Dodaj do ulubionych

Tak z ciekawości o mm

07.08.12, 12:07
Witam ile Wasze 1,5 roczniaki wypijają mm? Pytam bo mój synek jest maniakiem mleka (przychodzi z butlą i woła kakosmile ) oczywiście nie dostaje za każdym razem - ale mógłby cały dzień jeść tylko kako. Obecnie wypija około 4 razy na dobę po jakieś 210. nie wiem czy to odpowiednia ilość? O mleku krowim nie ma mowy - wystarczy, że zje jakiś serek i jest ból brzucha i to w nocy, więc mamy wszyscy nockę z głowy. Jak to jest u Was?
Obserwuj wątek
    • magda.tyl Re: Tak z ciekawości o mm 07.08.12, 12:17
      Mój ma 20 miesięcy, pije rano i wieczorem po max 150ml, ale on w ciągu dnia potrafi wsunąć 3/4 dużego jogurtu naturalnego, 2-3 plasterki sera żółtego, namiętnie na śniadanie zjada 3 kopiate łyżki serka homogenizowanego czystego, jak je danonki to od razu 2 na raz te duże (fuj ale czasem daję). Tak że o ilość nabiału jestem spokojnawink
      Starszy w jego wieku wypijał rano i wieczorem po 220-250ml mm, ale nabiału to zjadał minimalne ilości, co mu zostało do dziś. Mleko nadal lubi, rano i wieczorem obowiązkowo kubek kakao.
      • bbuziaczekk Re: Tak z ciekawości o mm 07.08.12, 12:56
        1,5 roczniak powinien pic 2 razy mleko
        Moja ma 20 m-cy i jak miala 1,5 roku to wypijala 2 x 180 ml.
        Zreszta teraz tez tak pije (czasem 210 ml wypije) ale pije juz krowie.
        • kr.opek Re: Tak z ciekawości o mm 07.08.12, 13:04
          moja prawie 2latka wypija 2x dziennie po 240ml, czasami zostawia trochę, częściej wypija wszystko. Oprócz tego jogurty, serki pod każdą postacią, żółtym serkiem (ale bez kanapki) też nie pogardzi.
          Zdażają się jednak jeszcze noce (dobrze, że rzadko), że budzi się krzycząc: "mumusiu, ciem mlepsio" smile))
    • mruwa9 Re: Tak z ciekawości o mm 07.08.12, 13:03
      mysle, ze pije dlatego, ze mu smakuje (bo slodkie) i ze przyjemnosc sprawia mu ssanie smoczka. Ale to wczesniej czy pozniej skonczy sie prochnica i ewentualnie nadwaga.
      Jesli chcesz, zeby mleko stanowilo posilek, a nie pocieszacz, dawaj mleko w kubku, a butle zlikwiduj. Albo, przejsciowo, z butli dawaj tylko czysta wode.
      • kondolyza Re: Tak z ciekawości o mm 07.08.12, 13:21
        moja mleko pije raz-wieczorem, zazwyczaj 240ml
        natomiast z rana ma drugi mleczny posiłek np. kasza na mleku (na zwyklym tez, czasem na mm), lub jogurt naturalny z owsianymi płatkami (najczęściej), czasem z owocem. bywają dni że uda się 3 posiłek mleczny np budyń, lub jogurt z owocami.
        • murwa.kac Kondolyza - off top 07.08.12, 14:07
          te platki owsiane gotujesz czy wrzucasz ot tak do jogurtu?
          bo ja bym wrzucila tak, "surowe", ale nie jestem pewna czy dziecku mozna.
          • kondolyza Re: Kondolyza - off top 07.08.12, 14:49
            wrzucam suche, uwielbia je wybierać palcamismile
            kiedyś słyszałam na forum experckim od dr Leleń że moga powodować czasem u niektórych bóle brzucha, więc podaj najpierw połowę porcji i zobacz jak dziecko zareaguje. ale wg mnie nic się nie powinno dziać.
            aha-jakby co to można przelać wrzątkiem. i jakby co to kupuję również orkiszowe, pszenne, żytnie, z amarantusem itp.
            • murwa.kac Re: Kondolyza - off top 07.08.12, 17:50
              gotowana na wodzie owsianke z owocami juz jadl i nie bylo sensacji, wiec mysle ze tym razem tez nie powinno. jogurt podobnie.

nie wiedzialam tylko jak rozwiazac problem owsianka plus jogurt.
      • aniaurszula Re: Tak z ciekawości o mm 11.08.12, 23:00
        jak zwykle straszenie , moja starsza corka pila mleko z butelki do 3 lat i nadwagi z prochnica brak a ma 7 lat. te choroby wystepuja bo mamusie luzuja i daja "zdrowa zywnosc i napoje " bo to latwiejsze niz prawidlowe odzywianie a potem zwalaja popsute zeby na mm
    • illegal.alien Re: Tak z ciekawości o mm 07.08.12, 13:24
      Moje 20 miesieczne dziecko pije mleko kozie (na krowie jest uczulona, sojowego i modyfikowanego nie chce podawac) rano, po obiedzie i wieczorem. Pije z kubeczka (kapka, niekapka, zwyklego - co tam jest pod reka i nie siedzi w zmywarce).
      Do tego pije mleko moje wieczorem, rano i w nocy.
    • fasol-inka Re: Tak z ciekawości o mm 07.08.12, 15:43
      mój nie pije w ogóle od kiedy skończył 7 miesięcy
      mleko zjada w produktach mlecznych
    • magdagg2 Re: Tak z ciekawości o mm 07.08.12, 20:12
      2x - wieczorem ze 150ml wody, rano ze 180 ml wody. oprocz tego jada produkty nabialowe - serki, kefir, serek wiejski, jogurty, twarog, ser zolty, smietane itd.
    • drzewachmuryziemia Re: Tak z ciekawości o mm 07.08.12, 20:52
      Mój miał niewiele ponad rook, gdy ograniczyłam mleko do wieczornego mm z 240 ml wody. Poza tym z nabiału je tylko jajka i masło. Wapń ma w kaszach, mięsie i niektórych warzywach. Własciwie to wieczorne mm mogłabym juz tez zlikwidowac, ale zostawiam w ramach rytuału.
    • minerwamcg Re: Tak z ciekawości o mm 07.08.12, 21:04
      Kiedy nasza mała miała półtora roku wypijała mm dwa razy dziennie, po ok. 240 ml. Kiedy miała rok i osiem miesięcy, zrezygnowała z mm z dnia na dzień i od tej pory je nabiał w postaci serów. Krowich. Mleka krowiego nie tknie, może ma po mnie nietolerancję...
    • aniaurszula Re: Tak z ciekawości o mm 11.08.12, 22:57
      moja 21 mczna tez uwielbia mleko i wypija podobnie jak twoj synek.
    • dziennik-niecodziennik Re: Tak z ciekawości o mm 11.08.12, 23:55
      19miesieczna dziewczynka dwa razy na dobę 240ml kaszki na mleku. czasami w nocy zachce jeszcze, ale to juz rzadko bardzo.
      plus inny nabiał oczywiscie, no ale nie ma z nim problemów.
      o ile pamietam dziecko powinno w tym wieku wypijac przynajmniej pół litra mleka (ew. odpowiedniki tegoz). jesli Twoje dziecko nie moze jesc nabiału to musi bazowac na mm.
    • lianis Re: Tak z ciekawości o mm 12.08.12, 10:09
      Zanim rok skonczyl to zdarzalo mi sie podac mu mm do czegos do czego piersi podac nie moglam (budyn, nalesniki). Potem juz nie. Krowiego wogole dla zasady. Je jogurty sojowe i pije mleko kokosowe i ryzowe.
      • bernadeta123 Re: Tak z ciekawości o mm 12.08.12, 11:53
        Dziękuję za wszystkie odpowiedzi - dobrze wiedzieć że są jeszcze w tym wieku tak mlesiowe dziecismile co do próchnicy to rozmawiałam z moją dentystką i o dziwo jej córy piły mm w nocy do drugiego roku życia i próchnicy nie byłosmile więc największą rolę przy zębach odgrywają geny. Przekonałam się o tym na własnej skórze - mogę myć godzinami i chodzić co miesiąc do dentysty a i tak mi się jakiś zepsuje, a mąż wręcz przeciwnie ma piękne białe, zdrowe zęby - oby poszedł w tatusiasmile
        • mamutekihanutek Re: Tak z ciekawości o mm 15.08.12, 20:12
          Jeszcze ja się dopiszę smile Moja córka ma 17 mies i pije mleko ok. 4 razy dziennie po 180 ml.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka