Dodaj do ulubionych

4 latka i mała potrzeba snu!pomocy

07.01.13, 20:20
witam wszystkie mamusie.
mam problem z prawie 4 letnim synem.
młody od urodzenia źle sypia jak był mały tłumaczyłam sobie że do 2 lat pewnie tak będzie.od małego spał ze mną i mężem.do 2 lat budził się budził się po kilka razy w ciągu nocy.
nawet gdy nie spał w dzień.
jak skończył 2 lata poszedł do przedszkola od9-14 i nie dawałam go spać już po południu.
dostał swój pokoik i zaczęłam usypiać go w swoim łóżku kładłam go około 19-20 młody budzi się o 24 z płaczem biorę go do nas i za chwilę zasypia po 2 godzinach zaś płacz i pobudka i na dobre wstaje o 6 rano wyspany.
czasem idzie spać później np.jak jedziemy w gości to młody idzie spać około 23 i również budzi się w nocy i wstaje o 6 ranocrying'
teraz ma 4 latka i jest ciągle tak samo nawet jak dam mu łyżeczkę dipherganu to nie pomaga.
dodam że on strasznie dużo choruje i to od niemowlaka..
nasza lekarka poiwdziała że najpierw usuniemy migdałki i zrobimy porządek z uchem i później ewentualnie da nam skierowanie do neurologa.
ja już jestem wykończona tymi nocnymi pobudkami on potem zmierzły.
może miała któraś z was takie dziecko?
proszę o wskazówki co robić jakie badania wykonać
Obserwuj wątek
    • 3fanta Re: 4 latka i mała potrzeba snu!pomocy 07.01.13, 20:54
      Niestety tak ma i koniec moja sąsiadka tak miałaa.Dziecko w dzień nie spało ,spać chodziło ok 22:30.wstawał ok 7 rano.Nie dało się zrobić nic.Przesunięcie godzin spania nic nie dało.spał i tak po swojemu i w tych samych godzinach.dopiero w nastoletnich latach to sikę zmieniło.spał zmeczony po szkole i potem na wieczór góra o 23
    • mruwa9 Re: 4 latka i mała potrzeba snu!pomocy 07.01.13, 21:04
      nie mam doswiadczenia z placzacymi w nocy 4-latkami. W tym wieku moje dzieci zasypialy w swoich pokojach, a jesli w nocy sie budzily, mogly przyjsc do naszej sypialni, byle z wlasna koldra i byle polozyc sie cicho, zeby nie budzic rodzicow. Obywalo sie wiec bez placzu, a nocne pobudki zaniknely samoistnie.
      Moze mala lampka, rozpraszajaca ciemnosc? Daleko dziecku do waszej sypialni?
    • grouse1 Re: 4 latka i mała potrzeba snu!pomocy 07.01.13, 21:05
      A dlaczego od razu zakładasz, że jest chory? Może taki jego urok. Mój syn, też 4-latek czy połozy się o 19 czy o 23, wstaje o 6.50, jak w zegarku. Zdążyłam się już przyzwyczaić.
      Zacznij od nauczenia dziecka spania tylko we własnym łóżku, nie bierz go w nocy, tylko uspokój i wyjdź z pokoju, niech nauczy się zasypiać, gdy się w nocy obudzi. Może boi się ciemności i po przebudzeniu płacze - zostaw mu malutką lampkę taka do kontaktu. Może wystarczą uchylone drzwi, albo misiu przytulak. Problem nie leży w chorobie, ale w nieumiejętności samoistnego zasypiania, gdy synek przebudzi się w nocy. Popracuj nad tym, a zobaczysz efekty. Powodzenia smile
      • mamusia881 Re: 4 latka i mała potrzeba snu!pomocy 07.01.13, 21:43
        jest nasza sypialnia bez drzwi i młody nas widzi ze swojego łóżka.
        ma ściankę postawioną i tam mam wycięty księżyc i gwiazdy podświetlane.
        nawet jak go nie biorę do łóżka to muszę siedzieć cała noc na krześle bo inaczej jest płacz.
        ja nie podejrzewam że jest na pewno na coś chory chodzi mi że choruję dużo i często i może to być przyczyną.
        • ivaz Re: 4 latka i mała potrzeba snu!pomocy 07.01.13, 21:53
          Moja prawie 4 latka, też bardzo mało śpi, z drzemek dziennych zrezygnowała juz w wieku 1,3 z resztą nawet jak je miewała to nie dłużej jak 40 minut jak kiedyś zdrzyło jej się spanko ponad godzinę raz jedyny to sprawdzałam czy oddycha. Teraz spać chodzi między 22 a 23 wstaje o 6 rano, w nocy też często przychodzi do naszej sypialni z tymże kładzie się i spi, nawet nie słyszę kiedy. Generalnie śpi 7-8 godz na dobę i jej to w zupełności wystrcza, wieczorem nie jest marudna, nie widać po niej oznak zmęczenia a wręcz przeciwnie wtedy kiedy jest pora spania młoda najchętniej dalej by szalała, i jak może odwleka sen, broni sie przed nim jak tylko może, nie zdarzyło jej się w życiu paść ze zmęczenia, tj raz kiedy dla sprawdzianiu ją przetrzymaliśmy padła o 2 w nocy, a o 6 rano wstała jak młody Bóg i poszła do przedszkola. Taki typ i tyle.
          • sunlife44 Re: 4 latka i mała potrzeba snu!pomocy 07.01.13, 21:58
            Twarda kobietkasmile
            ja mam tak samo z prawie 2 latkiem. bardzo rzadko śpi w przedszkolu. w domu zasypia około 22 i wstaje 6,30 rano jak nowo narodzony. dziewczyny widać takie mamy ranne ptaszki smile
          • dagmara-k Re: 4 latka i mała potrzeba snu!pomocy 07.01.13, 22:09
            o to to, taka sama mam corke, niespelna 3 latke. jako niemowle spala 3 razy po 15 minut. akurat tyle zeby sie wyplakac, ze nie mam czasu zjesc i umyc zebow. przestala spac w dzien blisko roku. przez rok miala w nocy akcje, ze wstawala sobie o 2 i do 5 nie spala, a o 7 juz wstawala. teraz jest luksus, bo ona na zime duzo je i duzo spi, zasypia po 21 i zwykle z 1-2 pobudkami do 7 spi. taki raj mam od wrzesniasmile

ja mam lat 31. wstaje ok 2 do lazienki, ok 4 budze sie, zeby sie napic, a czasem tez budza mnie sny albo sasiad idacy do lazienki lub kuchni. bywa wiec, ze lacznie budzimy sie z mala 5 razy;P maz spi cudownie od zasniecia do budzika nieruchomowink ludzie sie roznia. i dorosli i dzieci.
        • mruwa9 Re: 4 latka i mała potrzeba snu!pomocy 07.01.13, 22:24
          w zyciu nie pisalabym sie na opcje siedzenia na krzesle obok lozka dziecka. Naprawde tak sie dajesz?
          Dla mnie dopuszczalne opcje to: lozko dziecka doroslej wielkosci i rodzic kladzie sie obok, albo- synu, mozesz przyjsc do naszego lozka, ale po cichu , nie chcemy placzu.
          W tym kierunku bym poszla: nie ma nic zlego w nocnych pobudkach, ale placzu i miauczenia nie znosze. Mozna przyjsc do dzieca i z nim spac w jegolozku albo dzieko u rodzicow, byle po cichu.
          Co robi ojciec dziecka podcas nocnych akcji?
          • mamusia881 Re: 4 latka i mała potrzeba snu!pomocy 08.01.13, 10:15
            na łóżko jak wejdę do niego to już całkiem się rozbudzi.
            mąż pracuje o 5 rano wyjeżdża wraca do domu około 21-22.
            ogólnie mało jest w domu bo niestety co kilka dni też wyjeżdża na 2 tygodnie za granicę.taka pracasad
            mi by nie przeszkadzało to że on się obudzi tylko czemu on tak płacze jak wstaje?
            jak go pytam w nocy czemu płacze to mówi że tęskni że się boi że coś boli.
            a jak go wezmę do łóżka swojego to mam tak samo.
            może faktycznie taki typ dziecka.
            • mruwa9 Re: 4 latka i mała potrzeba snu!pomocy 08.01.13, 12:30
              z moich obserwacji: im bardziej sie kokosisz i piescisz z dzieckiem, tym bardziej nakrecasz je w placzliwosci.
              Postaw sprawe po mesku: w nocy mama chce spac. I bedzie spac. Dziecko, masz zamknac swoja twarz, chcesz, zebym spala z toba u ciebie- ok, chcesz spac w moim lozku ze mna- ok. Ale bez miauczenia, bo nie wytrzymuje. Na pewno nie bede siedziec obok ciebie na krzesle w nocy.
              Ty w tym watku tez jakos tam jeczysz, zamiast okazac zdecydowanie i sile, wiec wiadomo, po kim dziecko to ma wink
              • beliska Re: 4 latka i mała potrzeba snu!pomocy 15.02.13, 22:29
                Mogę się podpisac dwoma ręcami pod wszystkim, co napisała Mruwa.
                Dziecko masz przyzwyczajone do nocnych jazd, więc jest jak jest.
                Siedzenie na krzesle nocą przy dziecku lat 4 to dla mnie totalna abstrakcja!
    • sandradm Re: 4 latka i mała potrzeba snu!pomocy 15.02.13, 21:06
      witam jestem z podobnym problemem.moj synek skonczyl 4 latka na koniec grudnia,od noworodka te same pobudki jak czytałam to jakby opisał ktos moje zycie.tyle ze my jestesmy juz po usunieciu 3 migdalka zmniejszeniu obu i uszy wyleczone,i jakis czas ok.pol roku byl spokoj,nie budzil sie po nocach tak jak wczesniej po picie itd.jak zaczal troche chorowac w lipcu tak sie przeciagnelo to katarem do grudnia.zrobili mu testy alergiczne,nic wszystko ok.katar minal ale budzi sie o 2 w nocy,o 5 chce juz wstawac przychodzi do meza,i mimo to i tak nie chce spac juz.tez bym chciala zeby przespal cala noc bez chodzenia nocnego.musze pomyslec nad tym neurologiem.
    • sandradm Re: 4 latka i mała potrzeba snu!pomocy 15.02.13, 21:13
      po przeczytaniu wszystkich odpowiedzi stwierdzam ze faktycznie chyba taki urok dzieci i tyle.jak fajnie ze tyle osob ma podobny problem,wiec nie jest tak zle.pozdrawiam i duzo spokojnego snu zycze
    • kerri31 Re: 4 latka i mała potrzeba snu!pomocy 15.02.13, 21:46
      Przejebane.....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka