Dodaj do ulubionych

książki dla 5, 8 oraz 11-latki

01.04.14, 20:16
Pomóżcie drogie mamy (tatusiowie też jesli są wink)! W święta jadę do rodziny, która ma 3 córki w wieku 5, 8 oraz 11 lat. Chciałabym kupić dziewczynkom jakieś ciekawe książki dopasowane do ich wieku. Sama jestem mamą 15-miesiecznej dziewczynki, więc póki co zupełnie inne pozycje mnie interesowały.
Będę wdzięczna za pomoc smile
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: książki dla 5, 8 oraz 11-latki 01.04.14, 20:21
      U nas na topie z ostatnich dni- pięciolatek kolejne Nudzimisie. Ośmiolatka-seria Magiczne drzewo.
      • annubis74 Re: książki dla 5, 8 oraz 11-latki 01.04.14, 21:26
        trudno radzić - bo wiek to jedno kryterium a indywidualne zainteresowania to drugie.
        poleciłabym też Magiczne drzewo.
        dla 5latki... u nas do niedawna na topie były "trzy małe ksieżniczki". "Mysi domek" - ze wzgledu na niezwykłe zdjecia/ilustracje - treść moim zdaniem taka sobie. A ostatnio Bajki samograjki - Brzechwy - dobry pomysł dla wszystkich sióstr bo moze byc inspiracja do zabawy w teatr
    • beliska Re: książki dla 5, 8 oraz 11-latki 02.04.14, 07:45
      Przykładowe z półki mojej 5latki:
      Roksana Jędrzejewska-Wróbel-seria o Florce /3ksiązeczki-swego czasu hit u nas/,
      Maleńkie królestwo królewny Aurelki.
      Piotr Rowicki- Aurelka czyli wielkie hece malej świnki oraz książeczki o Jeżynce.
      Maria Ewa Letki- Czarusia, Królewna w koronie.
      Iwona Czarkowska- Balbinka pechowa anielinka, Tymek magik czy anielinek.
      Od x czasu króluje u nas Zuźka Zołzik /mamy zbiorcze wydania, zaczęliśmy od Zuźka D.Zołzik i przyjaciele /. Zuźka ma w nas wiernych fanów, nikt nie chce przegapić kolejnych rozdziałów nawet tatabig_grin
      Ostatnio w księgarni sama wybrała jakąś książęczkę magiczny kotek i sama sobie czyta, twierdząc, że bardzo fajna, chwilami smutna, ale i radosna. Nie zweryfikowane przeze mnie.
      • aurelia76 Magiczny kotek 02.04.14, 07:57
        Moja niespełna pięciolatka po okładce tez sobie to wybrała, nie spodziewałam się po niej wiele, a okazała się całkiem do rzeczy. Jest trochę magii, ale głównie koncentruje się na budowaniu przyjaźni, radzeniu sobie z codziennymi wyzwaniami.
        Jest też seria o magicznym piesku, schemat podobny smile

Nada się zarówno dla pięcio i ośmiolatki, bo bohaterkami są starsze dziewczynki.

Dobry jest Kasdepke. Świetny - choć tu już może dla młodszych (ale dla pięciolatki też) Wojciech Widłak z jego "Panem Kuleczką" (cała seria bardzo ciepłych i mądrych książek).
        • beliska Re: Magiczny kotek 02.04.14, 18:06
          Kotek z okładki działa na pięciolatkismile Seria też nigdy mnie w księgarni nie zainteresowała, ale widać, że spokojnie można kupować skoro dzieciom się podoba.
          Kasdepke jak najbardziej dla 5 i 8latki. Przerobiłyśmy minn. Co to znaczy dwa tomiki-młoda zachwycona odkrywaniem znaczeń i przypomina przy okazji różne.
          Czytamy Bon czy ton, z serii Czytam sobie coś mamy i jeszcze coś powinno być w domu, ale w tej chwili nie wspomnę. Ostatnio na pchlim targu kupiłam nowe Mity dla dzieci za 5zeta i one chyba chwilę poczekają.
    • wro-tka Re: książki dla 5, 8 oraz 11-latki 02.04.14, 09:52
      dla 5 latki

serie:
      Basia i...
      Nudzimisie
      Pan kuleczka
      Piaskowy wilk
      Detektyw Pozytywka

nie-serie:
      Malutka czarownica
      Trzej zbójcy
      Proszę mnie przytulić
      Miejsce na Miotle

• mama-ola Re: książki dla 5, 8 oraz 11-latki 02.04.14, 10:52
      Księżniczki i smoki dla 5-latki:
      www.zakamarki.pl/index.php/ksiezniczki-i-smoki.html

"Tajemnica ..." (jest 21 do wyboru) dla 8-latki:
      www.zakamarki.pl/index.php/qsearch/result/?q=tajemnica

A dla 11-latki np. coś Pawła Beręsewicza:
      www.empik.com/ksiazki,31,s?q=ber%C4%99sewicz+pawe%C5%82&ac=true&qtype=basicForm
      • wro-tka Re: książki dla 5, 8 oraz 11-latki 02.04.14, 11:00
        księżniczkom i smokom mówimy bardzo TAK wink
        ale 5 latka nie jest za duża?
        przerabiałam to ze swoją 3 latką.
    • saszanasza Re: książki dla 5, 8 oraz 11-latki 02.04.14, 22:06
      Dla 5,8 i 11 latki łącznie proponuje Dzieciaki Swiata i Zwierzęta swiata. to pozycje które zainteresują dzieci w każdym wieku.
    • ktosnaprzyczepke Re: książki dla 5, 8 oraz 11-latki 04.04.14, 13:41
      Zdecydowanie polecamy wydawnictwo 3 siostry, tatarak i eneduerabe.
      Z przetestowanych - recenzję możesz zobaczyć na naszy mblogu smile to "wielki piknik" oraz "gdzie jest tort" z eneduerabe. Świetna książka bez lter z genialnymi rysunkami pobudzająca wyobraźnię. Idealna dla dzieci 5-6 lat.
      Pozdrawiamy,
      ktosnaprzyczepke blog
    • truscaveczka Re: książki dla 5, 8 oraz 11-latki 04.04.14, 22:24
      Moja ośmiolatka obecnie czyta "Dziką Mrówkę i tam-tamy" ale to typowa przygodówka wink Jeśli ma być bardziej dziewczęco polecam serię o Białku, kucyku z Gotlandii albo cudną serię o Zośce, autorstwa Lary Bergen.
      Pięciolatce kupiłabym coś Roksany Jędrzejewskiej-Wróbel, może Florkę albo Aurelkę?
      Jedenastolatka zasmakuje może w Magicznym drzewie lub Baśnioborze albo w ksiązkach bardziej dziewczęcych - Montgomery? Ze współczesnych autorów - "Jak zakochałem Kaśkę Kwiatek?" Beręsewicza?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka