Dodaj do ulubionych

Kołdra i poduszka

09.07.12, 22:11
Dziewczyny poradźcie coś, bo ja ciemna jestem z tej "dziedziny".
Muszę małej kupic nowy zestaw pościelowy, tj. kołdrę( 140x ileśtam) i poduszkę. Przęglądałam przed chwila allegro, a tam takie zatrzęsienie, że hej. Nie znam tych nowych "technologii" kołdrowo-poduszkowych.
Jakbyście mogły coś polecić, najlepiej jakiś linki z konkretnymi produktami, byłabym dozgonnie wdzięczna i moje dziecko też. Bo znając siebie to jakis bubel bym kupiła sad
Z góry dzięki.
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: Kołdra i poduszka 10.07.12, 08:44
      Nie sadze, zeby ktokolwiek mogl ci polecic jedyna sluszna koldre. Mojemu mlodemu kupilam koldre w Ikei, najciensza z mozliwych. Teraz koldry maa oznaczenia termiczne i koldra koldrze nie rowna. My z mezem mamy tzw 4-sezonowe, cienka, gruba i obie mozna spiac, ale wowczas sa dla nas za grube, wiec cienka wiasna i jesienia, gruba zima, latem jak jest powyzej 20 stopni spimy w zasadzie pod przescieradlami, albo samymi poszwami. Mlody na zime ma polowe ciensza koldre od naszych wiosennych, jak jest cieplo spi pod pawelnianym pledem albo przescieradlem. Pod grubsza koldra by sie calkiem wytopilsmile Inne dzieci za to musza miec grubasna koldre czesto jeszcze z dodatkowym kocem zima. Wszystko zalezy od tego, co dziecku pasi. Moja koldra musi byc leciutka, mlodego wprost przeciwnie, spi pod koldra dociazajaca (poszwa z kieszeniami wypelnionymi fasola, 6kg).
    • semi-dolce Re: Kołdra i poduszka 10.07.12, 09:06
      No właśnie, to zależy co mała lubi. Czy cieplejszą czy chłodniejszą kołdrę, czy cięższą czy lżejszą. Na pewno w każdym wypadku ważne jest to, by mozna ją było łatwo uprać.
      • marcik.f Re: Kołdra i poduszka 10.07.12, 12:41
        Ona chyba jeszcze nie wie co lubi wink Teraz ma taką kołderkę dzidziusiową. I nie wydaje się, żeby coś jej przeszkadzało.
        • tijgertje Re: Kołdra i poduszka 10.07.12, 16:42
          jak jej wszystko jedno, to kup jakas lekka i cienka, duzo lepiej (czyt. zdrowiej) sie spi jesli nie jest zbyt cieplo. Choc z zakupem kolderki spokojnie mozesz poczekac do jesieni. Teraz przescieradlo albo cienki bawelniany kocyk zupelnie powinien wystarczyc. jesli musi miec poduszke, to tez cieniutka.
    • sokhna Re: Kołdra i poduszka 10.07.12, 17:09
      Naszej corce kupilismy koldre czterosezonowa, poki co korzystalismy tylko z jednej czesci, bo na dwie zdecydowanie za cieplo nawet zima, ona wtedy woli miec grubsza pizamke. Podwojna koldra sprawdzila sie gdy mala przesiusiala pieluche i trzeba bylo wszystko zmieniac.

Co do poduszki to mamy taka 40x80 z mozliwoscia wyciagania i dokladania "wnetrznosci" wink w ten sposob mozna regulowac wysokosc i miekkosc poduchy.
      • marcik.f Re: Kołdra i poduszka 10.07.12, 18:00
        O, to ciekawe z tą Twoją poduszką.
        Ja właśnie myslę, ze dla takiego małego dziecka to chyba lepsza będzie jakaś cienka podusia. Do tej pory śpi w zasadzie na płaskiej.
        I chyba faktycznie kołdrę jakaś cieńszą kupię.
        A jakie wypełnienie jest dobre (Takie, żeby się "nie skołtuniło" w praniu)?
        • sokhna Re: Kołdra i poduszka 10.07.12, 23:16
          Niestety nie potrafie podac konkretnej firmy. Ja kupowalismy nasza koldre to powiedzialam pani w sklepie, ze chce wlasnie czegos takiego uniknac. Juz raz te koldry pralam i faktycznie nic sie nie stalo. Aha, z kolderka i poduszka z Ikei (wlasnie ten komplet dla malutkich dzieci) mam zle doswiadczenia. Poduszka nie nadawala sie do spania juz po pierwszym praniu i musialam kupic inna, a z koldra niezle sie namocowalam, zeby wrocila do formy.
          • sokhna Re: P.S. 10.07.12, 23:17
            Lepiej idz moze do profesjonalnego sklepu gdzie tylko takie rzeczy maja. Tam na pewno Ci fachowo doradza. Warto wtedy nawet wydac pare zl wiecej, bo to zakup na lata.
            • marcik.f Re: P.S. 11.07.12, 00:38
              Dzięki smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka