Dodaj do ulubionych

nie lubi zabawek

15.10.13, 17:41
Witam, mój 2,5 letni synek nie lubi bawić sie zabawkami. Wszystko inne go interesuje tylko nie zabawki. Czasami pobawi się jakąś nową zabawką 5 minut i ma dosyć na tydzień. Zabawek nie ma za dużo i nie kupuję ich często bo w ogóle się nie bawi. Lubi odkręcać wodę w kranie, kręcić w pralce rzeczy, wylewać różne płyny a najbardziej oglądać filmiki dla dzieci w telefonie. Niestety lubi wszystko czego nie wolno. Próbuje go zachęcać i się z nim bawić,ale bez skutku. Czy znacie jakiś sposób na to,żeby dziecko zachęcić do zabawy?
Obserwuj wątek
    • klubgogo Re: nie lubi zabawek 15.10.13, 18:14
      NIe wolno odkręcać wody w wannie? Nie wolno oglądać filmików? Biedne dziecko.
      Kup mu jakieś barwniki do wody, do tego miska i parę plastikowych pojemników - niech przelewa.
      Puść na dwór, niech pozbiera sobie patyki, daj mu jakiś sznurek, niech się tym bawi, niech grzebie w ziemi prawdziwą saperką, a nie kolorową plastikową łopatką. A jak bardzo lubi kręcić, jedź na giełdę rzeczy używanych i kup mu coś prawdziwego za grosze - jakieś budziki, stare żelazko, a może nawet staruchną pralkę, jak masz gdzie postawić. dziecko wcale nie musi bawić się zabawkami.
    • mama_mili Re: nie lubi zabawek 15.10.13, 21:40
      W zasadzie nie bardzo rozumie, w czym problem.
      To chyba dobrze, że interesuje się otaczającym go światem. Ja też w zasadzie nie kupuję zabawek mojej córce a bawimy się chyba nieźle smile

Zabawy z wodą to chyba nr 1 u dzieci. I można to całkiem fajnie wykorzystać, to wcale nie musi być zabronione.
      • dobramama2 Re: nie lubi zabawek 22.10.13, 22:38

Oczywiście może odkręcać wodę, ale nie tak,żeby cały czas ciurkiem leciała woda z kranu, bo mamusia się nie dopłaci za rachunki smile Filmiki w telefonie to on by cały dzień oglądał, ale przecież jest za mały, żeby całymi dniami w telefonie siedzieć!
        • a.nancy Re: nie lubi zabawek 24.10.13, 09:11
          i tak ci wyjdzie taniej niż co chwila nowa zabawka smile
          moje dziecię też takie było, aż podrosło, odkryło klocki Lego i teraz tylko to się liczy smile
      • green-koala111 Re: do mama mili 25.10.13, 22:34
        Jak nazywa sie ten zestaw plastikowych elementów? Mozaika, klocki,nie moge nigdzie znalezc, a bardzo mi sie to podoba, sama mialam takie w dzieciństwie
    • camel_3d bo zabawki sa nudne... 15.10.13, 21:51
      maja z gory okreslona role..nie da sie z nimi niczego zrobic. zachowuja sie ciagle tak samo..czyli nijak smile

woda jest super, piach jest super. Moj tez nie przepadal z a zabawkami..zreszta do tej pory tak sobie..

a w wieku 2.5 to mial zabawki gleboko w powazaniu. Wolal plac zabaw i wspinanie sie. Jazde na laufradzie. Z zabawek to tylko auta smile

• aleksandra1357 Re: nie lubi zabawek 15.10.13, 21:55
      To bardzo dobrze, że nie lubi zabawek. Zabawki nie są dziecku do niczego potrzebne, szczególnie te plastikowe i grające.
      Dziecku całkowicie wystarczą naturalne przedmioty znalezione w domu i w naturze: kamienie, patyki, kasztany, szyszki, bryłki lodu itd. Można wymyślić tysiąc zabaw bez zabawek, np. dom z koca.
      A tak naprawdę to do zabawy niezbędne są inne dzieci, wtedy żadna zabawka nie jest potrzebna, ale to zwykle po 3 roku życia.
      • hanna26 Re: nie lubi zabawek 16.10.13, 01:29
        Jeszcze polubi zabawki, nie martw się. Będziesz miała dosyć, zapewniam.
        Chyba że nigdy nie polubi i za parę lat także nie będzie chciał zbudować domu z klocków, ułożyć puzzli, pograć na pianinku, puścić kolejki elektrycznej, "pojeździć" samochodem terenowym, puścić zdalnie sterowany śmiglowiec etc. Wtedy rzeczywiście będzie można zacząć sie niepokoić.
    • koza_w_rajtuzach Re: nie lubi zabawek 16.10.13, 06:33
      Zaakceptuj. Moja córka też nigdy nie umiała się dłużej niż 5 minut bawić zabawkami. Szybko też ogólnie wyrosła z zabawek.
    • el_elefante Re: nie lubi zabawek 16.10.13, 09:34
      Masz małego eksploratora i ciekawskiego eksperymentatora. To jest powód do zadowolenia, a nie do zmartwienia. Czas na zabawki jeszcze nadejdzie, nie bój.
      A dlaczego nie wolno tego co lubi? Odpowiedz sobie na to pytanie oraz na pytanie dlaczego tak naprawdę nie wolno? Może jednak by było wolno, gdyby trochę odpuścić i uwolnić myślenie? Może wiele z tych rzeczy byłoby wolno, gdyby je lekko skontrolować, czyniąc je bezpiecznymi i mało szkodliwymi.
      Zachęcaj dziecko do zabawy - tak, jak najbardziej. Ale nie koniecznie samymi zabawkami. Wszystkim dookoła. Nauka świata przez zabawę. Nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego jak intensywnie potrafi myśleć taki maluch, odkręcając wodę i patrząc jak się leje. Koszt kilku wiader wody to naprawdę niewiele.
      • baba-baba Re: nie lubi zabawek 16.10.13, 10:37
        Ja w rodzinie wręcz zakazałam kupowania zabawek.Młody miał je gdzieś więc szkoda pieniędzy.Teraz lubi tylko klocki i kredki.Najlepsza zabawa to odkurzanie normalnym odkurzaczem,wpychanie prania do pralki(nieważne czyste czy brudne,znosi wszystko z całej chałupy),wrzucanie czegokolwiek za telewizor,robienie dziur w ścianach itp.
        Właśnie specjalnie dla ciebie zmierzyłam ile czasu rysował(a lubi) 1minuta 17 sekund i kredki wepchnął pod sofę.
    • frestre Re: nie lubi zabawek 16.10.13, 10:01
      może kup np. na Mikołaja jakąś zabawkę związaną z wodą wink
      www.swiat-zabawek.pl/index.php?p10673,viking-toys-zestaw-multiplay-parking-z-basenem-5000
      np ta zalinkowana ?
    • nihiru Re: nie lubi zabawek 16.10.13, 10:22
      absolutnie normalne. Mój syn też miał w tym wieku etap lania wody i bawienia się pokrywkami.
      za to teraz ma etap, że jak dostanie np.: zestaw klocków lego, to pobawi się nim z dziką radością
      przez całe 10 minut, a potem wyciąga tą załączoną książeczkę i po kolei pokazuje mi wszystkie pozostałe zestawy, tłumacząc że każdy mu jest niezbędnie potrzebny i czy mu kupiębig_grin
      ------------------------------------------------------
      forum rządzi, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi
    • ewafff [...] 23.10.13, 22:10
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • zona_mi ewafff 24.10.13, 09:07
        Proszę usunąć reklamę z sygnaturki.
    • kingusia1974 Re: nie lubi zabawek 23.10.13, 23:24
      Sposobow na zachete nie mam zadnych.
      Ale w Twoich opisow wynika jedno: to najbardziej normalnie rozwijajacy sie dwulatek na swiecie i nie ograniczalabym go w tym. Wiem jakie to trudne. Mnie tez boli jak moja mala dobiera sie np. do zlewu, no ale w koncu to minie.
      • saszanasza Re: nie lubi zabawek 24.10.13, 09:23
        Ale niektóre dzieci tak mają. Moja córka ma 5,5 roku a zabawkami bawi się tylko jak przychodzą koleżanki - bo wtedy najwyraźniej wypada. Na codzień potrafi bawić się kamykiem znalezionym na spacerze, metką odciętą od ubrania, czy kółkiem od zużytego papieru toaletowego i innymi "śmieciami", które zresztą sama tak nazywa.
        Poza tym, rysuje, rozwiązuje zadania w książeczkach, wycina, gra w gry planszowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka