Dodaj do ulubionych

dziwne zachowanie

01.05.12, 16:39
Załozyłem swój własny wątek bo nie znalazłem podobnych w ostatnim czasie a sprawa jest drażliwa. Mały chopiec około czterech lat próbował całować sie z babcią z języczkiem . Przyznał sie podczas zabawy że ucz go tego mama , powiedział że codziennie , sytuacja powtórzyła sie kilkakrotnie. Próbował również całować sie ze swoim bratem w sposób który został nauczony. Kilkakrotnie przyznał sie że mama uczy go tego codziennie. Nigdy sie z czymś takim nie spotkałem i proszę o jakąkolwiek poradę czy pomoc, szczerze mówiąc jestem niespokojny. Jeśli ktoś ma adres do jakiś fachowców lub sam jest specjalistą proszę o pomoc!!!
Obserwuj wątek
    • koza_w_rajtuzach Re: dziwne zachowanie 01.05.12, 18:16
      dziecko nie musi mówić prawdy, dzieci w tym wieku mają skłonności do fantazji. Mój syn też miał taki okres, że chciał całować z języczkiem, po prostu widział na filmiku jak małpa w ten sposób całowała i brał przykład. Ja w ogóle nie uznaję całowania dzieci w usta, a mój syn np. od razu z całuskami do ust się pcha.
      Czy to nie była taka sytuacja, że babcia spytała "kto ciebie nauczył tak całować?", a dziecko odpowiedziało "mama"??? Dzieci przeważnie na pytania kto Ciebie czegoś tam nauczyli odpowiadają "mama" lub "tata", nawet jeśli to nie prawda. Zastanówcie się zanim podejmiecie jakieś kroki, bo może okazać się, że zrobicie z kobiety niesłusznie jakąś pedofilkę,
      • shatam Re: dziwne zachowanie 01.05.12, 18:23
        powiem tak dziecko wychowuje sie częściowo u dziadków i kilkakrotnie powiedziało i potwierdziło że to mama, a tata nie , tylko mama ,pytam bo nie wiem co zrobić
        • koza_w_rajtuzach Re: dziwne zachowanie 02.05.12, 06:49
          a czy oprócz tego są jakieś sygnały, że dzieje się coś złego w relacji mama/dziecko?
          Tak jak mówię dzieci często tak mają, że jak się spytasz np. "kto nauczył ciebie tak zjeżdżać ze zjeżdżalni", to powiedzą "mama", "kto nauczył ciebie tego słowa?" - "mama" i tak na niemal wszystko. Dziecko mogło zobaczyć to w filmie, a pytane mówi, że mama. Weź pod uwagę, że tak też może być.
          • shatam Re: dziwne zachowanie 02.05.12, 09:50
            Brane są pod uwagę różne scenariusze i jak najbardzie mam nadzieję że ten najgorszy będzie wykluczony, jeśli znasz jakiegoś specjalistę lub m ożesz pomóc w inny sposób to bardzo proszę.
            • twojabogini Re: dziwne zachowanie 02.05.12, 13:00
              Jeśli podejrzewasz, że dziecko może być molestowane seksualnie, zgłoś się po pomoc do fundacji Dzieci Niczyje. Podaję ci link do strony. Zanim jednak to zrobisz poczytaj materiały ze strony, są pisane przez fachowców. Nie zakładaj od razu czarnego scenariusza, ale też zbadaj dokładnie całą sprawę - choćby dla własnego spokoju. Nie przepytuj jednak dziecka - czterolatki nie są miarodajnym źródłem informacji, łatwo tez je zasugerować, często udzielają takich odpowiedzi, które ich zdaniem pytający chce usłyszeć. lepiej dziecko zwyczajnie obserwować. Zabroń tez wypytywania dziecka dziadkom - zwłaszcza jeśli nie lubią mamy dziecka. Ich pytanie będą wtedy sugerujące, wyrażające negatywne emocje w odniesieniu do mamy (wystarczy sam ton przy nawet neutralnych pytaniach). Taka sytuacja burzy spokój dziecka i jest bardzo szkodliwa, niezależnie od tego czy do molestowania dochodzi czy nie. Jeśli dochodzi - pogłębi się traumę dziecka, jeśli nie dochodzi - to wywoła się niekomfortowe i trudne do zrozumienia przeżycia.

fdn.pl/wykorzystywanie-seksualne-dzieci
    • maja.london888 Re: dziwne zachowanie 02.05.12, 15:04
      Ja bym tego nie ignorowała, tylko powiedziała o całej sytuacji matce dziecka i zobaczyła jaka będzie jej reakcja.
    • maja.london888 Re: dziwne zachowanie 06.05.12, 12:35
      Czy sytuacja jakoś się wyjaśniła? Zauważyłam dziwną prawidłowość na tym forum - jak ktoś pisze o pierdołach (typu trzylatek w wózku), to dostaje masę odpowiedzi, a jak ktoś porusza ważny temat (taki jak Twój), to jest ignorowany. Jak widać nawet podejrzenie molestowana, to ciągle temat tabu i najlepiej omijać go szerokim łukiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka