agucha824 15.03.13, 18:50 Dziewczyny czy słyszałyście o tym, aby mleko sojowe powodowało bezpłodność u chłopców? Chciałabym zmienic synowi mleko na bebilon sojowy ale przeczytałam ze sa takie badania co o tym myslicie wirzyc czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mynia_pynia Re: mleko sojowe 15.03.13, 20:11 Oglądnij sobie "Wiem co jem" z Katarzyną Bosacką na pewno na youtubie jest. W zeszłym tygodniu oglądałam odcinek o soi i przeżyłam SZOK, na szczęście ani tego na jadam, bo nie lubię ani dziecku nigdy nie podałam świadomie. Ogólnie wygląda to tak że pijąc mleczko sojowe = łykanie tabletek hormonalnych lub inaczej produkty z soi nie przefermentowanej są zdrowe dla kobiet w okresie menopauzy. Odpowiedz Link Zgłoś
kaamea Re: mleko sojowe 15.03.13, 22:16 Nie oglądałam programu ale po 1. tej babie do końca nie należy wierzyć, po 2. na pewno nie miała na myśli mieszanek dla niemowląt i małych dzieci przeznaczonych specjalnie dla nich np. Isomil (dostępny tylko w aptece), tylko produkty dostępne np w kartonach w sklepach spożywczych. Odpowiedz Link Zgłoś
justyna198515 Re: mleko sojowe 16.03.13, 09:02 Isomil dawałam dziecku do końca pierwszego roku. Jakoś nie chce mi się wierzyć w te badania Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: mleko sojowe 16.03.13, 08:39 Jak nie wierzyć jak nawet weganie jedzą soje w postaci przefermentowanego tofu, robią sobie różne mleka roślinne, np. migdałowe, kokosowe, owsiane, a z mlekiem sojowym nie znalazłam praktycznie żadnego przepisu - na tej stronie co byłam - a jest bardzo ambitna. Ja po tym niusie o soi więcej jej nie tknę w postaci nieprzefermentowanej (dopuszczam ilości śladowe z wędlin, chleba, itp.). Soczewica jest smaczna tylko mleka z niej się chyba nie da zrobić . Odpowiedz Link Zgłoś
agucha824 Re: mleko sojowe 16.03.13, 14:25 dziekuje wszystkim za podpowiedzi. Dzis miałam szczęście u nas w biedronce dzisiaj jest dietetyk byłam na zakupach wiec zapytałam pani mi odpowiedziała ze nie ma zadnych badan naukowych które by to potwierdziły i ze gdyb tak było to wycofali by te produkty z obrotu, wiec juz jestem spokojniejsza dzisiaj spróbujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
babyaggie Re: mleko sojowe 16.03.13, 15:18 Guzik prawda. Pani dietetyk jakaś średnio na czasie jest z wiedza. To że ona czegoś nie wIe, nie zna nie znaczy że tego nie ma. Soja budzi wiele kontrowersji szczególnie ta genetycznie modyfikowana, pani gdyby była profesjonalna to by o tym wspomniała. Argument o nie dopuszczeniu do użytku jest chybiony obecnie jemy wiele produktów i ich składników, które są niebezpieczne dla zdrowia i nikomu to nie przeszkadza w dopuszczeniu do spożycia. Jeśli pani cię uspokoiła to dobrze, trudno być ekspertem od wszystkiego. Możesz też kupować inne mleka co do których nie ma tylu sprzeczności. Odpowiedz Link Zgłoś
agucha824 Re: mleko sojowe 16.03.13, 15:24 a jakie mleko byś mi poleciła żeby ilość wapnia była odpowiednia? Młody nie może bebilonu pepti a teraz okazało się że nutramigenu też nie Odpowiedz Link Zgłoś
babyaggie Re: mleko sojowe 16.03.13, 20:17 Kurcze, przykro mi ale nie pomogę. Nic w temacie takich mlek nie wiem, bo nigdy ich nie podawaliśmy. A w jakim wieku jest dziecko? Może podawać mu produkty bogate w wapń. Moja córka uwielbia nori, szczególnie chipsy domowe Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: mleko sojowe 17.03.13, 12:26 Wczoraj obłuskałam migdały i zalałam wodą i dzisiaj zmiksowałam. Mleko migdałowe jest naprawdę niezłe, chociaż smakuje trochę jak popłuczyny z takiego prosto od krowy . Zrobiłam na śniadanie synowi kaszkę mannę z mlekiem migdałowym - wyszła bardzo smaczna. Odpowiedz Link Zgłoś