Dodaj do ulubionych

nocnikowanie po raz enty

10.07.12, 14:42
Potrzebuje krótkiej porady. Córa dwa lata, jeszcze nosi pampersy. Teraz kiedy jest ciepło, puszczam ją po domu bez skarpet, bez majteczek. Nocnika się nie boi, sama na niego siada i woła podaj bajkę, bo lubi sobie tak "poczytać" . Ale siku robi na podłogę/dywan/etc. Nie woła jeszcze siku ( chyba, że jest pora spania, jest w łóżeczku, a chce poodwlekać, to pokazuje na nocnik i woła sikuuuu, kilka razy dałam się nabrać, ale to ją tak wybija z rytmu, że próba położenia jej z powrotem kończy się strasznym płaczem. Mówię po prostu, że teraz ma pampersa, to może w niego zrobić). I to mnie właśnie zastanawia. Bo kiedy chodzi po domu to nie woła, woła tylko kiedy chce coś osiągnąć. I ja już nie wiem- widać, że wie od czego jest nocnik. Nie potrafi jeszcze połączyć parcia na pęcherz z dalszą akcją siadania na nocnik? odpuścić jej? Poczekać? Czy jeszcze kilka dni ją puszczac bez pieluchy? na razie biega bez tak z 3 dni.
Obserwuj wątek
    • Gość: justcam Re: nocnikowanie po raz enty IP: *.5-4.cable.virginmedia.com 10.07.12, 14:56
      to tylko 3 dni smile to spokojnie mozesz ja obserwowac tak do 2 tygodni i potem ocenic co dalej , ale to przyzwolenie wieczorne do robienia siku w pieluche to niezby bardzo ma sens i napewno utrudnia i wprowadza zamieszanie w glowie dziecka - moim zdaniem....
      • jedynybasek5 Re: nocnikowanie po raz enty 10.07.12, 15:26
        No też tak mi się wydaje, że to wprowadza zamieszanie, ale jednak spokojnie idziemy spać, a kiedy sadzam na nocnik, to Czorcik ma tylko radochę i spanie odwleka sie o jakąś godzinę do półtorej... lenistwo matki nie zna granic, mam nadzieję, że damy radę odpieluchować się do osiemnastki. Dwa tygodnie... no to jeszcze czas, zawsze słyszałam wersję " jak w tydzień nie załapie to czekać ". dzis zdejmujemy dywan w pokoju, bo będzie niedługo do wymiany, a pojemnośc pęcherza dziecie ma zadziwiającą surprised
    • joshima Re: nocnikowanie po raz enty 10.07.12, 16:47
      Nie wiem, czy po zachowaniu twojej córki widać, że wie o co chodzi, skoro sobie tylko na tym nocniku siedzi i używa go do osiągnięcia celów zupełnie z sikaniem niezwiązanych. Chyba wyciągasz zbyt daleko posunięte wnioski.
    • milosza_mama Re: nocnikowanie po raz enty 10.07.12, 17:45
      POczekaj jeszcze z tydzień, jak będzie nadal siusiać na podłogę to znaczy, że za wcześnie. Odpieluchowałam właśnie córkę w wieku niecałych 22 miesięcy, tydzień jej dałam, po 3 dniach nadal było dużo wpadek ale z czasem zmalały do zera. Wcześniej czy później się udasmile
      Nataszka, 08.09.2010
      Miłoszek, 07.07.2008
    • amy.27 Re: nocnikowanie po raz enty 10.07.12, 20:36
      daj spokój, nie jest gotowa.
      nei wiem co wszyscy mają takie parcie, że dwulatka "jeszcze nosi pampersa". Ma święte prawo nosić, ma TYLKO dwa lata i całe swoje życie w niego robi, to nie oczekuj cudów.

jak będzie gotowa to uwierz że odpieluchowanie zajmie ci trzy dni. Jak nie będzie gotowa będziesz męczyć siebie i dziecko 3 miesiące i i tak nic to nie da.
      • milosza_mama Re: nocnikowanie po raz enty 10.07.12, 22:39
        Nie zgadzam się, można odpieluchować dziecko w tydzień, to wydaje mi się najbardziej realne. Według mnie 3 dni to mało, i to nie jest ciśnienie by szybko pozbyć się pieluchy ale realne poznanie możliwości dziecka. Jedno odpieluchuje sie jako 2 latek drugie później. Ale spróbować warto. Mój syn dla przykładu miał dopiero 2,5 roku jak pozbyliśmy się pieluchy. I nie naciskałam tylko obserwowałam. A chodzenie w pieluszce w 33 stopniach fajne nie jest.
        • marcik.f Re: nocnikowanie po raz enty 11.07.12, 00:47
          Ja przepraszam, że się będę chwalić, ale nie to jest moim celem. Moja mama truła mi głowę już od roku, że mam odpieluchowywac dziecko, bo " wy w tym wieku pieluch nie nosiłyście". a ja stwierdziłam, że sobie poczekam, zaoszczędzę nerwów sobie i dziecku i zacznę po 18 miesiącu. Pech albo nie pech chciał, że była zima i nam się nie chciało. Przyszło lato. Mała miała 23 miesiące. W pierwszym dniu zdjęliśmy pieluszkę. Sikała pod siebie. Na drugi dzień totalna kulturka, do nocniczka, sama sobie majteczki ściągała.
          Myślę, że nie ma sensu zmuszać dziecka, kiedy nie jest gotowe. Czasami lepiej poczekać i faktycznie przejść bezstresowo, niż się wkurzać, denerwować, zmywać, sprzątać i kląć na czy świat stoi smile
          • jombusiowa Re: nocnikowanie po raz enty 11.07.12, 07:25
            Wg mnie np mój 25 miesięczniak nie jest gotowy nic a nicsad Niestety.... oczywiscie na nocnik siada, czasem siku zrobi-nawet się napina, ale co z tego jak założę pieluchę i za 10 minut jest kupa? I mówię, na nocnik itd...i nic. Ostatnio trochę się buntuje przed włożeniem pieluchy-ale jak mam mu nie wkładać, skoro w ogóle nie woła-a jak się pytam czy mu się chce-zero reakcji po czym za 3 min np kupa.... no trudno.
            • rilla-m Re: nocnikowanie po raz enty 11.07.12, 15:20
              To trochę się pocieszyłam - bo mój 2,5-latek ma dokładnie jak Twój wink Posadzony na nocnik czy na kibelek zwykle zrobi ale co z tego, skoro sam nie woła... Pytam się, czy chce siusiu? Nie! Za 2 min. widzę, że zaczyna podsikiwać na kanapę sad no to lecimy na kibelek - robi mnóstwo siusiu. Ale sam nie zawoła za Chiny! Ponieważ mam noworodka w domu, to nie mam czasu co 15 min z nim na kibel latać, a dodatkowo to przecież nie o to chodzi - powinien sam wołać. Lekarka chirurg, u której byliśmy z Młodym w sprawie napletka, stwierdziła, żeby go nie naciskać, że wiele dzieci dopiero koło 3 lat świadomie załatwia takie potrzeby.
    • 2plusik Re: nocnikowanie po raz enty 11.07.12, 10:52
      Synek odpieluchowany przed 3 urodzinami - właściwie bez kombinowania, bez nagród itp - po prostu przyszedł jego czas smile
      • amy.27 Re: nocnikowanie po raz enty 11.07.12, 13:17
        no i super!
        grunt to czekac aż dziecko jest gotowe. Matki niby odpieluchują dla wygody a więcej roboty jak trzeba 100 razy dziennie pytać czy che siku/kupę, sadzać, rozbierać a potem prać brudne gacie i ścierać podłogi.
        Mnie wygodniej ubrac pampka smile
        • 2plusik Re: nocnikowanie po raz enty 11.07.12, 13:32
          A najlepsze, jak mówią, że bez pieluchy na drugie urodziny, a to nic, że jeszcze przez pół roku na szmacie latają wink
    • wilhelminaslimak Re: nocnikowanie po raz enty 11.07.12, 12:12
      Mój syn ma 2 lata i 4 miesiące. Od miesiąca chodzi bez pampersa. Sika do ubikacji bez problemu za każdym razem jak sie go postawi przy niej. Natomiast przez ten miesiac zawołał siku może 3 razy. Jakby go samego do ubikacji nie prowadzić, to sika gdzie stoi. Nie pomagają nagrody, naklejki, cukierki za zawołanie siku (nie bardzo kuma, kiedy ma tego cukierka dostać, chce go nawet jak zrobi w majtki).
      Ale my się nie poddajemy, bo wolę z nim chodzić co pół godziny do kibelka, niż się paprać z pampersami.
      Tyle, że Twoja córka nawet nie sika do nocnika, to troche trudniej. Może odczekaj jeszcze ze 2-3 miesiace i zobaczysz wtedy.
      • drop.s18 Re: nocnikowanie po raz enty 11.07.12, 13:27
        Mój synek ma 2 i 5 miesięcy i jest to kolejna próba podejścia do sikania. Mam nadzieję że ostatnia. chodzi sam do łazienki i tylko trzeba mu pomóc zdjąc ubranko. Nie ma co się spieszyć. Może spróbuj jak siusia podstawić nocnik żeby skumała że tam się to robi, kolejna rada poobserwuj po jakim czasie po piciu robi siusiu- mój 15-20 min i wtedy sadzaj. Kolejna rada zakładanie pod pampka pieluchy tetrowej żeby dziecko czuło, że ma mokro i żeby było nieprzyjemnie)) A z kupą to podobno większy problem bo dzieci się boją tego co z nich wychodzi a w pampku nie widać, ja mu pokazałam książeczkę i opowiadam ,że chłopiec zrobił kupkę i teraz jest szczęśliwy i brzuszek go nie boli i że każdy robi kupkę... w naszym przypadku nocnik to samo zło i nawet nie chce usiąść
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka