agaga31
23.05.13, 15:37
Dziecko, niespełna 2,5 roku. Bardzo lubi kręcić się w kółko z samochodem (ogólnie bardzo lubi resoraki) - siada na kolanach i kręci się wokół własnej osi (czasem też kręci się sam, na stojąco - rzadko). Trwa to do kilku minut, nie jest to jedyna czynność która go interesuje, bawi się tak jak inne dzieci, choć w przewadze samochodzikami.
Druga sprawa: to ustawia pociągi. Nie wiem czy to nauka dziadka, czy sam to wykombinował. Ustawia je z samochodzików, klocków, butów, książek itd. I tu jak wyżej, zdarza mu się to czasem 2-3 x dziennie, a czasem wcale. Zwykle przy tym zaciąga nas do pokoju w którym jest pociąg i chwali swoim dziełem. Nie jest tą czynnością jakoś ekstremalnie pochłonięty.
Ostatnia sprawa, jeszcze ze 2-3 miesiące temu syn budził się w nocy i bujał (na czworaka podpierając się rękami kołysał się w przód i w tył). Mogło to trwać do kilkudziesięciu minut. Robił to bardzo energicznie i sam potem usypiał. Zdarzało się to bardzo często, teraz wcale.
Poza tym dziecko jak na swój wiek bardzo mówi (dużo echolalicznie), gada o sobie w 3 osobie, jest dość kontaktowy (przytula się, daje buziaki) choć nie jest to typ dzieciaka, który nie schodzi z kolan, jest bardzo żywiołowy, nawet trochę nadpobudliwy chwilami.
W każdym razie na podstawie opisu z pierwszego akapitu neurologopedka zasugerowała autyzm (właściwie zachowania autystyczne) i skierowała na diagnozę SI. Dla mnie dziecko jest zdrowe, niemniej być może faktycznie te zachowania są dziwne. Jak jest u Waszych dzieci??