pysia_35 06.06.12, 10:10 na ostaniej wizycie kontrolnej z moim 2,5 latkiem dentyska zasugerowała flouryzację zębów. Zastanawiam sie czy ma to sens i jak to wyglada. Macie jakieś doświadczenia ze swoimi maluchami ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
budzik11 Re: fluoryzacja zębów 06.06.12, 10:37 Oczywiście, że ma sens. Moje dzieci mają regularnie fluoryzowane zęby u stomatologa. Wygląda to tak, że pani takim maluśkim wyciorkiem nanosi na zęby coś, co wygląda jak miód i jest podobno słodkie, trochę lepkie i 2 godziny po tym nie można jeść. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_mi Re: fluoryzacja zębów 06.06.12, 11:03 mój czterolatek tez mial fluoryzowane. Wygladało to tak jak opisuje poprzedniczka. Mielismy pięć takich seansów co dwa tygodnie. Po pół roku mamy kontrol i ewentualnie ponowienie. U nas powodem były ubytki w szkliwie na 1 i 2. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: fluoryzacja zębów 06.06.12, 11:54 Mój syn żadnych ubytków nie ma (ma 4,5.), fluoryzacja tylko profilaktycznie co pół roku. Starsza córka ma fluoryzację w szkole, ale ponieważ wcześniej miała już u stomatologa, to w szkole nie korzysta. Zresztą wiadomo, jak dzieci to robią w szkole (pamiętam z własnego dzieciństwa). Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: fluoryzacja zębów 06.06.12, 12:46 Tak, od kiedy skonczyly 2 lata co 6 m-cy. W przedszkolu, potem w szkole, robia to osoby z przychodni dentystycznej, oczywiscie jest to za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś