Dodaj do ulubionych

mleko sojowe

15.03.13, 18:50
Dziewczyny czy słyszałyście o tym, aby mleko sojowe powodowało bezpłodność u chłopców? Chciałabym zmienic synowi mleko na bebilon sojowy ale przeczytałam ze sa takie badania co o tym myslicie wirzyc czy nie?
Obserwuj wątek
    • mynia_pynia Re: mleko sojowe 15.03.13, 20:11
      Oglądnij sobie "Wiem co jem" z Katarzyną Bosacką na pewno na youtubie jest.
      W zeszłym tygodniu oglądałam odcinek o soi i przeżyłam SZOK, na szczęście ani tego na jadam, bo nie lubię ani dziecku nigdy nie podałam świadomie.
      Ogólnie wygląda to tak że pijąc mleczko sojowe = łykanie tabletek hormonalnych lub inaczej produkty z soi nie przefermentowanej są zdrowe dla kobiet w okresie menopauzy.
      • kaamea Re: mleko sojowe 15.03.13, 22:16
        Nie oglądałam programu ale
        po 1. tej babie do końca nie należy wierzyć,
        po 2. na pewno nie miała na myśli mieszanek dla niemowląt i małych dzieci przeznaczonych specjalnie dla nich np. Isomil (dostępny tylko w aptece), tylko produkty dostępne np w kartonach w sklepach spożywczych.
        • justyna198515 Re: mleko sojowe 16.03.13, 09:02
          Isomil dawałam dziecku do końca pierwszego roku. Jakoś nie chce mi się wierzyć w te badaniasmile
    • camel_3d Re: mleko sojowe 15.03.13, 20:30
      Nie wirzyc,,
    • mynia_pynia Re: mleko sojowe 16.03.13, 08:39
      Jak nie wierzyć jak nawet weganie jedzą soje w postaci przefermentowanego tofu, robią sobie różne mleka roślinne, np. migdałowe, kokosowe, owsiane, a z mlekiem sojowym nie znalazłam praktycznie żadnego przepisu - na tej stronie co byłam - a jest bardzo ambitna.
      Ja po tym niusie o soi więcej jej nie tknę w postaci nieprzefermentowanej (dopuszczam ilości śladowe z wędlin, chleba, itp.).
      Soczewica jest smaczna wink tylko mleka z niej się chyba nie da zrobić wink.
    • agucha824 Re: mleko sojowe 16.03.13, 14:25
      dziekuje wszystkim za podpowiedzi. Dzis miałam szczęście u nas w biedronce dzisiaj jest dietetyk byłam na zakupach wiec zapytałam pani mi odpowiedziała ze nie ma zadnych badan naukowych które by to potwierdziły i ze gdyb tak było to wycofali by te produkty z obrotu, wiec juz jestem spokojniejsza dzisiaj spróbujemy.
      • babyaggie Re: mleko sojowe 16.03.13, 15:18
        Guzik prawda. Pani dietetyk jakaś średnio na czasie jest z wiedza. To że ona czegoś nie wIe, nie zna nie znaczy że tego nie ma. Soja budzi wiele kontrowersji szczególnie ta genetycznie modyfikowana, pani gdyby była profesjonalna to by o tym wspomniała. Argument o nie dopuszczeniu do użytku jest chybiony obecnie jemy wiele produktów i ich składników, które są niebezpieczne dla zdrowia i nikomu to nie przeszkadza w dopuszczeniu do spożycia. Jeśli pani cię uspokoiła to dobrze, trudno być ekspertem od wszystkiego. Możesz też kupować inne mleka co do których nie ma tylu sprzeczności.
        • agucha824 Re: mleko sojowe 16.03.13, 15:24
          a jakie mleko byś mi poleciła żeby ilość wapnia była odpowiednia? Młody nie może bebilonu pepti a teraz okazało się że nutramigenu też nie
          • babyaggie Re: mleko sojowe 16.03.13, 20:17
            Kurcze, przykro mi ale nie pomogę. Nic w temacie takich mlek nie wiem, bo nigdy ich nie podawaliśmy. A w jakim wieku jest dziecko? Może podawać mu produkty bogate w wapń. Moja córka uwielbia nori, szczególnie chipsy domowe smile
          • aga_wer Re: mleko sojowe 16.03.13, 20:53
            Mleko migdałowe
            • mynia_pynia Re: mleko sojowe 17.03.13, 12:26
              Wczoraj obłuskałam migdały i zalałam wodą i dzisiaj zmiksowałam. Mleko migdałowe jest naprawdę niezłe, chociaż smakuje trochę jak popłuczyny z takiego prosto od krowy wink.
              Zrobiłam na śniadanie synowi kaszkę mannę z mlekiem migdałowym - wyszła bardzo smaczna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka