Dodaj do ulubionych

uciążliwy katar

07.05.12, 23:24
najlepsze sposoby, krople, leki?
Obserwuj wątek
    • karinaxy80 Re: uciążliwy katar 08.05.12, 09:05
      u nas sprawdza się zawsze spray Heel-Euphorbium S. Córcia ma 3,5 roku.
      • ja772 Re: uciążliwy katar 08.05.12, 10:07
        -woda morska i euphorbium
        -inhalację z soli fizjologicznej z nebulizatora
        -kąpiel a w łazience postawiona miseczka z wodą (gorąca) i kilkoma kroplami olbasa
        pielucha/ szmatka wilgotna z kilkoma kroplami olbasa (ja mocze w tej wodzie z inhalacji olbasem) powieszona nad głową w sypialni
        maść majerankowa pod nos
        stosuje i u siebie i u dziecka
        na noc gdy nos wybitnie zatkany nasivin soft do nocha
        • beattka.mom Re: uciążliwy katar 09.05.12, 18:15
          wydaje mi się, ze najlepsza będzie woda morska, kropli za długo brac nie można bo wysusza się śluzówka, nos się uzależnia i z czasem nic nie będzie pomagać. Ja dziecku daję wodę morską Disemar, do kupienia w aptece smile
          • bbacha Re: uciążliwy katar 09.05.12, 18:32
            Naso-heel krople do picia, mój 4-latek dostaje 3 krople pomieszane z wodą 3 x dziennie, 1,5 roczna córka 1 kroplę 3 x dziennie. Katar mija zwykle po 3-4 dniach.
          • onelupa Re: uciążliwy katar 11.05.12, 12:31
            beattka.mom napisała:

> wydaje mi się, ze najlepsza będzie woda morska, kropli za długo brac nie można
            > bo wysusza się śluzówka, nos się uzależnia i z czasem nic nie będzie pomagać. J
            > a dziecku daję wodę morską Disemar, do kupienia w aptece smile
            no jak dla mnie krople dla malego dziecka tez odpadaja.
            jak z aplikacja tej wody morskiej, ktora polecilas?
        • onelupa Re: uciążliwy katar 11.05.12, 12:30
          ja772 napisała:

> -woda morska i euphorbium
          > -inhalację z soli fizjologicznej z nebulizatora
          > -kąpiel a w łazience postawiona miseczka z wodą (gorąca) i kilkoma kroplami olb
          > asa
          > pielucha/ szmatka wilgotna z kilkoma kroplami olbasa (ja mocze w tej wodzie z
          > inhalacji olbasem) powieszona nad głową w sypialni
          > maść majerankowa pod nos
          > stosuje i u siebie i u dziecka
          > na noc gdy nos wybitnie zatkany nasivin soft do nocha
          >
          >
          >
          o, dziekuje za duzo rad smile
    • maja.london888 Re: uciążliwy katar 09.05.12, 22:41
      Mojej córeczce (2,4) pomogło chodzenie boso w upał w zimnej wodzie (w rzece). Tygodniowy katar przeszedł od razu.
      • beattka.mom Re: uciążliwy katar 10.05.12, 19:26
        a nóżki jej sie nie odmroziły? Bałabym się takiego sposobu, że dziecko tylko mi się bardziej zaziębi!
      • onelupa Re: uciążliwy katar 11.05.12, 12:29
        specer w zimnej wodze, co za dziwny sposob:p raczej bym sie bala tego komus polecic:p
        • beattka.mom Re: uciążliwy katar 13.05.12, 19:02
          a Ty co polecasz?
          • onelupa Re: uciążliwy katar 13.05.12, 21:01
            no ja wlasnie poki co szukam sposobow smile
      • je_fa_ma Re: uciążliwy katar 22.10.12, 09:22
        Skąd ty teraz upał u nas weźmiesz?
        Takie hartowanie to można bez obaw stosować u zdrowego dziecka, a nie w momencie, kiedy już "coś je bierze / wzięło".

W zdrowiu owszem polewam synowi stopy chłodną wodą na koniec każdego prysznica / kąpania ale tylko gdy mam pewność, że jest zupełnie zdrowy.

maja.london888 napisała:
        > Mojej córeczce (2,4) pomogło chodzenie boso w upał w zimnej wodzie (w rzece). T
        > ygodniowy katar przeszedł od razu.
    • zjawa1 Re: uciążliwy katar 10.05.12, 22:56
      Nie rozumiem dlaczego nie usowaja Cie? Ciagle cos reklamujesz, ma oplacanego bloga!
      • dzoaann Re: uciążliwy katar 11.05.12, 12:39
        zjawa, kosz klikaj, a nie sie dziwisz...
    • zjawa1 Re: uciążliwy katar 10.05.12, 23:03
      Taaa, balsam... i ty zwiesz sie farmaceuta?smile
    • zuzinkas Re: uciążliwy katar 10.05.12, 23:22
      ogranicz albo najlepiej usun mleko i przetwory..
      • onelupa Re: uciążliwy katar 16.05.12, 11:56
        zuzinkas napisała:

> ogranicz albo najlepiej usun mleko i przetwory..

chodzi tutaj o kwestie alergii?
        • beattka.mom Re: uciążliwy katar 17.05.12, 22:11
          alergie pokarmowe nie wywołują raczej, kataru
          • zuzinkas Re: uciążliwy katar 17.05.12, 23:07
            tu mozecie poczytac generalnie o szkodliwosci mleka
            Mleko cichy morderca
            a tu kilka ciekawych ksiazek
            Mleczny nałóg - czy i Ty siedzisz na mlecznym wulkanie?
            ja widze zmiane u moich dzieci odkad odstawilam prawie kompletnie nabial (jemy go bardzo sporadycznie); pierwsza zima corki to byl ciagly kaszel i katar a w tym roku prawie wcale; mlodszy syn tez mial mniej kataru w porownaniu z siostra sprzed roku..
            • onelupa Re: uciążliwy katar 17.05.12, 23:41
              a czym zastepujesz w takim razie wapn zawarty w nabiale?
              • zuzinkas Re: uciążliwy katar 18.05.12, 00:43
                zerknij do tego watku
                skaza bialkowa - inne zrodla wapnia
                • onelupa Re: uciążliwy katar 18.05.12, 17:31
                  dosc radykalne poglady, ale poczytam, a powracajac do tematu, ty jakie masz sposoby na katar?
            • annubis74 Re: uciążliwy katar 19.10.12, 15:38
              mleko cichy morderca smile niezły tytuł na horrorsmile
              nie przesadzasz? pomijając osoby,które maja alergię na białko mleka, normalnie mleko nikogo nie zabija (na tej zasadzie mozna by stworzyć liste innych cichych i niecichych zabójców, a na koniec przestalibyśmy jeść i pić cokolwiek. Ja jestem z pokolenia gdzie mało które dziecko było karmione piersią. moi rodzice inwestowali nawet w peweksowską humanę po której miałam megakolkę. Od pół roku byłam karmiona mlekiem krowim, załatwianym od zaprzyjaźnionego rolnika (niepasteryzowanym, nirozcieńczonym) i jakoś żyję i nic mi nie dolega.
          • onelupa Re: uciążliwy katar 17.05.12, 23:43
            tzn wywoluja, ale katar innego rodzaju smile
    • 7malwina Re: uciążliwy katar 10.10.12, 14:02
      Ja swoich maluchom od najmłodszych lat podaję SULFARINOL. (zreszta ja i mąż też go używamy). Dobrze udrażnia nos, przeczyszcza. Zresztą pediatra mi też to zaleca. Jedyną wada jest niezbyt przyjemna "forma"- gęste, oleiste krople. Ale ważne, że skuteczne.
      • q_fla Re: uciążliwy katar 10.10.12, 14:29
        Sulfarinolu nie powinno sie stosować u dzieci poniżej 12 roku życia, to
        typowy chemioterapeutyk, wskazany tylko w bardzo ostrych stanach bakteryjnych, ma dużo działań niepożądanych.
        Katar jest typową reakcją obronną organizmu, wraz z wydzieliną zostają wydalane z organizmu wszelkie mikroby. Nie należy tego procesu na siłę zatrzymywać, tym bardziej tak silnymi lekami... uncertain
        • nadia_nadia Re: uciążliwy katar 18.10.12, 10:40
          Skąd masz takie informacje? Kilka dni temu moja pediatra, której zdanie bardzo szanuję i dwójke moich dzieci prowadzi bardzo dobrze, przepisała mojemu 2-letniemu synowi sulfiranol.
          • q_fla Re: uciążliwy katar 22.10.12, 09:07
            www.doz.pl/leki/p2885-Sulfarinol
      • elzbieta.ellie Re: uciążliwy katar 19.10.12, 15:27
        Mi- też , tzn moim dzieciom pediatra też zalecała SULFARINOL!
        • bogna.r Re: uciążliwy katar 09.12.12, 10:05
          Radziłabym jednak wstrzymać się z podawaniem sulfarinolu małym dzieciom tym bardziej, że producent leku też o tym informuje sulfarinol.pl/o-leku
    • q_fla Re: uciążliwy katar 10.10.12, 14:12
      Dmuchanie nosa, zakręcone kaloryfery i spacery.
      • dianaro Re: uciążliwy katar 10.10.12, 14:23
        Synowi podaję krople Sinupret oraz często psikam wodą morską - u nas sprawdza się Marimer.
    • je_fa_ma Re: uciążliwy katar 22.10.12, 09:16
      Jak tylko widzę, że syna "coś bierze" zapodaję mu
      - sok z 1 cytryny + miód.
      - Vit. C (3xdz) i wapno (2xdz)
      - 3 razy dziennie sól morska (2 psiknięcia do każdej dziurki)
      - często czyszczę nos
      - maść majerankowa pod nos w ciągu dnia
      - Wieczorem gorąca kąpiel z parą, żeby dobrze wyczyścił nos. Na brzegi wanny zakrapiam Olbas (nie do wody). Po kąpieli smaruję vick vaporupem stopy, klatkę piersiową i plecy na wysokości klatki. Zakładam podkoszulek pod piżamę i skarpetki.
      - na noc kilka kropel Olbasu na kołdrę, żeby się lepiej oddychało
      - i nawilżacz na kaloryfer.
      • mama.czarka Re: uciążliwy katar 22.10.12, 10:13
        Zdrowa dieta daje niesamowite efekty. Zminimalizowałam podawanie mleka, białej mąki i przede wszystkim cukru - jedzą ziarna zbóż, płatki owsiane, pełnoziarniste pieczywo,codzienne świeże warzywa i owoce, kaszę jaglaną z miodem i kakao (codziennie na kolację) i jogurt naturalny. Zdrowe, bystre, żadnego kataru i kaszlu i leków, (dzieciaki lat 7 i 4, szkoły i przedszkola nie opuściły ani razu). Aha, dostają jeszcze kwasy omega-3.
        • iwomartusia Re: mama.czarka 22.10.12, 12:41
          z ciekawości- na czym kakao??
          • mama.czarka Re: mama.czarka 22.10.12, 13:12
            Kakao ciemne (nie żadne puchatki itp.) dodaję do kaszy jaglanej z miodem. Do tego jakieś suszone owoce...Może to dziwne, ale mój syn chce to codziennie...A żeby nie było - będąc malcem chorował na potęgę!
    • mantha Re: uciążliwy katar 22.10.12, 13:11
      Nie mam sumienia zostawiac dziecka bez pomocy na noc z mega zatkanym nosem, zatem na noc zapodaje po kropli sulfarinolu albo nasivin. nie przesadzajmy z ta szkodliwoscia, przeciez to jakas paranoja, ze jak zapuscimy dziecku raz na kwartal czy rzadziej krople do nosa to od razu przyniesie caly pakiet dzialan niepożadanych. Cala reszta bardzo fajna - ale mozna sie bawic w dzien z tymi olejkami, mascia majerankowa i inna wodą morska czy witaminkami c.
      jakby mi ktos kazal psikac sobie wode morska jak mi glowa peka od kataru i zatkanego nosa to poslalabym go do diabla.
      mysle, ze przespana noc dziecia z niezatkanym nosem przyniesie wiecej pozytku niz unikanie jakze straszliwych i niemalze smiercionosnych kropli do nosa. psychozie mowie stanowcze nie.
      • q_fla Re: uciążliwy katar 22.10.12, 13:20
        Moja babcia jak ją coś brało zapodawała sobie ze dwie setki mocnej wódeczki na noc, dla rozgrzewki.
        Myslę, że dziecku też by nie zaszkodziło raz na kwartał, a przespana noc gwarantowana. tongue_out
        • mantha Re: uciążliwy katar 22.10.12, 13:22
          tak, to dokladnie to samo
          • q_fla Re: uciążliwy katar 22.10.12, 16:30
            Aha, rozumiem że bez oporu podałabyś dzieciu dwie setunie w ramach leczenia...
            • mantha Re: uciążliwy katar 22.10.12, 21:38
              Kobito, litosci!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka