Dodaj do ulubionych

Zęby mleczne

10.02.14, 15:09
Cześć!
Jestem mamą 18 miesięcznej dziewczynki i zauważyłam, że pomiędzy trójką i piątką (na dole, lewa strona), które już prawie wyszły w całości nie ma miejsca na czwórkę i jak na razie nie widzę by ten ząb wychodził. Dopiero za tydzień idę do lekarza pediatry. Moje pytanie brzmi czy mam się tym niepokoić? Czy ząbki zrobią miejsce na czwórkę? Mam jeszcze poczekać jak już wyjdą wszystkie mleczne czy już teraz zacząć coś robić?
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: Zęby mleczne 10.02.14, 15:36
      jestes pewna, ze to piatka, a nie czworka? Piatki u wielu dzieci wychodza dopiero w okolicach 2 lat.
      • aniaurszula Re: Zęby mleczne 11.02.14, 08:14
        moje dzieci 5 juz maly w wieku 18 mcy, czyli wszystkie mleczaki
    • aleksandra1977 Re: Zęby mleczne 10.02.14, 15:48
      gdyby to miala byc czworka, to bylaby to bardzo pozna czworka, bo czwórki powinny się pojawic ok. 10-11 miesiaca, trójki w okolicach 16-18 m-ca, a piątki ok. 2 r.z.
      • oursonette Re: Zęby mleczne 10.02.14, 21:16
        U mojej corki czworki wyrznely sie w 20 m. Tez mysle ze to czworki a nie piatki.
      • bbuziaczekk Re: Zęby mleczne 10.02.14, 21:19
        aleksandra1977 napisała:

> gdyby to miala byc czworka, to bylaby to bardzo pozna czworka, bo czwórki powin
        > ny się pojawic ok. 10-11 miesiaca, trójki w okolicach 16-18 m-ca, a piątki ok.
        > 2 r.z.

Taaaaak ?
        A jak mojemu dziecku 1 zab jedynka wyszla dopiero pare dni przed 12 m-cem zycia to co wtedy ? skoro czworka powinna się pojawić około 10-11 m-ca zycia ?
        Od kiedy dzieci rozwijają się książkowo i tak samo ? suspicious

Do autorki.
        Predzej to będzie zab czworka niż piatka.
        Piatka wychodzi około 2 urodzin lub po drugich urodzinach np. około 2,5 roku.
        W wieku 18 m-cy raczej bym obstawiala ze to czworka niż piatka.
        A jesteś pewna ze to piatka ?
        • bbuziaczekk Re: Zęby mleczne 10.02.14, 21:21
          Dodam ze żeby czworki moja corka miała po 2 urodzinach.
          Potem miała trojki. A jak miała ponad 2,5 roku to zaczely wychodzić piatki.
          Przed 3 urodznami wyszla ostatnia piatka.
    • lianis Re: Zęby mleczne 10.02.14, 22:21
      Wczesna ta piatka by byla, u mojego syna piatki wyszly w wieku 32 mies. Najpierw z reguly wychodza jedynki i dwojki, potem czworki, ktore sa juz zebami "duzymi" czyli z powierzchnia zujaca, po nich ida trojki, a potem piatki i jest spokoj na pare lat. tez bym raczej stawiala na czworki u twojej corki
      • toya666 Re: Zęby mleczne 10.02.14, 23:34
        Ojeju, ale jest to możliwe, że to piątka. Nie jest powiedziane, że piątki muszą wyjść bardzo późno. Są dzieci wcześnie i szybko ząbkujące. Mojemy synkowi pierwsze ząbki wyszły jeszcze zanim skończył 3 miesiące. Teraz ma 22 miesiące i ma już 3 piątki (dolne piątki wyszły bardzo szybko, jakoś w okolicy 17.-18. m-ca).

Pytanie tylko skąd autorka wątku ma pewność, że jest to piątka, skoro nie ma jeszcze czwórki?
    • aniaurszula Re: Zęby mleczne 11.02.14, 08:13
      poczekaj spokojnie,starszej corce najpierw wyszly 2 gorne a potem dopiero jedynki. przy wypadaniu mleczakow wypadly 2 dolne i nie bylo miejsca na wyrosniecie 2 stalych, poszlismy do dentysty chcialam aby wyrwali jaj 3 mleczaki. wytlumaczono im dlaczego tego nie zrobia. minelo kilka tygodni zrobilo sie miejsce dla 2 stalych.
      • bbuziaczekk Re: Zęby mleczne 11.02.14, 10:23
        Najlepiej będzie jak autorka watku pofatyguje się z dzieckiem do dentysty.
        I dentystka rozwieje wszelkie wątpliwości a nie baby na forum. Bo my zebow nie widzimy i możemy tylko strzelac ze to nie 5 tylko 4
        I szczeki nie widzimy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka