onelupa 07.05.12, 23:24 najlepsze sposoby, krople, leki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karinaxy80 Re: uciążliwy katar 08.05.12, 09:05 u nas sprawdza się zawsze spray Heel-Euphorbium S. Córcia ma 3,5 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
ja772 Re: uciążliwy katar 08.05.12, 10:07 -woda morska i euphorbium -inhalację z soli fizjologicznej z nebulizatora -kąpiel a w łazience postawiona miseczka z wodą (gorąca) i kilkoma kroplami olbasa pielucha/ szmatka wilgotna z kilkoma kroplami olbasa (ja mocze w tej wodzie z inhalacji olbasem) powieszona nad głową w sypialni maść majerankowa pod nos stosuje i u siebie i u dziecka na noc gdy nos wybitnie zatkany nasivin soft do nocha Odpowiedz Link Zgłoś
beattka.mom Re: uciążliwy katar 09.05.12, 18:15 wydaje mi się, ze najlepsza będzie woda morska, kropli za długo brac nie można bo wysusza się śluzówka, nos się uzależnia i z czasem nic nie będzie pomagać. Ja dziecku daję wodę morską Disemar, do kupienia w aptece Odpowiedz Link Zgłoś
bbacha Re: uciążliwy katar 09.05.12, 18:32 Naso-heel krople do picia, mój 4-latek dostaje 3 krople pomieszane z wodą 3 x dziennie, 1,5 roczna córka 1 kroplę 3 x dziennie. Katar mija zwykle po 3-4 dniach. Odpowiedz Link Zgłoś
onelupa Re: uciążliwy katar 11.05.12, 12:31 beattka.mom napisała: > wydaje mi się, ze najlepsza będzie woda morska, kropli za długo brac nie można > bo wysusza się śluzówka, nos się uzależnia i z czasem nic nie będzie pomagać. J > a dziecku daję wodę morską Disemar, do kupienia w aptece no jak dla mnie krople dla malego dziecka tez odpadaja. jak z aplikacja tej wody morskiej, ktora polecilas? Odpowiedz Link Zgłoś
onelupa Re: uciążliwy katar 11.05.12, 12:30 ja772 napisała: > -woda morska i euphorbium > -inhalację z soli fizjologicznej z nebulizatora > -kąpiel a w łazience postawiona miseczka z wodą (gorąca) i kilkoma kroplami olb > asa > pielucha/ szmatka wilgotna z kilkoma kroplami olbasa (ja mocze w tej wodzie z > inhalacji olbasem) powieszona nad głową w sypialni > maść majerankowa pod nos > stosuje i u siebie i u dziecka > na noc gdy nos wybitnie zatkany nasivin soft do nocha > > > o, dziekuje za duzo rad Odpowiedz Link Zgłoś
maja.london888 Re: uciążliwy katar 09.05.12, 22:41 Mojej córeczce (2,4) pomogło chodzenie boso w upał w zimnej wodzie (w rzece). Tygodniowy katar przeszedł od razu. Odpowiedz Link Zgłoś
beattka.mom Re: uciążliwy katar 10.05.12, 19:26 a nóżki jej sie nie odmroziły? Bałabym się takiego sposobu, że dziecko tylko mi się bardziej zaziębi! Odpowiedz Link Zgłoś
onelupa Re: uciążliwy katar 11.05.12, 12:29 specer w zimnej wodze, co za dziwny sposob:p raczej bym sie bala tego komus polecic:p Odpowiedz Link Zgłoś
onelupa Re: uciążliwy katar 13.05.12, 21:01 no ja wlasnie poki co szukam sposobow Odpowiedz Link Zgłoś
je_fa_ma Re: uciążliwy katar 22.10.12, 09:22 Skąd ty teraz upał u nas weźmiesz? Takie hartowanie to można bez obaw stosować u zdrowego dziecka, a nie w momencie, kiedy już "coś je bierze / wzięło". W zdrowiu owszem polewam synowi stopy chłodną wodą na koniec każdego prysznica / kąpania ale tylko gdy mam pewność, że jest zupełnie zdrowy. maja.london888 napisała: > Mojej córeczce (2,4) pomogło chodzenie boso w upał w zimnej wodzie (w rzece). T > ygodniowy katar przeszedł od razu. Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: uciążliwy katar 10.05.12, 22:56 Nie rozumiem dlaczego nie usowaja Cie? Ciagle cos reklamujesz, ma oplacanego bloga! Odpowiedz Link Zgłoś
dzoaann Re: uciążliwy katar 11.05.12, 12:39 zjawa, kosz klikaj, a nie sie dziwisz... Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: uciążliwy katar 10.05.12, 23:03 Taaa, balsam... i ty zwiesz sie farmaceuta? Odpowiedz Link Zgłoś
zuzinkas Re: uciążliwy katar 10.05.12, 23:22 ogranicz albo najlepiej usun mleko i przetwory.. Odpowiedz Link Zgłoś
onelupa Re: uciążliwy katar 16.05.12, 11:56 zuzinkas napisała: > ogranicz albo najlepiej usun mleko i przetwory.. chodzi tutaj o kwestie alergii? Odpowiedz Link Zgłoś
beattka.mom Re: uciążliwy katar 17.05.12, 22:11 alergie pokarmowe nie wywołują raczej, kataru Odpowiedz Link Zgłoś
zuzinkas Re: uciążliwy katar 17.05.12, 23:07 tu mozecie poczytac generalnie o szkodliwosci mleka Mleko cichy morderca a tu kilka ciekawych ksiazek Mleczny nałóg - czy i Ty siedzisz na mlecznym wulkanie? ja widze zmiane u moich dzieci odkad odstawilam prawie kompletnie nabial (jemy go bardzo sporadycznie); pierwsza zima corki to byl ciagly kaszel i katar a w tym roku prawie wcale; mlodszy syn tez mial mniej kataru w porownaniu z siostra sprzed roku.. Odpowiedz Link Zgłoś
onelupa Re: uciążliwy katar 17.05.12, 23:41 a czym zastepujesz w takim razie wapn zawarty w nabiale? Odpowiedz Link Zgłoś
zuzinkas Re: uciążliwy katar 18.05.12, 00:43 zerknij do tego watku skaza bialkowa - inne zrodla wapnia Odpowiedz Link Zgłoś
onelupa Re: uciążliwy katar 18.05.12, 17:31 dosc radykalne poglady, ale poczytam, a powracajac do tematu, ty jakie masz sposoby na katar? Odpowiedz Link Zgłoś
annubis74 Re: uciążliwy katar 19.10.12, 15:38 mleko cichy morderca niezły tytuł na horror nie przesadzasz? pomijając osoby,które maja alergię na białko mleka, normalnie mleko nikogo nie zabija (na tej zasadzie mozna by stworzyć liste innych cichych i niecichych zabójców, a na koniec przestalibyśmy jeść i pić cokolwiek. Ja jestem z pokolenia gdzie mało które dziecko było karmione piersią. moi rodzice inwestowali nawet w peweksowską humanę po której miałam megakolkę. Od pół roku byłam karmiona mlekiem krowim, załatwianym od zaprzyjaźnionego rolnika (niepasteryzowanym, nirozcieńczonym) i jakoś żyję i nic mi nie dolega. Odpowiedz Link Zgłoś
onelupa Re: uciążliwy katar 17.05.12, 23:43 tzn wywoluja, ale katar innego rodzaju Odpowiedz Link Zgłoś
7malwina Re: uciążliwy katar 10.10.12, 14:02 Ja swoich maluchom od najmłodszych lat podaję SULFARINOL. (zreszta ja i mąż też go używamy). Dobrze udrażnia nos, przeczyszcza. Zresztą pediatra mi też to zaleca. Jedyną wada jest niezbyt przyjemna "forma"- gęste, oleiste krople. Ale ważne, że skuteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: uciążliwy katar 10.10.12, 14:29 Sulfarinolu nie powinno sie stosować u dzieci poniżej 12 roku życia, to typowy chemioterapeutyk, wskazany tylko w bardzo ostrych stanach bakteryjnych, ma dużo działań niepożądanych. Katar jest typową reakcją obronną organizmu, wraz z wydzieliną zostają wydalane z organizmu wszelkie mikroby. Nie należy tego procesu na siłę zatrzymywać, tym bardziej tak silnymi lekami... Odpowiedz Link Zgłoś
nadia_nadia Re: uciążliwy katar 18.10.12, 10:40 Skąd masz takie informacje? Kilka dni temu moja pediatra, której zdanie bardzo szanuję i dwójke moich dzieci prowadzi bardzo dobrze, przepisała mojemu 2-letniemu synowi sulfiranol. Odpowiedz Link Zgłoś
elzbieta.ellie Re: uciążliwy katar 19.10.12, 15:27 Mi- też , tzn moim dzieciom pediatra też zalecała SULFARINOL! Odpowiedz Link Zgłoś
bogna.r Re: uciążliwy katar 09.12.12, 10:05 Radziłabym jednak wstrzymać się z podawaniem sulfarinolu małym dzieciom tym bardziej, że producent leku też o tym informuje sulfarinol.pl/o-leku Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: uciążliwy katar 10.10.12, 14:12 Dmuchanie nosa, zakręcone kaloryfery i spacery. Odpowiedz Link Zgłoś
dianaro Re: uciążliwy katar 10.10.12, 14:23 Synowi podaję krople Sinupret oraz często psikam wodą morską - u nas sprawdza się Marimer. Odpowiedz Link Zgłoś
je_fa_ma Re: uciążliwy katar 22.10.12, 09:16 Jak tylko widzę, że syna "coś bierze" zapodaję mu - sok z 1 cytryny + miód. - Vit. C (3xdz) i wapno (2xdz) - 3 razy dziennie sól morska (2 psiknięcia do każdej dziurki) - często czyszczę nos - maść majerankowa pod nos w ciągu dnia - Wieczorem gorąca kąpiel z parą, żeby dobrze wyczyścił nos. Na brzegi wanny zakrapiam Olbas (nie do wody). Po kąpieli smaruję vick vaporupem stopy, klatkę piersiową i plecy na wysokości klatki. Zakładam podkoszulek pod piżamę i skarpetki. - na noc kilka kropel Olbasu na kołdrę, żeby się lepiej oddychało - i nawilżacz na kaloryfer. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.czarka Re: uciążliwy katar 22.10.12, 10:13 Zdrowa dieta daje niesamowite efekty. Zminimalizowałam podawanie mleka, białej mąki i przede wszystkim cukru - jedzą ziarna zbóż, płatki owsiane, pełnoziarniste pieczywo,codzienne świeże warzywa i owoce, kaszę jaglaną z miodem i kakao (codziennie na kolację) i jogurt naturalny. Zdrowe, bystre, żadnego kataru i kaszlu i leków, (dzieciaki lat 7 i 4, szkoły i przedszkola nie opuściły ani razu). Aha, dostają jeszcze kwasy omega-3. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.czarka Re: mama.czarka 22.10.12, 13:12 Kakao ciemne (nie żadne puchatki itp.) dodaję do kaszy jaglanej z miodem. Do tego jakieś suszone owoce...Może to dziwne, ale mój syn chce to codziennie...A żeby nie było - będąc malcem chorował na potęgę! Odpowiedz Link Zgłoś
mantha Re: uciążliwy katar 22.10.12, 13:11 Nie mam sumienia zostawiac dziecka bez pomocy na noc z mega zatkanym nosem, zatem na noc zapodaje po kropli sulfarinolu albo nasivin. nie przesadzajmy z ta szkodliwoscia, przeciez to jakas paranoja, ze jak zapuscimy dziecku raz na kwartal czy rzadziej krople do nosa to od razu przyniesie caly pakiet dzialan niepożadanych. Cala reszta bardzo fajna - ale mozna sie bawic w dzien z tymi olejkami, mascia majerankowa i inna wodą morska czy witaminkami c. jakby mi ktos kazal psikac sobie wode morska jak mi glowa peka od kataru i zatkanego nosa to poslalabym go do diabla. mysle, ze przespana noc dziecia z niezatkanym nosem przyniesie wiecej pozytku niz unikanie jakze straszliwych i niemalze smiercionosnych kropli do nosa. psychozie mowie stanowcze nie. Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: uciążliwy katar 22.10.12, 13:20 Moja babcia jak ją coś brało zapodawała sobie ze dwie setki mocnej wódeczki na noc, dla rozgrzewki. Myslę, że dziecku też by nie zaszkodziło raz na kwartał, a przespana noc gwarantowana. Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: uciążliwy katar 22.10.12, 16:30 Aha, rozumiem że bez oporu podałabyś dzieciu dwie setunie w ramach leczenia... Odpowiedz Link Zgłoś