Dodaj do ulubionych

Ortopeda...?

28.09.15, 09:37
Witam! Mały 14 miesięcy, od około 2 tygodni chodzi... Zauważyliśmy ze jedna stopę wykrzywia do zewnątrz , zwłaszcza kiedy idzie szybko. Chcemy sie udać do ortopedy ale nie wiemy czy już teraz, czy poczekać jakiś czas jak bedzie pewnie śmigał i nadal stopa bedzie ułożona nieprawidlowo. Co moze zalecić lekarz w takim przypadku? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • wro-tka Re: Ortopeda...? 28.09.15, 10:28
      przez najbliższe tygodnie obserwujcie, bo takie 'wykrzywianie' stopy jest całkiem normalne. dziecko dopiero się uczy chodzenia. będzie szukało najbardziej wygodnej pozycji.
      ponieważ jest jesień wspomnę o butach. polecam roczki emele - drogie, ale warto wydać nieco kasy na pierwsze buty. but powinien być lekki, za kostkę, z giętką podeszwą. tak aby stopa dziecka czuła podłoże, jego nierówności.
      niech jak najwięcej chodzi na boska. testuje i ćwiczy mięśnie stopy.
      poszukaj w necie ćwiczeń wzmacniających mięśni, sposobów masowania.
      • ela.dzi Re: Ortopeda...? 28.09.15, 12:30
        Nie wiem jak to wygląda, ale z tego co pamiętam jak dziecko stabilnie chodzi, to chyba warto się pokazać ortopedzie na wszelki wypadek. Przynajmniej mi o tym przypomniała lekarka.

Z butami mam takie samo podejście.
        • wro-tka Re: Ortopeda...? 28.09.15, 12:41
          jeśli pokazać czy nie pokazać - to pokazać.

ale.... nie jest to na tyle pilne, żeby lecieć na wizytę za pieniądze. chyba, że uda się na NFZ.
          a ... jeśli już płacić to fizjoterapeucie, który wskaże odpowiednie ćwiczenia dla dziecka, czy zaopatrzenie medyczne. bo napiszę, jak zawsze tu, ortopeda ma młotek, gips, szynę i tyle a fizjoterapeuta ma lżejszy kaliber i bardziej skuteczniejszy i bardziej odpowiedni dla małego ciałka wink
        • kusi-kowa Re: Ortopeda...? 28.09.15, 13:17
          Młody cały czas chodził boso(mimo pytań i presji ze strony rodziny)buty założyliśmy dopiero jak już stawiał pomału pierwsze kroki . Kupiliśmy attipasy, ponieważ póki co innych na stopę nie daje sobie założyć.
          • wro-tka Re: Ortopeda...? 28.09.15, 13:39
            attipasy - nawet nie wiedziałam, że coś takiego istnieje wink
            wyglądają bosko.

tak czy siak to nie są buty na pluchę więc pewnie przed wami wybór czegoś nieprzemakalnego. ale... po tym co już kupiliście widać, że jesteście rodzice świadomi wink
            będzie dobrze. dajcie młodemu więcej czasu.
          • ela.dzi Re: Ortopeda...? 28.09.15, 13:41
            Syn cały czas nosi Attipasy po domu, polecam.
          • alpepe Re: Ortopeda...? 28.09.15, 17:00
            fajne te butki, szkoda, że moje dzieci są już takie stare, a pies butów nie potrzebuje...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka