Dodaj do ulubionych

poduszka - kiedy?

09.01.15, 13:31
Zastanawiam się kiedy dać mojemu synkowi (2lata) do spania pierwszą poduszkę, mam taką od kompletu z kołdrą. Jest prostokątna i cienka, nie jakaś wypchana, w zasadzie niewiele zmienia, ale to zawsze cos innego. Dziecko śpi bardzo dynamicznie, przewraca się po sto razy w nocy, śpi często na brzuchu. A zastanawiam się nad poduszką ze względu na nieprzesypianie nocy przez dziecka. Usypia z ręką rodzica w swoim łóżeczku, budzi się od 2-5 razy i chce żeby mu dać rączkę, po 3-5 min zasypia. Wiem, że dzieci tak mają, że się budzą w nocy tylko ja już średnio to wytrzymuje... od ok. 3 tyg mam problemy ze spaniem. Kładę się po 22 a zasypiam po 1... czasem zasnę w pół godziny, ale za to jak syn się obudzi to w nocy nie mogę zasnąć z powrotem przez 30 - 60 min. Synek zasypia ok. 20. Wymieniamy się z mężem do wstawania, raz ja raz on, ale on jak wstanie to 5 min i śpi dalej, a ja się męczę... Może ta podusia by mu pomogła lepiej spać? z drugiej strony wystarczy pewnie, że zacznie się wiercić i podusia wyląduje w drugim końcu łóżka...
Obserwuj wątek
    • camel_3d a po co? 09.01.15, 13:38
      bez poduszki jest zdecydowanie zdrowiej.

• frijka Re: a po co? 09.01.15, 14:21
        Wiem, ale w kontekście jego nocnych pobudek zastanawiam się czy nie spałoby mu się lepiej. A jak już pisałam pdouszka jest bardzo płaska.
      • kopiko-lol Re: a po co? 09.01.15, 14:38
        gdzies czytalam, ze posuszka wlasnie powinna byc z uwagi na uzebienie. Nie moze byc za wysoka, ale spanie na plasko powoduje ponoc wysyniete, albo wsuniete(nie pamietam) zeby. Poszukam artykul i podesle link.
        Wracajac do tematu corka tez nie spi na poduszce, ale ostatnio zaczela sie jej domagac. Zastanawiam sie jednak, czy bedzie na niej spala, bo poki co to moja przytula przy zasypianiu smile
        • camel_3d Re: a po co? 09.01.15, 16:20
          > gdzies czytalam, ze posuszka wlasnie powinna byc z uwagi na uzebienie. Nie moze
          > byc za wysoka, ale spanie na plasko powoduje ponoc wysyniete, albo wsuniete(ni
          > e pamietam) zeby.

https://www.oppau.info/sites/default/files/styles/teaserbild-vollansicht/public/teaser/Kurt/News%20erstellen/pferd.jpg?itok=j9gP3eC
          • kopiko-lol Re: a po co? 09.01.15, 17:28
            Nie wiedziałam że taki przystojniak z Ciebie...
        • kopiko-lol Re: a po co? 09.01.15, 17:37
          Link o ktorym pisałam wcześniej. m.babyonline.pl/8-pytan-o-wady-zgryzu,zabkowanie-artykul,5038,r1.html
        • frijka Re: a po co? 09.01.15, 21:28
          Przytula poduszkę, tak? smile
    • aleksandra1977 Re: poduszka - kiedy? 09.01.15, 14:33
      moje spaly od poczatku na plaskiej poduszce (mielismy wtedy komplet Feretti). Zupelnie na plasko spac sie nie dalo, gdyz dzieci mialy refluks przelykowo-zoladkowy.
      Sprobuj z poduszka, moze rzeczywiscie potrzeba mu przytulenia sie do niej.
    • mamatin Re: poduszka - kiedy? 10.01.15, 01:11
      Niezły cyrk macie w nocy i zakładasz watek na forum, zeby zapytać czy dziecku nie zaszkodzi poduszka o grubości 2 cm, zamiast ją po prostu polożyć na próbę?
      Bo już nie będę pytać, czemu nie weźmiesz dziecka do łózka, skoro wszyscy się tak męczycie i czy przypadkiem nie śpi od urodzenia sam, na kamiennym (czytaj: kokosowym materacu), albo czemu nie przysuniecie chociaż łóżeczka do waszego łóżka, żeby wystarczyło wyciągnąć rękę ?

• frijka Re: poduszka - kiedy? 13.01.15, 22:36
        Założyłam wątek bo chciałam i mogłam.
        Dziecko nie lubi spać z nami, nie lubi się też przytulać, śpi w swoim łóżeczku, a opcja przysunięcia do naszego jest niemożliwa ze względu na wielkość pokoi, są za wąskie. Jeszcze jakieś irytujące pytania?
    • murwa.kac Re: poduszka - kiedy? 10.01.15, 09:56
      moj dostal poduszke jakos w okolicy dwoch lat wlasnie.
      wlasciwie nawet nie wiem czemu - chyba pare razy wzial nasza do spania.

teraz ma 3 lata i spi bez - sam wywala z lozka.
      • green-koala111 Re: poduszka - kiedy? 13.01.15, 23:02
        Od urodzenia plaska
    • zuleyka.z.talgaru Re: poduszka - kiedy? 13.01.15, 23:58
      Najlepiej nigdy.
    • wikasik Re: poduszka - kiedy? 14.01.15, 03:16
      Synek na 2 lata i 7 miesiecy, od jakiegos czasu jest w lozku dodatkowa poduszka, calkiem mocno wypchana, ale on nie spi na niej, ale uzywa jako jednej z przytulanek od czasu do czasu. Wrzucilismy ja do lozka, bo czasem chcial jak mama i tato (mamy bardzo plaskie poduszki, zwlaszcza ja - bardziej dziala jako izolacja miedzy lokciem a glowa). Spimy razem i czasem wplychal sie na moja neiwielka poduszke, wiec teraz ma swoja - a poczucie wlasnosci u niego naprawde wielkie. Spi na plasko, w pozycjach najrozniejszych, a czasem poducha na nim, jakby sie nia chcial przykryc, choc jest naprawde mala.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka