Dodaj do ulubionych

buty profilaktyczne

03.04.14, 10:27
Moja córka lat 3,5 ma koślawe kolanka, co widać gołym okiem. Jest pod opieką rehabilitantki , raz w tyg. chodzi na zajęcia rehabilitacyjne ( ćwiczenia). Ostatnio znalazłam firmę która produkuje buty profilaktyczne i nie tylko, ważne jest to że maja zapiętek są właśnie takie jakie powinna nosić ( takie jak radzi rehabilitantka) ale nie mówię o takich typowo ortopedycznych, wysokich ect. Te buty, sandałki właściwie , które chcę jej kupić maja obcas Thomasa i tu moje pytanie czy mogę dzeicku kupic takie butki czy muszę jeszcze odwiedzć koniecznie ortopedę (który o tym zadecyduje) , skoro koślawość jest widoczna gołym okiem...
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: buty profilaktyczne 03.04.14, 11:21
      Ja bym sie skonsultowala. Tym bardziej, ze koslawosc kolan w tym wieku jest czyms normalnym (prostuja sie do 6 lat) i to ortopeda powinien ocenic, czy jest to cos, z czego dziecko wyrosnie (choc rehabilitacja nie zaszkodzi, a moze przyspieszyc proces), czy tez nalezy sie martwic. Wtedy moze zalecic tez np odpowiednie wkladki. Moj mlody ma wiotkie stawy i stopy mu opadaja do srodka. Buty ortopedyczne nosi tylko latem, bo sandaly na jego koszmarnie waskie stopy tylko na wymiar robia, wszystkie inne ma semi-ortopedyczne, czyli stabilne, na szerszej podeszwie, wewnatrz plaskie, umozliwiajace noszenie wkladek (tez nosi na wymiar), sztywny zapietek i dobrze dopasowana szerokosc. Wszystkie poza zimowymi sa ponizej kostki. Bardzo wazna jest wlasnie szerokosc buta. Np takie Memo robia buty w jednej szerokosci, moj mlody zmiescilby w jednym obie stopy wink I nie wazne, ze maja regulacje rzepami, jesli podstawa stopy jest za szeroka, to boga w bucie jezdzi na boki i chocby prawie do kolana byly, to na koslawosc nie pomaga, jesli sa za szerokie.
      • anusia_magda Re: buty profilaktyczne 03.04.14, 11:40
        dzięki, u nas zawsze zwracamy uwagę by but nie był za szeroki, bo córka ma szczupłą stopę, więc do tej pory kupowalismy w bartku takie z regulacją i lekko nad kostkę, ale teraz ona potrzebuje rozmiar 27 i niestety trudno spotkac zwykłe butki czy snadałki w tym rozmiarze za kostkę sad, nic , musze poszukać sensownego ortopedy...
        • anusia_magda Re: buty profilaktyczne 03.04.14, 11:42
          a co fizjologii to wydawało mi się że koslawe mogą być tak max. do 4 r. ż
          • budzik11 Re: buty profilaktyczne 03.04.14, 15:40
            anusia_magda napisała:

> a co fizjologii to wydawało mi się że koslawe mogą być tak max. do 4 r. ż

Kolana fizjologicznie szpotawe przechodzą ok. 3rż. w fizjologiczną koślawość.

CytatW okresie noworodkowym obserwujemy nieznaczną szpotawość kolan dziecka oraz zgięciowe ustawienie stawów biodrowych i kolanowych. Czy wszystko jest zatem w porządku? Oczywiście! Jest to bowiem czysta fizjologia, która pozostała po ułożeniu wewnątrzmacicznym. I takie ustawienie nóżek dziecka utrzymuje się zazwyczaj do ok. 3 roku życia. Gdy dziecko wchodzi w okres przedszkolny, fizjologiczna szpotawość przechodzi w fizjologiczną koślawość, która zanika zwykle sama ok. 10 roku życia, nieco szybciej u dziewczynek niż u chłopców.
            www.zdroweporady.pl/2007/wady-kolan-koslawosc-szpotawosc/
    • mama-008 Re: buty profilaktyczne 03.04.14, 12:52
      kupiłam synkowi teraz DANIELE
      mamy ten sam problem o jakim piszesz z kolanami uciekającymi do środka
      synek 6 lat -tez rehabilitowany
      kupiłam- po konsultacji własnie z rehabilitantką - kapcie do przedszkola firmy "Daniel" (cena koło 100 zł ale spełnia wszelkie wymogi - podeszwa itp)
      za mieś mamy konsultacje (jak co roku) u naszego ortopedy i zapytam co i jak ale myślę że napewno nie zaszkodzą te kapcie teraz...
      • mama-008 Re: buty profilaktyczne 03.04.14, 12:56
        PS butki te sa bardzo ładne - jak na profilaktycznewink
        skórkowe (zamsz) na rzepy i nie "wiesniackie"
    • doti_2 Re: buty profilaktyczne 03.04.14, 15:15
      jeśli koślawość jest faktyczna (bo może to być tylko złudzenie spowodowane np. rotacją nóg do wewnątrz) i widać ją to ortopeda zleci być może nie tylko buty profilaktyczne ale i podklejenie butów klinem od wewnątrz i wg mnie jest to o niebo lepsze rozwiązanie niż wkładki do buta.

Oprócz zajęć z rehabilitantem oczywiście ćwiczycie z nią także sami ?? Rehabilitant zadaje ćwiczenia do domu - prawda?
    • mia_siochi Re: buty profilaktyczne 04.04.14, 06:35
      Zapytaj dobrego (dobrego!) ortopedy, rehabilitantki znają sie na butah jak słoń na mozarcie. Mogę sie założyć,że zalecilaby Ci cos w stylu słynnych Memo tongue_out
      • mama-008 Re: buty profilaktyczne 04.04.14, 09:37
        my mamy dobra rehabilitantkę - która to nawet z nami była raz w sklepie i pomagała wybierac buciki synkowi ...zalezy od człowieka
        i nam np nie polecała jakby co Aurelek i Bartka tylko ew Daniel i Mrugała
      • seniorita_24 Re: buty profilaktyczne 04.04.14, 11:14
        Mam podobne zdanie o ortopedach - nie widzą problemu lub cytując"dziecko nie musi mieć prostych nóg". Zaufanie mam większe do rehabilitanta, który jest dokładny i zna się na swojej pracy. Wymienione buciki mieliśmy - Daniele są ok, ale dość miękkie, nie trzymają prosto nóżki w kostce, teraz dziecie nosi sandałki Magbut ze sklepu ortopedycznego plus wkładki ortopedyczne.
      • anusia_magda Re: buty profilaktyczne 07.04.14, 13:23
        czasem lepszy dobry rehabilitant od słabego ortopedy smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka