Dodaj do ulubionych

ciastolina- zestawy

25.01.13, 20:09
Synek ma duży zestaw foremek, wykrawaczy itp. akcesoriów ogólnych, a że b.lubi zabawę ciastoliną chcemy mu na urodziny kupić jakiś zestaw. Ale jest tego tyle- lodziarnia, cukiernia, lody na patyku, dentysta, a nawet Jaś i Małgosia czy Czerwony Kapturek. Który najlepszy?
Obserwuj wątek
    • oregano1 Re: ciastolina- zestawy 25.01.13, 20:21
      Moze sie oburzysz,ale nie polecam w ogóle,wysycha" toto "b.szybko(pomimo zamykania w odp.pojemniczkach ) i niestety z proponowanych zestawów ,nie wszystkie "zdaja "egzamin,ja wnukowi b.często robie ciasto solne,razem wygniatamy i wykrawacze,czy foremki do ciasta ,a jest ich b.duży wybór wystarczają,niektóre z wyrobów wysuszamy w piekarniku i potem malujemy i jest dodatkowa zabawa,tanie i wielka frajda .
      • ingusionek Re: ciastolina- zestawy 25.01.13, 20:46
        Fajnie z tym ciastem solnym ale szybko się nudzi bo bezbarwne. A jeśli ciastoilina to może tylko masa bo jak masz tyle tych foremek?
        Moja mała dostała pod choinkę zestaw z restauracją. Można tam parówki,pizze itp rzeczy robić. To zestaw z playdoh-kupiony w smyku.
        • alkaadam Re: ciastolina- zestawy 25.01.13, 22:06
          Ciasto solne wcale nie musi być bezbarwne! Wyrabiając masę można dodać albo barwników spożywczych, albo farbę plakatową w różnych kolorach - barw będzie bez liku smile
          • miastozmorza Re: ciastolina- zestawy 26.01.13, 12:15
            Robimy coś czasem z masy solnej, ale nie nadaje się na prezent. No chyba, że zapakuję młodemu 1 kg mąki i 1 kg soli wink
            • po.prostu.ola Re: ciastolina- zestawy 01.02.13, 12:03
              Ty się smiej smile ale moje dzieci to sa najszczesliwsze jak sie je posadzi na podłodze na plandece i da kasze, makarony, ryz i makę big_grin godzinami sobie to przekopują smile
          • kasiamalpa Re: ciastolina- zestawy 26.05.14, 17:52
            nam tez wyschla oryginalna ciastolina po 3 dniach zabawy...
            wiec zrobilam "biala domowa" wg przepisu z neta
            /koszt ok 2 pln wyszedl za mega wielka kule ciastoliny/,,,tylko ta znow zostawila troche soli na palcach.

ale w sumie z problemem poradzil sobie synek wymietolil obie razem ...oryginalna i domowa( bardzo ladnie sie polaczyly mimo ze jedna byla mega sucha az sie kruszyla) i wyszla mega zajefajna ciastolina,w kolorach wink ciut bledszych niz oryginaly,ale za to nie wysycha nam juz ponad tydzien...
        • miastozmorza Re: ciastolina- zestawy 26.01.13, 09:52
          Ale co- fajny ten zestaw? Dziecku się podoba? Jak Ty go oceniasz?
    • mikams75 Re: ciastolina- zestawy 25.01.13, 22:09
      moja ma takie cos do lodow - bardzo fajne i super sie tym bawi, polecam, ale nie mam porownania z innymi. Poza tym mamy foremki, walek, praske itp.
      Ciastolina play doh jest najlepsza i wcale tak szybko nie wysycha jak sie szczelnie zamyka - pare sloiczkow spokojnie starcza na kilka miesiecy czestego uzywania. Innych firm sa gorsze i mniej trwale.
    • gukinga Re: ciastolina- zestawy 26.01.13, 11:00
      my mamy lodziarnie i jest super, maluchy są uwielbiają, szczególnie maszynkę do robienia posypkiwink
    • mamatin Re: ciastolina- zestawy 26.01.13, 12:50
      a my mamy dentyste. Bardzo dobre, jesli dziecko ma opory przed myciem zebów lub wizytami u dentysty.
      Moja córka uwielbia sie bawic tym zestawem.
    • 18lipcowa3 żaden zestaw 26.01.13, 12:57
      najlepsze są foremki, nożyki, nożyczki, wałki - takie luzem, bez zestawu
      + jak najwięcej kolorowych tub

zestawy te ustrojstwa to jedna wielka porażka
      • miastozmorza Re: żaden zestaw 26.01.13, 14:05
        To wszystko już mamy, całą skrzynkę. Dlatego szukam czegoś więcej/innego.
      • kasiamalpa Re: żaden zestaw 26.05.14, 18:01
        zgadzam siewink
        zestawy sa nudne smile i dosc drogie.
        my bierzemy do zabawy z ciastolina wszystko/ale co jest bezpieczne/ z czego mozna odcisnac,wycisnac,zrobic wzorek itp.
        a z tej mojej juz "unowoczesnionej" modeliny,to swietnie sie lepi tez zwierzatka,autka itp.
        czesci ladnie sie lacza nie tak trudno jak w oryginalnej ciastolinie.
        poza tym to swietna zabawa winkmoj niespelna 2 letni lobuziak nie skupial sie nigdy dluzej niz 10 min na zabawie.
        a przy stoliku z ciastolina stoi 1h i trzeba go odciagac wrecz sila smile

• magdakingaklara Re: ciastolina- zestawy 26.01.13, 15:38
      My mamy fabryke cukierkoow i jest super. Tylko jak pisały dziewczyny wyżej. Trzeba po skonczeniu zabawy "wyczyscic" sprzet z ciastoliny. Bo jak zaschnie to ciężko potem to wyciągnąc. Ale zabawka super. Corka bardzo ja lubismile
    • drzewachmuryziemia Re: ciastolina- zestawy 26.01.13, 21:19
      mój ma cukiernie i taki zestaw do budowania dróg - mozna dokupic potem rózne samochody do tego, własnie dokupilismy 2 (jeden walcuje drogę a drugi tnie) - Młody jest zachwycony obydwoma zestawami
      • dagmara-k Re: ciastolina- zestawy 26.01.13, 22:24
        my najbardziej jestesmy zadowolone z safari, lubimy lodziarnie, ale zestaw taki z kopciuszkiem czy czym jest dla niespelna 3 latki nietrafiony. wkurzajacy byl prost zestaw z wyciskaczem. dla mnie nudny, dla dziecka za trudny - duzo sily potzreba bylo do wyciskania. w safari ten wyciskacz jest prostszy i sie sprawdza.

sprawdzalam kilka firm ciastoliny i rzeczywiscie wszystko poza play-doh szybko schnie i twardnieje. kolezanki syn mial jakas niezla, podobna do play-doh, moge dopytac jak chcesz.
        • zjawa1 Re: ciastolina- zestawy 26.01.13, 22:30
          Ciasteczkowy potwor jest super.
          Dzieci robia mu jedzenie i go karmiasmile Dodatkowo te literki, takze edukacyjniesmile
          • malgoniamartin Re: ciastolina- zestawy 25.05.14, 23:40
            Zjawa1 czy Twoje dziecko jeszcze się bawi tym zestawem play doh? Nie chciałabyś może go odsprzedać?
    • minerwamcg Re: ciastolina- zestawy 26.01.13, 22:40
      My mamy zestaw "śniadaniowy" - tosty, rogaliki, owoce, ciastka, kremy etc. No, fajne to jest, zwłaszcza, że mniej więcej kompatybilne z kuchnią, którą młoda też lubi się bawić.
      Opisywany przez Was ciasteczkowy potwór mnie zainteresował, nasze małe szczęście uwielbia karmić wszystko co ma gębę. Macie jakiś link, gdzie to można obejrzeć?
    • miastozmorza a Czerwony Kapturek, Jaś i Małgosia- ma ktoś? 28.01.13, 17:31
      Dziękuję za wszystkie opinie.
    • 42andzia Re: ciastolina- zestawy 30.01.13, 08:22
      Mojemu synkowi spodobał się dentysta, ale to zależy od dziecka co lubi, czym się troszkę interesujesmile
    • magdalenas9 Re: ciastolina- zestawy 30.01.13, 11:12
      my mamy dentystę, wybraliśmy dlatego, że córka nie chciała myć ząbków (tam jest taka niby szczotka) i z myslą o przygotowaniu do wyjscia do dentysty (ma dwa latka).
      ogólnie ok, ale jako zabawka taka trochę edukacyjna, bardziej niż rozrywkowa...nie wiem, jak to lepiej wyrazić wink
    • mama_mili Re: ciastolina- zestawy 01.02.13, 00:36
      a może faktycznie spróbować czegoś innego? Bo skoro masz tyle tych akcesoriów, to czy kupno kolejnych to dobre rozwiązanie? Skoro lubi ciastolinę, to może spodoba mu się inna masa? Tak prawdopodobnie będzie, bo dzieci uwielbiają ugniatanie i lepienie.
      Ja ostatnio natknęłam się na fajną masę, taką bardziej piankową, ale jej plastyczność jest rewelacyjna. Nazywa się ciastokreacja i jest sprzedawana w bardzo różnych opakowaniach. Ja kupiłam jedną małą foremkę, w której był po kawałku z czterech kolorów. Mojej córeczce bardzo się spodobało - polecam.
      Ciastolina jest chyba najbardziej teraz popularną masą, a wcale nie najfajniejszą.

Aha - nasza ciastolina (play-doh) ma już 1,5 roku i jest zupełnie dobra. Pod warunkiem, ze przechowuje się szczelnie zamknięta.
    • olga727 Re: ciastolina- zestawy 01.02.13, 18:24
      Czy ma ktoś zestaw:"Pizzeria" i do jakiego mniej więcej wieku dzieci się tym jeszcze chętnie bawią ?
    • gemmi18 Re: ciastolina- zestawy 26.05.14, 00:10
      Ja polecam lodziarnię, o tę: www.smyk.com/play-doh-automagiczna-lodziarnia-ciastolina-zestaw,p1081105774,zabawki-gry-dla-dzieci-p
      Mamy też taki mały zestaw do robienia lizaków - ten fajnie angażuję pracę ręki. A lodziarnia wymiata smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka