zjawa1
25.09.12, 20:00
Mam pytanie do osob, ktore dobrze znaja tematyke. Maja lub mialy stycznosc z wymienionymi zaburzeniami.
Wiadomo, ze w wielu roznych zrodlach podaje sie liczne informacje, objawy, cechy charakterystyczne itp.
Jednak czesto okazac sie moze, ze w praktyce zdarzac sie moze jakis wyjatek-potwierdzajacy te reguly.
Gl. o takie sytuacjie mi chodzi i z tym zwiazane jest moje pytanie. Jestem ciekawa opinii osob, ktore znaja osobiscie z wlasnego doswiadczenia/pracy ADHD czy SI.
Ciekawa jestem wszego zdania na temat takiej sytuacji.
Dziecko tylko w srodowisku przedszkolny wykazjue podobno nieprzecietna ruchliwosc( duzo biega po sali, skacze, szaleje). Dziecku zdarza sie dosc czesto uderzyc kogos bez powodu ( popchnac, pociagnac). Nie sa to brutalne akty przemocy, ale jednak tymi aktami sa.
Popychajac jakies dziecko czesto po tym usmiecha sie.
Mimo takich zachowan, dziecko w przedszkolu potrafi skoncentrowac sie zawsze-nawet do 1 godzniy- przy np. rozwiazywaniu roznych lamiglowek, ukladaniu puzzli czy rysowaniu.
Siedzi wtedy bardzo spokojne.Nie ma problemow z wykonywaniem prac ,,umyslowych". Ponoc wrecz przeciwnie wyroznia sie pod tym wzgledem z grupy rowiesnikow. Doskonale liczy, rozpoznaje litery, uklada itd.
W strodowisku po za przedszkolnym dziecko zmienia sie w spokojne. Nikogo nie bije, nie zaczepia, nie szaleje tak. Mimo tego, ze rowniez przebywa w grupach z dzieciakami. Ma to miejsce np. na zajeciach dodatkowych takich jak plastyka.
I teraz pytanie do Was, z gory dziekuje za odpowiedzi.
Czy mozliwe jest, ze dziecko morze miec ADHD jesli tylko w jednym srodowisku jest, nazwijmy to pobudzone? Mimo tego, ze nie ma problemow z koncentracja w kazdym ze srodowisk.
Jak wam to wyglada, poddajcie jakies sugestie w jakim ewentualnie kierunku dziagnozowac?
Wiem, ze trudno oceniac po takim skromnym opisie, ale moze w czyms pomozecie.
W ramach podsumowania dodam, jeszcze, ze na wlasne oczy widzialam jak ,,szalenczo" zachowuje sie te dziecko na terenie przedszkola i jak nagle po opuszczeniu placowki zmienia sie nie do poznania. Nie wiem jak pomoc jego mamie, bo z samiej podstawowej wiedzy teoretycznej trudno cos zaradzic. A ponoc padla juz w przedszkolu taka mysl, ze dziecko byc moze ma Adhd tylko, ze mnie jakos to nie gra. Nie gra mi to, ze dziecko potrafi sie swietnie koncentrowac na roznych rzeczach i w roznych sytuacjach. Nie wiem moze sie myle, jak tak to prosze o informacje.