Dodaj do ulubionych

Wędrujące jąderka

05.06.12, 20:46
Mój syn ma 4 lata i podczas badania lekarz stwierdził że jądra mają tendencję do cofania się do "początkowych odcinków kanałów pachwinowych". Stwierdził też że do wieku 5 lat jądra same powinny wrócić na swoje miejsce. Czy ktoś z Was miał podobny przypadek i czy nie jest konieczna operacja?
Obserwuj wątek
    • afrikana Re: Wędrujące jąderka 05.06.12, 23:48
      Nic się nie martw, lekarz ma racjęsmile Skontroluj tą sprawę za rok.
    • joxanna Re: Wędrujące jąderka 06.06.12, 11:49
      Jeszcze 20 lat temu operowano to - jeśli była taka konieczność - około 6 roku życia. Współcześnie takie operacje robi się około 2 roku życia. skontaktuj się z urologiem, najlepiej w szpitalu, to od razu będziesz wiedziała co robić.

w każdym razie - idź do urologa.
    • roksanka_3 Re: Wędrujące jąderka 08.06.12, 10:54
      moj synek mial cos podobnego tylko gorzej, tj. uwiąźnięcie jąderka w kanale pachwinowym, lekarz czekal do 2,5 roku zycia bo do 3 lat tzreba zrobic operacje (pozniej jąderka moga ulec uszkodzeniu przez wyzsza temp w kanale niz w mosznie itd) wiecmoj syn jako 2,5 latek mial operacje sprowadzenia jąderka do moszny, tylko ze to troche inna sytuacja bo ono bylo ciagle w tym kanale, poobserwuj syna jesli wiekszosc czasu jaderko jest schowane a schodzi tylko np podczas kapieli (bo jest cieplo) to ja bym sie jeszcze skonsultowala z innym lekarzem
    • mamati3 Re: Wędrujące jąderka 08.06.12, 20:10
      U mojego syna lekarz pediatra stwierdził tą wadę na bilansie 2-latka. Dostaliśmy skierowanie do chirurga który stwierdził że na razie nie ma się czym przejmować. Chodzimy na kontrolę co pół roku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka