skrzyni, ze słoneczkiem itp.
        Przy odbieraniu dziecka dowiedziałam się że moje też będzie miało kalendarz bo kilka dzieci miało a inne patrzyłyby smutno i z żalem. I tu jest to sedno opowieści o zdjęciach- zdjęcie zrobione bo inne tak i jemu smutno a w przypadku kar nie myśli się takimi kategoriami????
        Wiem, że mogłam powiedzieć pani że teraz za kalendarz sama zapłaci bo ja go nie chcę ale z zaskoczenia nie powiedziałam nic (wiem-GAPA). Jednak nie skupiajmy się na zdjęciach tylko na metodach stosowanych. Właśnie jak czytam Wasze wypowiedzi to miłym wydaje się traktowanie krzesełka jako chwili wyciszenia i przemyśleń. A nie typowo krzesło w kącie, dziecko siada, reszta patrzy a ono tam samo siedzi...
        • maltry Re: odnośnie zdjęć 04.04.12, 13:33
          > A nie typowo krzesło w kącie, dziecko siada, reszta patrzy a ono tam samo
          > siedzi...

Eeee tam, chyba przesadzasz. Że niby trzylatki patrzą na dziecko w kącie? Jak znam życie to dziecko na krzesełku się wycisza a reszta dalej bawi się czy uczestniczy w innych zajęciach.
          U córki dzieci mocno rozrabiające są sadzane do stolika żeby się wyciszyły. Jak widzę u większości osób wypowiadających się jest podobnie. I chyba w Waszym przedszkolu to krzesełko w kącie ma "działać" dokładnie tak samo
        • memphis90 Re: odnośnie zdjęć 04.04.12, 17:33
          I tu jest to sedno opowi
          > eści o zdjęciach- zdjęcie zrobione bo inne tak i jemu smutno a w przypadku kar
          > nie myśli się takimi kategoriami????
          Ależ się myśli. Mówiąc dosadnie: w przypadku kary (jakkolwiek nazwanej) delikwentowi ma być smutno.
    • panna.sarabella Re: stawianie do kąta i krzesełko karne w przedsz 04.04.12, 10:25
      ale jeśli dziecko zrobiło coś złego/niestosownego i powinno być ukarane, to właśnie fakt że mu smutno i przykro, bo kara go wyłączyła z jakiejś akcji jest lekcją którą powinno sobie zapamiętać i więcej tak nie robić.

Kara ma być karą, a nie pogłaskaniem po głowie i zastanawianiem się czy dziecku aby nie przykro. I dobrze że przykro, bo zapamięta na dłużej.
      • motylek-28 Re: stawianie do kąta i krzesełko karne w przedsz 04.04.12, 10:42
        panna.sarabella napisała:

> ale jeśli dziecko zrobiło coś złego/niestosownego i powinno być ukarane, to wła
        > śnie fakt że mu smutno i przykro, bo kara go wyłączyła z jakiejś akcji jest lek
        > cją którą powinno sobie zapamiętać i więcej tak nie robić.
        >
        > Kara ma być karą, a nie pogłaskaniem po głowie i zastanawianiem się czy dziecku
        > aby nie przykro. I dobrze że przykro, bo zapamięta na dłużej.

Trochę się nie zgodzę z Tobą. Tzn.oczywiście kara nie ma być głaskaniem po głowie ale miło by było gdyby dziecko zapamiętało to (swoje konkretne złe zachowanie) jako "tak się nie robi" "to jest niegrzeczne zachowanie" a nie że ja w domu zwrócę uwagę dziecku na cokolwiek np : nie bujaj się na krześle(za co chyba nie stawia się do kąta,prawda?) - a dziecko ze łzami w oczach idzie do kąta .. Naprawdę nie mam nic przeciwko karnym krzesełkom i kątom ale można by chyba wytłumaczyć jakoś słownie co zrobiło źle i dlaczego tam idzie, prawda?? Bo odnoszę wrażenie, że dziecko źle się zachowało no to buch do kąta.

Aha. dodam jeszcze ,że ja pamiętam ze swojego dzieciństwa czarne i czerwone kropki -traumy po tym nie mam choć do dziś pamiętam za co wielką czarną kropę dostałam, ale to było w 5 i 6 latkach. Mój młody chodzi do przedszkola 1-szy rok, jest w grupie 3-latków.
        • memphis90 Re: stawianie do kąta i krzesełko karne w przedsz 04.04.12, 17:37
          Tzn.oczywiście kara nie ma być głaskaniem po głow
          > ie ale miło by było gdyby dziecko zapamiętało to (swoje konkretne złe zachowani
          > e) jako "tak się nie robi" "to jest niegrzeczne zachowanie"
          Ale takie jest życie. Sądzisz, że ludzie przejmowaliby się zakazem puszczania bąków w otoczeniu innych, gdyby działało to na zasadzie "nie, bo nie"? Wątpię... Jedyną szansą na nauczenie gazownika puszczania bąków na osobności jest wyraźny przekaz: sorry, jeśli śmierdzisz, to nie będziesz naszym kolegą, nie chcemy z tobą imprezować ani siedzieć w jednym pokoju. Siedź sobie sam i niech ci będzie głupio. Jeśli siedzisz cicho i grzecznie udajesz, że cudzego bąka nie czujesz, to jest ryzyko, że delikwent się rozbestwi i tyle.
    • yena1 Re: stawianie do kąta i krzesełko karne w przedsz 04.04.12, 10:35
      u mojego dziecka w przedszkolu tez sa takie kary. nie widzę w tym nic dziwnego. córka mówi, że panie karzą w ten sposób rzadko i jak ktos naprawdę narozrabia. co do nagród - jest tabelka, na której się nakleja naklejki - nagrody za konkretne rzeczy. pod koniec tygodnia dla tych "najlepszych" nagrodami są większe, wybrane przez dziecko naklejki naklejame na ubranie albo zabierane do domu.
      o zdjęciach jesteśmy uprzedzani zawsze wcześniej. robią zdjęcia wszystkim dzieciom ale nie ma obowiązku ich kupowania
    • camel_3d Re: stawianie do kąta i krzesełko karne w przedsz 04.04.12, 11:01
      to, ze dziecko z domu czegos nie zna, nie znaczy ze nie moze poznac... skoro w przedszkolu jest taki system kar i dotyczy wszytskich dzieci, to przeciez nie zrobia wyjatku dla jednego, bo ono tego nie zna... aczkolwiek uwazam, ze takie kary sa dziwne..choc daja dzeicku czas na przemyslenie zachowania i izoluja od grupy, co juz jest duza kara...

jak uwazasz, ze ta kara jest nieodpowiednie porozmawiaj z innymi rodzicami i zaproponujcie inne rozwiazanie.

• mondovi Re: stawianie do kąta i krzesełko karne w przedsz 04.04.12, 11:03
      U syna w przedszkolu dziecko karane idzie usiąść przy stoliku, przeważnie to wycisza rozhulanych i przerywa niebezpieczną zabawę, moim zdaniem kara ok w przedszkolu.
      Zdjęcia - na początku roku podpisuje się zgodę na fotografowanie dziecka, potem zdjęcia robi się wszystkim dzieciom, których rodzice wyrazili zgodę - w praktyce 100% - dostaję zdjęcia i wtedy decyduję, czy płacę za nie, czy rezygnuję z zakupu, czy ewentualnie zamawiam większą ilość odbitek.
    • koza_w_rajtuzach Re: stawianie do kąta i krzesełko karne w przedsz 04.04.12, 11:43
      U mojej córki też coś takiego w przedszkolu było praktykowane, jednak z tego co wiem większość dzieci nie miała okazji na takim krzesełku siedzieć. Moja córka, która chodziła do przedszkola 2 lata nigdy nie siedziała, a jest normalnym dzieckiem, potrafi dostosować się, oddać gdy ktoś ją uderzy, ale nie jest agresywna. Jeśli jakieś dziecko "rozpieprza" zajęcia, to czasem taki sposób na wyciszenie się nie jest zły. Teraz w zerówce w ogóle nie ma takich kar, jest reprymenda słowna, lub straszenie posłania do żłobka, ale to chyba dotyczy tylko jednego dziecka, które jest agresywne i zaburzone, choć mimo to nie podoba mi się ta metoda. Wg relacji córki chłopiec ten jest także czasem przez panie bity.
    • monikaa13 Re: stawianie do kąta i krzesełko karne w przedsz 04.04.12, 13:11
      U nas w przedszkolu obecnym jak i poprzednim dzieci za karę są wykluczane z zabawy i siedzą jakiś czas na krzesełku, przy stoliku.
      W innych grupach są też chmurki lub czarne serca.
    • minerwamcg Re: stawianie do kąta i krzesełko karne w przedsz 04.04.12, 13:13
      Moim zdaniem to nie ma znaczenia, czy takie przesiadywanie na krzesełku stosuje się również w domu. Przedszkole to przedszkole, ma swoje reguły i zasady, tam jest tak, a w domu jest tak. To nawet dobrze dla dziecka, jeżeli ma dwa środowiska, w których panują inne zwyczaje.
      • gajmal Re: stawianie do kąta i krzesełko karne w przedsz 04.04.12, 13:27
        Krzesełko czy kąt to łagodna forma kary. A to, że dziecko będzie przez chwilę smutne to też chyba dobrze, bo jak inaczej ma się nauczyć dobrego postępowania.
    • memphis90 Re: stawianie do kąta i krzesełko karne w przedsz 04.04.12, 17:28
      > Czy w takim przypadku gdy dziecko przy całej grupie siedzi w kącie to wtedy nie
      > jest mu smutno i przykro??
      Jest, bo przecież taka jest idea kary w przedszkolu. Dziecko nie ma iść na krzesełko, żeby tam się świetnie bawić, tylko żeby odczuło konsekwencje złego zachowania. Bije, gryzie, łobuzuje- więc nie bawi się z innymi, trudno.

jeśli jednego dnia słyszę że mojemu dziecku fotograf zrob
      > ił zdjęcia artystyczne (nie wyrażałam chęci) BO: synek byłby smutny, a nagle innego dnia słyszę że stosuje się kary te
      > go typu
      Ja tu nie widzę sprzeczności. Prosty przekaz: zachowujesz się źle, więc czuj się z tym źle, ale w każdej innej sytuacji chcemy, żebyś czuł się dobrze.

Wolno- ba -
      > nawet trzeba, ale czy nie ma jakiś innych sposobów?
      A jakie? Przecież przedszkole to 25-osobowa grupa i wychowawczynie muszą nad nimi zapanować. Nie ma czasu na wielokrotne, długotrwałe tłumaczenia "ależ nie bij, nie popychaj, koleżance jest smutno, widzisz?"

> Ok- rozpisałam się trochę. Napiszcie proszę co myślicie o takich sposobach ALE
      > w przedszkolu a nie u Was w domach.
      Tak, w moim przedszkolu krnąbrne dzieci siedzą na krześle. Jest kilka ostrzeżeń, ale jak dzieciak nie słucha i nadal bije, ucieka, niszczy- to "idzie siedzieć".
    • mikams75 Re: stawianie do kąta i krzesełko karne w przedsz 04.04.12, 17:37
      u nas w przedszkolu nie ma kar, zalatwiaja wszystko tlumaczeniem. Nie bardzo tez moge sobie wyobrazic, za co mieliby karac.
      Jak dzieci sie za bardzo rozbrykaja, to jest to zazwyczaj z nudow i wowczas daja im jakies zadanie, najczesciej oddzielnie zeby nie szaleli dalej razem. Jak 2 chlopakom przy stole odbija, to ich rozdzielaja i juz jest spokojniej.
      Poza tym, co dzieci robia w przedszkolu, ze musza byc karane?
      Najwieksze "przestepstwo" mojego dziecka to foch i mowienie nie na prosbe posprzatania czy ubrania sie. Tlumaczyli, tlumaczyli, tlumaczyli, ale kary nie bylo.
      • mama_amelii Re: stawianie do kąta i krzesełko karne w przedsz 04.04.12, 20:31
        U nas jest siadanie przy stoliku i tablica z minkami.Po całym dniu dzieci siadają w kółku i pani rozdaje minki za cały dzień(wesoł,prosta i smutna).Po tyg ten kto zebrał najwięcej ładnych minek dostaje nagrodę.
    • mabingo zgoda na zdjęcia 05.04.12, 17:39
      U nas podpisuje się kontrakt z przedszkolem na określona ilość godzin i w nim jest zawarta m.in. informacja o zgodzie na jakiekolwiek zdjęcia przez cały rok. Jeżeli rodzicowi to nie pasuje to skreśla ten punkt. i nie trzeba co chwila podpisywać nowej zgody.
      • mojemieszkanie24 Re: zgoda na zdjęcia 05.04.12, 19:53
        to się nazywa odesłanie i ja to absulutnie popieram. Smutne i wesołe miny na koniec dnia ? nie ma to sensu bo dziecko może się caly dzień źle zachowywac i nie ponosi żadnych konsekwencji ( smutna mina na niektorych nie robi wrażenia). A tak to posiedzi i się uspokoi.

co do naklejek- także popieram. U mnie dzieci rywalizują kto ma więcej i idealnie się sprawdza.

W ogole ja nie rozumiem problemu, jak twoim zdaniem nauczycielka miałaby karać dzieci ?
        • motylek-28 Re: zgoda na zdjęcia 05.04.12, 23:33
          mojemieszkanie24 napisała:

> to się nazywa odesłanie i ja to absulutnie popieram. Smutne i wesołe miny na ko
          > niec dnia ? nie ma to sensu bo dziecko może się caly dzień źle zachowywac i nie
          > ponosi żadnych konsekwencji ( smutna mina na niektorych nie robi wrażenia). A
          > tak to posiedzi i się uspokoi.
          >
          > co do naklejek- także popieram. U mnie dzieci rywalizują kto ma więcej i idea
          > lnie się sprawdza.
          >
          >
          > W ogole ja nie rozumiem problemu, jak twoim zdaniem nauczycielka miałaby karać
          > dzieci ?

Zamknąć w ciemnej piwnicy i walić w drzwi udając strasznego dziada...

A tak poważnie to gdybyś przeczytała cały post od dechy do dechy to zauważyłabyś że nie mam nic przeciwko ukaraniu za złe zachowanie ALE tak jak większość mam pisze - w normalny sposób - z wytłumaczeniem dziecku za co ta kara a nie w myśl zasady " do kąta i zamilcz"...

• mama_amelii motylek 06.04.12, 08:06
            U nas panie tłumaczą za co dziecko ma usiąść na krzesełku,co przemyśleć,później dziecko przeprasza i bawi się dalej.Panie nie są agresywne,czy wściekłe przy tym,tylko wszystko odbywa się spokojnie i stanowczo.Zawsze przytulą,pochwalą wszystko adekwatnie do sytuacji.
        • mama_amelii mojemieszkanie 06.04.12, 07:50
          Smutna lub wesoła mina jest też informacją dla rodzica jak dziecko się zachowywało.W ciągu dnia dziecko niegrzeczne siada na krzesełku przy stoliku.Przez cały dzień można dostać np 2 minki uśmiechnięte i jedną smutną lub tez w innej konfiguracji.
          Na moje dziecko to działa,cieszy się,żę ma piękne minki i widzi jak mnie cieszą te minki,a smuca brzydkie.Niektórzy chłopcy w grupie płacza jak dostaną złą minkę,a więc na większość działa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka