30.10.14, 22:11
Czy kogoś dotyczy w tym roku?
Na początku miesiąca otrzymałam radosna wieść, iż dziecię zakwalifikowane zostało do tegorocznych przesłuchań CEA. Dwa tygodnie temu otrzymałam wszystkie nuty całego repertuaru i jest on trudny, nie wiem, czy dziecię zmieści się w przepisowych 15 minutach (15-minutowy akompaniament raz w tygodniu to również skucha). Nie wiem , czy w ogóle zmieści się w czasie, bowiem egzamin w regionie "postawili" na samym początku przesłuchań, czyli 21-21 listopada. 1 miesiąc to zdecydowanie za mało, aby zabłysnąć z 3 utworami na wiolonczeli, która łatwym instrumentem również nie jest. Tym bardziej, że chodzi do szkoły popołudniowej, a w podstawowej ciąg sprawdzianów, kartkówek, testów, konkursów przedmiotowych itd.

Obserwuj wątek
    • 4nana Re: CEA 31.10.14, 09:14
      Faktycznie pózno dostała materiał.Moja jedzie ,ale materiał ma już od początku roku.I to wcale nie jest tak dużo czasu na przygotowanie.
    • skarolina Re: CEA 01.11.14, 14:06
      Krótko mówiąc, albo nauczyciel uważa, że Twoje dziecko jest genialne (nie, żebym negowała, ale prawdziwych geniuszy na tym świecie tak znowu wielu nie ma smile ) albo kogoś pogięło - przygotować się sensownie do przesłuchań CEA w miesiąc to może tylko geniusz, a nie 10-11 latek.
      My też walczymy od początku roku, na chwilę obecną wydaje mi się, że młoda zdąży, ale to jednak tylko dzieci.
      • geve Re: CEA 03.11.14, 00:16
        Myślę, że nie zdąży. Materiał nie za bardzo jest dostosowany do CEA i umiejętności dziecka. Może mieć dobrą pamięć, ale technicznie i melodycznie nie podoła, nawet, jeśli ćwiczyłaby kilka godzin dziennie. Do tego niefrasobliwość dorosłych... Chyba powiem stop, niech przygotuje się spokojnie do egzaminu. Szkoda mi dziecka...
    • jajko54 Re: CEA 01.11.14, 15:50
      to faktycznie strasznie mało czasu dostało. mój syn będzie grał pod koniec listopada (skrzypce), materiał ćwiczy od początku roku.
      co do SP to wiem coś o tym, syn w 6 klasie, testomania w szkole na poziomie kosmicznym confused
      • geve Re: CEA 03.11.14, 00:39
        Życzę powodzenia. Masz rację, ktoś oszalał z tymi testami i sprawdzianami... po wieczornym powrocie ze sm nie zbyt wiele czasu. Też klasa 6. (rocznikowo 5.), dodatkowo olimpiada.
        Będę starała się odwieść wszystkich od planu udziału w przesłuchaniach.
        • mama_dorota Re: CEA 04.11.14, 11:34
          Z tego, co mi wiadomo, przesłuchania nie są opcją jadę/ nie jadę. Jeśli na ostatnim egzaminie było przynajmniej 21 punktów, to obowiązkowo jedzie, chyba że ma zwolnienie lekarskie.
      • violin2003 Re: CEA 14.01.15, 16:18
        A Twój syn jajko54 ? Jak tam?
    • mama_dorota Re: CEA 04.11.14, 11:40
      Czyżby zasady się zmieniły? Jeśli jest tak, jak 2 lata temu, to już w czerwcu było wiadomo, kto pojedzie i nauczyciel powinien od początku roku szkolnego przygotować odpowiednie utwory. Moja córka miała przesłuchania na początku grudnia, program do rozczytania dostała w pierwszym tygodniu września. Teraz program otrzymany na początku października ma grać na egzaminie 13 grudnia i tyle czasu powinno wystarczyć.
      • mama_dorota Re: CEA 04.11.14, 11:56
        Już doczytałam, że trzeba mieć przynajmniej 22 punkty i udział nie jest obowiązkowy. Czyli nastąpiły zmiany. I dobrze.
        • jarkotowa1 Re: CEA 04.11.14, 14:50
          Pewnie, że dobrze, bo nie każdy dzieciak jest zwierzęciem scenicznym i nie każdy nadaje się na prezentację na takich przesłuchaniach. Dla wielu stresem jest występ na audycji szkolnej.
          Nas przesłuchania też dotyczą. Ale muszę przyznać, że odpuściłam. To ciśnienie, ta histeria....po co. Zaraz w tym wszystkim zapomnimy o pasji i przyjemności płynącej z muzykowania....a młode się przegrzeją. Nie warto.
          • geve Re: CEA 05.11.14, 17:26
            Też właśnie dowiedziałam się, że przesłuchania nie są obowiązkowe. Stąd, jak mniemam, pewna niefrasobliwość nauczyciela. Natomiast przejęło się tym dziecko, próbuje walczyć dużym kosztem, co fajne już nie jest.
            Bez względu, czy przesłuchania byłyby obowiązkowe, czy tez nie, gdyby nie czuła się na siłach, nie pojechałaby (nikt by jej głowy nie urwał chyba).
            Mam wrażenie, że chcą odejść od przesłuchań i nadać im formułę konkursów. I dobrze.
    • violin2003 Re: CEA 27.11.14, 14:18
      Witajcie,
      Musiałam założyć nowe konto, bo niestety hasła sobie nie przypomnę....wcześniej była myszka1976 teraz obecne.
      Mam nadzieję, że niektórzy mnie jeszcze tu pamiętają choć dawno sie nie udzielałam...Dzieci rosną, czasu coraz mniej, itd,
      Jeśli chodzi o CEA t u nas już po - córka /5 klasa, skrzypce/ grała w poniedziałek. Na wyniki czekamy.
      Ogromna konkurencja wśród dzieci, nerwowa atmosfera, dzieci zestresowane na maksa. Jedyny plus tej całej imprezy to niesamowite prześpieszenie "rozwoju dziecka, które przygotowuje się do takich przesłuchań/ konkursów. To zupełnie inna praca niż funkcjonowanie od egzaminu do egzaminu szkolnego.
      Jak Wasze doświadczenia?
      • 4nana Re: CEA 30.11.14, 08:23
        Nie mam takich odczuć,że nastąpiło jakieś niesamowite przyśpieszenie rozwoju dziecka,raczej zmęczenie materiałem.Też jesteśmy po u nas wypadło w złym czasie infekcja u córki ,ale pojechała i zagrała.Obserwując światek muzyków nauczycieli rodziców raczej ogarnia i mnie duże zniechęcene.Mam wrażenie że to nie jest dobre miejsce dla mojej córki.Ale lubi muzykę.....
      • sylwik30 Re: CEA 30.11.14, 13:32
        Cześć Myszko, pamiętamy wink
        • sylwik30 Re: CEA 30.11.14, 13:34
          Może wrzucisz jakiś świeży filmik z udziałem córci ?
          • jarkotowa1 Re: CEA 01.12.14, 10:58
            My też już po wszystkim. Cierpliwie czekamy na wyniki. Syn zadowolony ze swojego występu. Też zauważam rozwój, bo znacznie intensywniej młode pracuje, gdy przygotowuje się do konkursu/przesłuchania. Choć nie ukrywam, że były momenty znudzenia repertuarem.
            • 4nana Re: CEA 01.12.14, 21:00
              A nie wiecie kiedy będą wyniki???
              • jarkotowa1 Re: CEA 02.12.14, 15:20
                Teoretycznie w ciągu 3 dni od zakończenia przesłuchań protokoły powinny trafić do szkół.
                Ale chyba mają miejsce opóźnienia.
    • kulju Re: CEA 01.12.14, 18:51
      Moj Adam nie CEA, bo my w Kanadzie, ale bierze udzial w bardzo prestizowym Canadian Music Competition. Konkurs ma 3 etapy. Cwiczy bardzo intensywnie, konkurencja tez ogromna. Koszt zgloszenia do konkursu $400!!!
      Trzeba grac z akompaniamentem (samodzielnie zorganizowac i oczywiscie zaplacic) i 5 ORYGINALNYCH nut dla wszystkich jororow. Do najbiedniejszych nie nalezymy, ale dobrze, ze taki konkurs jest raz w roku smile)
      • violin2003 Re: CEA 02.12.14, 10:11
        Kulju- trzymamy kciuki za Adama! Jaki repertuar przygotowuje i kiedy sam konkurs się odbywa?

Sylwik- niektóre nagrania są na moim koncie na YT , zeszłoroczne i wcześniejsze nagrania
        Nagrania

Do zobaczenia na etapie ogólnopolskim. Teraz intensywna praca, utrzymanie formy, dopracowanie utworków...
        • jajko54 Re: CEA 21.12.14, 10:01
          mój syn tez jedzie do Katowic. jeszcze nie wiemy czy ja znim pojadę czy mąż. a w ogole ile jest dzieciaków w tym ogólnopolskim?
          pani powiedziała żeby się nie spodziewać żadnych nagród bo na tym etapie są dzieci które 'wymiatają" smile ale i tak cieszę się z tego wyróżnienia, chyba samo wejście do ogólnopolskiego to dowód uznania.
          • 4nana Re: CEA 21.12.14, 20:57
            My też jedziemy i też nam pani to samo powiedziała .Trochę niedobry czas bo dłuuuuuga przerwa w zajęciach
    • 4nana Re: CEA 04.12.14, 09:31
      Czy macie już wyniki??? Chwalcie się jak poszło???? U nas jeszcze nic nie wiadomo
      • violin2003 Re: CEA 05.12.14, 09:57
        Wciąż brak oficjalnych wyników...
      • geve Re: CEA 06.12.14, 13:34
        Nie byłam wystarczająco stanowcza, zakręcone dziecię samo już chciało pójść, z ciekawości, zagrało lepiej, niż się wszyscy spodziewali, choć gra była bardzo zapobiegawcza, co odbiło się na stylowości i dynamice (skupienie na treści). II etapu oczywiście nie ma, ale tak wiele nie brakowało. Jak na ten stan przygotowań – noty na prawdę bardzo dobre.
        • jarkotowa1 Re: CEA 14.01.15, 14:50
          Jak tam nastroje 2 etapu przesłuchań?
          Moje dziecko jeszcze przed.
          • violin2003 Re: CEA 14.01.15, 16:16
            Nastrój oczekiwania. Córa grała w poniedziałek i musimy czekać chyba do czwartku na wyniki...Córa Kalimar76 też...trzymajcie kciukasy !!!
            • kalimar76 Re: CEA 14.01.15, 16:25
              Weszłam na regulamin. Wyniki nie są upubliczniane, tylko przesyłane do szkoły. Jeżeli na bieżąco zliczają punkty, to w czwartek powinny być. Moja nie może "usiedzieć na miejscu" i cały czas odlicza pozostały czas.
              Udało Wam się posłuchać innych dzieci? Słyszałam, że poziom bardzo wysoki, jest wiele dzieci bardzo dobrze grających.
              Jak Wasze odczucia?
              • jajko54 Re: CEA 15.01.15, 09:36
                Mój dzisiaj gra i syn Jarkotowej też. Mąż z nim pojechał więc nie posłucham innych dzieciaków, szkoda. Jarkotowa jesteś w Katowicach? trzymam kciuki za naszych chłopaczków smile mieli akcję ze zmianą akompaniatorki kilka dni temu, mam nadzieję że pani A stanie na wysokości zadania. no i odetchnę z ulgą po dzisiejszym dniu bo przygotowania były bardzo intensywne. co prawda u nas głównym coachem syna jest mąż, ale ja muszę zajmować się skomplikowaną resztą życia...
    • 4nana Re: CEA 14.01.15, 17:11
      My też już po i czekamy na wyniki
    • jarkotowa1 Re: CEA 16.01.15, 11:35
      Poziom mega wysoki. Mój syn nie załapał się na "wynik", ale osiągnął sukces swój osobisty bo zagrał najlepiej jak potrafił i ma tego świadomość.
      Niech pochwali się Violin2003, bo jest czymsmile
      • violin2003 Re: CEA 17.01.15, 23:55
        Mega zaskoczenie, które jeszcze do nas nie do końca dotarło. ..laureatsmile
        • jajko54 Re: CEA 20.01.15, 09:55
          ogromne gratulacje!!! u nas bez wyróżnienia ale syn na szczęście nie zmartwił się tym specjalnie smile
          • violin2003 Re: CEA 20.01.15, 11:42
            Dziękuję w imieniu córy smile A dla Was też sukces przecież- przygotować się do przesłuchań, ciężko pracować- to również zasługuje na mega pochwałę- także również gratuluję Synowi i Rodzicom, bo zapewne uczestniczyli na swój sposób w tym procesie.
    • mama_dorota Re: CEA 24.01.15, 21:48
      Serdecznie gratuluję wszystkim laureatom oraz uczestnikom przesłuchań z każdego etapu. Emocjonujące są te przesłuchania. Niech wasze pociechy mają z grania ciągle dużo radości i niech stale prą do przodu w konkursach, nie tylko muzycznych.

Cieszy mnie szczególnie to, że wiele dzieciaków znanych mi z forum świetnie się zaprazentowało smile
      • violin2003 Re: CEA 05.02.15, 13:41
        Dziękujemy smile)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka