Dodaj do ulubionych

Rowerek biegowy- pytania

11.05.13, 23:29
Poradźcie proszę, bo jestem w tym temacie zielona, a nie chcę wydać pieniędzy w błoto...

Dziecko małe, w pazdzierniku skończy 2 latka, ale chciałabym mu wcześniej zakupić biegówkę, jego nózki około 45-50cm, prawie skończone 18ms. , rozmiar nosi 86/92.
Bardzo interesuje się rowerami i dziecmi na rowerze, mamy blisko boisko, na którym mógłby szaleć. Oczywiscie pewnie jest za mały, ale:
- skoro nie usiądzie, to może chociaż chodziłby nie siadając na siodełku?
-czy da się kupić rowerek, który staczy na dłużej? Jeśli tak, to jaki radzicie? Koła pompowane bym preferowała. Na aktywnymsmyku wyczytałam, że piankowe bardziej się slizgaja i czesciej wypadkom ulegaja, a moj jest z tych 'niespokojnych dusz'.

Jeżeli macie jakis godny polecenia , prosiłabym o link np. z allegro.

Chodzi mi o rowerek z podnóżkiem, który ewentualnie przyda się za rok , jakby w tym roku dziecku nie pasowało.

Dziękuję
Obserwuj wątek
    • camel_3d Re: Rowerek biegowy- pytania 11.05.13, 23:33
      kupilem mlodemu na 2 urodzny hudora... sraszna tandetasmile ale mlody pojezdil prawie rok i na 3 dostal normalny bez kolek bocznych i od razu pojechal. wiec moze nei nastawiaj sie na to "dluzej"...ALBO ...sa rowerki, gdzie mozna na poczatku zdjac caly mechanimz z pedlami..a pozniej dokrecic...
      wtedy starczy na 2 lata... moze 3.

poza tym sa tez bardzo malutkei puky..2 latek powinien spokojnie na nim ziemi dotykac.
      • biedronka2only Re: Rowerek biegowy- pytania 14.05.13, 23:28
        hudora bardziej słynie z hulajnów. Natomiast rzeczywiście Puky robi niezłe rowerki biegowe. Fajny design ma Puky Street https://hulajki.pl/610-1290-thickbox_default/first-bike-rowerek-biegowy-street-blue.jpg
    • blaszany_dzwoneczek Re: Rowerek biegowy- pytania 12.05.13, 12:12
      Te nóżki to zmierz jeszcze raz. Moja długonoga 2,5 latka miała od kroku do podłogi (tak się mierzy) 36 cm i kupiliśmy jej rowerek nie z tych najmniejszych, bo dobry był już taki z regulacją siodełka 35 - 45 cm. Instrukcję jak zmierzyć znajdziesz na aktywnym smyku. Rowerek najlepiej kupić z jak największą regulacją siodełka i taki, żeby na początku dziecko jeździło na najniższym położeniu siodełka. Wtedy ma szanse starczyć na następny sezon. Tak było u nas, córka najpierw jeździła na siodełku na wysokości 35cm i przejeździła dwa sezony.
      • biedronka2only Re: Rowerek biegowy- pytania 14.05.13, 23:31
        Puky Street jest dla nóżek o min. długości 30,5 cm. Tak podaje producent.

Z tego co wiem to większość dobrych rowerków ma regulowane siodełko o te kilka centymetrów.
    • beliska Re: Rowerek biegowy- pytania 12.05.13, 12:31
      Córka ma first bike cross i jest genialny wg. mnie. Już którys sezon w uzyciu, a młoda ma blisko 5lat i jest wysoka. Brak podnózka, ale nie wiem do czego on potrzebny. Jest leciutki, jak była malutka sama mogła go nosić, podnosić, kręcic nim jak jej się podobało. Bezpieczne kształty, leżala pod nim i sama wstawała, nie obtłukła się. Siodełko regulowane, więc dziecko niespełna dwuletnie spokojnie daje radę, a i jak widac u nas duża prawie pięciolatka.
      Swego czasu zrobiłam mocne rozeznanie, jaki laufrad kupić i padło na ten własnie. Mimo kilku lat uzytkowania jest w stanie takim, ze spokojnie można go sprzedać za dobrą cenę, więc świadczy to o dobrej jakości produktu.
      To był dobry zakupsmile
      hulajki.pl/609-first-bike-rowerek-biegowy-red-cross.html
      • ellenai1 Re: Rowerek biegowy- pytania 12.05.13, 12:49
        Dzięki za wszystkie rady!

Właśnie śpi -zmierzyłąm jeszcze raz. Fakt, myliłam się, raczej koło 40cm nóżka.
        Co do podnóżka- może faktycznie nieważny. Tak sobie marzyłam, że jak będzie starszy to tam da nogi i będzie śmigał. Ale przecież może tak bez podnóżka robić.
        • blaszany_dzwoneczek Re: Rowerek biegowy- pytania 12.05.13, 20:42
          Źle mierzysz. Mało prawdopodobne, że ma i 40 cm. Mierzy się na stojąco w lekkim rozkroku, w butach. Między nogi książka grzbietem do góry, mierzysz odległość od podłogi do grzbietu książki. O tak:
          www.aktywnysmyk.pl/content/52-dobor-wielkosci-rowerka-biegowego
          • mikams75 Re: Rowerek biegowy- pytania 12.05.13, 21:00
            i w pampersie, bo tez pewnie ma i skraca nieco nozki.
      • biedronka2only Re: Rowerek biegowy- pytania 14.05.13, 23:34
        właśnie te first bike mają fajny design i są lekkie. Też mi się podobają. Z tego co piszą w opisie to siodełko można obniżyć w razie czego do 4 cm, a minimalna długość nogi to 30 cm.
    • mikams75 Re: Rowerek biegowy- pytania 12.05.13, 12:39
      zmierz nogi dobrze, bo to niemozliwe, zeby twoje dziecko mialo 50 cm, mierzy sie w kroku, po wewnetrznej stronie nog na stojaco w butach.
      Ja polecam jd bug - lekki, bardzo pasowal mojej corce. U nas waga byla wazna, bo corka z ciezszymi nie dawala sobie rady, po prostu przy lekkim przechyleniu sciagalo ja do ziemi i nie dawala rady utrzymac w pionie. Mierzylam z nia rozne rowerki w sklepie i ten jeden bardzo jej podpasowal. W okolicy 4tych urodzin kupilam jeszcze uzywany puky xl, bo jakos nie mogla zalapac jazdy na dwoch kolkach a tamten byl juz za maly.
      Nie polecam doczepianych mechanizmow z pedalami - jd bug ma tez, ale to bez sensu, bo jak rowerek robi sie za maly to jakby doczepic jeszcze pedaly to by dziecko chyba kolana przy uszach mialo. Nie sugeruj sie wiec opisami rowerkow, ze wystarczaja do 5-6 lat, tylko na ile wyciaga sie siodelko. Malo jest rowerkow, ktorych siodelko wyciaga sie do 50 cm i wiecej.
      Ja kupilam jak corka miala 2,5 roku, nie wiem czy wczesniej jest sens... Teraz kupisz malutki i jak dziecko tak juz na dobre zacznie jezdzic na nim to bedzie za maly.
      Pompowane kola tez polecam. Podnozek nie jest konieczny.
      Najlepiej isc do sklepu poprobowac albo pozyczyc od kogos zeby zobaczyc czy to ma sens.
      Wsrod znajomych sporo osob zachwalalo puky, sa rozne rozmiary.
    • rulsanka Re: Rowerek biegowy- pytania 12.05.13, 12:46
      Rowerek na początek ma być najmniejszy i najlżejszy, może być też najtańszy, bo dziecko nie ma szans go zniszczyć. Piankowe koła będą lepsze, bo lżejsze.
      Raczej nie da się mieć 1, lepiej 2, bardziej dostosowane do wzrostu dziecka. Lepiej kupić 2 tańsze niż 1 droższy, bo dziecko w tym okresie szybko rośnie i wyrasta z pojazdów.
      Trzylatek na rowerze bez bocznych kółek pojedzie, owszem. Ale rower jest ciężki i w wielu sytuacjach nadal laufrad się lepiej sprawdza, bo jest łatwiejszy w transporcie (dla rodzica) i bezpieczniejszy dla dziecka w razie wywrotki. Na laufradzie dziecko fajnie zjeżdża z górki kontrolując prędkość. Na rowerze to już wyższa szkoła jazdy. Na laufradzie dziecko pojedzie po trawniku i leśnej ścieżce. Rowerem jest to trudne i wymaga dużo siły.
      Zmierz odległość od podłogi do kroku dziecka. Najmniejsze rowerki mają wysokość siodełka ok. 32 cm. Dziecko siedząc musi pełnymi stopami dotykać ziemi.
    • magdagg2 Re: Rowerek biegowy- pytania 12.05.13, 16:11
      puky lrm, obnizona rama, regulowane siodelko i kierownica, kup uzywany i jeszcze potem go sprzedasz smile
    • mia_siochi Re: Rowerek biegowy- pytania 12.05.13, 16:22
      Mamy z decathlonu, mały jest. Natomiast mój 2 latek za diabła nie chce na nim jeździć wink
    • 1085stokrotka Re: Rowerek biegowy- pytania 12.05.13, 20:34
      My zakupiliśmy córeczce rowerek biegowy firstbike.pl/ first bike street pink jak miała 18 miesięcy, dokupiliśmy od razu uchwyt obniżający więc siodełko było jeszcze niżej. Byliśmy bardzo zadowoleni z tego rowerka, bardzo lekki a przede wszystkim swojego biegowca pokochała nasza córeczka smile Teraz ma już 3lata i 9 miesięcy i śmiga na tradycyjnym rowerku na dwóch kółkach smile
      • hellusia Re: Rowerek biegowy- pytania 12.05.13, 20:45
        tylko puky lrm i tylko pompowane koła zupełnie inna amortyzacja

mało prawdopodobne ze bedzie jezdził tego roku ale za rok napewno, tak było z nami dziś ma 4 lata i jeżdzi jak szalony
        • magdagg2 Re: Rowerek biegowy- pytania 12.05.13, 21:32
          to sie wyklucza wzajemnie, albo puky lrm albo koła pompowane, ten model ma piankowe smile
    • judytka01 Re: Rowerek biegowy- pytania 13.05.13, 08:50
      Ja kupiłam na allegro w średniej cenie ok 120 zł, metalowy z pompowanymi kołami i możliwością podnoszebia siodełka. Na ten wiek nie liczyłabym że dziecko zcacznie już jeździć, nie zdziw się jak na jakiś rok w ogóle nie bedzie się interesować, ale spokojnie potem to bedzie hit.
      • maeve_binchy Re: Rowerek biegowy- pytania 13.05.13, 13:11
        moja córa ma 22 miesiące, 6 tyg temu wsiadla na najmniejszy puky (czyli miala ok. 20 miesiecy) - w ostatni weekend zjezdzala juz z lekkiego nachylenia w terenie - bez zadnego problemu.
    • aphoper1 Re: Rowerek biegowy- pytania 13.05.13, 13:32
      Moja dostała w wieku 19 mcy stridera, to był jedyny taki mały, jaki znaleźliśmy (nie pamiętam jej wymiarów teraz). Chodziła sobie na nim po paręnaście-parędziesiąt metrów, aż zaczęła zapierniczać - w wieku ok. 2 latsmile
    • wro-tka Re: Rowerek biegowy- pytania 13.05.13, 13:34
      mamy tup tupa tuptupbikes.eu/product/rowerek-biegowy-classic/
      jest to nasz 3 sezon, dziecko (dziewczynka) ma 3,5 roku i jeździ jak szalone.
      właśnie kupiliśmy jej prawdziwy rower.
      • mama_mili Re: Rowerek biegowy- pytania 13.05.13, 23:42
        koła w naszym nie są pompowane, a sprawdza się świetnie.

Tak sobie myślę, że do śmigania wokół placu zabaw nie jest potrzebny super atomowy sprzęt wink))

nasz wygląda tak, ma regulowaną wysokość siodełka i kierownicy.
        mamamili.blogspot.com/2013/04/rowerek.html
        • wro-tka Re: Rowerek biegowy- pytania 14.05.13, 12:03
          śmiga świetnie, ale ciekawe jak jej kręgosłup się czuje bez amortyzacji wink
          człek pojedzie na wszystkim i będzie szczęśliwy (patrz choćby zjazd na byle czym), ale nie wszystko przyniesie korzyść.
          • mama_mili Re: Rowerek biegowy- pytania 15.05.13, 10:18
            Czy przy jeździe po asfalcie i kostce niezbędny jest amortyzator? Nie wydaje mi się.

My jako dzieci jeździliśmy na Wigrach i tym podobnym sprzęcie i nasze kręgosłupy mają się raczej dobrze wink
            • mikams75 Re: Rowerek biegowy- pytania 15.05.13, 12:57
              Wigry mialy pompowane kola... A ustawienie ramy tez bylo calkiem dobre.

Co do biegowych - jesli dziecko jezdzi tylko wokol placu po pare min. to moze faktycznie jezdzic na czymkolwiek. Moje jednak jak juz zalapala to zasuwala po 7 km i fajnie jak miala sprzed dobrze dobrany i sie nie meczyla podczas jazdy.
            • wro-tka Re: Rowerek biegowy- pytania 16.05.13, 20:21
              no po kostce jak najbardziej.
              poza tym my jeździmy wszędzie, gałęzie, kamyki i inne rzeczy nam nie przeszkadzają.
              po co rower na asfalt?

no i ... jeśli weźmiesz statystykę dot. schorzeń kręgosłupa w przedziale 30-40 lat to ciężko Ci będzie znaleźć zdrowego.
    • aniasa1 Re: Rowerek biegowy- pytania 14.05.13, 16:05
      polecam Puky. Przede wszystkim obnizona rama, to wbrew pozorom bardzo wazne: latwo dziecku wsiasc i zejsc. Upadki sa bezpieczne. Nasz po 2 sezonach uzytkowania wyglada swietnie, a przeszedl duzo: jazde po sniegu, po blocie po kolana, jazde po kamieniach, rzucanie, puszczanie samego z gorki w drzewa........ dlugo bym mogla wymieniac co potrafi maly chlopiec.
      Porownuje go z innymi ktore maja koedzy synka i tamte wygladaja jak wraki po przejsciach, centrowane kola, wydarte oslonki na kierownicy. Ale to co mowi samo za siebie: nasz laufrad jest najczesciej pozyczanym rowerkiem na placyku szczegolnie od tych dzieci ktore maja swoje
    • rafa-kolorowa Re: Rowerek biegowy- pytania 14.05.13, 16:16
      miałam puky w rozmiarze m i drewniany easy go
      na początek lepiej sprawdzi się puky potem easy bike - oba w mojej ocenie genialne
    • starobrno Re: Rowerek biegowy- pytania 14.05.13, 17:38
      Syn dostal Stridera jak mial 1,5 roku. Wybralismy ten, bo byl najnizszy i jeden z najlzejszych. Syn wsiadl i pojechal. I jezdzi do teraz (ma 3, roku i 104 cm). Wydaje mi sie, ze jak bedzie za duzy lub za ciezki to ja przewazy i sie zniecheci.
    • ola33333 Re: Rowerek biegowy- pytania 14.05.13, 18:49
      rowerek biegowy dla dwulatka to dziesieciocalowy Puky LR M, ale on na dlugo nie starczy (jeden sezon tylko) potem bedziecie potrzebowac dwunastocalowy, ale i tak warto.

A skoro dziecko nawet jeszcze nie ma dwoch lat to chyba tylko trzykolowiec ma sens,

ewentualnie Wutch (czy jakos tak marki Puky, ale nie mamy z tym doswiadczen, bo corka nie miala)
    • biedronka2only Re: Rowerek biegowy- pytania 14.05.13, 23:36
      a co powiecie o Kettlerze Run Air Layana (chyba nikt nie wymieniał)?

Kettlera to znam z siłowni bo robią sprzęt fitness.
      • starobrno Re: Rowerek biegowy- pytania 15.05.13, 11:04
        On ma 5,5 kg. Dla malego dziecka (ok dwoch lat) to wg mnie za duzo - nie bedzie w stanie go sam podniesc jak mu sie przewroci. Z malym dzieckiem tez cesto jest tak, ze troche jedzie a troche idzie na nogach (bo szyszki, bo biedronka itd), a ty niesiesz rowerek. Dlatego lzejszy lepszy. Dla 3-4 latka to juz nie ma takiego znaczenia.
        • biedronka2only Re: Rowerek biegowy- pytania 30.05.13, 23:42
          różnie to może być. W razie czego można zawsze trochę pomóc na początku a jak podrośnie to już będzie bardziej samodzielny.
        • norbia Re: Rowerek biegowy- pytania 01.06.13, 20:13
          Mój syn dostał go na drugie urodziny. I nie miał problemu aby go podnieść i pojechać. Plus taki, że ma podnoszone siodełko i jeździ na nim nadal (teraz ma 3,5roku )
    • mynia_pynia Re: Rowerek biegowy- pytania 15.05.13, 21:56
      A nie sądzisz że rowerek dla 18 miesięcznego dziecka to lekkie przegięcie?
      Jeszcze dziecko się zrazi jak kilka razy zaliczy porządną wywrotkę. Wiem, że dzieci rozwijają się różnie ale widzę przepaść między moim synem prawie 19 miesięcznym a koleżanki który ma prawie 2.5 roku.
      Ja wiem, że wiosna i fajnie by było zobaczyć jak dziecko ma nowy rowerek biegowy, no ale niestety w moim przypadku dałam sobie na wstrzymanie i widzę, że słusznie.
      W okolicy nie widziałam nigdy dziecka młodszego niż 2 lata na takowym sprzęcie, a u nas 2 lata będą prawie na koniec jesieni więc syn dostanie biegowy rowerek na wiosnę 2014 - no cóż jakoś moje serce matki przeżyje brak rowerka w tym roku wink
      • mynia_pynia Re: Rowerek biegowy- pytania 15.05.13, 22:02
        Mój syn też jak widzi rowery to jest oczarowany, ma nawet już taki na 2 kółkach z przykręcanymi dodatkowymi dwoma, ale rower czeka na swój moment. Na razie jeździ (właściwie jest pchany) po domu na trzykołowym plastiku w dodatku wściekle różowym z frędzlami i konikami pony który dostałam od znajomych po ich córce wink.
        • maeve_binchy Re: Rowerek biegowy- pytania 16.05.13, 12:45
          mielismy juz rowerek w domu, bo synek na nim wczesniej jezdzil. Mala wsiadla, jak miala 20 miesiecy, czyli 1,5 miesiaca wiecej niz twoje dziecko. Zaraz skonczy 22 miesiace i juz po 6 tygodniach z puky'm (z 10 dni temu to bylo) zjezdzala polna sciezka o lekkim nachyleniu. ja sie wystraszylam, ze sobie nie poradzi a mala smialo jechala, podniosla nogi i nabierala predkosci. Mloda nawet skacze na nim, tzn. w miejscu, pupa na siodelku i podskakuje sobie z rowerem. A nie jest jakos wybitnie sprawna.
      • mikams75 Re: Rowerek biegowy- pytania 16.05.13, 14:04
        masz racje, ale duzo zalezy od dziecka, jedne sa bardzo sprawne i sobie poradza z rowerkiem a inne mniej sprawne i lepiej poczekac. Moja tez piala do rowerkow, ale wyraznie nie radzila sobie z nimi i w koncu kupilam w wieku 2,5 roku jak zobaczylam, ze dojrzala do takiego sprzetu.
        Wczesniej nawet utrzymac w pionie nie mogla.
      • starobrno Re: Rowerek biegowy- pytania 16.05.13, 20:09
        Wiesz, dzieci sa rozne, moj syn mial 1,5 roku jak zaczal jezdzic. Wsiadl i pojechal, nie mial nawet etapu chodzenia z rowerkiem miedzy nozkami. I rower kupilismy zeby mial atrakcje i troche sie wyszalal, a nie dla zaimponowania znajomym.
      • bazyl-bazyl Re: Rowerek biegowy- pytania 16.05.13, 23:29
        Moja córka miała 18-mcy, gdy zaczęła używać rowerka Puky LRM i po 2 tygodniach zaczęła śmigać aż miło. Ważne jest, aby pamiętać o kasku - bo dziecko szybko nabiera pewności siebie graniczącej wręcz z brawurą.

O zaletach Puky można przeczytać na: pukylrm.pl/

Co dla mnie było ważne oprócz niskiego siedzenia, to np. rowerek przyjechał do mnie ze sklepu w opakowaniu kartonowym, opakowanie poszło do piwnicy po roku rowerek sprzedałem na allegro za 200 zł big_grin, a że w sklepie w którym go wcześniej kupiłem dostałem rabat za kolejny zakup (namiar sklepu mogę dać na priva - bo wczoraj mi przysłali info, że jest kampania rabatowa na dzień dziecka), to kolejny rowerek mnie kosztował ledwie 130 zł (200 odzyskałem z rowerka kupionego za 259 zł i dostałem rabat).

Dlatego też polecam Puky, po prostu się nie zedrze po roku czy dwóch.
        • biedronka2only Re: Rowerek biegowy- pytania 30.05.13, 23:48
          chyba wiem gdzie kupiłaś tongue_out
      • biedronka2only Re: Rowerek biegowy- pytania 30.05.13, 23:46
        z tego co widzę w sklepie hulajki to większość rowerków biegowych jest od 2 - 2,5 roku życia. 1,5 roku może być problem z równowagą. Trzeba by pewnie dorobić jakiś kij i pomagać.
        • mikams75 Re: Rowerek biegowy- pytania 31.05.13, 15:17
          kij do biegowego?!?!?
        • kj-78 Re: Rowerek biegowy- pytania 01.06.13, 22:17
          Daj dziecku sprobowac! Synek mojej siostry zaczal jezdzic na puky w wieku 1,5 roku, teraz ma 2 lata i 10 miesiecy i od tygodnia smiga na dwukolowym z pedalami! Moj synek dostal puky przed drugimi urodzinami, po tygodniu juz smigal bez problemu. Za to starsza do biegowki przekonala sie dopiero w wieku ponad 3 lat, pojezdzila pol roku i przesiadla sie na normalny dwukolowy z pedalami.

Biegowka to najlepszy wynalazek swiata! Kupuj i probuj, a jak dziecko przez pierwszy okres czasu tylko chodzi z rowerkiem miedzy nogami, to chwal i sie nie przejmuj smile Dla dziecka mlodszego niz 2 lata polecam puky lrm, dziecko musi miec mozliwosc pewnie stac calymi stopami na ziemi siedzac na siodeku, inaczej nie da sobie rady i nawet nie bedzie chcialo sprobowac
          • kamire12 Re: Rowerek biegowy- pytania 01.06.13, 22:47
            a co jak za chiny nie chce biegowego?
            ma 3 lata, chcieliśmy kupić i nie, bo nie ma pedałów, bo się przewraca itp.
            chce zwykły i już...
            • kj-78 Re: Rowerek biegowy- pytania 02.06.13, 14:19
              To kup zwykly! To ma byc frajda dla dziecka, a nie presja rodzicow wink
              • kamire12 Re: Rowerek biegowy- pytania 02.06.13, 22:26
                no i tak zrobię, kupię zwykły.
                myślę tylko jaki. ma ok. 100cm wzortu. idealny jest 12'', 14'' taki ciut na zapas, a 16'' już za duży.
                więc chyba zostaje 14. ale te sa tylko w decathlonie i znalazłam jeszcze na smyku.
                i sama nie wiem, bo ten w D taki jakis dziecinny bardzo.
                • mikams75 Re: Rowerek biegowy- pytania 02.06.13, 22:51
                  kup ten, ktory jest lzejszy. A ze dziecinny... no przeciez to dla dziecka wink)
    • dominikanj1 Re: Rowerek biegowy- pytania 01.06.13, 11:44
      również polecam decathlon
      Tekst linka
    • cotti Re: Rowerek biegowy- pytania 02.06.13, 17:39
      Córka już trzeci sezon jeździ na Striderze (zaczęła gdy miała 1,5 roku) - ma regulację wysokości siodełka i kierownicy, możemy wymienić siodełko na takie na dłuższej sztycy, oraz wymienić opony piankowe (lekki rower) na pompowane.
      • tusia21 Re: Rowerek biegowy- pytania 03.06.13, 09:48
        Moje córki miały drewniany, niedrogi i świetnie się sprawdziła. O taki - babyonline.pl/zakupy_rozmaitosci_galeria.html?galg_id=2901
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka