Dodaj do ulubionych

Chora mama

04.03.15, 11:40
Dziewczyny, jakie sa wasze sposoby na opieke nad dzieckiem gdy jestescie chore? Zlapala mnie wlasnie grypa czy przeziebienie. Po pierwsze to nie chce by mala zlapala. Po drugie to nie jestem w pelni sil zeby sie dzieckiem porzadnie zajmowac. Maz w pracy, musial dzisiaj isc, bo duzo poumawianych spotkan. A ja sie mecze. Co w takich sytuacjach robicie? Niestety rodzina daleko, stad nie moge skorzytsac z pomocy babci. Opiekunki jeszcze nie mamy. Przedzskola caly czas szukamy. Wszyscy znajomi pracuja, wiec nie pomoga. Co tu robic?
Obserwuj wątek
    • kawka74 Re: Chora mama 04.03.15, 11:49
      W takiej sytuacji biorę leki przeciwbólowe/przeciwzapalne, żeby się podnieść i jakoś funkcjonować.
      Na niezarażenie sposobu nie mam - poza zachowaniem higieny i ostrożności.
    • giba116 Re: Chora mama 04.03.15, 12:36
      U mnie w takiej sytuacji to niestety, wbrew panujacym trendom, bajki rzadza...
      • agi2507 Re: Chora mama 04.03.15, 13:44
        U mnie też - zwłaszcza Świnka Peppa i Reksio
    • kasik-wroc Re: Chora mama 04.03.15, 12:37
      Ostatnio miałam podobną sytuację. Ja chora - grypa, 39 st gorączki do tego w ciąży więc niewiele mogę sobie ulżyć. Przykazanie od lekarza - min 5 dni w łóżku. Miałam wrażenie, że moja 'opieka' nad dzieckiem zagraża bezpieczeństwu zarówno dziecka jak i mojemu, że o maluchu w brzuchu nie wspomnę.

2 dni później rozchorował się synek. Bardzo źle to znosił a ja nie byłam w stanie zupełnie się nim zająć. Zastanawia mnie czy w takiej sytuacji tatuś może dostać zdrowotne na dziecko? (ja nie pracuję) Sytuacja rozwiązała się tak, że babcia zaraziła się od nas, dostała L4 i we dwie chore jakoś dałyśmy radę.
    • ashraf Re: Chora mama 04.03.15, 12:39
      W sytuacji podbramkowej wlacz smartfona/tablet i pusc dziecku bajki, sama w tym czasie regeneruj sily.
    • ela.dzi Re: Chora mama 04.03.15, 14:31
      W takiej sytuacji albo zagryzałam wargi i ledwo na oczy widziałam albo prosiłam męża, żeby pracował z domu jak była taka możliwość.
    • jusiakr Re: Chora mama 04.03.15, 15:39
      Z jednej strony biorę lekarstwa na postawienie na nogi (o ile nie ma przeciwskazan). Z drugiej strony ograniczam aktywność do minimum. W kryzysowych sytuacjach bajki.
      Jak juz było raz ze mną bardzo źle (byłam w ciąży i nic silniejszego nie mogłam wziąć) to moja mama wzięła synka do siebie.
      • szonik1 Re: Chora mama 04.03.15, 15:58
        Na szczęście przez prawie 3 lata życia córki nie było takich sytuacji. Raz tylko, gdy zatrułam się i miałam ponad 38 jeden wieczór, mąż zajął się małą. Ale i bez zatrucia by się zajął.
        A na chorobę: bajki, albo dłuuuga kąpiel dla dziecka - moja może siedzieć b.długo w wannie i bawić się bez końca, przecież nie musi być to wieczór, albo jakiś zakazany przysmak, którym będzie się delektować, a Ty odpoczniesz choć chwilę.
    • zabka141 Re: Chora mama 04.03.15, 18:23
      Dziewczyny, dzieki za rady. Moja jeszcze za bardzo bajkami sie nie jara - oglada moze 2 minuty, ale bardziej podoba jej sie stukanie w komputer, co jednak musi byc czesto pod nadzorem. Dziecko mam latwe w obsludze wiec dzien minal ok - rano byl spacer, po poludniu pobawila sie w domu. Tata wrocil wczesniej. Ale tak sobie pomyslalam ze byloby super miec taka umowe z rodzicami w okolicy zeby sie nawzajem dzieciakami zajmowac w takiej sytuacji.

No i dalej szukamy przedszkola i niani na niektore wieczory, to wtedy bedzie latwiej.

Macie jakies rady jak znalezc opiekunke do dziecka na wieczory, raz czy dwa w miesiacu?
    • mynia_pynia Re: Chora mama 04.03.15, 19:03
      Zazwyczaj zarażam syna ale też od niego łapie przeziębienia, jak był mały to było prosto bo oboje leżeliśmy. Teraz jest już prawie 4 latkiem, no cóż 2 komórki i laptop + tv i kilka h w łóżku dajemy radę później na dywanie układamy lego i byle do wieczora.
      Koleżanka któregoś razu z małym dzieckiem została przyjęta na oddział do izolatki, ona miała 40 st. zadzwoniła po karetkę i ją zabrali z dzieckiem, ale to chyba ewenement i wyjątkowa empatia ratowników.
    • budzik11 Re: Chora mama 04.03.15, 19:59
      Leżę w łóżku a dzieci mają zajmować się sobą, ew. oglądać bajki (ja mogę się zdrzemnąć np. po wzięciu tabletek przeciwgorączkowych), jak lepiej się czuję - możemy w coś pograć czy poczytać im itp. ale nadal leżąc w łóżku.
      • 3-mamuska Re: Chora mama 04.03.15, 22:58
        Moje najcześciej bajki.
        Ja leżę/umieram na kanapie dzieciak obok.
        Maz zostawia wszystko pod ręka, jakieś bułki jogurty, sok dla dziecka. Cos co dziecko weźmie w rękę i zje. Piloty i telefon.
        A po powrocie z pracy sprząta ,bo dzieciak zrobił "Meksyk" w domu.

Tak było przez rok gdy 3/4 dni w tygodniu miałam gorączkę 40 c, i niespełna 2 latka na stanie.

W ekstremalnych momentach gdy dochodziły wymioty i czesc dnia spędzałam nad muszla dzwonilam po kolezanke.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka