Dodaj do ulubionych

Czy wprowadzać nowe MM 2-latkowi?

28.10.14, 04:06
Witam,
drogie mamy, poradźcie: synek ma dwa lata i 3 miesiące. Przez pierwsze 6 miesiecy był karmiony piersią, od 7 miesiąca Bebilonem a gdy skończył rok przeszliśmy na tańsze Bebiko. Synek chętnie pije mleko, nie za dużo ale co dzień rano i wieczorem wypijał. Aż do czasu gdy pojawiła mu się tylko na nogach wysypka - najpierw były to białe krostki, które po kilku dniach zrobiły się czerwone i niektóre zlewały się ze sobą. Troszę przeszły mu te krostki na raczki w okolicach łokci ale nigdzie indziej ich nie miał. Dermatolog przepisała maść, po której krostki zniknęły, chociaż wysypka utrzymuwała się prawie 3 tygodnie. Zastanawialiśmy się od czego mogły one być. Zaczęłam znowu prać ubrania w dziecięcym proszku, uważalismy na to co je i odstawliśmy mleko. Dodam, że synek jeszcze nie pije mleka krowiego, po skończeniu roku od każdego jogurtu miał rumień na policzkach, więc odstawiliśmy mleczne produkty. Teraz jogurty czy serki homo je ale mleka krowiego nie pije.
Wracając do wysypki - przeszła kilka dni temu i znowu zaczelismy mu dawać Bebiko i dziś znowu widzę, że na udach ma kilka czerwonych kropek.
Poradźcie, czy zmieniać mu teraz mm? Czy może spróbować podawać mu mleko krowie? Boję się, że jak niebędzie pił mm to będzie dostawał za mało wapnia, bo serek czy jogurt je co 2-3 dni uncertain
Z góry dziękuję za wszelkie opinie smile
Obserwuj wątek
    • camel_3d nie 28.10.14, 04:10
      zaczac dawac wode.
      a bialko i wapn przeciez ma juz w innych produktach.
    • mruwa9 Re: Czy wprowadzać nowe MM 2-latkowi? 28.10.14, 06:46
      a nie latwiej wyeliminowac nabial zupelnie?
      Zwlaszcza, jesli mieszanka = butla ze smoczkiem...

Sera zoltego tez nie moze jesc? Maslo?
    • giba116 Re: Czy wprowadzać nowe MM 2-latkowi? 28.10.14, 12:45
      Wapn jest nie tylko w nabiale. Nie musi go jesc.
      Przejrzyj liste produktow wysokowapniowych (brokuly, amarantus, sezam, ziarna slonecznika, warzywa straczkowe itd).
    • kobietka_29 Re: Czy wprowadzać nowe MM 2-latkowi? 28.10.14, 15:15
      Nie panikuj. Swoja dawke wapnia dostanie. Jogurt tez dobry. Moja corka sama odstawila flaszke w wieku 18 miesiecy. Podeszla do butelki i pomachala jej na dowidzenia "czesc mleko". I pic juz nie chciala. A ja nie zmuszalam. Dostaje jogurty, je ser. Mleka krowiego do picia nie daje. Nie lubi. My zreszta sami nie lubimy, to co sie dziwic dziecku. I mimo ze tak malo produktow mlecznych spozywa, to jeszcze nam nie kipla. Najgorsze to, jak czlowiek nie ma roboty i siedzi tylko w domu i wymysla, czy dziecko tego a tamtego nie za malo/nie za duzo zjada...
    • mynia_pynia Re: Czy wprowadzać nowe MM 2-latkowi? 28.10.14, 19:00
      Mój syn w ogóle nie pije mleka (oprócz piersi przez około 1.5 roku). Jada sery żółte, kocha ser biały, jada kaszki na mleku, naleśniki na mleku, jogurty, czasami łyk kakaa. Ma 3 lata.
    • ola.otiska Re: Czy wprowadzać nowe MM 2-latkowi? 28.10.14, 20:59
      Nie siedzę w domu i nie wymyślam wink Wszystko przez tą okropna wysypkę uncertain ser żóltego nie lubi, twaróg czasem ugryzie jak ja jem, masło owszem je, najlepiej chleb z masłem i tyle. No i te jogurty i serki od czasu do czasu. Mogę spróbować z tymi warzywami ale brokuła podejrzewam, że nie zje, amarantusu niestety nie gotowałam jeszcze. Najbardziej się właśnie obawiam tego, że je za mało białka i wapnia. Ale jeśli lubi serki homo to może tym zastąpię to mleko.
      Dzięki za odpowiedzi smile
      • camel_3d co do wapnia 29.10.14, 03:08
        jak juz wpsomnialem w innym watku. Moj maluch bardzo lubil jesc jajka..razem ze skorupka. Nie wiem, Moez fajnie chrupala. Zapytalem pediatry i powiedziala, ze najwyrazniej tak uzuplenia sobie wapn i skoro lubi to niech je. Wiec przez Jakis czas scieralem skorupke jejka i dostawla do chleba z maslem np. ALbo do jajecznicy. Zreszta teraz ma 6 lat i tez czasem zje clae jajko, razem ze skorupka.

poza tym tu masz liste produktow bogadytchw bialko:
        zdrowie.wp.pl/multimedia/galerie/art1175.html
      • panizalewska Re: Czy wprowadzać nowe MM 2-latkowi? 29.10.14, 08:06
        Lepiej serki naturalne, np Bieluch. Homo to rozumiem że słodkie? Trochę bez sensu. Możesz gotować na mleku - naleśniki, owsianka, racuchy, co tam jeszcze. Jak dobrze toleruje to do dorosłych zup dodawać mleko zamiast śmietany np.
        No i jest masa nienabiałowych źródeł wapnia i białka, w necie tego pełno, na blogach wegańskich mnóstwo przepisów
    • ola.otiska Re: Czy wprowadzać nowe MM 2-latkowi? 29.10.14, 15:21
      Nie, nie kupuję slodzonych jogurtów ani serków, tylko naturalne i miksuję z owocami.
      Jajko ze skorupką... tego jeszcze nie slyszałam wink
      • kasik-wroc Re: Czy wprowadzać nowe MM 2-latkowi? 30.10.14, 10:26
        Mój 2,5 roku nigdy mm nie pił - tylko pierś. Teraz to już nie wiem czy z tej piersi wyciąga cokolwiek (raz pije) ale mleka z kubka to pije może z raz na miesiąc jak go najdzie. Mleczna jest u nas kolacja - jakieś płatki, owsianka, kasza na mleku. Poza tym ser biały lub żółty do śniadania. Z tym, że mój to zjada porcje mikro bo niejadek okrutny. Regularnie w związku z tym że lekarze wieszczą niedożywienie robimy badanie sporej ilości najważniejszych pierwiastków w organiźmie. Wapnia nie miał nigdy za mało. Białka też, ale najlepsze białko to i tak w mięsie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka